Furnizorii de servicii medicale, obligați să completeze Dosarul Electronic al Pacientului. Dacă nu, riscă suspendarea activității

Furnizorii de servicii medicale, obligați să completeze Dosarul Electronic al Pacientului. Dacă nu, riscă suspendarea activității

Începând de azi, furnizorii de servicii medicale sunt obligați să completeze Dosarul Electronic de Sănătate al pacientului tratat. Dacă nu, riscă să le fie suspendată activitatea pe o perioadă de șase luni de zile.

De azi intră în vigoare Legea 45, privind Dosarul Electronic de Sănătate. Fiecare asigurat are un astfel de dosar în care sunt trecute sumarul urgențelor, istoricul pacientului, antecedentele transmise de pacient și documentele medicale.

De la început a fost prevăzut ca în dosarul electronic să fie obligați să transmită datele privind tratamentele, consulațiile, șamd, toți medicii, toate unitățile sanitare, indiferent că sunt sau nu publice, private, sunt sau nu în contract cu Casa de Sănătate. Ei acum, prin această lege s-a instituit și cadrul prin care aceștia vor trebui să acceseze și să transmită date. Acum există clar obligativitatea pentru toți pacienții care sunt asigurați și pentru toți furnizorii de servicii medicale, pe toate tipurile de asistență medicală, indiferent dacă se află sau nu în relație contractuală cu CAS”, a explicat Președintele CAS BN, Camelia Ilișuan.

Dacă până acum, dosarul putea fi accesat fără consimțământul pacientului, doar de serviciile de urgență, medicii de pe Ambulanță, SMURD, din secțiile UPU – acum se dă voie și medicilor de familie să acceseze sumarul de urgență. Pacientul își poate da consimțământul pentru accesarea dosarului, intrând el pe dosar și adăugând numele medicilor specialiști cărora le permite, fie când este la consultație, pe baza cardului de sănătate sau a matricii eliberate de medicii de familie.

Dacă prestatorii de servicii medicale nu completează datele în acest dosar, sunt prevăzute și sancțiuni.

La prima abatere se va da doar avertisment. La a doua și a treia abatere, medicii vor primi amenzi cuprinse între 3 și 5% din valoarea serviciilor prestate. Spitalele vor primi o amendă de 0,5% din valoarea serviciilor prestate, pentru cea de a doua abatere, iar la a treia abatere amenda va avea valoarea cuprinsă între 1 și 3 la sută din valoarea serviciilor. Deja la a patra abatere, indiferent că e medic, spital, clinică, sancțiunea aplicată poate fi de suspendare a activității pentru o perioadă de 6 luni de zile”, a declarat Camelia Ilișuan.

Medicii care nu au contract cu Casa de Asigurări trebuie să solicite un certificat digital pentru a avea acces la baza de date a dosarelor electronice. Iar transmiterea datelor în dosar se face doar printr-o bifă de transmitere automată din programul lor în dosar.

Probabil că va dura o lună de zile până când se vor obișnui cu acest lucru, până își vor face certificatele, etc. Dar teoretic, legea e publicată în Monitorul Oficial, deci a intrat în vigoare”, a conchis Ilișuan.

VIDEO: Faimoasa balerină Corina Dumitrescu, la Bistrița! Câteva recomandări pentru părinți acum 4 ore- Cine și-ar fi închipuit că faimoasa balerină Corina Dumitrescu va ajunge la Bistrița? Fosta solistă a Operei Naționale din București a susținut zilele trecute, la Școala de balet Ovidiu Danci, cursuri de măiestrie și workshopuri, povestind despre suferințele și satisfacțiile unei cariere în dans.
Vrei să ai parte de curcubeu pe cerul gurii și să nu-l superi pe Dumnezeu? Te ajută Gelateria Aniela cu o înghețată specială de post! acum 6 ore- Postul poate reprezenta nu doar o pauză alimentară pentru organism, ci, deși pare greu de crezut, și o ocazie de a încerca noi combinații. Cel puțin așa privesc cei de la Gelateria Aniela cea mai „restrictivă” perioadă din an. Gelateria Aniela vine în ajutorul pofticioșilor cu o variantă de înghețată de post. 
VIDEO: Un proiect fantastic, în mâinile noastre…! O experiență de neuitat acum 8 ore- Sunt o echipă de oameni hotărâți din Bistrița, Cluj, București sau Mureș și au un proiect de suflet, un proiect extraordinar din care putem să facem și noi parte. În schimb, avem onoarea să participăm la o experiență de neuitat… 
A lăsat arma și uniforma pentru echipamentul sportiv. Un militar ne reprezintă țara la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani acum 10 ore- Marcel Bălan va lăsa zilele acestea uniforma și arma pentru echipamentul de alergat. Militarul din cadrul Batalionului 812 Infanterie Bistrița va reprezenta România, alături de cei mai buni sportivi, la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani.
FOTO/VIDEO: O zi perfectă! Aproape 1.500 de voluntari au ajutat la nașterea unei păduri de 10 hectare! acum 11 ore- Impresionantă desfășurare de forțe, ieri, la Sânmihaiu de Câmpie! Aproape 1.500 de voluntari înarmați co voie bună și entuziasm au făcut posibile încă 10 hectare de pădure: Pădurea Transilvania 5.0. „De n-ar fi frunzele și pomii pe care i-ați plantat voi, am fi pă nicări…!”
Daniel Suciu promite să ajute Bistrița! Se ”zbate” pentru două proiecte mult discutate acum 12 ore- Prezent la Bistrița pentru a semna cinci contracte de finanțare, vicepremierul Daniel Suciu a promis că va ajuta Bistrița. Mai mult, acesta a vorbit despre două proiecte mult dezbătute: reabilitarea CNLR și varianta ocolitoare a orașului. 
De citit: Povestea unui trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar… acum O zi- În aparență un pensionar inofensiv, retras într-o existență banală... În realitate, el ascunde un trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar... Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, el acceptă să-și dezvăluie adevărata poveste, participând la o discuție televizată...
FOTO/VIDEO: Marș împotriva avorturilor, pe străzile din Bistrița acum O zi- Sute de bistrițeni au ieșit astăzi, la prânz, în stradă, participând la un marș și un protest simbolic împotriva avorturilor și celebrând astfel cel mai de preț dar – viața. „Într-un asemenea moment critic, când trebuie să ia o decizie, orice femeie trebuie să știe că acolo sus există Dumnezeu. Pentru toată lumea...”
FOTO/VIDEO: E oficial! Bistrița primește 13 milioane de euro pentru Linia Verde! acum O zi- Astăzi s-a semnat la Bistrița și finanțarea a două proiecte de investiții în municipiu. Linia Verde, proiectul „de suflet” al viceprimarului, va primi aproape 13 milioane de euro. Iar lucrările ar trebui să înceapă în acest an. Alte două proiecte semnate azi de Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltarii, vizează investiții în municipiul Bistrița....
FOTO/VIDEO: S-a semnat! Aproape 7 milioane de euro vor fi investiți în sănătate! Se va construi și heliportul! acum O zi- Astăzi, prim vice-premierul României, Daniel Suciu, a semnat două proiecte de investiție în sistemul de sănătate al județului. Acestea ajung la aproape 5 milioane de euro. Heliportul va prinde și el contur, chiar dacă banii vor veni de la Consiliul Județean.
VIDEO: Bistrițenii, terorizați nopțile de drifturile de la mall acum O zi- Parcarea generoasă de la Mol-ul de pe Calea Moldovei pare să fie noul loc favorit al iubitorilor de drifturi. Aceștia își scârțâie roțile bolizilor, nopțile, spre disperarea locuitorilor din zonă.
A mers să plângă un mort și a rămas fără economii. Pățania unui bătrân din Șirioara acum 2 zile- Un bătrân din Șirioara a rămas fără economiile cu care plănuia să-și renoveze casa, chiar în timp ce se afla la înmormântarea unui localnic. Persoane necunoscute au intrat pe geamul lăsat deschis de bătrân și i-au furat din casă 8.500 de lei.
FOTO/VIDEO – S-a crezut la Formula 1 pe Independenței și a făcut praf trei mașini acum 2 zile- Șoferul unui autoturism a reușit să avarieze serios trei autoturisme, după ce a intrat într-un sens giratoriu de pe Bulevardul Independenței cu viteză, fără să acorde prioritate.
25 de ani de închisoare pentru femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după naștere și i-a abandonat într-un pod de bloc acum 2 zile- Lina Crăciun, femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după ce le-a dat naștere și i-a abandonat în podul unui bloc din Bistrița-Bârgăului a fost condamnată la 25 de ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată.
SONDAJ: Se colectează deșeurile selectiv în Bistrița? Nu prea… acum 2 zile- Având în vedere că, din luna martie, Supercom a anunțat că va colecta selectiv deșeurile din Bistrița, am vrut să aflăm ce spun oamenii despre situația din teren. În proporție covârșitoare, locuitorii orașului au recunoscut că gunoiul nu se colectează selectiv…