Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Telefonul a devenit aparatul foto preferat, tipul din filme tot nu există
Până la sesizări scrise mai este cale lungă: Plângerile la adresa Spitalului Județean se fac momentan în mediul online!
FOTO/VIDEO: Omenia... din lada de Zestre a satului bistrițean și năsăudean!
FOTO/VIDEO - Drama unui îngeraș: La doar 10 ani, Edi nu vorbește și abia se mișcă
APEL UMANITAR: Bistrițean, tată a trei copilași, decedat în Germania! E nevoie de implicare!
NOI locuri de muncă disponibile în Bistrița! VEZI ce îți oferă angajatorii

  150 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015„Gloanțele treceau pe lângă mine, însă am continuat să merg”. Experiențele terifiante ale unei bistrițence, prezentate de The Guardian

04/12/2016 14:12:54 Bianca SARA  
La finalul lunii trecute, publicația The Guardian prezenta povestea Elizabetei Moldovan, o bistrițeancă de 80 de ani, care a trecut prin ororile celui De-al Doilea Război Mondial și a suferit de cancer. Povestea bistrițencei este prezentată prin ochii nepoatei sale, stabilită în Marea Britanie.

Povestea Elizabetei Moldovan, o bistrițeancă de 80 de ani a fost prezentată de cotidianul britanic The Guardian, la finalul lunii trecute. Aceasta a fost prezentată prin ochii și intermediul nepoatei sale Alexandra Jones, stabilită în Marea Britanie încă de când avea doar câțiva ani.

Elizabeta Moldovan s-a născut în Bistrița, însă s-a mutat în Zlatna. Deși avea doar 8 ani, aceasta își amintește în detaliu cum a afectat județul Bistrița-Năsăud cel De-al Doilea Război Mondial.

În plin război, bistrițeanca a trăit alături de mama sa aproape o lună în pădure, deși toamna deja se instalase, iar temperaturile nu erau deloc prietenoase. Cu un tată și un frate pe front, mama Elizabetei și-a luat fiica, câteva haine, puțină făină de mălai, un porc și o vacă și s-a mutat în pădure, la o oră de mers de localitatea în care trăia.

 „Nu mi-a fost frică, am avut curaj al copilăriei, în plus, mintea îmi era ocupată cu altceva: o vacă pe care o lăsasem în gospodărie. Îmi amintesc că eram foarte supărată că am abandonat-o, așa că am decis să ne întoarcem în oraș. Era la o oră de mers. Când am ajuns acolo, toate geamurile casei erau sparte, iar podelele erau acoperite cu fân, pe care soldații dormeau. Vaca era încă acolo, slăbită. I-am dat câtă mâncare puteam duce și apă, după care am dat să ne întoarcem. Pământul se mișca din cauza bombelor. Îmi amintesc că gloanțele treceau pe lângă mine, însă am continuat să merg. Niciodată nu mi-a trecut prin cap că m-ar putea nimeri”, îi povestește femeia nepoatei sale.

Alexandra Jones notează că bunica sa s-a luptat și cu cancerul, detaliu pe care nu l-a știut până la această conversație.

 „Cea mai mare îngrijorare m-a cuprins când mama ta avea doi ani ( în 1970, când Elizabeta Moldovan avea 34 de ani). Aveam cancer. Tot ce speram atunci era să mai trăiesc încă cinci ani, suficient ca fiica mea să își amintească cine sunt”, rememorează bistrițeanca.

Dragoste la prima vedere...

Elizabeta Moldovan povestește și despre momentul în care și-a cunoscut soțul. La câteva zile după ce l-a zărit câteva secunde pe stradă, acesta apare la ușa sa și o cere de soție într-un mod inedit: îi promite că o duce la oraș și îi oferă o casă.

 „Dacă nu ai nimic de pierdut, este ușor să fii curajos. Am luat o valiză cu haine, iar mama mi-a dat o tigaie pentru gătit și am plecat. Casa avea o bucătărie cu un cuptor stricat și încă o încăpere. Am intrat și când am văzut ce mizerabilă era casa, fără mobilă, m-am așezat pe valiză și am început să plâng. La 24 de ani m-am văzut pentru prima dată săracă”, spune femeia.

Foto: The Guardian

 

 

5146 vizualizari


loading...


elizabeta moldovan 2.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro