Încă un colegiu național în Bistrița, din septembrie!

Încă un colegiu național în Bistrița, din septembrie!

Bistrița se va putea lăuda din septembrie, cu încă un colegiu național în care învață deja aproximativ 400 de elevi și care speră să se ridice curând la prestigiul unor colegii cu tradiție precum „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”: „Valorificăm, practic, rezultate excepționale într-un titlu onorific…”

Consiliul Administrativ al școlii are o fire mai competitivă, probabil, în acest an, pentru că încă din semestrul I am hotărât, într-un consiliu de administrație, să începem procedura pentru acordarea titlului de colegiu național, care să fie oarecum la nivelul celor de la „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”… Toate au conspirat cumva armonios și minunat pentru ca acest lucru să fie posibil, consilierii locali și-au dat deja acordul în acest sens, din cei 21 de consilieri, 20 au votat pentru acordarea titlului, în ultima ședință de Consiliu Local… Văzându-i pe colegii mei, profesorii de muzică, că aduc atâtea premii la concursurile naționale și la olimpiade, ca și profesorii de la cultură generală, de altfel, care au obținut o serie de rezultate excelente, am decis să facem pasul decisiv… Este păcat să nu valorificăm toate aceste rezultate excepționale într-un titlu onorific pe care îl merităm, credem noi…”, a explicat directoarea Raluca Roxana Mărginean pentru Bistrițeanul.ro.

În nota de fundamentare pentru acordarea titlului de colegiu național care va fi trimisă Ministerului Educației Naționale, se precizează că imobilul în care se desfășoară cursurile actualului liceu de muzică are o istorie de peste 125 de ani, clădirea fiind concepută ca unitate de învățământ încă din anii 1893-1894 după planurile arhitectului vienez Frolisch.

Scurt istoric

În 1919 în clădirea de pe Odobescu funcționa Școala civilă de stat românească de băieți, iar în 1923, prin adresa nr. 6889 Ministerul Instrucțiunii înființează aici Liceul românesc „Alexandru Odobescu”, instituție în care avea să înceapă studiile primare însuși Tudor Jarda – patronul spiritual al actualului liceu de muzică.

Primul director al instituției a fost profesorul de matematică Emil Domide, fost director al liceelor din Năsăud și Sighetul Marmației, procesul de învățământ fiind întrerupt în 30 august 1940, în urma Dictatului de la Viena, pentru patru ani.

În 1946, conform unei adrese a Inspectoratului Regional Cluj, a fost înființată aici Școala Primară Mixtă „Solomon Haliță”, iar în 1948, Ministerul Învățământului ia decizia ca  școala să treacă „cu întreaga zestre și populație școlară la Școala primară de fete din localitate, contopindu-se cu aceasta sub denumirea de Școala Primară Mixtă Nr. 2, sub conducerea unei singure direcțiuni” – ulterior aceasta devenind Școala Generală Nr. 2.

Odată cu reorganizarea teritorială a României din anul 1968, a fost emisă și o hotărâre de Consiliu de Miniștri prin care s-a dispus înființarea Școlii Generale de Muzică și Arte Plastice pe strada Alexandru Odobescu Nr. 4, care a început să funcționeze efectiv din 1 septembrie 1969, cu 30 de elevi în clasa I de muzică, coordonată de o învățătoare pentru cultură generală, trei profesori de vioară și doi profesori de pian, directoare fiind pe atunci profesoara Floarea Sfechiș.

După 50 de ani de învățământ specializat de muzică…

În septembrie 2009, Liceul de Muzică a primit denumirea oficială a celui mai reprezentativ muzician al județului, profesorul Tudor Jarda, iar din septembrie 2013, prin două hotărâri de Consiliu Local își va muta sediul de la Nr. 4 la numărul 8, în fosta Școală Generală Nr. 2 – moment în care a și preluat bogata istorie a clădirii monument istoric în care și-a început activitatea Școala maghiară regească de stat, în 1893.

Din septembrie 2014, instituția și-a diversificat oferta educațională prin apariția profilului Pedagogic, de-a lungul anilor instituția devenind cunoscută pe plan național, grație performanțelor și rezultatelor obținute de elevii care au învățat aici: în ultimii 10 ani elevii de aici au obținut 140 de premii internaționale și peste 360 de premii I, II și III la olimpiadele și concursurile naționale.

Am preluat toată istoria veche a primului liceu românesc, înființat în 1923, căci altfel rămânea în aer. A cui este dacă nu a celor care sunt și învață aici, în clădire…? Am depus toată documentația necesară la Inspectoratul Școlar Județean, care o va trimite mai departe către Ministerul Educației, până în 15 iunie. Vom intra cu titlul de colegiu național din septembrie… Este un titlu de noblețe care ne valorifică munca… Probabil nu din prima, dar sper ca după 2, 3 ani să ajungem să fim priviți ca având același prestigiu de care se bucură acum «Liviu Rebreanu» sau «Andrei Mureșanu»…”, a mai precizat Raluca Mărginean pentru Bistrițeanul.ro, adăugând că în momentul de față, în liceu procesul de învățământ rulează la nivel maxim, aici urmând cursuri de specialitate aproximativ 400 de copii.

 

acum 10 oreVIDEO: Un festival al democrației! „Să spargem clișeele!” - „Ne aflăm într-un adevărat festival al democrației! Pentru prima dată în istoria partidelor politice, avem parte de alegeri transparente pentru a selecta cei mai buni candidați care să reprezinte România în Parlamentul European, din partea USR”, a subliniat astăzi deputatul bistrițean Cristina Iurișniți.
acum 13 oreA furat de la sălăjeni, dar păcatele și le ispășește în Bistrița, pe deal - Un bistrițean a fost condamnat la închisoare de instanța de judecată din Jibou. Acesta a fost încarcerat însă în Penitenciarul Bistrița, unda va sta luni bune, pentru furt.
acum 14 oreAu început înscrierile la Festivalul Național Bistrița Folk! Ce trebuie să faci pentru a participa - O chitară și un strop de talent ar fi suficiente pentru a vă înscrie cu succes la Festivalul Concurs pentru Tineret „Bistriţa Folk” care se desfășoară la Bistrița în 16 și 17 noiembrie! Se anunță premii importante în bani și obiecte, dar și multe surprize muzicale.
acum 15 orePartidele se bat în idei! Tinerii rămân tot fără teren pentru case! - Acum cinci luni de zile, viceprimarul Cristian Niculae prezenta ideea unui nou cartier, cu case pentru tineri, în zona Livezi. Reprezentanții PNL spun însă că nimeni nu va fi interesat de acest proiect. Mai mult, ideea aceasta a fost pusă la înaintare pentru a îngropa o idee de-a lor. Un cartier în zona Dealului Cocoș. Pentru toți cei harnici!
acum 15 oreIon din România, înlocuit la muncă de Dorel din Vietnam…?! - Criza acută de pe piața forței de muncă din Bistrița-Năsăud generează soluții inedite, Camera de Comerț și Industrie anunțând că muncitorii din Vietnam sunt disponibili să muncească pe meleagurile noastre cu sutele... N-ar fi mai simplu și mai ieftin totuși să-i convingem pe bistrițeni să se întoarcă din străinătate și să muncească din nou acasă?
acum 16 oreATENȚIE! Intrarea în Năsăud, dinspre Bistrița, ÎNCHISĂ! - Lucrările la calea ferată de la intrarea în Năsăud au ajuns într-un stadiu important. Astfel, intrarea în oraș, dinspre Bistrița, va fi închisă la noapte. Ce rute trebuie să alegeți:
acum 16 oreRochia din dantelă, o alegere populară – cum faci totuși să ieși în evidență când porți o astfel de ținută   - Rochia din dantelă a devenit un etalon al frumuseții feminine în materie de articole vestimentare. Este una dintre cele mai preferate tipuri de rochii, ce ocupă un loc fruntaș în alegerile femeilor și un loc aparte în garderoba acestora. Pentru cele care doresc să obțină un stil elegant, rochia din dantelă vine că primă referință....
acum 16 oreVrei să devii primar al Bistriței? PNL te susține! Cu o condiție… - Cei care vor să intre în lupta pentru fotoliul de primar trebuie să-și depună candidatura până în 15 noiembrie. PNL a zis ca susține orice persoană notorie din oraș. Cu o condiție:                                     
acum 17 oreÎngroziți că trebuie să traversați cartierele aglomerate de pe DN17 și jumătate de oraș? O alternativă interesantă se modernizează! - În așteptarea unei centuri care să ne ferească de aglomerația tot mai mare din oraș și din cartiere, autoritățile județene modernizează o alternativă interesantă și aerisită la DN17. Vezi care este traseul:
acum 18 oreFOTO: JYSK a transformat sediul Micilor Prinți într-o căsuță de poveste! - Au muncit într-o bucătărie, apoi s-au mutat într-un depozit de reactivi medicali, unde, în două săli cu pământ pe jos, au amenajat prima tentativă de centru de autism iar acum, grație pritenilor de la JYSK, au parte de o căsuță de poveste: „Nu mi-aș fi imaginat niciodată că într-o bună zi Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa va arăta ca scos din catalog...!”
acum 20 de oreTe-ai căsătorit? Vezi că te caută ANAF-ul! - Tinerii căsătoriți vor primi în curând o scrisoare! Nu de dragoste! Ci tocmai de la ANAF! Răspunsul este obligatoriu, altfel Fiscul le va lua din cadoul de nuntă al proaspeților însurăței aproape 5.000 de lei.
acum O ziFOTO/VIDEO – Descoperire macabră la Vermeș. O femeie a avut parte de o moarte groaznică - Descoperire macabră în această zi la Vermeș. O femeie a fost găsită decedată, după o anexă gospodărească. Aceasta a murit în urmă cu câteva zile și potrivit martorilor a avut parte de o moarte groaznică.
acum 2 zileTestări GRATUITE, la Primăria din Căianu Mic, în acest sfârșit de săptămână! - Campania „Nu am făcut destul”, ajunsă la ediția cu numărul V, sosește sâmbătă și duminică la Căianu Mic! Sute de femei din localitate dar și din satele din jur sunt invitate să-și învingă frica sau rușinea și să treacă pe la Primărie, între orele 10.00 și 18.00. Este pentru binele și sănătatea lor!
acum 2 zileToamnă vibrantă, în colecția brandului Sense! -      Toamnă vibrantă, în colecția brandului Sense, cu atât mai mult cu cât designerul Andreea Tincu a desenat pentru brandul românesc Sense o colecție dinamică, plină de nuanțe artistice și imprimeuri botanice stilizate sau motive artsy. Modelele versatile inspirate de tonurile naturii se încadrează atât pentru zona elegantă, cât și cea casual-șic –  aducând o notă efervescentă garderobei de toamnă.
acum 2 zileBeclean: Neatenția costă! Fetiță lovită de mașină, după ce a fugit în stradă - În Beclean, pe drumul ce duce spre Braniștea, a avut loc un accident rutier. O fetiță de doar șapte anișori a fost lovită de o mașină.Micuța a fugit în stradă, fără să se asigure.