Încă un colegiu național în Bistrița, din septembrie!

Încă un colegiu național în Bistrița, din septembrie!

Bistrița se va putea lăuda din septembrie, cu încă un colegiu național în care învață deja aproximativ 400 de elevi și care speră să se ridice curând la prestigiul unor colegii cu tradiție precum „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”: „Valorificăm, practic, rezultate excepționale într-un titlu onorific…”

Consiliul Administrativ al școlii are o fire mai competitivă, probabil, în acest an, pentru că încă din semestrul I am hotărât, într-un consiliu de administrație, să începem procedura pentru acordarea titlului de colegiu național, care să fie oarecum la nivelul celor de la „Liviu Rebreanu” sau „Andrei Mureșanu”… Toate au conspirat cumva armonios și minunat pentru ca acest lucru să fie posibil, consilierii locali și-au dat deja acordul în acest sens, din cei 21 de consilieri, 20 au votat pentru acordarea titlului, în ultima ședință de Consiliu Local… Văzându-i pe colegii mei, profesorii de muzică, că aduc atâtea premii la concursurile naționale și la olimpiade, ca și profesorii de la cultură generală, de altfel, care au obținut o serie de rezultate excelente, am decis să facem pasul decisiv… Este păcat să nu valorificăm toate aceste rezultate excepționale într-un titlu onorific pe care îl merităm, credem noi…”, a explicat directoarea Raluca Roxana Mărginean pentru Bistrițeanul.ro.

În nota de fundamentare pentru acordarea titlului de colegiu național care va fi trimisă Ministerului Educației Naționale, se precizează că imobilul în care se desfășoară cursurile actualului liceu de muzică are o istorie de peste 125 de ani, clădirea fiind concepută ca unitate de învățământ încă din anii 1893-1894 după planurile arhitectului vienez Frolisch.

Scurt istoric

În 1919 în clădirea de pe Odobescu funcționa Școala civilă de stat românească de băieți, iar în 1923, prin adresa nr. 6889 Ministerul Instrucțiunii înființează aici Liceul românesc „Alexandru Odobescu”, instituție în care avea să înceapă studiile primare însuși Tudor Jarda – patronul spiritual al actualului liceu de muzică.

Primul director al instituției a fost profesorul de matematică Emil Domide, fost director al liceelor din Năsăud și Sighetul Marmației, procesul de învățământ fiind întrerupt în 30 august 1940, în urma Dictatului de la Viena, pentru patru ani.

În 1946, conform unei adrese a Inspectoratului Regional Cluj, a fost înființată aici Școala Primară Mixtă „Solomon Haliță”, iar în 1948, Ministerul Învățământului ia decizia ca  școala să treacă „cu întreaga zestre și populație școlară la Școala primară de fete din localitate, contopindu-se cu aceasta sub denumirea de Școala Primară Mixtă Nr. 2, sub conducerea unei singure direcțiuni” – ulterior aceasta devenind Școala Generală Nr. 2.

Odată cu reorganizarea teritorială a României din anul 1968, a fost emisă și o hotărâre de Consiliu de Miniștri prin care s-a dispus înființarea Școlii Generale de Muzică și Arte Plastice pe strada Alexandru Odobescu Nr. 4, care a început să funcționeze efectiv din 1 septembrie 1969, cu 30 de elevi în clasa I de muzică, coordonată de o învățătoare pentru cultură generală, trei profesori de vioară și doi profesori de pian, directoare fiind pe atunci profesoara Floarea Sfechiș.

După 50 de ani de învățământ specializat de muzică…

În septembrie 2009, Liceul de Muzică a primit denumirea oficială a celui mai reprezentativ muzician al județului, profesorul Tudor Jarda, iar din septembrie 2013, prin două hotărâri de Consiliu Local își va muta sediul de la Nr. 4 la numărul 8, în fosta Școală Generală Nr. 2 – moment în care a și preluat bogata istorie a clădirii monument istoric în care și-a început activitatea Școala maghiară regească de stat, în 1893.

Din septembrie 2014, instituția și-a diversificat oferta educațională prin apariția profilului Pedagogic, de-a lungul anilor instituția devenind cunoscută pe plan național, grație performanțelor și rezultatelor obținute de elevii care au învățat aici: în ultimii 10 ani elevii de aici au obținut 140 de premii internaționale și peste 360 de premii I, II și III la olimpiadele și concursurile naționale.

Am preluat toată istoria veche a primului liceu românesc, înființat în 1923, căci altfel rămânea în aer. A cui este dacă nu a celor care sunt și învață aici, în clădire…? Am depus toată documentația necesară la Inspectoratul Școlar Județean, care o va trimite mai departe către Ministerul Educației, până în 15 iunie. Vom intra cu titlul de colegiu național din septembrie… Este un titlu de noblețe care ne valorifică munca… Probabil nu din prima, dar sper ca după 2, 3 ani să ajungem să fim priviți ca având același prestigiu de care se bucură acum «Liviu Rebreanu» sau «Andrei Mureșanu»…”, a mai precizat Raluca Mărginean pentru Bistrițeanul.ro, adăugând că în momentul de față, în liceu procesul de învățământ rulează la nivel maxim, aici urmând cursuri de specialitate aproximativ 400 de copii.

 

acum 3 oreFOTO/VIDEO: Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanț, pe Dealul Dumitrei - Traficul a fost blocat preț de câteva zeci de minute, pe Dealul Dumitrei. Un utilaj de deszăpezire a ajuns în șanțul de la marginea carosabilului. 
acum 5 oreFOTO/VIDEO: Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… - „Stelele-n cer, deasupra mărilor, ard depărtărilor până ce pier… Până ce mor, pleacă-te îngere la trista-mi plângere plină de-amor…”
acum 7 oreBrandul Sense anunță mari reduceri la colecția de sezon! - În universul fascinant al modei, ocazia unor mari reduceri reprezintă o seducătoare atracție  pentru toate categoriile de cumpărătoare: este momentul în care poți găsi produse de calitate superioară, la prețuri foarte atractive.
acum 9 oreInovație! Lâna prelucrată în Bistrița va „îmbrăca” anul acesta primele case din țară - Potrivit ministrului Agriculturii Petre Daea primele case izolate termic cu lână vor apărea anul acesta. Printre județele unde se prelucrează saltele din lână pentru izolarea termică se numără și Bistrița-Năsăud.
acum 11 oreUn tânăr de 29 de ani din Ciceu-Mihăiești s-a autoincendiat. O aeronavă militară l-a transportat la București - Un tânăr de 29 de ani din Lelești, comuna Ciceu Mihăiești a fost transportat în această dimineață de urgență la București, după ce a încercat să se autoincendieze. Acesta avea arsuri pe 49% din corp.
acum 13 oreFOTO/VIDEO: MI-NU-NE! Struța a adus pe lume patru viței gemeni, sănătoși și frumoși - În județul nostru, mai exact în localitatea Ilișua, patru ”puiuți” au venit pe lume. O văcuță a născut trei vițelușe și un tăuraș. Aceștia au venit pe lume la termen, și sunt frumoși și sănătoși.
acum 24 de oreCinci tineri ce ar fi fost drogați, din care unul în stare de inconștiență, găsiți de un jandarm, în timpul liber - Descoperire neobișnuită în această după-masă, pe o stradă din municipiu. Un jandarm aflat în timpul liber a observat cinci tineri care aveau un comportament neobișnuit. Unul dintre ei era căzut în zăpadă, inconștient. Se pare că aceștia ar fi fost sub influența unor substanțe necunoscute.
acum O ziDE CITIT: Cum să vinzi o pereche de bocanci în toiul verii - Dacă vreți să vindeți ceva ce NU SE POATE VINDE, trebuie să citiți cartea Petrei Boantă: „Pur și simplu nu înțeleg de ce socotelile de acasă nu se potrivesc cu cele din târg. De ce merg să cumpăr hârtie igienică și vânzătorul ăla reușește să-mi bage pe gât confetti pentru petrecere și mănuși de grădinărit?”
acum O ziPesta porcină pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost astăzi acolo pentru a-i instrui pe locuitori - Două cazuri de pestă porcină s-au înregistrat în județul nostru. Acest lucru pune în carantină nouă localități din județ. 20 de echipe au fost prezente azi în zona respectivă, pentru a instrui locuitorii. La fel se va acționa și în alte localități tampon.
acum O zi7 echipe de specialiști examinează containerele semi-îngropate, în Bistrița. Blocaje, la Dumitra - 7 echipe de specialiști examinează și inventariază, în aceste zile, containerele semi-îngropate din Bistrița. La Dumitra există blocaje în proiectul de construcție a celulei 2 pentru groapa de gunoi de la Tărpiu: „...Suntem ținuți în loc de o jumătate de an, din pricina avizului pentru situri și monumente. Se cer niște lucrări puțin cam savante, prea academice pentru o comună…”
acum O ziGumix Net îți oferă cele mai bune cauciucuri agricole și pentru camioane - Oamenii gospodari deja se gândesc la munca ce o au de făcut în primăvară. Tocmai de aceea, Gumix Net vine în întâmpinarea acestora cu o gamă variată de cauciucuri agricole. La prețuri excepționale și calitate de nereproșat se găsesc și cauciucurile pentru camioane.
acum 2 zileRostul de dimineață. Pârtia Cocoș din Wonderland intră în rândul lumii: Are IMN - O nouă surpriză plăcută, pentru fanii și admiratorii sau chiar dușmanii invizibili ai Pârtiei Cocoș, din Wonderland: de acum, pârtia devenită celebră după doar câteva zile de funcționare are și un imn compus de un bistrițean cu suflet mare.
acum 2 zileInstanța a decis arestarea preventivă pentru bărbații prinși cu droguri de 200.000 de euro - O acțiune de prindere în flagrant a fost organizată ieri, în vama Borș. În urma acesteia, și a unor percheziții, opt persoane au fost duse la audieri. Patru au ajuns în fața instanței, luându-se decizia arestării preventive.
acum 2 zileNe îndoapă cu medicamente! „Este aberant ce se întâmplă, la ora actuală, în farmacii” - Ar trebui să existe și în mediul rural câte o farmacie la 4.000 de locuitori, însă în unele localități – precum Maieru, unde sunt aproximativ 7.000 de locuitori, cu tot cu cei din Anieș – există deja 5 farmacii, în timp ce alte localități, cum este Chiochiș, nu au nicio farmacie… Este aberant ce se întâmplă la ora actuală în farmacii…”
acum 2 zileFOTO/VIDEO PRUNDU – BÂRGĂULUI: Accident cu victimă încarcerată - Un accident rutier a avut loc în urma cu câteva minute în localitatea Prundu Bârgăului. O persoană a rămas încarcerată.