GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională

GRAV şi ILEGAL, în Ilişua! Autorităţile îşi bat joc de un monument de importanţă naţională

Autorităţile din Uriu, care ar trebui să vegheze ca legea să fie respectată şi în Ilişua, îşi bat joc de unul dintre monumentele de importanţă naţională.

Este vorba despre castrul roman Arcobadara – localizat la sud-est de satul Ilișua (comuna Uriu), pe o terasă înaltă a râului Ilișua, pe platoul Măgura.

Specialişti de la Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, dar şi preşedintele Comisiei Naţionale LIMES au vizitat recent monumentul şi au constatat cu stupoare că în zona de protecţie s-a turnat asfalt. Mai grav, în imediata apropiere a castrului roman au apărut şi construcţii noi. Se pare că toate aceste intervenţii sunt ilegale.

Zi tristă pentru pagina noastră! Asfalt în castrul roman de la Ilișua! Nu e suficient că în perimetrul lui, sau imediata apropiere, au apărut case noi, încă neterminate! Nu e suficient că nu găsim soluții pentru ca  măcar băile să le scoatem din mărăcini… Acuma îl și asfaltăm!”, s-au revoltat cei care se ocupă de valorificarea si promovarea limes-ului roman în Bistriţa-Năsăud.

Grav şi ilegal, în Ilişua

Prin lege, este obligaţia Consiliului Local şi a Primăriei să protejeze zona, în calitate de administratori. Dacă ar fi în proprietatea Consiliului Judeţean, ar fi şi această instituţie implicată. Dar castrul roman figurează în proprietatea Consiliului Local. Ei administrează terenul”, a explicat pentru Bistriţeanul.ro Felix Marcu – preşedintele Comisiei Naţionale LIMES şi director al Muzeului Naţional de Istorie din Cluj-Napoca.

Acesta a mai precizat că Muzeul Judeţean are responsabilitate ştiinţifică în zonă. „Având specialişti şi făcând săpături acolo de ani de zile, cei de la Muzeul Judeţean ei sunt implicaţi din punct de vedere ştiinţific. Dar atât… Dacă legea este încălcată, intervin responsabilităţi pentru Direcţia Judeţeană pentru Cultură, care aparţine de Ministerul Culturii, şi pentru Poliţia de Patrimoniu, dacă se petrec infracţiuni grave”, a mai spus Felix Marcu.

Important pentu UNESCO, ignorat de bistriţeni…

Orice intervenţie în zonă, orice cazma băgată în pământ într-un sit arheologic are nevoie de aprobări speciale. Mai ales când este vorba despre un monument de categoria A, de importanţă naţională. Mai ales că el face parte dintr-o propunere pentru lista indicativă naţională şi pentru viitoarea listă UNESCO – a subliniat Felix Marcu.

Orice săpătură trebuie să se facă cu supraveghere arheologică, dacă se află în zona de protecţie. Sau cu cercetare arheologică preventivă, dacă este o intervenţie în situl arheologic… Cei care au făcut lucrări acolo au intrat şi în situl arheologic, dar şi în zona de protecţie…!”, a avertizat preşedintele Comisiei Naţionale LIMES.

Una dintre responsabilităţile Comisiei Naţionale LIMES se referă şi la monitorizarea siturilor arheologice. „Am mai luat atitudine în cazul unor proiecte care s-au derulat cu grave încălcări ale legii şi în Dobrogea, şi la Drobeta, şi în nord-vestul României…”, a punctat Felix Marcu.

Specialistul subliniază gravitatea faptei: „Lucrarea este deja făcută. Nu ştim în momentul de faţă cât de grave sunt pagubele. Cât de adânc au intrat sub pămnt, cât au ras din vechiul drum… Nu cred că au turnat asfalt direct peste ce au găsit în zonă, fără să sape, să cureţe… Obligaţia lor ar fi fost să anunţe autorităţile înainte de a începe lucrarea!”

Urmează o evaluare serioasă a situaţiei

„Noi vom face o sesizare către Comisia Naţională de Arheologie, care – în urma sesizărilor făcute de specialişti – va numi o comisie care va întocmi un raport de constatare a pagubelor… Cert este că nu s-a respectat legea”, a admis Felix Marcu.

Acesta a mai precizat că va urma o evaluare serioasă asupra acestor intervenţii, care să constate dacă s-au produs pagube şi cât de grav afectează ele monumentul de importanţă naţională.

S-a întâmplat recent şi în judeţul Cluj ceva similar. Se întâmplă frecvent. Uneori primarii nu ştiu, dar în acest caz – primarul ştie despre ce este vorba şi, conform legii el ar trebui să vegheze asupra respectării legii…“, afirmă Felix Marcu.

Motive de îngrijorare şi pe viitor…?

„Nu s-a respectat legea, ceea ce este grav. Ce mă îngrijorează pe mine cel mai tare – este faptul că nu avem garanţia că în viitor nu se va distruge şi mai mult din monument… În vecinătate, am văzut construcţii noi, foarte aproape de situl arheologic, care – din câte ştim noi – s-au făcut de asemenea fără cercetări arheologice prealabile. Ceea ce este foarte grav! Pentru că acelea sigur au distrus monumentul, făcând fundaţii la adâncimi mari şi multe altele…”, a mai spus preşedintele Comisiei LIMES.

Acesta speră ca măcar în viitor asemnea intervenţii să nu se mai întâmple, fără consultarea specialiştilor.

În certificatele de urbanism şi în reglementările de urbanism ei au obligaţia să ceară aviz de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură! Iar în acel aviz ar trebui să fie specificat că au nevoie de supraveghere arheologică sau de cercetări preventivă dacă e în situl arheologic… Este nevoie de acest aviz şi pentru construcţia unei case, a unei anexe sau a unui coteţ… Pentru orice intervenţie este nevoie de aviz…!“, a mai avertizat Felix Marcu.

Reținut și dus în fața instanței, după ce a spart ușa casei unei familii cu toporul, a agresat pe cei doi soți și a spart și-un telefon decembrie 16, 2019 - ”Distracția” la băutură a unui bărbat din Livezile l-a dus direct în arest și-n fața instanței. Mai exact, omul a spart cu toporul ușa unei case, i-a lovit pe cei doi soți și a spart un telefon. Polițiștii l-au reținut și judecătorii au pronunțat prima pedeapsă. Băutura în exces nu duce la nimic bun. O...
Pedepse uriașe în dosarul Colectiv! VEZI ce a decis instanța: decembrie 16, 2019 - Tribunalul Bucureşti a pronunţat astăzi sentinţa în dosarul Colectiv, în care sunt judecaţi, printre alţii, fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone şi patronii clubului. VEZI ce pedepse au primit inculpații:
IMPRESIONANT: Continuă să bucure mii de suflete, de Crăciun, în ciuda necazurilor recente decembrie 16, 2019 - O familie din Bistrița a trecut prin câteva necazuri recent, după ce firma lor a fost prădată și apoi o angajată, atacată. În ciuda acestor lucruri, nu vor să renunțe la o tradiție veche de 25 de ani. Iar de acest Crăciun, peste 2.500 de suflete se vor bucura de cadourile pregătite de echipa familiei Dobranis.
Cel mai TEMUT infractor din județ, încarcerat în Penitenciarul Gherla, se chinuie să obțină o pedeapsă mai blândă decembrie 16, 2019 - Dorin Sima, cunoscut printre infractori ca Sima Vampiru’, încarcerat în prezent în Penitenciarul Gherla, unde execută o pedeapsă de 27 de ani de închisoare, se chinuie să obțină o pedeapsă mai blândă. Ce au decis judecătorii clujeni: Cu mintea odihnită și cu timp liber berechet, Dorin Sima, încarcerat în Penitenciarul Gherla, încearcă să mai reducă...
Se caută instalatori, bucătari, asistenţi şi ingineri! Locuri de muncă, disponibile la Bistriţa decembrie 16, 2019 - Salariu atractiv, începând de la 2.500 de lei net, tichete de masă şi transport gratuit! Sunt doar câteva din avantajele cu care îi aşteaptă angajatorii din Bistriţa şi din împrejurimi – pe toţi cei care vor să muncească şi se află în căutarea unui loc de muncă! VEZI oferta completă mai jos:
FOTO: În nicio săptămână, aparatură modernă de peste 260.000 de euro, la Spitalul Județean decembrie 16, 2019 - Continuă investițiile în aparatura de laSspitalul Județean. În nicio săptămână, 8 noi aparate performante, în valoare de peste 160.000 de euro, au ajuns la unitatea medicală. Șase sunt pentru sălile de operații, iar două ajută în depistarea precoce a riscului de AVC.
Aquabis: Câteva străzi din Năsăud, fără apă potabilă astăzi decembrie 16, 2019 - Astăzi, 16 decembrie 2019, câteva străzi din Năsăud rămân fără apă potabilă. Află ce străzi vor fi afectate:
DREPT LA REPLICĂ : Vezi ce spune Gabriel Rus despre condamnarea sa decembrie 16, 2019 - Condamnat la 5 ani și două luni de închisoare, Gabriel Rus spune că își asumă responsabilitatea pentru cele întâmplate, însă consideră pedeapsa aplicată prea mare. VEZI cu ce se ocupă după gratii:
Rostul de dimineaţă: Nimic mai luminos, după câteva zile îmbâcsite la Bistriţa… decembrie 16, 2019 - Nimic mai luminos, după câteva zile îmbâcsite / risipite în cioburi la Bistriţa, decât să te aştepte la capăt emoţia încrustată în imaginea unui elev zâmbind senin şi  încrezător, umăr lângă umărul profesorului său…
FOTO: Perseverența a dat roade! Sorin Pop, campion la motociclism, categoria sa! decembrie 16, 2019 - S-a reîntors la acest sport după o pauză destul de lungă. Deși inițial fără a avea pe nimeni alături, decât un vis nebun, Sorin Pop a perseverat. A obținut punctaje tot mai mari, de la o competiție la alta. Iar ieri, la Gala Campionilor, a urcat pe podium, pe locul I, la categoria sa!
FOTO: Dacă în ultimii 7 ani n-ai petrecut cu prietenii o seară la Taverna Dogarilor nu știi ce-ai ratat! decembrie 15, 2019 - Să ai Taverna Dogarilor de 7 ani în oraș și să nu fi petrecut o seară alături de prieteni aici vara, sub vie, sau iarna, în fața șemineului, atunci, în mod clar, nu știi cât de frumoasă poate fi viața în orășelul ăsta mic și frumos! Dacă îți place mâncarea bună și cauți gusturi și savori unice, cum nu găsești oriunde, un vin bun, poezia sau să cânți și să dansezi după pofta inimii, ar fi trebuit deja să fi trecut măcar o dată pe la Taverna Dogarilor! dacă nu ai făcut-o, mai ai timp...
Colindătorii care au speriat Crăciunul și Bistrița! Și copiii, și zăpada… decembrie 15, 2019 - TOOOOT! N-a mai rămas nimeni cu pace în suflet după ce i-a văzut pe colindătorii lui Crețu din Centrul Vechi al Bistriței! Dacă alții au ornamente de Crăciun de poveste, la Bistrița s-a optat după unele de groază, că așa suntem noi, mai speciali! Fotografiile de mai jos ne-au fost trimise de o cititoare, care și-a băgat copiii în sperieți după o plimbare liniștită pe Pietonal.
FOTO: Ai o bijuterie din aur veche sau ruptă? La Atlantis Gold o poți înlocui cu una nouă, la modă decembrie 15, 2019 - Magie de Crăciun la Bijuteria Atlantis Gold din incinta B1 Shopping Center! Aici, orice bijuterie veche sau ruptă poate fi înlocuită cu una nouă, numai bună să ți-o faci cadou de Crăciun sau să o faci cadou cuiva drag! În stoc tocmai au intrat sute de bijuterii din aur și argint pentru copii, tineri sau pentru adulți, oricât de pretențioși ar fi, tot găsești ceva pe gustul celor dragi, chiar ai de unde alege la Atlantis Gold.
DE CITIT: O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. Homeric…! decembrie 15, 2019 - O pădure cu stafii și ierburi vrăjite. O ființă stranie. O întâmplare neobișnuită. În afara timpului, în afara istoriei. În miezul cald al poveștii. „Un răsfăț al simțurilor și un desfrâu al fabulosului într-o carte a pasiunilor damnate și a farmecelor fatale…”
Marș comemorativ: 30 de ani de la Revoluție! decembrie 15, 2019 - În acest an se împlinesc 30 de ani de la Revoluția ce a condus România la ieșirea de sub comunism. Pentru a comemora evenimentele din `89, Asociația Bistrița Civică organizează un marș. Se va merge exact pe traseul pe care l-au făcut atunci bistrițenii.