Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Regalia Home și IMP România Ind Bistrița fac angajări! Alte oferte de muncă atractive
FOTO: Aventurile „reginei” tenisului de masă în Europa: A venit la Bistrița la 10 ani, fără să știe o boabă de română
OAMENI din Bistrița-Năsăud: Tulburătoarea poveste a unui bistrițean nemulțumit... „Pentru a-i ajuta pe tinerii din acest oraș înapoiat...”
EDITORIAL: Dovada că nu se poate schimba nimic în Bistrița! PSD-iștii sunt dumnezei - să vină pasarelele suspendate, pârtiile de milioane și cenzura
Impresioneaz-o cu trandafiri care rezistă 25 de ani, de la Euforia Floral Boutique!
Vrei să stai la SPA în timp ce ești la muncă? Hai la Casa EMA!
Aparatul minune Exilis Elite a ajuns la Bistrița! La Salon Claudia!

  192 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Guvernul a blocat angajările la stat în 2018! Concursuri suspendate și la spitalul din Bistrița

12/02/2018 14:23:04 Ana ȘTEFĂNEL  
O ordonanță de urgență aduce spitalele din România într-o situație disperată. Instituțiile se află în imposibilitatea de a face angajări în anul 2018, astfel că ne paște o nouă criză de medici în unitățile spitalicești. Ce se întâmplă la Bistrița:

Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Bistrița s-au văzut nevoiți să suspende concursurile pentru ocuparea unor posturi. Motivul? O ordonanță de urgență care a dat peste cap tot sistemul. Prin aceasta se interzic angajările în spitale și instituții publice în anul 2018 pentru că, odată cu măririle de salarii au apărut și găuri în buget, astfel că personalul nu mai poate fi plătit.

Soluția găsită de guvernanți nu vine deloc în sprijinul spitalelor din România, mai ales pentru cele care, oricum, au mare deficit de personal. 

Situația la Bistrița este deocamadată bună, dar asta pentru că directorul Gabriel Lazany a luat măsuri preventive. Anul trecut, în 2017, s-a pus la curent cu situația, astfel încât prevederile ordonanței de urgență să nu afecteze bunul mers al lucrurilor în spital și nici pacienții.

Conform articolului 14 din ordonanța de urgență nr. 90/2017 din 6 decembrie 2017:

„(1) Începând cu 1 ianuarie 2018, până la 31 decembrie 2018, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002, cu modificările și completările ulterioare. Pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, precum și pentru cele a căror ocupare a fost deja aprobată de Guvern prin memorandum se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), ordonatorii de credite pot aproba ocuparea unui procent de maximum 50% din totalul posturilor ce se vor vacanta după data de 1 ianuarie 2018, numai în condițiile încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin buget.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2), în cazuri temeinic justificate, prin memorandum aprobat în ședința Guvernului se poate aproba organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice prevăzute la alin. (1), cu justificarea necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate cu această destinație în buget”.

Gabriel Lazany a declarat pentru Bistrițeanul.ro că a fost nevoit să suspende câteva concursuri pentru medici, însă asta nu a afectat nici pacienții, nici activitatea spitalului - dar asta pentru că a luat măsuri odată ce a aflat de apariția ordonanței de urgență.

„Am suspendat concursurile pe care le-am avut, dar am solicitat clarificări suplimentare să vedem dacă ordonanța se aplică și unităților spitalicești subordonate autorităților publice locale. Pe noi nu ne afectează pentru că am citit proiectul de ordonață de urgență de când era în transparență decizională și anul trecut am luat toate măsurile ca noi să fim acoperiți, să nu ne afecteze activitatea. Am suspendat un concurs de medici care chiar nu ne afectează absolut cu nimic ca activitate. Pe partea de personal mediu suntem acoperiți, pe partea de personal auxiliar - la fel, a declarat directorul spitalului din Bistrița.

Absurdul situației vine mai ales din faptul că spitalul bistrițean a încheiat anul 2017 cu indicatori foarte buni, ceea ce înseamnă că bani sunt. De ce ar trebui oprite angajările, dacă există bani pentru personal? Din fericire, inspirația directorului a salvat situația, preîntâmpinând problemele care puteau să apară. Din păcate, alți directori de spitale din țară ar putea fi nevoiți să reducă din cheltuieli, de exemplu cheltuielile pentru medicamente - ceea ce, evident, nu poate fi în niciun caz în beneficiul pacienților.

 

4161 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro