Încă un colegiu național în Bistrița, din septembrie!

Încă un colegiu național în Bistrița, din septembrie!

Bistrița se va putea lăuda din septembrie, cu încă un colegiu național în care învață deja aproximativ 400 de elevi și care speră să se ridice curând la prestigiul unor colegii cu tradiție precum „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”: „Valorificăm, practic, rezultate excepționale într-un titlu onorific…”

Consiliul Administrativ al școlii are o fire mai competitivă, probabil, în acest an, pentru că încă din semestrul I am hotărât, într-un consiliu de administrație, să începem procedura pentru acordarea titlului de colegiu național, care să fie oarecum la nivelul celor de la „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”… Toate au conspirat cumva armonios și minunat pentru ca acest lucru să fie posibil, consilierii locali și-au dat deja acordul în acest sens, din cei 21 de consilieri, 20 au votat pentru acordarea titlului, în ultima ședință de Consiliu Local… Văzându-i pe colegii mei, profesorii de muzică, că aduc atâtea premii la concursurile naționale și la olimpiade, ca și profesorii de la cultură generală, de altfel, care au obținut o serie de rezultate excelente, am decis să facem pasul decisiv… Este păcat să nu valorificăm toate aceste rezultate excepționale într-un titlu onorific pe care îl merităm, credem noi…”, a explicat directoarea Raluca Roxana Mărginean pentru Bistrițeanul.ro.

În nota de fundamentare pentru acordarea titlului de colegiu național care va fi trimisă Ministerului Educației Naționale, se precizează că imobilul în care se desfășoară cursurile actualului liceu de muzică are o istorie de peste 125 de ani, clădirea fiind concepută ca unitate de învățământ încă din anii 1893-1894 după planurile arhitectului vienez Frolisch.

Scurt istoric

În 1919 în clădirea de pe Odobescu funcționa Școala civilă de stat românească de băieți, iar în 1923, prin adresa nr. 6889 Ministerul Instrucțiunii înființează aici Liceul românesc „Alexandru Odobescu”, instituție în care avea să înceapă studiile primare însuși Tudor Jarda – patronul spiritual al actualului liceu de muzică.

Primul director al instituției a fost profesorul de matematică Emil Domide, fost director al liceelor din Năsăud și Sighetul Marmației, procesul de învățământ fiind întrerupt în 30 august 1940, în urma Dictatului de la Viena, pentru patru ani.

În 1946, conform unei adrese a Inspectoratului Regional Cluj, a fost înființată aici Școala Primară Mixtă „Solomon Haliță”, iar în 1948, Ministerul Învățământului ia decizia ca  școala să treacă „cu întreaga zestre și populație școlară la Școala primară de fete din localitate, contopindu-se cu aceasta sub denumirea de Școala Primară Mixtă Nr. 2, sub conducerea unei singure direcțiuni” – ulterior aceasta devenind Școala Generală Nr. 2.

Odată cu reorganizarea teritorială a României din anul 1968, a fost emisă și o hotărâre de Consiliu de Miniștri prin care s-a dispus înființarea Școlii Generale de Muzică și Arte Plastice pe strada Alexandru Odobescu Nr. 4, care a început să funcționeze efectiv din 1 septembrie 1969, cu 30 de elevi în clasa I de muzică, coordonată de o învățătoare pentru cultură generală, trei profesori de vioară și doi profesori de pian, directoare fiind pe atunci profesoara Floarea Sfechiș.

După 50 de ani de învățământ specializat de muzică…

În septembrie 2009, Liceul de Muzică a primit denumirea oficială a celui mai reprezentativ muzician al județului, profesorul Tudor Jarda, iar din septembrie 2013, prin două hotărâri de Consiliu Local își va muta sediul de la Nr. 4 la numărul 8, în fosta Școală Generală Nr. 2 – moment în care a și preluat bogata istorie a clădirii monument istoric în care și-a început activitatea Școala maghiară regească de stat, în 1893.

Din septembrie 2014, instituția și-a diversificat oferta educațională prin apariția profilului Pedagogic, de-a lungul anilor instituția devenind cunoscută pe plan național, grație performanțelor și rezultatelor obținute de elevii care au învățat aici: în ultimii 10 ani elevii de aici au obținut 140 de premii internaționale și peste 360 de premii I, II și III la olimpiadele și concursurile naționale.

Am preluat toată istoria veche a primului liceu românesc, înființat în 1923, căci altfel rămânea în aer. A cui este dacă nu a celor care sunt și învață aici, în clădire…? Am depus toată documentația necesară la Inspectoratul Școlar Județean, care o va trimite mai departe către Ministerul Educației, până în 15 iunie. Vom intra cu titlul de colegiu național din septembrie… Este un titlu de noblețe care ne valorifică munca… Probabil nu din prima, dar sper ca după 2, 3 ani să ajungem să fim priviți ca având același prestigiu de care se bucură acum «Liviu Rebreanu» sau «Andrei Mureșanu»…”, a mai precizat Raluca Mărginean pentru Bistrițeanul.ro, adăugând că în momentul de față, în liceu procesul de învățământ rulează la nivel maxim, aici urmând cursuri de specialitate aproximativ 400 de copii.

 

loading...
acum 27 de minuteLegea „Viișoara”, inițiată la Bistrița, își demonstrează primele efecte practice - Legea „Viișoara”, cum a numit-o deputatul Ionuț Simionca de la PMP, concepută la Bistrița, își demonstrează primele efecte: până în decembrie va fi instalată o barieră la trecerea la nivel cu calea ferată pe strada Lucian Blaga din Bistrița. Un tânăr politician, lider al echipei de tineret într-un important partid din Bistrița-Năsăud, se alătură celor de la PMP.
acum 50 de minuteAurel Tămaș și Vlăduța Lupău cântă la Lunca Ilvei, în acest sfârșit de săptămână! - Cea de-a V-a ediție a Festivalului Cântecului, Jocului și Portului Ilvean va avea loc la Lunca Ilvei la sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 18 și 19 august. Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără Vlăduța Lupău, Viorel Pleșcan și Aurel Tămaș.
acum O orăREBRA: Un minor și un tânăr de 19 ani și-au băgat prietenii în spital - S-a întâmplat în zi de sărbătoare! Patru prieteni au chefuit, apoi au început să se certe. De aici, au ajuns să se bată. Doi dintre ei, ambii de 18 ani, au ajuns la spital. Ceilalți doi, de 17 și 19 ani au fost reținuți de polițiști.
acum 2 oreBistrița – capitala handbalului românesc pentru trei zile. Invitată este și o echipă din Ucraina - CS Gloria 2018 organizează, în acest weekend, cea de-a III-a ediţie a Cupei judeţului Bistriţa-Năsăud la handbal feminin, la care vor participa patru echipe de handbal, una venită tocmai din Ucraina. Bistriţenii sunt aşteptaţi la Sala Polivalentă ca să-şi susţină echipa favorită. Intrarea este liberă!
acum 3 oreÎncă un oraș din județ ar putea avea spital la standarde europene, cu 2,2 milioane de euro - După spitalul din Bistrița, unde continuă investițiile începute acum aproape un deceniu, o altă unitate medicală ar putea fi adusă la standarde europene. Este vorba despre spitalul orășenesc Beclean.
acum 4 oreMare sărbătoare! Adormirea Maicii Domnului: Ușile caselor se țin deschise pentru ca Fecioara Maria să poată intra… - Bistrițenii și românii de pretutindeni prăznuiesc, pe 15 august, cea mai mare sărbătoare religioasă a verii - considerată de mulți teologi drept „Paștele verii” - Adormirea Maicii Domnului. Se cinstește azi moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer iar, conform canoanelor, nu se spune „La mulți ani”. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dobric se crede că este înzestrată cu puteri miraculoase, vindecând credincioșii de cancer... 
acum 17 oreFOTO/VIDEO: Dorel ne-a făcut AquaPark - S-a întâmplat în Bistrița, tocmai în Parcul Muncipal! Dorel a analizat și a măsurat și a văzut că este loc de mai mult. Așa că, lucrând la o țeavă cu apă....a făcut un lac. Sau un AquaPark.
acum 21 de oreFOTO/VIDEO : Accident mortal în Mureșenii Bârgăului - În urmă cu puțin timp a avut loc un grav accident de circulație, pe DN 17, în Mureșenii Bârgăului. Un bărbat este în stop cardio-respirator și este resuscitat. UPDATE: Din nefericire, bărbatul nu a mai putut fi salvat.
acum 22 de oreFOTO: Impact între un autoturism și o autoutilitară, pe Dealul Târgului - Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală după ce mașinile în care se aflau s-au ciocnit. Evenimentul rutier a avut loc pe Dealul Târgului.
acum 22 de oreOAMENI din Bistrița-Năsăud: Gabi Urs, astronomul de serviciu al orașului… - Nu greșim prea mult dacă îl numim pe Gabi Urs astronomul de serviciu al orașului, tânărul de 33 de ani fiind mereu dispus să-și pună la dispoziția bistrițenilor telescoapele în care a investit peste 10.000 de lei. Lui îi datorăm și Star Party Perseide 2018 – o întâlnire deosebită cu bistrițenii pasionați de fenomene astronomice, care au avut ocazia să urmărească ploaia de stele căzătoare de duminică seara, pe Aerodromul din Bistrița.
acum 23 de oreFOTO/VIDEO: Domnu’ nenea polițist, pot să beau bere în parc? Doar când crești mare și te angajezi la Primărie! - Legea e dată ca să fie încălcată! Asta se vede clar la Bistrița! Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice este sancționat. Totuși, dacă te angajezi la Primărie, poți savura o bericică, chiar și în Parc! Că doar te odihnești de la atâta speteală!
acum O zi„Acces interzis. Pericol de accidentare!”, în pădurea-parc Schullerwald - A trecut deja ceva timp de când un copac atârnă pe unul dintre turnurile de observare din pădurea Schullerwald, însă tot ceea ce au făcut autorităţile până acum a fost să delimiteze locul şi să… pună o pancartă de atenţionare. Când va fi tăiat nimeni nu ştie. Pădurea-parc Schullerwald pare să fi fost afectată pe...
acum O ziÎntr-o comună din județ hainele vor fi curățate la spălătoria ecologică - După săli de evenimente, supermarketuri, bănci și parcări supraetajate, o comună din județ se apropie mai tare de condițiile de oraș. O firmă se pregătește să inaugureze acolo o spălătorie și călcătorie ecologică. Despre ce comună este vorba:
acum O ziVIDEO: Revoltător! Copil – luat la palme de un străin violent, în fața blocului Lama - Imagini revoltătoare, ieri seară, în părculețul din fața blocului Lamă, acolo unde un copil a fost luat la palme de un străin violent. Mama copilului a făcut reclamație la poliție. Ce l-a deranjat pe individul care a agresat copilul în vârstă de 11 ani:
acum O ziFOTO – Parcarea de pe Lupeni va avea o nouă ieșire. Un pasaj se transformă în acces auto - Un pasaj va fi transformat în acces auto, în perioada imediat următoare. De asemenea, o trecere de pietoni de pe Bulevardul Republicii va fi mutată. Totul pentru a se face o ieșire pentru parcarea amenajată de Primăria Bistrița pe strada Lupeni.