FOTO: Visul unei nopţi de toamnă, în Bistriţa…

FOTO: Visul unei nopţi de toamnă, în Bistriţa…

„Singurătatea orașului cu străzile aglomerate e în farfuria mea… însiropată, grea, prea dulce.  Curge pe masă, ne atârnă de bărbie și tu nu-mi zici nimic. Pot învăța totul de la tine, îți jur, doar pune-mi degete în urechi și haine pe mine. Dă-mi o palmă, montează-mi un picior de beton și un cap în nori și spune-mi, cu ce furculiță se mănâncă un om…?”

Fragmentul de mai sus face parte dintr-un text compus de Alexandra Rusu, de la Liceul de Arte „Corneliu Baba”, în cadrul Campania Pro Cultură Slove.

Campania s-a desfăşurat recent, fiind organizat de Serviciul Educaţie şi Turism din Primăria Bistriţa. Evenimentul a presupus un concurs de desene destinat elevilor de clase primare, pe tema „Se plimbă toamna prin grădini”.

Elevii de gimnaziu au avut, de asemenea, o temă provocatoare, într-un concurs de creaţie literară: „Visul unei nopţi de toamnă”. Elevii de liceu din Bistriţa au fost invitaţi – tot în cadrul campaniei Pro Cultură Slove – să abordeze în lucrările lor tema „Spaţiu şi timp în Bistriţa”.

Câştigătorii au fost premiaţi în cadrul unei festivităţi care s-a derulat la CeTin, în prezenţa unui public numeros, format din elevi, părinţi şi profesori.

Primii răsplătiţi cu premii de către juriul format din artişti plastici au fost elevii claselor primare care au ilustrat, prin desen, peisaje de toamnă surprinse în Bistriţa. Elevii au primit diplome şi rechizite. Clasamentul arată în felul următor:

 1. Kiss Luca Alexandru / Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” / Premiul I;
 2. Oprea Bianca / Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” / Premiul II;
 3. Ilvan David Ovidiu / Şcoala Gimnazială nr. 4 / Premiul III;
 4. Micu Alexia / Şcoala Gimnazială nr. 4 / Mențiune;
 5. Ciotor Corina / Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” / Mențiune;
 6. Moldovan Bogdan / Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” / Mențiune;
 7. Spumă Ciso Andrada / Şcoala Gimnazială nr. 1 / Mențiune;
 8. Bude Patricia / Şcoala Gimnazială nr. 1 / Mențiune;
 9. Laslo Bianca / Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” / Mențiune;
 10. Chereja Antonia / Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” / Mențiune.

La concursul de creaţie literară, juriul format din scriitori locali a evaluat lucrările şi a premiat câştigătorii la Centrul Comunitar pentru Tineret.

Cele mai reuşite lucrări au fost citite în cadrul unei sesiuni de lectură publică de către autori şi juriu. Discuţiile despre tendinţele literare actuale cât şi expresivitatea lucrărilor prezentate au acaparat atenţia audienţei.

Iată clasamentul:

Secțiunea gimnaziu

 1. Moldovan Ana Alexandra / Şcoala Gimnazială nr. 1 / Premiul I;
 2. Dolha Rebeca / Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” / Premiul II;
 3. Ivan Francesca / Şcoala Gimnazială nr. 4 / Premiul III;
 4. Danciu Delia Luciana / Şcoala Gimnazială „Ştefan cel Mare” / Mențiune;
 5. Bălan Ioana / Palatul Copiilor Bistriţa / Mențiune;
 6. Groza Ştefania Maria (Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga”) / Mențiune;
 7. Vultur Andrei Ştefan / Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” / Mențiune;
 8. Senatovici Cătălin / Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” / Mențiune.

Secțiunea liceu – poezie:

 1. Corcode Alexandra Iulia – Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” / Premiul I;
 2. Stanciu Eliza – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul II;
 3. Mureşan Maria Veronica – Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” / Premiul III;
 4. Fiscutean Diana – Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” / Premiu special;
 5. Curac Loredana Daniela – Liceul de muzică „Tudor Jarda” / Mențiune;
 6. Chiciudean Antonius Iosif – Palatul copiilor Bistriţa / Mențiune;
 7. Bocskai Eliza-Blanka – Colegiul Naţional „Andrei Mureșanu” / Mențiune.

Secțiunea liceu – proză:

 1. Rusu Alexandra – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul I;
 2. Maier Andreea – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul II;
 3. Bălan Briana – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul III;
 4. Persic Elena – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Mențiune;
 5. Bora Andreea – Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” / Mențiune.

Secțiunea liceu – eseu:

 1. Matean Maria  – Palatul copiilor Bistriţa / Premiul I;
 2. Pricope-Sas Miruna Florina – Liceul de Arte „Corneliu Baba” / Premiul II.

FOTO: Două case și o bucătărie de vară au ars la Măgura Ilvei ianuarie 17, 2020 - Cinci echipaje ale ISU BN, dar și SVSU Măgura Ilvei au intervenit la un incendiu. Două case și o bucătărie de vară au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, nu au fost victime.
Renumit profesor universitar bistrițean despre munca în ANAF: „spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale” ianuarie 17, 2020 - Profesorul universitar Cornel Ban, care predă la Copenhagen Business School a prezentat într-o conferință de presă cum a găsit sediile ANAF din Ardeal pe care le-a vizitat. Acesta a catalogat condițiile de muncă ca fiind foarte grele, presărate cu spații improprii, multă nemulțumire de sine și relații conflictuală.
Singura echipă de fotbal feminin din județ, ACS Heniu Prundu Bârgăului, dorită de campioana României, CFR Cluj. Bârgăuancele au spus ”PAS” ianuarie 17, 2020 - Stafful tehnic al singurei echipe de fotbal feminin din județul Bistrița-Năsăud, ACS Heniu Prundu Bârgăului, echipă care evoluează în prima ligă fotbalistică a țării, ocupând locul al șaselea, a susținut astăzi o conferință de presă.
Doris Rai: Primăria Bistrița să SANCȚIONEZE Supercom, nu să-l SUBVENȚIONEZE ianuarie 17, 2020 - Fosta șefă a femeilor liberale face încă un pas în ”atacul” asupra Supercom și a Primăriei Bistrița, implicit. Doris Rai solicită municipalității să SANCȚIONEZE operatorul de salubritate. Și nicidecum să-l SUBVENȚIONEZE. 
FOTO: Bărbat accidentat pe strada Libertății ianuarie 17, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp pe strada Libertății din municipiu. Un bărbat a fost lovit de mașină.
Cât ne-a costat „spiritul Crăciunului” în 2019? Cam 200.000 de lei pentru doar 7 comune! ianuarie 17, 2020 - Într-un an dificil, în care multe unități administrativ teritoriale s-au plâns că nu le ajung banii, 7 comune din județ au cheltuit 200.000 de lei doar pentru iluminatul festiv...
Friptură de pasăre și cartofi gratinați la cuptor, bunătatea din farfuria pacienților de la spital ianuarie 17, 2020 - Investițiile în Spitalul Județean Bistrița cuprind și zona...bucătăriei. S-au achiziționat două cuptoare performante, pentru a oferi bunătăți în farfurie celor internați. ”Friptură de pasăre și cartofi gratinați la cuptor” este doar unul dintre meniurile care-i fac și pe medici să saliveze. Și să plătească pentru a mânca și ei.
VIDEO: Doctorul excentric care poate vorbi cu animalele, de azi și la Bistrița! ianuarie 17, 2020 - După ani de zile de viață retrasă, doctorul excentric revine în atenția noastră. Pregătit să găsească leacul salvator! Gata să ne amuze cu istețimea sa legendară și dispus să facă față unor creaturi nemaivăzute...
Deținuții apți de muncă, obligați să muncească ianuarie 17, 2020 - O nouă inițiativă legislativă îi are în vizor pe deținuți. Aceștia ar urma să fie obligați să muncească în perioada în care își ispășesc pedeaspa. AFLĂ ce alte măsuri ar putea fi luate pentru cei care doresc liberarea condiționată:
FOTO: Un MESAJ usturător pentru unii elevi din CNAM…! ianuarie 17, 2020 - Au îndurat în tăcere cât au putut, au curățat și au strâns după ei, dar astăzi au ajuns la limita răbdării. Au trimis un mesaj mai puțin obișnuit – pentru elevii Colegiului Național „Andrei Mureșanu”.
PATRU accidente într-o oră! O gravidă și un bărbat au ajuns la spital! ianuarie 17, 2020 - Salvatorii și oamenii legii au intervenit la patru accidente, într-o oră. Două au avut loc în Teaca, unul în Crainimăt și unul în Bistrița. O gravidă și un bărbat au ajuns la spital.
Cele aproape 200 de accidente cu trotinete electrice duc la schimbarea legislației: ianuarie 17, 2020 - Un mort, 36 de răniți grav și 152 de răniți ușor...Acesta e bilanțul accidentelor în care au fost implicați conducători de trotinete electrice. Creșterea explozivă a numărului acestor mijloace de deplasare a luat prin surprindere autoritățile. Așa că s-a decis schimbarea legislației. CE prevăd noile reglementări:
BĂTAIE în Gara Bistrița Nord! Au intervenit jandarmii: ianuarie 17, 2020 - Jandarmii au fost nevoiți să intervină aseară la un scandal în Gara Bistrița Nord. Doi clujeni s-au luat la bătaie, sub privirile celor ce așteptau trenul.
VIDEO: Performanță la Bistrița, ca în marile centre universitare! ianuarie 17, 2020 - A aflat despre Bistrița de la televizor, și a venit de probă, să tatoneze terenul. În doar doi ani a ajuns să facă performanță și intervenții cum doar în marile centre universitare se poate. Iar în spatele chipului de adolescent se ascunde un profesionist desăvârșit, apreciat nu doar de pacienți, ci și de colegi.
Aquabis: Avarie în Ghinda, lucrări de reabilitare în Năsăud și Salva ianuarie 17, 2020 - Astăzi, 17 ianuarie 2020, se va sista PARȚIAL furnizarea apei potabile în Ghinda, anunță cei de la Aquabis.