Furnizorii de servicii medicale, obligați să completeze Dosarul Electronic al Pacientului. Dacă nu, riscă suspendarea activității

Furnizorii de servicii medicale, obligați să completeze Dosarul Electronic al Pacientului. Dacă nu, riscă suspendarea activității

Începând de azi, furnizorii de servicii medicale sunt obligați să completeze Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului tratat. Dacă nu, riscă să le fie suspendată activitatea pe o perioadă de șase luni de zile.

De azi intră în vigoare Legea 45, privind Dosarul Electronic de Sănătate. Fiecare asigurat are un astfel de dosar în care sunt trecute sumarul urgențelor, istoricul pacientului, antecedentele transmise de pacient și documentele medicale.

De la început a fost prevăzut ca în dosarul electronic să fie obligați să transmită datele privind tratamentele, consulațiile, șamd, toți medicii, toate unitățile sanitare, indiferent că sunt sau nu publice, private, sunt sau nu în contract cu Casa de Sănătate. Ei acum, prin această lege s-a instituit și cadrul prin care aceștia vor trebui să acceseze și să transmită date. Acum există clar obligativitatea pentru toți pacienții care sunt asigurați și pentru toți furnizorii de servicii medicale, pe toate tipurile de asistență medicală, indiferent dacă se află sau nu în relație contractuală cu CAS”, a explicat Președintele CAS BN, Camelia Ilișuan.

Dacă până acum, dosarul putea fi accesat fără consimțământul pacientului, doar de serviciile de urgență, medicii de pe Ambulanță, SMURD, din secțiile UPU – acum se dă voie și medicilor de familie să acceseze sumarul de urgență. Pacientul își poate da consimțământul pentru accesarea dosarului, intrând el pe dosar și adăugând numele medicilor specialiști cărora le permite, fie când este la consultație, pe baza cardului de sănătate sau a matricii eliberate de medicii de familie.

Dacă prestatorii de servicii medicale nu completează datele în acest dosar, sunt prevăzute și sancțiuni.

La prima abatere se va da doar avertisment. La a doua și a treia abatere, medicii vor primi amenzi cuprinse între 3 și 5% din valoarea serviciilor prestate. Spitalele vor primi o amendă de 0,5% din valoarea serviciilor prestate, pentru cea de a doua abatere, iar la a treia abatere amenda va avea valoarea cuprinsă între 1 și 3 la sută din valoarea serviciilor. Deja la a patra abatere, indiferent că e medic, spital, clinică, sancțiunea aplicată poate fi de suspendare a activității pentru o perioadă de 6 luni de zile”, a declarat Camelia Ilișuan.

Medicii care nu au contract cu Casa de Asigurări trebuie să solicite un certificat digital pentru a avea acces la baza de date a dosarelor electronice. Iar transmiterea datelor în dosar se face doar printr-o bifă de transmitere automată din programul lor în dosar.

Probabil că va dura o lună de zile până când se vor obișnui cu acest lucru, până își vor face certificatele, etc. Dar teoretic, legea e publicată în Monitorul Oficial, deci a intrat în vigoare”, a conchis Ilișuan.

Awake Festival: Enter Shikari, Coma și mulți alți artiști vor electriza domeniul Teleki, la Mureș! acum 51 de minute- Iubitorii muzicii electro din Transilvania au toate motivele să se pregătească pentru o experiență fantastică în această vară: noi artiști și-au anunțat prezența la Awake Festival – eveniment care se va desfășura pe domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș.
De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum… acum 3 ore- Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress. Ce norocos și împlinit  te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor!
DE CITIT: O istorie care acoperă de rușine câteva generații… acum 5 ore- Se dă așadar un regat cu atmosferă medievală, un rege malefic hotărât să facă istorie și să cucerească toate ținuturile din jur, indiferent de preț, și o competiție ce va face diferența între sclavie și libertate, între viață și moarte...
FOTO/VIDEO: Noaptea de sâmbătă s-a dovedit magică! Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean acum 7 ore- Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean, ieri seară, când și în județul nostru s-a celebrat Noaptea Muzeelor: mii de oameni au trecut pragul instituțiilor muzeale din Bistrița, Sângeorz-Băi și Năsăud, admirând unelte de pe vremea dacilor, mașini de epocă, picturi și sculpturi.
FOTO/VIDEO: S-a așternut stratul alb și frumos mirositor de narcise din Munții Rodnei acum 8 ore- O porțiune din Parcul Național Munții Rodnei s-a îmbrăcat cu straie noi. Poiana cu Narcise a înflorit, astfel că turiștii care ajung în zonă pot admira stratul alb, frumos mirositor ce li se așterne la picioare.
GROAZNIC! Trei fetițe au ajuns de urgență la Pediatrie Cluj, după ce au făcut baie acum 10 ore- La miezul nopții, trei fetițe au fost preluate de echipaje medicale și transportate de urgență la Cluj. Micuțele au început să acuze dureri de cap după ce au făcut baie.
VIDEO: O performanță istorică pentru Gloria! „Expresia mândriei de a fi bistrițean!” acum 21 de ore- Bucurie fără limite astăzi, în Sala Polivalentă din Bistrița: echipa de handbal feminin SC Gloria 2018 - echipa de suflet a bistrițenilor - a reușit o performanță istorică! „Așa arată expresia pură a bucuriei și a mândriei de a fi bistrițean!”
VIDEO: Un sistem învechit, un tarif exorbitant, pubele insalubre amplasate total aiurea…! acum O zi- „Am ajuns să plătim un tarif exorbitant pe colectarea deșeurilor!”, s-a plâns Diana Morar de la PNL Bistrița-Năsăud, reproșând celor din PSD că au adoptat poziția ghiocelului, fără să încerce să remedieze sistemul învechit, tarifele exorbitante, pubelele insalubre amplasate total aiurea…!
Caravana cu medici a ajuns azi la Spermezeu! Ce consulturi de specialitate, gratuite, oferă localnicilor: acum O zi- Peste 100 de persoane vor fi examinate astăzi în localitatea Spermezeu de o echipă de medici specialiști și rezidenți. Totul face parte din proiectul „Caravana cu medici”. Localnicii vor beneficia gratuit de opt consulturi de specialitate.
Carambol în Năsăud și două persoane rănite, din cauza unei șoferițe neatente! acum O zi- Patru mașini au fost avariate și două persoane, rănite! Totul s-a întâmplat în Năsăud, din cauza unei șoferițe neatente.
VIDEO: O mare problemă, în Prundu Bârgăului. „De unde firme…?!” acum O zi- Referindu-se la asfaltarea străzilor din Prundu Bârgăului, primarul Doru Toader Crișan invitat recent la emisiunea „Direct în Problemă”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro care este marea provocare cu care se confruntă: 
Un bărbat a ajuns la Spital cu arsuri pe jumătate din corp. UPDATE: Bărbatul va fi transferat la o clinică de specialitate din București cu un elicopter SMURD acum O zi- Grav incident în această dimineață în localitatea Simionești. Un bărbat de 35 de ani are arsuri de gradul 2 pe jumătate din suprafața corpului după ce a căzut într-un cazan cu borhot fierbinte. Acesta este transportal la spital pentru investigații.
Se-ntâmplă ACUM: Un bistrițean, în semifinala Arena Bucătarilor! acum O zi- Cei de la Viena Bistro Cafe sunt cuprinși de emoții. Colegul lor, Cristi, este în febra unui renumit concurs culinar. Chiar în aceste momente, el gătește în cadrul primei semifinale Arena Bucătarilor.
Aquabis Bistrița: Se sistează apa potabilă astăzi, în Maieru acum O zi- Aquabis Bistrița își informează clienții în legătură cu faptul că astăzi, 18 mai, se sistează apa potabilă în Maieru și în Lunva Ilvei.
Un chitarist din Bistrița va reprezenta România în Estonia! Premiul cel mare – 5.000 euro! acum O zi- Tânărul chitarist din Bistrița s-a dovedit de departe cel mai bun dintre concurenții care au participat la Timișoara, la Concursul Muzical de Interpretare „Lions” sub egida „Lions European Musical Competition Thomas Kuti”. El va repprezenta România la nivel european, cu ocazia Europa Lions Forum care se va desfășura în acest an, în capitala Estoniei.