INEDIT: Mezeluri cu gustul copilăriei, reinventate într-un mic sat din județ, cu animalele sătenilor

INEDIT: Mezeluri cu gustul copilăriei, reinventate într-un mic sat din județ, cu animalele sătenilor

La câțiva kilometri de Bistrița se fac pregătiri intense pentru a reinventa un gust de mult apus. E vorba de mezeluri, cu gustul din copilărie, din carne multă și fără chimicale. Se vor folosi animalele sătenilor din zonă. Iar preparatele vor ajunge chiar și la români de peste graniță.

S-a hotărât să rămână la Bistrița și să se implice în comunitatea locală. Chef Dănuț Lihat are mai multe proiecte în plan. Puteți reciti despre ele aici:

INEDIT: Un bucătar din Bistrița a gătit carne de crocodil, zebră și un pui Lamborghini!

Mai mult, acesta dorește să deschidă o fabrică de mezeluri. Dar nu orice fel de mezeluri.

Vreau să prepar mezeluri cu gustul din copilărie! Gustul ăla autentic. Cu gustul tradițional. Am accesat un start-up, iar locația va fi în Ruștior” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, chef Dănuț Lihat.

Materia primă vor fi…animalele sătenilor.

Acolo în zonă sunt oameni care au multe animale. Și atunci voi cumpăra de la ei. Astfel, voi face mezeluri, cârnaț și alte preparate din carne de porc, oaie, vacă. Bineînțeles, vreau să prepar și sortimente din vânat: mistreț, căprioară, urs, tot ce pot cumpăra” a mai spus chef-ul.

Demersurile pentru pregătirea fabricii sunt în toi. Așa că Dănuț Lihat speră ca în primăvară să o poată deschidă. Fiind un împătimit al provocărilor, și startul în această afacere îl va face într-un mod atipic celor ce pornesc o afacere.

Vreau să deschid fabrica la Ruștior. Mă gândesc să fac și un magazin de prezentare la Bistrița. Dar deja am vorbit cu mai multe firme care au depozite în țară, ca să le vând și lor. Totodată, am vorbit și cu cei ce au magazine românești în străinătate. Le-am propus o colaborare și au fost de acord. Astfel lansarea mezelurilor pe piață nu se va face numai în județ ci și în plan național și internațional” a explicat Chef Dănuț Lihat.

Nu are emoții, știind că preparatele sale sunt apreciate. A mai făcut mezeluri sau diferite preparate din carne pe care le-a testat în restaurantele unde a lucrat, iar feedback-urile au fost pozitive.

Conform chef-ului, prepararea mezelurilor tradiționale, cu gustul de altă dată, nu e ceva greu. Doar că nu ”rezistă” atât de mult ca și celelalte.

Să prepari mezeluri tradiționale e cel mai ușor. E cel mai simplu. Voi folosi sare, piper și ierburi aromate. Nu nitriți, nu alte chimicale. Într-adevăr, termenul de valabilitate pentru aceste preparate e de doar două- trei săptămâni. Dar gustul nu se compară” a spus chef Dănuț Lihat.

Fabrica de la Ruștior va avea doar 5 angajați, dar va ajuta întreaga comunitate.

FOTO: Ilustrativ – Pinterest

 

VIDEO: Investiţii masive şi proiecte de sute de mii de euro, la Valea Vinului! octombrie 21, 2019 - „Investiţiile care au început în Valea Vinului încă din acest an se referă la apă şi canalizare, dar şi la asfaltarea drumului Rodna – Valea Vinului şi introducerea unei zone de promenadă dar şi a unei piste de biciclete… ”
Produsele din pește de la Romuli au ajuns în prima alimentară ca odinioară dedicată produselor tradiționale octombrie 21, 2019 - Pe lista aleasă pe sprânceană de prima alimentară ca odinioară dedicată produselor tradiționale din București și-au făcut loc și produsele din pește de la Romuli, disponibile până acum doar la târguri și la piața locală din weekend de lângă Biserica Evanghelică.
POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea octombrie 20, 2019 - „Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!
Radu Moldovan: Consiliul Local trebuie să facă urgent un credit și să modernizeze integral toate străzile din Bistrița octombrie 20, 2019 - Bistrița s-a transformat într-un adevărat șantier pe toată perioada verii. Municipalitatea a modernizat integral 47 de străzi, însă bistrițenii au criticat dur modul în care au fost făcute lucrările. Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, cere de urgență Consiliului Local accesarea unui credit pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș.
Două angajate ale unui hotel, luate pe sus de poliție! Ce au făcut: octombrie 20, 2019 - Controalele inspectorilor de la imigrări nu se lasă fără rezultate. Acum o săptămână au fost descoperiți 6 ucrainieni lucrând ilegal. Săptămâna aceasta, alte două persoane au fost identificate în aceeași situație. Acestea sunt originare din Republica Moldova și lucrau într-un hotel.
Radu Moldovan: ȘOC pentru PSD! Alegerile europarlamentare ne-au trimis la odihnă octombrie 20, 2019 - Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a vorbit la mai bine de cinci luni despre rezultatul alegerilor europarlamentare. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, PSD a pierdut alegerile și s-a plasat pe locul al doilea. „Poporul român ne-a trimis puțin la hodină” a spus președintele CJ într-o emisiune Bistrițeanul LIVE.
VIDEO: La soare te poți uita, dar la panouri ba! MUTAȚI panourile! octombrie 20, 2019 - Situație oarecum comică, la semnarea contractului pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Panourile cu imaginile reprezentative erau înfipte bine în pământ, dar puse invers! La soare te puteai uita, dar la ele ba.
„Profu” cucerește juriul de la festivalul internațional de la Sibiu și aduce la Bistrița premiul cel mare octombrie 20, 2019 - Documentarul „Profu” a reușit să cucerească juriul festivalului internațional de film de la Sibiu! Producția în spatele căreia se află un alt bistrițean a fost desemnată „cel mai bun film din competiția România”.
Aquabis: Avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în Subcetate octombrie 20, 2019 - S-a produs o avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în cartierul Subcetate din Bistriţa! Cum vor fi afectaţi locuitorii din zonă:
„Sunt orașe care sunt orașe doar pe hârtie”. Cum vede un candidat la alegerile prezidențiale reorganizarea administrativ-teritorială octombrie 20, 2019 - Potrivit candidatului la alegerile prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu este greșit ca în toată țara să se aplice ce se decide de la București. De asemenea, acesta este de părere că o comasare a comunelor și chiar și a județelor ar fi benefică pentru buna gestionare a fondurilor.
VIDEO: Cele mai frumoase creaţii semnate de Chopin – luni, la Bistriţa! octombrie 20, 2019 - O provocare, pentru toţi nostalgicii, romanticii şi visătorii din Bistriţa: luni, 21 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistrița, vor avea parte de cele mai frumoase creaţii ale compozitorului polonez Frédéric Chopin!
Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."