INEDIT: Mezeluri cu gustul copilăriei, reinventate într-un mic sat din județ, cu animalele sătenilor

INEDIT: Mezeluri cu gustul copilăriei, reinventate într-un mic sat din județ, cu animalele sătenilor

La câțiva kilometri de Bistrița se fac pregătiri intense pentru a reinventa un gust de mult apus. E vorba de mezeluri, cu gustul din copilărie, din carne multă și fără chimicale. Se vor folosi animalele sătenilor din zonă. Iar preparatele vor ajunge chiar și la români de peste graniță.

S-a hotărât să rămână la Bistrița și să se implice în comunitatea locală. Chef Dănuț Lihat are mai multe proiecte în plan. Puteți reciti despre ele aici:

INEDIT: Un bucătar din Bistrița a gătit carne de crocodil, zebră și un pui Lamborghini!

Mai mult, acesta dorește să deschidă o fabrică de mezeluri. Dar nu orice fel de mezeluri.

Vreau să prepar mezeluri cu gustul din copilărie! Gustul ăla autentic. Cu gustul tradițional. Am accesat un start-up, iar locația va fi în Ruștior” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, chef Dănuț Lihat.

Materia primă vor fi…animalele sătenilor.

Acolo în zonă sunt oameni care au multe animale. Și atunci voi cumpăra de la ei. Astfel, voi face mezeluri, cârnaț și alte preparate din carne de porc, oaie, vacă. Bineînțeles, vreau să prepar și sortimente din vânat: mistreț, căprioară, urs, tot ce pot cumpăra” a mai spus chef-ul.

Demersurile pentru pregătirea fabricii sunt în toi. Așa că Dănuț Lihat speră ca în primăvară să o poată deschidă. Fiind un împătimit al provocărilor, și startul în această afacere îl va face într-un mod atipic celor ce pornesc o afacere.

Vreau să deschid fabrica la Ruștior. Mă gândesc să fac și un magazin de prezentare la Bistrița. Dar deja am vorbit cu mai multe firme care au depozite în țară, ca să le vând și lor. Totodată, am vorbit și cu cei ce au magazine românești în străinătate. Le-am propus o colaborare și au fost de acord. Astfel lansarea mezelurilor pe piață nu se va face numai în județ ci și în plan național și internațional” a explicat Chef Dănuț Lihat.

Nu are emoții, știind că preparatele sale sunt apreciate. A mai făcut mezeluri sau diferite preparate din carne pe care le-a testat în restaurantele unde a lucrat, iar feedback-urile au fost pozitive.

Conform chef-ului, prepararea mezelurilor tradiționale, cu gustul de altă dată, nu e ceva greu. Doar că nu ”rezistă” atât de mult ca și celelalte.

Să prepari mezeluri tradiționale e cel mai ușor. E cel mai simplu. Voi folosi sare, piper și ierburi aromate. Nu nitriți, nu alte chimicale. Într-adevăr, termenul de valabilitate pentru aceste preparate e de doar două- trei săptămâni. Dar gustul nu se compară” a spus chef Dănuț Lihat.

Fabrica de la Ruștior va avea doar 5 angajați, dar va ajuta întreaga comunitate.

FOTO: Ilustrativ – Pinterest

 

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!