FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu!

FOTO/VIDEO: Zeci de pompieri intervin în zonele afectate de inundații! Valea Budacului și a Șieului sub cod roșu!

Podețe înfundate, gospodării inundate, zeci de pompieri cu utilaje în diferite zone ale județului. Aceasta este imaginea dezolantă din urma ploilor și a inundațiilor din Bistrița Năsăud. În urmă cu câteva minute, s-a emis inclusiv cod roșu de inundații pe Valea Budacului.

De ieri de la ora 18:00, Bistrița-Năsăud s-a aflat sub cod portocaliu de inundații. În această dimineață s-a emis cod roșu pentru Valea Budacului și Valea Șieului.

Zeci de pompieri au intervenit, și încă intervin în zonele afectate.

Raportul ISU BN este următorul:

  1. Localitatea Prundu Bârgăului: un podeț colmatat, iese apa în curtea unei gospodării. Intervine un echipaj din cadrul G.I. P. Bârgăului cu o motopompă și SVSU Prundu Bârgăului cu un buldoexcavator.
  2. Comuna Cetate, localitatea Satu Nou, subsolul unui imobil este inundat cu apă. Intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
  3. Comuna Galații Bistriței, localitatea Herina: subsolul unui imobil și un adăpost de animale sunt inundate cu apă. Intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
  4. Comuna Mărișelu, localitatea Măgurele, subsolul unuei imobil este inundat cu apă, intervine un echipaj cu motopompă din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița.
  5. Pe raza comunei Lechința, din cauza unui defect al unui transformator electric din punctul de transformare Lechința, mai multe gospodării au rămas fără alimentare cu energie electrică.
    În comuna Mărișelu, localitatea Măgurele, două podețe C.F. sunt infundate ca urmare a torenților creați, iar apa a ieșit din albie și a inundat o suprafață de teren agricol.

„De asemenea, un grup de gospodării (aproximativ 20 și doi operatori economici) sunt inundate cu apă. Intervin un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Bistrița. S-a anunțat CLSU care va interveni cu un buldoexcavator pentru curățarea podețelor”, anunță ISU BN.

În prezent sunt 14 echipaje de pompieri militari care intervin cu motopompe (inclusiv două motopompe de capacitate mărită) în diferite puncte ale județului: Bistrița, Năsăud, Budacu de Jos, Sîngeorz Băi, Prundu Bârgăului, Mărișelu, Nimigea.

De asemenea în teren sunt toate echipajele disponibile de la nivelul comunităților afectate cu motopompe, buldoexcavatoare și alte mijloace tehnice din dotare. Echipaje de la SGA Bistrița Năsăud sunt în puncte ale județului unde este nevoie de intervenția acestora. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență monitorizează orice situație care poate să pună viața oamenilor în pericol, atât prin dispeceratul integrat, cât și prin misiuni operative în teren de monitorizare și patrulare”, anunță ISU BN.

De asemenea, s-a emis avertizare prin sistemul Ro Alert – Cod Roșu privind riscul de viituri majore, amenințare directă și generalizată asupra siguranței persoanelor pentru populația din bazinul hidrografic Șeu – localitățile Monor, Șieuț, Șieu, Mărișelu, Șieu Măgheruș, Șieu Odorhei
Șintereag și comuna Budacu de Jos.

UPDATE:

În localitatea Budacu de Jos au fost evacuate 20 de persoane din 9 gospodării.( direcționate la vecini/rude care nu au locuințele expuse)

 

 

EXTRA: Surprize şi delicatese, la Târgul de carte „CoşBook” acum 53 de minute - „Coșbook", din nou la Bistriţa! Lansări și prezentări de carte și reviste, ateliere (re)creative, dezbateri, întâlniri cu scriitori, poezie și muzică, premii pentru cititori şi expoziții - toate vă stau la dispoziţie, începând de mâine, la Biblioteca Judeţeană.
VIDEO: În amintirea unor fabuloase întâlniri cu prieteni care îşi făceau de cap… acum 2 ore - Ne-a fost dat şi nouă privilegiul de a retrăi câteva fabuloase întâlniri între prieteni! Erau reputaţi industriaşi, oameni de afaceri sau nobili care se întâlneau când la unul, când la altul acasă şi îşi făceau de cap improvizând…
Unul dintre cei mai buni arheologi bistrițeni scapă de închisoare: era acuzat că ar fi ajutat la „dispariția” unor obiecte foarte valoroase acum 3 ore - Trei ani a durat procesul în care Corneliu Gaiu, unul dintre cei mai buni arheologi ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, a fost judecat pentru neglijență în serviciu, fiind acuzat că ar fi ajutat la valorificarea unor obiecte arheologice valoroase. Acesta a fost achitat.
VIDEO: Povestea tinerei care s-a autoincendiat: a crescut la casa de copii și are patru copii care au șanse să ajungă tot în sistemul de protecție acum 19 ore - O tânără de 24 de ani s-a autoincendiat noaptea trecută, după o ceartă cu concubinul. Tânăra se află în stare gravă, într-o clinică de arși din București. M. a crescut la casa de copii și la rândul său patru copii care riscă să ajungă tot în sistemul de protecție...
IN-CON-ȘTI-EN-ȚĂ: Transporta porci fără documente de proveniență! acum 19 ore - În contextul în care România încă e amenințată de virusul pestei porcine, un bistrițean a dat dovadă de inconștiență. Acesta a fost prins în timp ce transporta mai mulți porci. FĂRĂ documente legale.
O mămică fericită: La creșa asta e mai frumos ca-n Franța! acum 20 de ore - Se poate și la creșele din Bistrița! Iar o mămică e fericită când își vede fetița curată, hrănită, iubită și veselă. Asta, după experiența îngrozitoare pe care a avut-o la o „creșă bună din Franța”. ”Tu vezi cât e de curat? E impecabil! Uite că se poate! În România...” a scris mămica pe Facebook.
Oaspeţi de seamă! Peste 1500 de saşi din Austria, Germania, Elveţia sau Africa de Sud, sărbătoresc la Bistriţa acum 21 de ore - Oaspeţi de seamă din Austria, Germania, Elveţia, Cnada, SUA sau Africa de Sud vor celebra la Bistriţa, începând de vineri, Întâlnirea Saşilor de pretutindeni.
EMOŢIONANT: Alexandra Corcode, o tânără elevă, doi bunici şi premiul pentru cel mai bun portret din România! acum 22 de ore - Alexandra Corcode, o tânără liceană din Bistriţa a reuşit o perfomanţă incredibilă! A participat la un concurs naţional de arte şi a adus acasă marele premiu! Fotografia şi profilul la care tânăra studiază sunt la poli opuşi, dar pasiunea şi-a spus cuvântul. VEZI povestea din spatele fotografiei câştigătoare.
FOTO/VIDEO: Prima ploaie a venit şi machiajul s-a bulit! acum 23 de ore - Cum era de aşteptat, odată cu venirea ploilor, marcajele rutiere au început să facă şi ele baie. În această situaţie se află şi DN17, pe o porţiune din Livezile. Deşi marcajele au fost refăcute acum trei săptămâni, nu au ţinut decât până la prima ploaie!
SE POATE! O cooperativă agricolă pregătește o fabrică de suc natural de mere, fără conservanți acum 24 de ore - Agricultorii și procesatorii de fructe și legume din județ par să fi înțeles că fără unitate posibilitățile sunt substanțial mai reduse. O cooperativă agricolă din Breaza pregătește o fabrică de suc natural de mere. Investiția s-ar ridica la 220.000 de euro.
FOTO/VIDEO: Ai bijuterii vechi, din aur, pe care nu le mai porți? Schimbă-le cu bijuterii la modă, la Atlantis Gold! acum O zi - Ți-au fost dragi și le-ai purtat cu mândrie, dar s-au stricat sau modelul e învechit! Nicio problemă! Du-ți bijuteriile vechi la Atlantis Gold și ia-ți altele, la modă, din magazinul lor. Găsești zeci de modele, de la firme cu renume. Bijuteriile sunt diversificate, de la inele simple, la lănțișoare personalizate, inele de logodnă, verighete, lingouri pentru economii în aur și chiar cereluși medicinali ce-ți pot fi aplicați de personalul calificat.
EMOȚIONANT – Îl mai știți pe cățelul torturat cu săgeți? Acum e fericit, la o familie ce-l iubește! acum O zi - Un caz din Simionești a oripilat opinia publică, în 2017. Un cățel a fost folosit pe post de țintă, săgețile perforându--i plămânii și scalpul. Printr-o minune a scăpat. Acum, la doi ani de la incident, familia care l-a adoptat îi mulțmește veterinarului ce i-a scăpat viața.
Se întâmplă AZI, în Bistrița! acum O zi - Dacă aveaţi impresia că este rost de plictiseală, azi în Bistriţa – v-aţi înşelat amarnic: avem din nou la dispoziţie câteva evenimente care ne vor ajuta să trecem lejer peste vremea mohorâtă de afară:
TRAGIC! O femeie din Bistrița-Bârgăului s-a ales cu arsuri pe aproape jumătate din corp după ce și-a dat foc acum O zi - O persoană din Bistrița-Bârgăului a ajuns, noaptea trecută, la Spitalul Județean de Urgență cu arsuri pe 44% din corp, după ce s-a autoincendiat.
FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 2 zile - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.