Încă un colegiu național în Bistrița, din septembrie!

Încă un colegiu național în Bistrița, din septembrie!

Bistrița se va putea lăuda din septembrie, cu încă un colegiu național în care învață deja aproximativ 400 de elevi și care speră să se ridice curând la prestigiul unor colegii cu tradiție precum „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”: „Valorificăm, practic, rezultate excepționale într-un titlu onorific…”

Consiliul Administrativ al școlii are o fire mai competitivă, probabil, în acest an, pentru că încă din semestrul I am hotărât, într-un consiliu de administrație, să începem procedura pentru acordarea titlului de colegiu național, care să fie oarecum la nivelul celor de la „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”… Toate au conspirat cumva armonios și minunat pentru ca acest lucru să fie posibil, consilierii locali și-au dat deja acordul în acest sens, din cei 21 de consilieri, 20 au votat pentru acordarea titlului, în ultima ședință de Consiliu Local… Văzându-i pe colegii mei, profesorii de muzică, că aduc atâtea premii la concursurile naționale și la olimpiade, ca și profesorii de la cultură generală, de altfel, care au obținut o serie de rezultate excelente, am decis să facem pasul decisiv… Este păcat să nu valorificăm toate aceste rezultate excepționale într-un titlu onorific pe care îl merităm, credem noi…”, a explicat directoarea Raluca Roxana Mărginean pentru Bistrițeanul.ro.

În nota de fundamentare pentru acordarea titlului de colegiu național care va fi trimisă Ministerului Educației Naționale, se precizează că imobilul în care se desfășoară cursurile actualului liceu de muzică are o istorie de peste 125 de ani, clădirea fiind concepută ca unitate de învățământ încă din anii 1893-1894 după planurile arhitectului vienez Frolisch.

Scurt istoric

În 1919 în clădirea de pe Odobescu funcționa Școala civilă de stat românească de băieți, iar în 1923, prin adresa nr. 6889 Ministerul Instrucțiunii înființează aici Liceul românesc „Alexandru Odobescu”, instituție în care avea să înceapă studiile primare însuși Tudor Jarda – patronul spiritual al actualului liceu de muzică.

Primul director al instituției a fost profesorul de matematică Emil Domide, fost director al liceelor din Năsăud și Sighetul Marmației, procesul de învățământ fiind întrerupt în 30 august 1940, în urma Dictatului de la Viena, pentru patru ani.

În 1946, conform unei adrese a Inspectoratului Regional Cluj, a fost înființată aici Școala Primară Mixtă „Solomon Haliță”, iar în 1948, Ministerul Învățământului ia decizia ca  școala să treacă „cu întreaga zestre și populație școlară la Școala primară de fete din localitate, contopindu-se cu aceasta sub denumirea de Școala Primară Mixtă Nr. 2, sub conducerea unei singure direcțiuni” – ulterior aceasta devenind Școala Generală Nr. 2.

Odată cu reorganizarea teritorială a României din anul 1968, a fost emisă și o hotărâre de Consiliu de Miniștri prin care s-a dispus înființarea Școlii Generale de Muzică și Arte Plastice pe strada Alexandru Odobescu Nr. 4, care a început să funcționeze efectiv din 1 septembrie 1969, cu 30 de elevi în clasa I de muzică, coordonată de o învățătoare pentru cultură generală, trei profesori de vioară și doi profesori de pian, directoare fiind pe atunci profesoara Floarea Sfechiș.

După 50 de ani de învățământ specializat de muzică…

În septembrie 2009, Liceul de Muzică a primit denumirea oficială a celui mai reprezentativ muzician al județului, profesorul Tudor Jarda, iar din septembrie 2013, prin două hotărâri de Consiliu Local își va muta sediul de la Nr. 4 la numărul 8, în fosta Școală Generală Nr. 2 – moment în care a și preluat bogata istorie a clădirii monument istoric în care și-a început activitatea Școala maghiară regească de stat, în 1893.

Din septembrie 2014, instituția și-a diversificat oferta educațională prin apariția profilului Pedagogic, de-a lungul anilor instituția devenind cunoscută pe plan național, grație performanțelor și rezultatelor obținute de elevii care au învățat aici: în ultimii 10 ani elevii de aici au obținut 140 de premii internaționale și peste 360 de premii I, II și III la olimpiadele și concursurile naționale.

Am preluat toată istoria veche a primului liceu românesc, înființat în 1923, căci altfel rămânea în aer. A cui este dacă nu a celor care sunt și învață aici, în clădire…? Am depus toată documentația necesară la Inspectoratul Școlar Județean, care o va trimite mai departe către Ministerul Educației, până în 15 iunie. Vom intra cu titlul de colegiu național din septembrie… Este un titlu de noblețe care ne valorifică munca… Probabil nu din prima, dar sper ca după 2, 3 ani să ajungem să fim priviți ca având același prestigiu de care se bucură acum «Liviu Rebreanu» sau «Andrei Mureșanu»…”, a mai precizat Raluca Mărginean pentru Bistrițeanul.ro, adăugând că în momentul de față, în liceu procesul de învățământ rulează la nivel maxim, aici urmând cursuri de specialitate aproximativ 400 de copii.

 

loading...
acum 29 de minutePoliția s-a autosesizat în cazul fetiței de la CN Andrei Mureșanu lovite de profesorul de sport - Polițiștii s-au autosesizat în cazul fetiței din clasa a IV-a de la Colegiul Național Andrei Mureșanu, care a fost lovită în data de 18 mai de către profesorul de sport. De asemenea, Inspectoratul Școlar a deschis o anchetă. În data de 18 mai, o fetiță de clasa a IV-a, care învață la Colegiul Național Andrei...
acum 3 oreNOI locuri de muncă în Bistrița: Casa Doamnelor, IMP ROMANIA, Central Motors, Terasa Jacqueline fac angajări! - Noi locuri de muncă sunt disponibile în Bistrița, în această săptămână, la Casa Doamnelor, unde se caută o persoană dornică să dea o mână de ajutor în bucătărie sau la IMP Romania care oferă un pachet salarial atractiv pentru ingineri mecanici și șefi de linie. VEZI mai jos oferta completă și află care job ți se potrivește:
acum 3 oreFinal de campionat pentru echipa de suflet a bistrițenilor! Sezonul următor își schimbă numele - CSM Bistrița a pierdut ultimul meci din campionat, însă, dacă tragem linie, poziționarea în clasament e mai bună decât anul trecut. Echipa nu va mai juca cu numele actual din sezonul următor.
acum 4 oreMobilizare pentru repatrierea fostului militar, găsit mort în Franța. Dăm și noi o mână de ajutor? - Familia Ciunterei a fost lovită de cea mai cruntă veste: Florin, tată și soț, a plecat dintre cei vii. „Ne-a răspuns poliția la telefon și ne-a spus că e mort”, a explicat printre lacrimi, fiul lui Florin. Șoferii deja se mobilizează să ajute familia, cu bani, pentru repatrierea fostului lor coleg. Dăm și noi o...
acum 4 oreN-a vrut la spital și-a ajuns la penitenciar! - Este pățania unui bistrițean. Acesta a fost prins beat la volan. Deoarece a refuzat să meargă la spital pentru a i se stabili alcoolemia exactă, a început procesul. Acum, va sta după gratii.
acum 5 oreNu îți place locuința ANL repartizată vineri? Las-o altuia! - Vineri a avut loc o ședință publică de distribuire a 123 locuințe ANL. Acestea sunt apartamente sau garsoniere eliberate de vechii locatari. Chiar dacă nu s-au prezentat la ședință, primii 123 de solicitanți, au PRIMIT locuință. Ce trebuie să facă, dacă nu o doresc:
acum 5 orePerformanță 3 în 1, la ilegalitate, pe Bârgău! Protagonist, un tinerel! - Un tânăr de doar 22 de ani, din Bistrița Bârgăului, a reușit performanța trei în unu la ilegalitate. Acesta a ajuns în arestul poliției Judecătorii s-au pronunțat și ei cu privire la viitorul său apropiat.
acum 5 oreFOTO/VIDEO: Nu a acordat prioritate și a lovit din plin un biciclist! - Un biciclist a fost rănit acum câteva minute de o șoferiță care nu a acordat prioritate de trecere. Accidentul a avut loc în localitatea Budacu de Jos.
acum 6 oreBistrița-Năsăud, peste București! Bistrițenii au sistem propriu de încălzire - Doar 13 județe din România sunt total debranșate de la sistemul centralizat de încălzire, iar printre acestea se numără și Bistrița-Năsăud - conform unui studiu realizat de Ariston Thermo România, citat de Mediafax. La pol opus, bucureștenii depind de sistemul centralizat în proporție de 60%.
acum 6 oreVIDEO: Nimic nou sub soare…? Dimpotrivă… Un gest ar putea să întoarcă lumea pe dos - Ai impresia că nu există nimic nou sub soare, ai fi tentat să crezi că asemenea evenimente se întâmplă deja la Bistrița de vreo cinci ani de zile, că surprize greu mai pot interveni într-o asemenea simplă ecuație în care oferi și primești pe măsură și, uneori, cum s-a întâmplat aseară, mai mult decât poți duce...
acum 7 oreContractul cu Supercom se prelungește a șaptea oară! - Când credeam că trecem la reciclarea deșeurilor și scăpăm de «situația de urgență» care a dus la prelungirea în repetate rânduri a contractului Primăriei Municipiului Bistrița cu firma Supercom, surpriză! Finalizarea licitației va mai dura o vreme, iar consilierii municipali vor vota proiectul prin care se solicită o nouă prelungire a vechiului contract cu încă 3 luni.
acum 8 oreFOTO/VIDEO: O răscolitoare mărturisire despre abuzurile sexuale care li se întâmplă copiilor, femeilor, bărbaților… - Despre abuzurile sexuale care li se întâmplă copiilor, femeilor, bărbaților, despre tabuuri și prejudecăți, despre emoții greu de suportat, umilință, durere, vindecare – despre frânturi de povești și destine destrămate care devin ale tale...
acum 8 oreMai multe sindicate din Bistrița cer revenirea la orarul de parcare anterior! - Primăria Bistrița a modificat în ianuarie 2018 regimul parcărilor, iar bistrițenii au fost nemulțumiți de noul orar. În acest sens, s-au formulat mai multe adrese prin care câteva asociații cer revenirea la regimul anterior, iar consilierii municipali le-au luat în serios. În ședința următoare vor vota un proiect de hotărâre pentru a modifica programul, dar și introducerea parcării cu plată pe alte două străzi din municipiu.
acum 9 orePenalizarea uriașă cerută de Curtea de Conturi în cazul clinicii Sanovil, lămurită de instanță. Ce au decis judecătorii: - Casa de Asigurări de Sănătate a sancționat anul trecut Clinica Sanovil cu 406.000 de lei, pentru neconcordanțe între foile de observație ale pacienților și datele introduse în sistemul informatic. Curtea de Conturi a cerut ca penalizarea să fie de trei ori mai mare, iar cei care au decis în final cât trebuie să plătească clinica...
acum 10 oreUn bistrițean a agresat o femeie de 34 de ani, în curtea unui hotel - Curtea unui hotel din Bistrița a devenit pentru câteva minute scena unui act de vandalism: un bărbat de 26 de ani a agresat o femeie de 34 de ani, căreia i-a furat actele. Bărbatul a fost descoperit câteva ore mai târziu.