Gânduri de weekend. A sosit toamna. O spun Veverița și dovlecii…!

Gânduri de weekend. A sosit toamna. O spun Veverița și dovlecii…!

Nu-mi place, în genere, niciun anotimp rece. Frigul nu-l mai suport. Oasele, articulațiile, încheieturile mi se vaită, tot mai des, a neputință. Cu toate acestea, geana de soare, furișată printre nori îmi dă speranță. „Eh, poate că n-o fi diavolul atât de negru” – îmi spun, cu curaj.

Pasul întâi : văd, fugind prin iarba parcului, o VEVERIȚĂ ! LIBERĂ !!! Cu o nucă mare între lăbuțe și grăbită foc, să și-o depună în „cămară”. Doamne, după câți ani de „pușcărie”, ani grei, îndurați de nefericitele lor surate „dispărute” ?! Dumnezeu a făcut dreptate! Nu, nu se sperie de oameni, de copii. Nimeni nu le atacă, nu le vrea răul. Din contră. Nucile și alunele sunt aduse de acasă, de bistrițeni. Ce bucurie! Simt cum buna dispoziție se instaurează în mine și-i mulțumesc în gând proniei divine.

La Școala gimnazială „Avram Iancu” venirea toamnei este marcată, ca în fiecare an, pe aleea de la intrarea în incintă, de „parada” Dovlecilor și, mai nou, a umbrelelor, a umbreluțelor „îmbrăcate” în strai de frunză ruginie, cu arome de poame date în pârg ce vorbesc despre bogația unui anotimp al recoltelor… Acesta a fost pasul doi.

„Bine, domnule, ați scris despre „dăscălițele” de la Muzică, dar despre noi nu scrieți nimic?” – m-a întrebat o tânără și frumoasă învățătoare, gureșă, cu glas de porumbiță. Și cum mi-am dat seama că nu accepta defel refuzul, plus buna dispoziție din mine, grație veveriței, i-am făcut pe voie. Priviți imaginile de mai jos și o să-mi dați dreptate.

Dovleacul, dovlecii pictați, tăiați, ornamentați, cu masca unui hâtru, parcă de pe vremea lui Dionisos, buni de iluminat și speriat copiii și babele, nu sunt neapărat o prelungire și la noi a sărbătorii americane de Halloween. Vreau să vă spun că și în sat la bunica, în urmă cu peste 50 de ani,  făceam, tot cam pe vremea aceasta, pregătirea bostanilor, a dovlecilor…

Îi alegeam cu grijă, îi desenam, îi curățam în interior și-i tăiam, având în minte, drept model, fața hâdă a lui Nea Pamfil, îngrjitorul de la taurii comunali. Băgam apoi lumânări mai groase înăuntru și-i atârnam, la lăsatul serii, de stâlpul porții. Treabă multă. Era un concurs nescris… Câștiga cel care mai avea lumânare aprinsă în dovleacul său și-n dimineața următoare. Doamna preoteasă, educatoare la grădinița din sat, stabilea, cu domnul părinte și șeful de post, care era cel mai frumos dovleac. Nu știu cum pisici se făcea, că în toți anii aceia câștiga ba fata primarului, ba fiul felcerului, asistentului medical din sat, cu care, în cele din urmă s-a și cununat fata edilului. Deh, se vede că pilele și relațiile funcționau deja prin anii ’60, din secolul trecut.

Azi, dovlecii, astfel prelucrați, foarte frumoși și interesanți, aliniați pe „aleea bostanilor” de la „Avram Iancu”, sunt opera colectivă a copiilor, părinților, bunicilor și evident a doamnei învățătoare care m-a „atacat” pe drum, alături de colegele sale. (M-a rugat să nu-i dau numele). Obiectiv vorbind, cred că fenomenul se repetă aproape în fiecare școală, sau grădiniță, fiindcă place și redeschide, pentru fiecare dintre noi,  ușa amintirilor frumoase de altădată… Avem nevoie, mai mult ca oricând, de un dram de optimism. Nu vi se pare ? Mergeți în parc și duceți vreo două nuci veverițelor, iar când treceți pe strada 1 Decembrie, priviți peste gard și admirați superba colecție de bostani și umbreluțe ce îndeamnă simplu, din suflet, la plăcuta reverie a toamnei.

POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea octombrie 20, 2019 - „Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!
Radu Moldovan: Consiliul Local trebuie să facă urgent un credit și să modernizeze integral toate străzile din Bistrița octombrie 20, 2019 - Bistrița s-a transformat într-un adevărat șantier pe toată perioada verii. Municipalitatea a modernizat integral 47 de străzi, însă bistrițenii au criticat dur modul în care au fost făcute lucrările. Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, cere de urgență Consiliului Local accesarea unui credit pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș.
Două angajate ale unui hotel, luate pe sus de poliție! Ce au făcut: octombrie 20, 2019 - Controalele inspectorilor de la imigrări nu se lasă fără rezultate. Acum o săptămână au fost descoperiți 6 ucrainieni lucrând ilegal. Săptămâna aceasta, alte două persoane au fost identificate în aceeași situație. Acestea sunt originare din Republica Moldova și lucrau într-un hotel.
Radu Moldovan: ȘOC pentru PSD! Alegerile europarlamentare ne-au trimis la odihnă octombrie 20, 2019 - Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a vorbit la mai bine de cinci luni despre rezultatul alegerilor europarlamentare. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, PSD a pierdut alegerile și s-a plasat pe locul al doilea. „Poporul român ne-a trimis puțin la hodină” a spus președintele CJ într-o emisiune Bistrițeanul LIVE.
VIDEO: La soare te poți uita, dar la panouri ba! MUTAȚI panourile! octombrie 20, 2019 - Situație oarecum comică, la semnarea contractului pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Panourile cu imaginile reprezentative erau înfipte bine în pământ, dar puse invers! La soare te puteai uita, dar la ele ba.
„Profu” cucerește juriul de la festivalul internațional de la Sibiu și aduce la Bistrița premiul cel mare octombrie 20, 2019 - Documentarul „Profu” a reușit să cucerească juriul festivalului internațional de film de la Sibiu! Producția în spatele căreia se află un alt bistrițean a fost desemnată „cel mai bun film din competiția România”.
Aquabis: Avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în Subcetate octombrie 20, 2019 - S-a produs o avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în cartierul Subcetate din Bistriţa! Cum vor fi afectaţi locuitorii din zonă:
„Sunt orașe care sunt orașe doar pe hârtie”. Cum vede un candidat la alegerile prezidențiale reorganizarea administrativ-teritorială octombrie 20, 2019 - Potrivit candidatului la alegerile prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu este greșit ca în toată țara să se aplice ce se decide de la București. De asemenea, acesta este de părere că o comasare a comunelor și chiar și a județelor ar fi benefică pentru buna gestionare a fondurilor.
VIDEO: Cele mai frumoase creaţii semnate de Chopin – luni, la Bistriţa! octombrie 20, 2019 - O provocare, pentru toţi nostalgicii, romanticii şi visătorii din Bistriţa: luni, 21 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistrița, vor avea parte de cele mai frumoase creaţii ale compozitorului polonez Frédéric Chopin!
Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.