FOTO/VIDEO: Impresionant! La doar 20 de ani, o bistrițeancă predă engleză în Brazilia

FOTO/VIDEO: Impresionant! La doar 20 de ani, o bistrițeancă predă engleză în Brazilia

Cristiana Chirlejan e bistrițeanca de doar 20 de ani care s-a dus în celălalt capăt de glob pentru a preda engleză! Tânăra a fost profesoara unor copii foarte săraci din Brazilia, iar din experiența aceasta a rămas cu niște lecții de viață impresionante!

Cristiana are 20 de ani și este absolventă a Colegiului „Național Liviu Rebreanu”, profil științe sociale-bilingv, însă mulți o cunosc datorită faptului că tânăra este multiplă campioană la karate!  Momentan studiază specializarea germană-spaniolă în cadrul Facultății de Litere la UBB Cluj-Napoca și a obținut până acum certificate lingvistice precum Cambridge Advanced, Deutsches Sprachdiplom sau Goethe Zertifikat!

Deși „tentațiile” sunt mari la 20 de ani, Cristiana se axează pe școală și pasiunile ei: călătoritul, karate și voluntariatul! Tânăra este voluntară la OSUBB, Sfertul Academic și la Aiesec, organizația cu ajutorul căreia a reușit să ajungă în Salvador, Brazilia. Proaspăt întoarsă acasă, bistrițeanca ne-a povestit experiența ei!

Aiesec e o organizație de tineri la nivel global, un ONG care își propune să formeze noi lideri prin intershipuri cross-culturale sau voluntariat, schimb de experiență. Cristiana a ales programul care i s-a potrivit cel mai bine, astfel ajungând să predea engleză unor copii din medii defavorizate și condiții precare de viață.

„Eu am ales să merg cu programul lor numit «Global Volunteer» care permite tinerilor cu vârste înte 18 și 29 de ani să lucreze și să călătorească timp de șase sau șapte săptămâni, ei focalizându-se mai mult pe țările din lumea a II-a și a III-a. Ideea e că eu am ales dintre toate aceste țări Salvador, Brazilia și lucrez ca profesoară de engleză într-un ONG deschis special pentru copii care vin din back-grounduri dificile, cum ar fi favelele.”, spune Cristiana.

Pe durata proiectului, Aiesec-ul oferă voluntarilor o familie gazdă unde să stea, astfel încat ei să fie nevoiți să plătească doar drumul! În cadrul proiectului, Cristiana a cunoscut oameni de pe întreg globul, și-a făcut prieteni noi și a predat unor copii care chiar aveau nevoie de ajutorul ei!

„E minunat deoarece ajungi să cunoști persoane din toată lumea. De exemplu, eu sunt pe proiect cu încă două rusoaice, o canadiancă, o tipă din Ecuador și una din Italia. Poți beneficia de clase de portugheză, dansuri, leading session-uri și ești obligat să lucrezi cam cinci ore pe zi, ca un job part-time”, completează tânăra.

Aventura a început în 12 iulie și s-a încheiat chiar ieri, când Cristiana a ajuns acasă!

Potrivit tinerei, copiii pe care i-a întâlnit sunt foarte săraci, iar unii dintre ei sunt chiar orfani. Deși primul contact cu ei a fost unul mai tensionat, Cristiana a gestionat foarte bine situația, găsind modalitatea perfectă pentru a comunica: muzica!

Copiii sunt foarte săraci. O parte dintre ei sunt orfani. Ceea ce-mi place cel mai mult este faptul că ONG-ul este într-un sanctuar Candomble (religie african-braziliană), iar oamenii din comunitate au grijă de copii, de mâncarea ce o primesc etc. Deci cumva nu au ajutor din afară. Copiii sunt minunați și chiar o mare parte dintre ei doresc să învețe engleza. Sunt fascinați cumva de faptul că ești alb și vorbești altă limbă. Ce ne-a fost mai greu a fost să găsim modul prin care să comunicăm. La început, erau foarte răi. E un mecanism de auto-apărare. Având în vedere condițiile în care trăiesc, ori se atașează mult mult prea repede, în căutarea unui părinte, ori acționează agresiv imitând ceea ce văd acasă și inhibându-și orice fel de emoție.”

Pe parcusul celor două luni, Cristiana a învățat portugheza pentru a se putea înțelege cu cei mici. De asemenea, ea le-a vorbit și despre importanța cunoașterii unei limbi de circulație internațională:

„Am fost nevoită să învăț portugheza la un nivel basic, astfel încât să pot comunica cu ei. Noi ne-am apropiat cel mai tare de copii prin muzică. Deci chiar e adevărat, adoră să danseze pe orice și oricând. Astfel, ne-am adaptat orele în așa fel încât să le captăm atenția. Știu că două luni e un timp destul de scurt pentru a preda limba efectiv, dar scopul nostru a fost să le punem niște baze prin care să-i facem conștienți cât de important este să vorbești o limbă străină și că există și alte modalități de trăire în lume, nu doar de supraviețurie de pe o zi pe alta.”

După muncă și răsplată! Weekend-urile Cristianei au fost pline de excursii în locații desprinse parcă din filme! Bistrițeanca s-a bucurat din plin și ne-a povestit câteva din experiențele și lecțiile cu care a plecat de acolo:

„De luni până vineri lucram, iar în weekend călătoream adesea în diferite locuri. Cea mai interesantă experiență mi s-a părut într-o comunitate hippie, unde am fost bine-primiți, iar locuitorii ne-au arătat stilul lor de viață. Am stat acolo două weekend-uri, a fost pur și simplu genial! Acolo am învățat faptul că orice lucru material îți este dat cu scopul de a-l împărți cu alții, toată comunitatea ne-a primit în casa lor, am gătit cu ei!”

Totodată, tânăra a avut de-a face și cu experiențe mai ciudate, iar lucrurile nu au fost mereu roz pe parcursul expediției:

„Brazilia a foarte, foarte diversificată. Eu spun că secretul siguranței e să fii la momentul potrivit în locul potrivit, sau vice-versa dacă e să ți se întâmple ceva! De exemplu, am fost într-un weekend pe o insulă. Era un loc destul de virgin și minunat și am vrut să îl explorăm. La un moment dat, cum mergeam pe plajă, ne-au ieșit niște locuitori în cale și ne-au spus să ne întoarcem acum, neapărat. N-am înțeles de ce. A doua zi, ne-am jucat fotbal cu copiii ce vindeau pe stradă și am mâncat cu ei. I-am întrebat ce se întâmplă în acel loc, de ce nu am putut merge. Au spus că în pădure trăiesc ganguri care așteaptă turiștii cu arme și cuțite pentru a le fura lucrurile, și nu numai.

De asemenea, cartierul în care am trăit era un fel de favelă, lumea ne striga «gringa» pe stradă (n.r- gringa= persoane de rasă albă), bărbații se uitau într-un mod obsedant de sexual la tine, iar copiii din cartier sunt ca și în filme. Te văd, te înconjoară și nu te mai lasă să pleci, sunt pur și simplu fascinați de faptul că nu ești de acolo. La școală, de exemplu, aveam copii ai căror părinți erau dependenți de droguri, copii care se prefăceau că sunt din bande doar pentru că văd în favele violență, copii care trăiau sub pod, pe stradă. În orice caz, am observat faptul că într-adevăr Brazilia ascultă peste tot și tot timpul muzică. E cumva singura lor modalitate de a uita de tot ce se întâmplă în jurul lor. Dar aici, fiind diferență mult prea mare între clasele sociale, majoritatea oamenilor care la noi ar fi considerați clasa de mijloc, locuiesc în zone rezidențiale. Am fost la o astfel de petrecere într-un cartier. Copiii de acolo merg la școli private și nu au nicio legătură cu restul societății. Nu folosesc mijlocul de transport în comun, efectiv își creează propriul oraș în oraș.”

Cea mai mare satisfacție a Cristianei este că a lăsat în urma ei o imagine frumoasă. Totodată, oamenii pe care i-a întâlnit au învâțat-o pe Cristiana lecții de viață pe care cu siguranță nu le va uita vreodată:

„Chiar îmi doresc și sunt  sigură că am lăsat un impact în urma mea. Asta îmi confirmă comportamentul lor, de fiecare dată când intru sau ies din ONG. Și cred că și ei m-au învățat pe mine cum să iubești necondiționat. M-au învățat cum să privesc lucrurile într-un mod pozitiv, indiferent cât de grele ar părea și să iau totul așa cum e. M-au învățat că de fiecare dată când sunt cu ei, nu există frica ce o generează țara asta, nu există griji sau planuri. Acesta a fost un schimb de experiență între mine și cultura braziliană, între mine și oamenii ce i-am întâlnit în călătoria ce am parcurs-o, între mine și ei, și nu în ultimul rând, între mine și mine. Nu știu dacă pentru ei acest loc poate fi numit refugiu sau nu, dar cu siguranță e a doua lor casă și mă bucur că am putut face parte din familia lor!”

Deși această etapă s-a încheiat, Cristiana nu are prea mult timp de petrecut pe acasă! Următoarea destinație e Germania, unde tânăra va studia, în cadrul bursei Erasmus:

„Stau câteva săptămâni și plec cu bursa Erasmus în Würzburg, Germania. Când mă întorc, mi-ar plăcea să mai predau,tot pe timpul verii, în Africa sau Asia. Rămâne de văzut! Unde e să ajung voi ajunge, într-un fel sau altul.”, concluzionează bistrițeanca.

FOTO/VIDEO – O comunitate din Bistrița-Năsăud este terorizată de urși de mai bine de o lună acum 4 ore - Localnicii din satul Cușma, comuna Livezile, sunt terorizați de urși de mai bine de o lună. Sălbăticiunile le-au mâncat animalele, le-au distrus culturile și îi „întâmpină” chiar pe ulițele satului când își duc copiii la școală. Autoritățile încă n-au găsit o soluție pentru această problemă.
De mâine se pot face donaţii pentru „Târgul de purici” acum 4 ore - Dacă aveţi haine care v-au rămas mici, jucării care vă prisosesc sau electrocasnice în stare bună pe care nu le mai folosiţi – de mâine le puteţi dona în cortul din Piaţa Centrală! Aici se deschide în weekend Târgul de Purici:
VIDEO – Vine frigul! Sfaturi ale pompierilor pentru a evita incendiile: acum 5 ore - Pompierii intervin, anual, la sute de incendii. Zeci dintre acestea sunt cauzate de faptul că nu sunt curățate sau exploatate corect coșurile de fum. Și cum vine frigul, pompierii bistrițeni s-au gândit să vină în ajutorul cetățenilor cu sfaturi. Și un scurt video:
Primele doze de vaccin antigripal au ajuns la Bistrița! acum 6 ore - Se fac încet pregătiri pentru sezonul rece. Iar pentru a face față bolilor specifice, în teritoriu a început împărțirea vaccinului antigripal. Primul lot a sosit deja și mai urmează trei tranșe.
Este sau nu potabilă „apa cu aur” de la Maieru? Ce spun analizele de laborator acum 7 ore - Apa cu aur de la Maieru este căutată de ani buni, în special de cei care au diferite probleme de sănătate. Autoritățile locale au captat izvorul și l-au dus în centrul comunei, pentru ca localnicii să se poată servi. Întrebarea care este pe buzele tuturor zilele acestea rămâne: este sau nu potabilă apa cu aur?
Secretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români! Peste 2.200.000 acum 8 ore - Robert Sighiartău (PNL): România are şansa de a începe construcţia normalităţii. E timpul ca Republica tranziţiei haotice să ia sfârşit. 30 de ani i-au ajuns. Sfârşitul acestei Republici va veni odată cu plecarea guvernului Dăncilă şi sfârşitul PSD ca partid oligarhic şi partid-stat, aşa cum îl ştim. Va veni, sunt convins, o nouă Republică - a normalităţii şi moralităţii. Cu  Klaus Iohannis şi PNL.
Se fac angajări la MetGlass, Leoni, Casa Ema, Aquabis, Central Motors şi Transmixt! acum 9 ore - Noi locuri de muncă sunt disponibile, în această săptămână, la Bistriţa! Se fac angajări la MetGlass şi Leoni, Aquabis caută instalatori iar Pub The Bricks 1903 angajează bucătar, barman, ospătar și pizzer!
Gabriel Lazany, managerul SJU: „Le-aș da și 10 salarii numai să vină la Bistrița!” Despre ce medici este vorba: acum 10 ore - Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany este dispus să ofere o primă în valoarea a 10 salarii pentru specialiști dispuși să vină la Bistrița. La această primă consistentă se adaugă și o garsonieră de serviciu. Despre ce medici este vorba:
Aquabis: Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud, fără apă acum 10 ore - Şapte localităţi din Bistriţa-Năsăud rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore.
Ioan Turc: Administrația PSD a transformat Parcul Industrial în pistă de carturi! acum 11 ore - Liderul PNL BN a explicat în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro că ideea unui Parc Industrial îi aparține. Dacă ar fi fost făcut așa cum îl propusese el încă din 2006, Bistrița ar fi ”bătut” Oradea. ”Administrația PSD și-a bătut joc de Parcul Industrial. A devenit o pistă de carturi” a susținut Ioan Turc.
Metoda inedită pentru combaterea mitei ce ar putea fi aplicată la Spitalul Județean acum 12 ore - Cererea și oferirea șpăgii în Spitalul Județean de Urgență Bistrița este o discuție veche și întoarsă pe toate părțile. Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-a gândit la o metodă de a-i responsabiliza pe pacienții tentați să vină cu atenții la medici.
ALTE VREMURI. Peste 35.000 de sași au fost somaţi, în septembrie 1944, să plece din Bistrița. Ca să nu fie împuşcaţi de ruşi acum O zi - În septembrie 1944, saşii din Bistrița erau somaţi să evacueze oraşul, fiind ameninţaţi că dacă nu pleacă, vor fi împuşcaţi de ruşi. 35.000 de sași au fost nevoiți atunci să-și părăsească – în doar câteva ore – locurile de baștină, gospodăriile și prietenii...
Zeci de copii din Bistriţa, încurajaţi – cu un cadou – să nu renunţe acum O zi - Zeci de copii din Bistriţa, Unirea, Viişoara, dar şi Susenii Bârgăului au primit câte un cadou, în aceste zile. Cei care au venit cu ideea şi-au dorit astfel să-i încurajeze pe copii să nu renunţe la educaţie… „Nu este în regulă. Elimpede că Statul nu îşi face treaba...!"
Ioan Turc: Pe Dealul Cocoș am putea avea un mic orășel, la standardele unei lumi civilizate acum O zi - Prezent în emisiunea ”Cunoaște-ți politicianul”, Ioan Turc a redeschis un subiect mai vechi. Cartierul tinerilor, propus de viceprimarul Niculae, versus micul orășel de pe Dealul Cocoș, propus de el. Liberalul susține că proiectul său s-ar ridica la standardele unei lumi civilizate. Proiectul lui Niculae ar fi unul de o mare aberație.
Doina Pană (PSD): Semnaţi pentru bunăstarea românilor. Pentru binele copiilor și nepoților noștri! acum O zi - Deputatul PSD Doina Pană îşi invită prietenii să semneze „Pactul pentru bunăstarea românilor”. Iniţiat de premierul Viorica Dăncilă – Pactul se doreşte „o garanție politică a continuării creșterii nivelului de trai al românilor în perioada următoare".