IMPRESIONANT: La doar 18 ani a ajutat un copil să vină pe lume și a făcut inimi să bată din nou

IMPRESIONANT: La doar 18 ani a ajutat un copil să vină pe lume și a făcut inimi să bată din nou

La doar 18 ani, Denis Gherasim se poate „lăuda” cu experiențe atât de intense cum unii nu au parte toată viața! Acesta, prin munca de voluntariat, a adus pe lume un bebeluș, a făcut inimi să bată din nou, sau a ținut strâns pe cineva care pleca dintre cei vii. 

În timp ce unii adolescenți își formează „gașca de prieteni”, petrec prin localuri, sau se îndrăgostesc, Denis Gherasim a fost ocupat cu totul altceva. Încă de la 15 ani a intrat într-o lume plină de adrenalină. O lume care i-a oferit experiențe unice, iar acum, la 18 ani are un palmares de „amintiri” de care unii nu au parte în întrega lor viață.

A început să activeze ca voluntar la Crucea Roșie în 2016, în 2017 la Ambulanță și în 2018 la ISU BN.

Fiecare mi-a oferit ceva. La Crucea Roșie am învățat partea de instructaje, partea umanistă cum ar veni. La ambulanță, partea medicală și la ISU am făcut cursul de paramedic pe partea de traumă.”, a povestit pentru Bistrițeanul.ro, tânărul Denis.

Experiențele acumulate în anii de voluntariat, până în prezent, dar și unele cazuri, i-au rămas adânc întipărite în minte. 

O femeie însărcinată a sunat că avea contracții. Avea gemeni, iar un bebeluș s-a născut pe ambulanța din Teaca, iar celălalt la noi, iar eu am ajutat efectiv la naștere. Lucrurile astea sunt foarte rare! A fost o experiență uluitoare”, a spus tânărul.

Toate acțiunile lui Denis sunt voluntare, el neprimind niciun ban pentru ceea ce face. Cu toate acestea, spune că tot ce a învățat să facă de-a lungul timpului este răsplata pentru munca depusă, iar când va intra efectiv în sistem, el deja va cunoaște lucrurile și procedurile.

Pregătirea în domeniu este continuă, așa că anul viitor are programat al doilea modul de paramedic.

Tânărul a povestit care e cea mai mare satisfacție în acest domeniu: „Ce e deosebit e când mergi la cazuri și vezi un pacient critic și vezi că prin resuscitare începe să-i bată inima din nou, efectiv îi salvezi viața. Satisfacția aia că omul trăiește datorită nouă!

Pe de altă parte, există și momente mai puțin plăcute. 

„Am avut un caz recent, când am preluat victima inconștientă cu AVC, și în scurt timp a murit… Mi s-a întâmplat de multe ori să îmi moară în brațe copii, tineri de vârsta mea”, își amintește Denis.

Fiind voluntar la Crucea Roșie, Denis are multe activități cu bătrânii de la azile! A ajuns să fie ca un nepot pentru bunicii de acolo, pentru că nu doar vorbește cu ei, îi ascultă și le oferă alimente, ci cu drag le zâmbește și îi îmbrățișează. 

Activitățile voluntare îi ocupă foarte mult timp, însă Denis spune că face ce-i place. Deși este mai mult plecat decât acasă, părinții îl susțin din toate punctele de vedere. Chiar și în timpul școlii, Denis făcea gărzi de noapte, venind dimineața la școală. Cu toate acestea, el este printre primii din clasă la învățătură. Își lua temele cu el și învăța în timpul gărzilor. În unele cazuri, atunci când e de gardă, nu reușește să doarmă deloc. Cu toate acestea, face numeroase gărzi de noapte, de 12 sau 24 de ore, pasiunea întrecând oboseala.

La 18 ani Denis nu a călcat niciodată în club, spunând că a intervenit la multe cazuri în astfel de localuri, și tocmai de aceea le evită, considerându-le medii toxice. Singurul loc unde îi place să meargă este la munte. A avut multe cursuri în Maieru și Sîngeorz-Băi, iar pentru el asta e adevarata distracție și relaxare.

Denis a și ținut cursuri medicale în numeroase tabere, iar numărul celor pentru care a vorbit ajunge la ordinul sutelor. Deși intră în contact cu o mulțime de oameni, tânărul are doar trei prieteni apropiați.

Denis are și planuri mari pe viitor. Pune „la cale” două proiecte prin care să-i ajute pe ceilalți E vorba de o aplicație cu ajutorul căreia să identifice mai rapid cazurile de urgență, cu ajutorul unui mesaj. Apoi, ar vrea să tragă sforile necesare astfel încât cursurile de prim ajutor să fie introduse obligatoriu în școli.

Cred că este foarte trist faptul că mulți medici de familie, de exemplu nu știu să acorde primul ajutor”, a explicat Denis.

La vârsta lui, când alții încă se întreabă ce rost au în viață și încotro să o apuce, Denis e hotărât: vrea să se facă ofițer la pompieri! Tocmai de aceea se gândește să dea la Facultate la Sibiu sau la Academia de Poliție din București.

 

FOTO/VIDEO: Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans acum 9 ore - „Poate, poate, apusul de soare e doar răsăritul văzut de la spate… Poate, poate într-o altă viaţă ne vom regăsi. Şi vom învăţa să fim fericiţi, admirând câte două răsărituri pe zi…!" Mii de bistriţeni, în stradă, la concertul The Motans...
FOTO: TRAGIC – Un bărbat a murit după ce s-a răsturnat cu mașina într-o curbă acum 12 ore - Un GRAV accident rutier s-a petrecut în localitatea Ciceu Cristești. Din cauza neadaptării vitezei într-o curbă, un bărbat și-a pierdut viața după ce mașina pe care o conducea s-a răsturnat. Un alt tânăr a fost rănit.
S-a chefuit la nuntă și a adormit în drum spre casă. Pățaniile șoferului trezit în trafic de Poliție și Ambulanță acum 17 ore - Căldura și alcoolul l-au „dărâmat” pe un șofer de 40 de ani. Acesta a fost găsit dormind în trafic, pe o stradă din Bistrița, cu motorul pornit. Deșteptarea i-au dat-o polițiștii și Ambulanța.
DE CITIT: Miezul nopții în grădina binelui și a răului acum 17 ore - De citit: Miezul nopții în grădina binelui și a răului. Naratorul, un jurnalist din New York, alege să rămână în Savannah, Georgia o vreme pentru a descrie locul și oamenii. Astfel că aproape fiecare locuitor dorește să-l informeze în legătură cu istoria orașului, poveștile vecinilor și, bineințeles, să-i ofere doza necesară de bârfă.
Aquabis: Se sistează apa în Simioneşti şi Monariu. Precipitaţii abundente în Lunca Ilvei acum 19 ore - Aquabis SA îşi informează consumatorii că până luni, 26 august 2019, se sistează apa TOTAL în localităţile Simioneşti şi Monariu.
VIDEO: Parc industrial, într-un sat din Bistriţa-Năsăud…?! acum 20 de ore - Poate părea o nebunie: mulţi se îndoiesc că un parc industrial este realizabil într-o comună sau un sat al judeţului. Dar este visul unui primar din Bistriţa-Năsăud, care vrea astfel să ofere mai multe locuri de muncă celor din comunitatea sa:
Bani mai puțini pentru directorul unui liceu din Bistrița în urma unui control făcut de Curtea de Conturi acum 22 de ore - Un liceu din Bistrița a fost luat la puricat de Curtea de Conturi. Totul a pornit de la faptul că directorul era încadrat greșit la plată, astfel că încasa lunar mai mulți bani decât i se cuveneau. Curtea de Conturi a intrat pe fir și l-a lăsat cu mai puțini bani.
Rostul de dimineaţă. O expediţie tulburătoare: Spre centrul pământului. Unde stâncile oftează ameninţător… acum 23 de ore - În timp ce deasupra, bistriţenii de pretutindeni sărbătoreau după puteri – dedesubt doi speologi s-au încumetat să pătrundă din nou în măruntaiele peşterii Tăuşoare. Într-o expediţie tulburătoare care a surprins câteva momente miraculoase...
FOTO: Prea beat la volan ca să mai dea prioritate.. acum O zi - Un accident rutier s-a petrecut în localitatea Rusu Bârgăului. Doi bărbați au fost răniți după ce un șofer prea beat nu a acordat prioritate.
FOTO/VIDEO: Din Düsseldorf, acasă, ovaţionat şi aplaudat la scenă deschisă…! acum O zi - De pe scena operei din Düsseldorf, a ajuns, în această seară, pe scena de acasă… A fost ovaţionat şi aplaudat de prieteni şi admiratori care i-au scandat numele, într-un emoţionant şi memorabil concert în aer liber.
VIDEO: Gavrilaș Mureșan și Dorel Cosma sunt de astăzi cetățeni de onoare! acum O zi - Două personaje semnificative pentru municipiul Bistrița au devenit astăzi cetățeni de onoare! Celor doi bărbați le-a fost acordat acest titlu astă-seară, într-o ceremonie premergătoare concertelor de la Târgul Mare al Bistriței.
FOTO: Donații pentru Pompierii bistrițeni din partea partenerilor germani acum 2 zile - În zi de sărbătoare pentru orașul nostru, pompierii bistrițeni au primit în dar o serie de autospeciale de intervenție și echipamente specifice pompierilor. Acestea au fost donate de mai multe unități de pompieri din Germania, partenerii salvatorilor bistrițeni.
Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița implicat într-un accident în județul Sălaj acum 2 zile - Autocarul echipei de handbal Gloria Bistrița a fost implicat într-un accident în județul Sălaj, în drum spre casă. Un autoturism ar fi intrat cu viteză într-o curbă, iar autocarul a lovit un cap de pod.
Și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Cum a fost pedepsită bistrițeanca inconștientă acum 2 zile - O bistrițeancă și-a lăsat fiica cu probleme psihice să hoinărească prin oraș. Aceasta a fost găsită la câțiva kilometri buni de casă, de către polițiștii locali. După ce au dus-o acasă, agenții au și „pedepsit-o” pe mama acesteia:
Munții Călimani, cea mai populară destinație a weekendului pentru sportivi. Via Maria Theresia la ediția cu numărul VI acum 2 zile - Locul de întâlnire pentru sportivi weekendul acesta este Via Maria Theresia, cea mai lungă potecă tematică din munții României. Munții Călimani găzduiesc cea de-a VI-a ediție a competiției care a reunit 850 de sportivi din țară și din străinătate.