FOTO: Visul unei nopţi de toamnă, în Bistriţa…

FOTO: Visul unei nopţi de toamnă, în Bistriţa…

„Singurătatea orașului cu străzile aglomerate e în farfuria mea… însiropată, grea, prea dulce.  Curge pe masă, ne atârnă de bărbie și tu nu-mi zici nimic. Pot învăța totul de la tine, îți jur, doar pune-mi degete în urechi și haine pe mine. Dă-mi o palmă, montează-mi un picior de beton și un cap în nori și spune-mi, cu ce furculiță se mănâncă un om…?”

Fragmentul de mai sus face parte dintr-un text compus de Alexandra Rusu, de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, în cadrul Campania Pro Cultură Slove.

Campania s-a desfăşurat recent, fiind organizat de Serviciul Educaţie şi Turism din Primăria Bistriţa. Evenimentul a presupus un concurs de desene destinat elevilor de clase primare, pe tema „Se plimbă toamna prin grădini”.

Elevii de gimnaziu au avut, de asemenea, o temă provocatoare, într-un concurs de creaţie literară: „Visul unei nopţi de toamnă”. Elevii de liceu din Bistriţa au fost invitaţi – tot în cadrul campaniei Pro Cultură Slove – să abordeze în lucrările lor tema „Spaţiu şi timp în Bistriţa”.

Câştigătorii au fost premiaţi în cadrul unei festivităţi care s-a derulat la CeTin, în prezenţa unui public numeros, format din elevi, părinţi şi profesori.

Primii răsplătiţi cu premii de către juriul format din artişti plastici au fost elevii claselor primare care au ilustrat, prin desen, peisaje de toamnă surprinse în Bistriţa. Elevii au primit diplome şi rechizite. Clasamentul arată în felul următor:

 1. Kiss Luca Alexandru / Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” / Premiul I;
 2. Oprea Bianca / Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” / Premiul II;
 3. Ilvan David Ovidiu / Şcoala Gimnazială nr. 4 / Premiul III;
 4. Micu Alexia / Şcoala Gimnazială nr. 4 / Mențiune;
 5. Ciotor Corina / Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” / Mențiune;
 6. Moldovan Bogdan / Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” / Mențiune;
 7. Spumă Ciso Andrada / Şcoala Gimnazială nr. 1 / Mențiune;
 8. Bude Patricia / Şcoala Gimnazială nr. 1 / Mențiune;
 9. Laslo Bianca / Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” / Mențiune;
 10. Chereja Antonia / Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” / Mențiune.

La concursul de creaţie literară, juriul format din scriitori locali a evaluat lucrările şi a premiat câştigătorii la Centrul Comunitar pentru Tineret.

Cele mai reuşite lucrări au fost citite în cadrul unei sesiuni de lectură publică de către autori şi juriu. Discuţiile despre tendinţele literare actuale cât şi expresivitatea lucrărilor prezentate au acaparat atenţia audienţei.

Iată clasamentul:

Secțiunea gimnaziu

 1. Moldovan Ana Alexandra / Şcoala Gimnazială nr. 1 / Premiul I;
 2. Dolha Rebeca / Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” / Premiul II;
 3. Ivan Francesca / Şcoala Gimnazială nr. 4 / Premiul III;
 4. Danciu Delia Luciana / Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” / Mențiune;
 5. Bălan Ioana / Palatul Copiilor Bistriţa / Mențiune;
 6. Groza Ştefania Maria (Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”) / Mențiune;
 7. Vultur Andrei Ştefan / Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” / Mențiune;
 8. Senatovici Cătălin / Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” / Mențiune.

Secțiunea liceu – poezie:

 1. Corcode Alexandra Iulia – Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” / Premiul I;
 2. Stanciu Eliza – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul II;
 3. Mureşan Maria Veronica – Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” / Premiul III;
 4. Fiscutean Diana – Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” / Premiu special;
 5. Curac Loredana Daniela – Liceul de muzică „Tudor Jarda” / Mențiune;
 6. Chiciudean Antonius Iosif – Palatul copiilor Bistriţa / Mențiune;
 7. Bocskai Eliza-Blanka – Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” / Mențiune.

Secțiunea liceu – proză:

 1. Rusu Alexandra – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul I;
 2. Maier Andreea – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul II;
 3. Bălan Briana – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul III;
 4. Persic Elena – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Mențiune;
 5. Bora Andreea – Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” / Mențiune.

Secțiunea liceu – eseu:

 1. Matean Maria  – Palatul copiilor Bistriţa / Premiul I;
 2. Pricope-Sas Miruna Florina – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul II.

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!