Începe Postul Adormirii Maicii Domnului: Cu o rugăciune de sporit mintea şi sufletul…

Începe Postul Adormirii Maicii Domnului: Cu o rugăciune de sporit mintea şi sufletul…

Astăzi începe Postul Adormirii Maicii Domnului – postul Sfintei Fecioare Maria – una dintre cele mai iubite figuri feminine ale calendarului religios. În tradiţia românească Fecioara Maria este considerată mijlocitoare pentru oameni în faţa lui Dumnezeu.

Se spune că, în ziua Judecăţii de apoi, Maica Domnului va fi cea care va da cu năvodul prin iad: sufletele celor care vor reuşi să se agaţe de plasele năvodului vor fi iertate de păcate…

Postul Adormirii Maicii Domnului a fost stabilit, pentru întreaga ortodoxie, în secolul XII, la sinodul local din Constantinopol, din anul 1166, pe vremea patriarhului Luca Crysoverghi.

Urmează o perioadă de două săptămâni de post şi abstinenţă de la fapte sau gânduri necuviincioase. Cele 14 zile de post ar trebui să-i pregătească pe creştini pentru cele două mari praznice ale lunii august: Schimbarea la Faţă (6 august) şi Adormirea Maicii Domnului (15 august).

În vremurile de demult, durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferită pentru creştini. Cei din Antiohia posteau o singură zi, pe 6 august, în vreme ce la Ierusalim acest post ţinea opt zile. Existau şi creştini care posteau toată luna august, în vreme ce alţii posteau în luna septembrie. Creştinii posteau o singură zi, în Antiohia, sau 8 zile – în Ierusalim.

Iar dacă aveţi impresia că vă descurcaţi mai greu cu postul, puteţi, cel puţin să încercaţi o rugăciune mică, la începutul acestor zile care urmează. Ajută mai mult decât vă închipuiţi…

Preacurată Născătoare de Dumnezeu, casă pe care înţelepciunea lui Dumnezeu Sieşi şi-a zidit-o, dătătoarea darurilor duhovniceşti… Cea care de la cele lumeşti la cele de dinainte de lume mintea noastră o înalţi şi pe toţi la cunoştinţa înţelepciunii îi ridici – primeşte această rugăciune de la noi, nevrednicii tăi robi…

Înduplecă-l pe Fiul tău şi Dumnezeul nostru să le dea mai marilor noştri – înţelepciune şi putere. Judecătorilor – dreptate şi necăutare la faţa omului. Păstorilor – înţelepciune duhovnicească, râvnă şi buna pază a sufletelor noastre. Învăţătorilor – smerită înţelepciune. Fiilor – ascultare. Şi nouă tuturor – Duhul chibzuinţei şi al evlaviei, duhul smereniei şi al blândeţii, duhul curăţeniei şi al adevărului….

Şi acum, maică prealăudată, dă-ne buna sporire a minţii… Pe cei aflaţi în vrajbă şi în dezbinare împacă-i… Pe cei rătăciţi din nesocotinţă întoarce-i spre lumina adevărului lui Hristos… Povăţuieşte-i frica de Dumnezeu, înfrânarea şi hărnicia… Dă-le cuvântul înţelepciunii şi cunoştiinţe folositoare de suflet celor ce le cer… Luminează-ne cu bucuria cea nepieritoare…

VIDEO: Om de afaceri din Bistrița reținut pentru 24 de ore. AFLĂ pentru ce acum 4 ore - Un om de afaceri din Bistrița a fost reținut în această seară pentru 24 de ore. Acesta a fost dus în cătușe, cu mascații la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat:
FOTO: A luat-o la sănătoasa prin porumb după ce a lovit două fete pe marginea drumului acum 10 ore - Un accident rutier destul de neobișnuit s-a petrecut în Nimigea de Sus. După ce a lovit două fete pe marginea drumului, șoferul a luat-o la sănătoasa prin porumb.
VIDEO: Ce le poate oferi Bistriţa celor din diaspora… ?! Cum îi încurajăm pe bistriţeni să revină acasă acum 10 ore - Cum îi încurajăm pe cei din diaspora să revină acasă? Cei care se aşteaptă la flori şi un covor roşu – să nu se întoarcă...! „Dacă la întoarcere, te aştepţi să găseşti o ţară plină de zâmbet, nu te întoarce! Dacă vrei să te întorci acasă, să pui umărul să faci o ţară mai frumoasă, atunci întoarce-te… Nu este uşor, dar..."
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! acum 12 ore - Se propie Târgul Mare al Bistriței iar organizatorii au pregătit pentru melomanii din oraş câteva surprize imposibil de refuzat:
Directorul economic de la Aquabis a dat împrumut bani de-o vilă în oraș acum 13 ore - Încasează aproape 10.000 de lei pe lună, iar în ultimii ani a dat împrumut unor persoane fizice în valoare de 70.000 de euro. Este vorba despre un director din cadrul Aquabis, furnizorul de apă și canal, o societate public-privată.
Schimbă-ţi maşina veche cu un model Ford! Preţuri speciale prin Programul Rabla! acum 14 ore - Vino în Showroom-ul Ford Bistriţa, Cartier Viişoara nr 301A (lângă benzinăria Petrom) şi beneficiază de ofertele speciale. O nouă generaţie de maşini te aşteaptă!
FOTO/VIDEO: Noua secție ATI, inaugurată alături de ministrul sănătății Sorina Pintea acum 15 ore - Secția de Anestezie și Terapie Intensivă și Unitatea de Transfuzii Sanguine au fost inaugurate astăzi. Alături de oficialitățile locale, la eveniment a participat ministrul sănătății Sorina Pintea.
Încă un cetăţean de onoare, în Bistriţa…?! acum 15 ore - Consilierii locali se întrunesc azi într-o şedinţă ordinară, iar primul proiect pe ordinea de zi se referă la un nou cetăţean de onoare în Bistriţa:
Cum a plătit Primăria Bistrița 50.000 de euro pentru cauciuc INEXISTENT pentru spațiile de joacă acum 17 ore - În urmă cu doi ani, Primăria Bistrița a plătit unei firme din Târgoviște peste 50.000 de euro pentru cauciuc menit să protejeze copiii în spațiile de joacă. Problema este că acest cauciuc nu a fost niciodată montat. Pe fir a intrat Curtea de Conturi, iar SRL-ul din Târgoviște a fost nevoit să dea banii înapoi.
Punct termic pus la pământ pentru a face loc primei parcări supraetajate din Bistrița acum 18 ore - Primăria Bistrița pregătește prima parcare supraetajată din oraș. Pentru ca aceasta să se transforme în realitate, va fi pus la pământ un punct termic, situat pe Aleea Heniu.
Preț redus azi la abonamentele de piscină și fitness de la Casa EMA! acum 18 ore - Azi e ziua din lună în care Casa EMA vine în întâmpinarea doritorilor de sport și relaxare: scad preţurile la cele două servicii principale! Profitaţi, aşadar, de Happy Day...!
11,5 milioane de euro pentru Colegiul Național „Liviu Rebreanu”. Toate sălile vor avea dotări audio-video de ultimă generație acum 19 ore - În ședința de ieri de Guvern au fost aprobați indicatorii pentru reabilitarea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”. Pentru reabilitarea colegiului sunt necesare 11,5 milioane de euro. Toate sălile de clasă vor avea dotări IT și audio-video de ultimă generație. De asemenea, va fi reabilitat și parcul dendrologic.
Câţi poliţişti cu studii superioare avem la Bistriţa? Un răspuns „interesant şi hazliu” acum O zi - 64% dintre cei care muncesc în Poliţia Locală au studii superioare. Un singur angajat nu a promovat examenul de Bacalaureat. Deşi s-a bârfit pe la colţuri că în Poliţia Locală funcţionează nepotismul, acest lucru nu este adevărat:
Cât de importanți sunt papucii, noțiunile de prim-ajutor sau cele de orientare pe munte?! 1200 de persoane „s-au pregătit” să facă față drumețiilor, într-un proiect inedit acum O zi - Încă o ediție a Școlii de Mers pe Munte s-a încheiat! Peste 200 de oameni au fost inițiați în tainele muntelui. workshop-urile au fost ținute de profesioniști printre care și Tibi Ușeriu!
FII REPORTER: Supermarketuri fără rampe de acces pentru persoanele cu handicap acum 2 zile - Accesul persoanelor cu dizabilități în magazine și supermarketuri este o adevărată aventură. Totul începe din parcare unde locurile sunt ocupate și se termină cu accesul în magazin și alegerea produselor. Totuși... există o lege care obligă comercianții să aibă la intrare căi de acces pentru persoanele cu mobilitate redusă.