Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
FOTO/VIDEO: Cristi din Livezile, din nou prin spitale - la un an de la operație
VIDEO - Din satul lui Coșbuc, în ring. Cum a ajuns o bistrițeancă speranța României la box
OAMENI din Bistriţa-Năsăud. Andrada Moldovan: Nu trebuie să ai bani ca să te îmbraci ok. Trendurile etno sunt depășite...
FOTO: Cel mai frumos mod de a sărbători o zi de naștere. La „Andrei Mureșanu”
FOTO: Azi începe sezonul reducerilor la Relegance și Rinascimeto...!
Se caută tinichigiu auto, operatori și controlori de calitate! Alte oferte de muncă avantajoase:

  570 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015FOTO-PRODUS ÎN BISTRIȚA-NĂSĂUD: Producem iar vin de Jelna! Frații Moldovan rescriu povestea unui vin...de poveste

16/06/2017 12:32:48 Bianca SARA  
Doi frați, Daniel și Ovidiu Moldovan, se străduiesc deja de mai bine de 6 ani să reînvie fascinanta poveste a vinului de Jelna, care era folosit ca monedă de schimb acum câteva secole. Primele sticle de vin au fost deja îmbuteliate și puse în vânzare, iar cei care au gustat spun că e... de poveste!

Faimosul vin de Jelna, monedă de schimb 

Jelna ascunde una dintre cele mai valoroase comori din Transilvania și poate din România. În Biserica Evanghelică de la Jelna a fost pictată una dintre cele patru copii existente în lume după capodopera pictorului Giotto di Bodone, un pictor și arhitect italian, considerat inovatorul picturii italiene și predecesorul artei moderne.

În prezent, picturi murale inspirate din Navicella lui Giotto mai pot fi întâlnite doar în două biserici din Italia și una din Strasbourg. Pictura originală se întindea pe mai bine de 10 metri și a fost pictată în Basilica Sfântul Petru din Roma și distrusă în secolul al XVII-lea.

Potrivit consemnărilor bisericești, pictorul care a realizat practic toată fresca ar fi fost plătit pentru lucrare în butoaie cu vin produs în Jelna. Tot consemnările istorice plasează micuța localitate de lângă Bistrița pe harta vinului. Până și pe harta iosefină realizată de Imperiul Austro-Ungar în 1766, prin care a fost cartată toată Transilvania, apar planații de viță de vie pe dealurile din Jelna.

Frații Moldovan continuă povestea

La câteva sute de ani distanță, povestea vinului de Jelna este dusă mai departe de Daniel și Ovidiu Moldovan, care au început aventura în zona cultivării pământului în anul 2003, cu o livadă. Apoi s-au tot extins și acum produc numai în solarii și pe câmp peste 600 de tone de legume. 

În 2011, cei doi s-au gândit să încerce să reincludă Jelna pe harta vinurilor, cu o plantație de viță de vie. 

„Ideea ne-a venit în urmă cu șapte ani. Având teren aici și auzind că zona e bună și se pretează pentru vie, am profitat de programul de reconversie și ne-am hotărât să înființăm o plantație de viță de vie. Solul este foarte bun și se pretează pentru viță de vie. Am făcut și studii de sol înainte de a planta”, a declarat Daniel Moldovan pentru Bistrițeanul.ro.

Daniel Moldovan a fost patru ani primarul comunei Cetate, dar anul trecut nu a mai candidat. S-a întors în agricultură, unde are planuri ambițioase pentru următorii ani.

Poziționarea plantației de viță de vie a celor doi agricultori ține cont de coordonatele de pe vechea hartă. Din păcate, documentele vechi nu vorbesc și despre soiurile care se întâlneau aici, ci doar despre denumiri de vinuri.

„Una dintre cele mai vechi menționări a vinurilor din această zonă am găsit-o în Registrele bisericești, a bisericii din Jelna, în care se menționa că Petrus Murator, pictorul bisericii, cel care se presupune că a pictat fresca Navicella, a fost plătit în butoaie de vin”, explică Ovidiu Moldovan.

Daniel Moldovan împreună cu fratele său Ovidiu au plantat viță de vie pe 26 de hectare. Au început în anul 2011 cu 12 hectare și au continuat doi ani mai târziu cu alte 14 hectare. Printre soiurile întâlnite se numără Fetească Albă, Fetească Neagră, Sauvignon, Muscat Ottonel și Pinot Noir.

Vinul de Jelna a intrat pe piață! Elegant, bun, cuceritor...

După șase ani de muncă asiduă în câmp și investiții enorme în partea de cramă, una de ultimă generație, care permite datorită utilajelor moderne o procesare impecabilă a strugurilor și realizarea unui vin care să poată concura oricând cu cele mai bune din țară, primele sticle de vin au ajuns de câteva săptămâni pe piață. Majoritatea vinurilor produse sunt albe, Jelna fiind renumită în special pentru calitatea vinurilor albe pe care le producea. Astfel, din cele șase sortimente de vin scoase pe piață de Crama Lechința, patru sunt albe: Fetească Regală, Fetească albă, Sauvignon Blanc și un excelent cupaj de Fetească Regală cu Sauvignon Blanc. Din producția 2016 de la Jelna a ieșit și un vin rose, foarte apreciat de cei care l-au degustat. Peste o săptămână va începe și îmbutelierea singurului vin roșu, un cupaj de Fetească Neagră cu Merlot. 

Vinurile se vând sub două denumiri, JURA și RUJA, nume inspirate din legendele sânzienelor și ielelor din Transilvania, care purtau aceste nume. Dar, vinurile de Jelna au nu numai o poveste frumoasă în spate și nume atent alese, cu o semnificație aparte, ci și o prezentare elegantă. Frații Moldovan au fost atenți până la ultimul detaliu în ceea ce privește vinul pe care îl produc, astfel încât acesta apare pe rafturi cu o etichetă atent lucrată, care încadrează discret și perfect povestea unui vin cuceritor, de poveste. 

JURA și RUJA, vinurile produse și îmbuteliate la Crama Jelna, le găsiți deja în magazinul și depozitul Cafe Bar Select din Bistrița și va mai fi disponibil în câteva restaurante și baruri din Bistrița-Năsăud. Fiind un vin de calitate superioară, o sticlă poate fi cumpărată cu 30-37 de lei.

Crama Jelna este la această oră singura din arealul viticol Lechința care are o linie de îmbuteliere performantă, cu tehnologie nouă și foarte modernă. Momentan, la crama de la Jelna se produc 70.000 de butelii de vin, însă Daniel și Ovidiu Moldovan vor să crească an de an și să ajungă la o producție de 200.000 de butelii anual.

 

18954 vizualizaricramajelna (14).JPG :: Bistriteanul.ro
jelnacram (3).JPG :: Bistriteanul.ro
cramajelna (27).JPG :: Bistriteanul.ro
cramajelna (21).jpg :: Bistriteanul.ro
jelnacram (2).JPG :: Bistriteanul.ro
cramajelna (18).jpg :: Bistriteanul.ro
jelnacram (6).JPG :: Bistriteanul.ro
cramajelna (23).jpg :: Bistriteanul.ro
jelnacram (4).JPG :: Bistriteanul.ro
cramajelna (15).jpg :: Bistriteanul.ro
cramajelna (24).jpg :: Bistriteanul.ro
jelnacram (1).JPG :: Bistriteanul.ro
cramajelna (17).jpg :: Bistriteanul.ro
cramajelna (19).jpg :: Bistriteanul.ro
jelnacram (5).JPG :: Bistriteanul.ro
cramajelna (25).jpg :: Bistriteanul.ro
cramajelna (16).jpg :: Bistriteanul.ro
cramajelna (29).JPG :: Bistriteanul.ro
cramajelna (22).jpg :: Bistriteanul.ro
jelnacram (7).JPG :: Bistriteanul.ro
cramajelna (28).JPG :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
09:35 - Fratele Ancuței Cârcu va fi condus pe ultimul drum în Rebrișoara, de un sobor compus din 16 preoți

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro