9.2 C
Bistrița
vineri, martie 29, 2024

INEDIT! „Pădurea comestibilă” – proiectul inovator pus pe picioare de un liceu și o asociație

O asociație, sprijinită de un liceu din Bistrița, se pregătește să planteze „pădurea comestibilă” un proiect inovator, în care vor să îi implice pe bistrițenii care iubesc natura. Proiectul este susținut de Institutul de Cercetare în Permacultură din România și sponsorizat de Kaufland România.

Asociația Ruralis, în parteneriat cu Liceul Tehnologic Agricol Bistrița pun pe picioare toamna aceasta un proiect cu totul inedit. Este vorba despre prima „pădure comestibilă” din județ.

În acest proiect sunt implicați și bistrițenii pasionați de natură sau cultivarea și îngrijirea plantelor. Bistrițenii interesați sunt așteptați să planteze alături de voluntarii asociației primii 50 de pomi fructiferi, meri și peri, care vor fi baza viitoarei Păduri Comestibile.

Fiecare dintre cei prezenți vor planta cel puțin un pom și își vor lega numele de el. Inginerul horticol, de la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură  Bistrița, Forrai Attila, care este și furnizorul materialului săditor, va fi alături de cei implicați în proiect. Astfel, cei prezenți vor beneficia de informații cu privire la tehnicile de plantare pomi și arbuști fructiferi în Pădurea Comestibilă.

„Dar ce este o pădure alimentară/comestibilă comunitară? O pădure de hrană care imită modelele spațiale și funcționale ale unui ecosistem forestier natural. Termenul de pădure alimentară/comestibilă semnifică o comunitate extrem de integrată de plante care furnizează produse comestibile. Crearea unei păduri comestibile după structura unui ecosistem forestier tânăr, în locuri publice, este ideală din două motive:

  1. poate produce în mod durabil hrană în zone limitate, ceea ce poate contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de produse locale sănătoase

2. pe măsură ce vegetația se maturizează, poate crea un cadru împădurit, asemănător parcului, oferind un spațiu natural plăcut unde membrii comunității se pot aduna. Chiar dacă producția de alimente dintr-o pădure comunitară scade, pădurea oferă încă spațiu verde valoros în mediile urbane aglomerate”, explică reprezentanții Asociației Ruralis.

Proiectul este beneficiarul programului de finanțare „Creștem Grădinescu” coordonat de către Institutul de Cercetare în Permacultură din România și sponsorizat de Kaufland România.

Săptămâna viitoare va avea loc prima întâlnire organizată de asociație cu bistrițenii interesați să ia parte la proiect. Mai multe informații despre proiect vor fi postate zilele următoare pe pagina de Facebook a acestuia.

 

 

ARTICOLE SIMILARE

Ultimele Știri

Sponsorizate

MATEROM caută reprezentant vânzări Bistrița

Materom angajează Reprezentant vânzări Bistrița-Năsăud. Postul este disponibil în Bistrița. Se oferă venituri financiare motivante + bonus in functie de performanțe, mașină de serviciu, laptop, telefon, contract perioadă nedeterminată. 

5 motive pentru a îți lua un colțar de bucătărie

Colțarele sunt o categorie de piese de mobilier extrem de practice și de confortabile, în același timp. În cazul în care te-ai gândit să cumperi un colțar pentru bucătărie, dar nu ești încă hotărât dacă este sau nu o idee bună, te ajutăm să îți clarifici această întrebare în materialul de față.

NOI locuri de muncă, la Masterfoam și Stewo Plast Năsăud: Se caută șef de schimb, reglor

MasterFoam Grup Bistrița are nevoie de șef de schimb, operatori producție, tehnicieni și magazioneri. Stewo Plast Năsăud are nevoie de un reglor cu experiență, iar Clinica Sanovil angajează asistent medical generalist, infirmieră și fiziokinetoterapeut. Noi locuri de muncă sunt disponibile la Sercaver SRL, Rombat sau Electroplast.