INEDIT: Un bucătar din Bistrița a gătit carne de crocodil, zebră și un pui Lamborghini!

INEDIT: Un bucătar din Bistrița a gătit carne de crocodil, zebră și un pui Lamborghini!

Maramureșean la origini, s-a mutat la Bistrița după ce i-a fost cucerită inima de o bistrițeancă. În cei 15 ani de când e bucătar, a gătit pentru vedete ca și Andra și Chello. A inventat rețete. A gătit file de crocodil și pulpă de zebră. Ultima ”provocare” în bucătărie a fost un Lamborghini. Un pui de găină neagră, ce poate ajunge la peste 2.500 euro exemplarul.

Dănuț Lihat are 43 de ani și este originar din Săliștea de Sus, județul Maramureș. Acum cinci ani și-a unit destinul cu bistrițeanca ce i-a cucerit inima. De atunci, locuiesc amândoi la Bistrița.

Am vrut să fac această meserie. Așa că am mers în zona Hunedoarei, acum 15 ani de zile, și am zis că vreau să stau pe lângă bucătari, să învăț. Și de atunci am tot învățat. Am făcut și cursuri de bucătar și bucătar chef. Am fost și prin străinătate și am umblat țara în lung și-n lat. Am vrut să învăț tot ce se poate și să prepar lucruri inedite, nebunii care nu s-au mai făcut. Am inventat rețete în diferite restaurante unde am lucrat și mi-am pus amprenta. Îmi plac provocările” a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, chef Dănuț Lihat.

Preparate ”nebunești”: crocodil, zebră și puiul Lamborghini

Îi place să lucreze cu cele mai grele și ciudate preparate.

Am gătit file de crocodil și pulpă de zebră. În rest, nu mai sunt chiar așa de rare preparatele din lup de mare, alte tipuri de fructe de mare, rață, fois gras, vită, etc. Am o dorință, să prepar crocodil la proțap. Un crocodil întreg. Pe piață nu găsești să cumperi decât file. Acum tot dau telefoane și sper să reușesc să găsesc un crocodil întreg pe care să-l fac la proțap” a mai spus Chef Dănuț Lihat.

Tot dintr-o dorință de ”adrenalină” în bucătărie a ajuns și să gătească puiul Lamborghini, valoarea unui exemplar ajungând și la 2.500 de euro..

Mă tot gândeam ce să gătesc ce nu s-a mai gătit. Și cumva am dat de un reportaj despre un ieșean care crește, pentru el, găini negre. Am căutat pe internet și am văzut că nu există rețete pentru găină neagră, nu a mai făcut nimeni. A fost o dată provocat James Oliver să gătească, dar în rest, nimic. Așa că am dat telefoane, am făcut rost de un pui de găină neagră și l-am gătit aici acasă, la Bistrița” a explicat chef-ul.

Indiferent de cum vrei să prepari carnea aceasta, întâi trebuie fiartă. E mai fibroasă, de culoare roșie, iar gustul merge spre cel de carne de curcan. Chef Dănuț Lihat a pus în valoarea carnea aceasta rară cu un piure de păstârnac, linte galbenă, chip de sticlă și mărgelată de mazăre.

A gătit pentru vedete precum Cheloo și Andra

Cea mai mare provocare culinară mi-a fost dată de Cheloo. A venit la Târgul Mureș la un concert și era cazat la un Hotel la care eu lucram. M-am dus și l-am întrebat dacă are vreo preferință. A zis să îi gătesc un orez chinezesc care să i se lipească de dinți. Așa a cerut, așa am făcut. Iar când l-am văzut acum la Chefi la Cuțite că a zis că prepară un orez chinezesc mi-am adus aminte cum i-l gătisem eu, de chiar i se lipise de dinți” și-a amintit chef Dănuț Lihat, râzând.

Nu doar pentru Cheloo a gătit, ci și pentru Andra, Adi Sînă, Anna Lesko, Lora, Crbl, etc.

Vrea să se ”așeze așa cum trebuie” la Bistrița și are planuri mari

Deși e căsătorit cu o bistrițeancă și stau la Bistrița, cu job-ul, chef Dănuț Lihat a fost tot prin alte județe. Acum vrea să se ”așeze” așa cum trebuie în micuțul nostru burg și are câteva proiecte.

Vreau să încep să predau cursuri de gătit. Undeva, sper, în vreo două săptămâni să le putem da startul. Vor fi cursuri ce se vor adresa tuturor.De la copii de 8 ani până la femei, bărbați și chiar alți bucătari care vor să înețe ceva deosebit. Vom învăța de la cum se face un piure, până la a găti fois gras, fructe de mare, vită, rață, etc. Sunt în discuții și s-ar putea concretiza o colaborare cu cei de la Hotel Metropolis. Port discuții cu cineva care urmează să deschidă o braserie. Deci vreau să rămân aici la Bistrița” a explicat chef Dănuț Lihat.

Chef Dănuț Lihat face parte din Asociația Euro- toques România și din ACEEA, alături de chef Nina Rus.

 

 

 

 

 

VIDEO: 4 motive pentru care nu ai voie să ratezi NOSA Film Festival, la Bistriţa! noiembrie 19, 2019 - „Știu că Bistrița merită un festival de film de înaltă ținută. Îmi doresc ca NOSA Film Festival să ajungă în câțiva ani la nivelul unor festivaluri recunoscute național și chiar internațional." Mai jos - patru motive care să vă convingă să nu rataţi proiecţiile:
CÂT vă costă pomul de Crăciun de la Romsilva: noiembrie 19, 2019 - Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva scoate la vânzare în acest an 40.000 de pomi de Crăciun. Dintre aceștia, 26.000 sunt din specia brad şi 14.000 din specia molid. Prețul diferă în funcție de specie și înălțime.
ALEGERI 2019: Klaus Iohannis a explicat de ce este important ca românii să meargă la vot pe 24 noiembrie noiembrie 19, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu va participa la o dezbatere cu contracandidata sa, Viorica Dăncilă (PSD), pentru că aceasta reprezintă un ”partid nereformat” care ”a atacat românii în stradă” şi a tolerat ”atacuri xenofobe de cea mai joasă speţă”.
O companie bistrițeană este nevoită să importe anual deșeuri în valoare de aproape 500.000 de euro noiembrie 19, 2019 - Deși pare greu de crezut, o companie bistrițeană este nevoită să cheltuie an de an aproape 500.000 de euro pentru a aduce deșeuri din Europa de Vest. România nu a fost capabilă până acum să scoată bani din așa ceva.
FOTO: Sărbătoare la Cristeștii-Ciceului noiembrie 19, 2019 - Vestea că Tudor va fi prezent în localitate s-a răspândit repede. Elevii școlii l-au așteptat în clase, unde și-au făcut poze cu ei. Și, câți prieteni nu și-a făcut micuțul? Cu toții îl vor susține și îi vor aplauda ascensiunea, prin vreme! Este prietenul lor!
Tăiatul porcului, doar cu aviz și cu veterinarul de față noiembrie 19, 2019 - O veste trăznet a creat nemulțumiri printre crescătorii de porci, chiar înainte de Crăciun. Sacrificarea porcilor în gospodării se mai poate face acum numai sub supravegherea unui veterinar.
Există speranță pentru Pădurea Transilvaniei! Sute de voluntari se înghesuie să facă bine naturii: noiembrie 19, 2019 - Un proiect ce a început acum cinci ani de zile are sorți de izbândă. Pădurea Transilvaniei se va ridica semeață, în timp. Și asta, datorită voluntarilor. Și pentru ediția de plantare puieți din acest an, sute de voluntari s-au înghesuit să facă bine naturii.
Deputatul PMP Ionuț Simionca sare în apărarea micilor fermieri: Propune mărirea la 15 a numărului de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie noiembrie 19, 2019 - Deputatul PMP Ionuț Simionca critică aspru reglementarea care limitează la 5 numărul de porci pe care un om poate să îi crească în gospodărie și propune mărirea acestui număr la 15.
O secție a spitalului „toacă” bani cu duiumul! CUM se dorește rezolvarea pierderilor: noiembrie 19, 2019 - Fiecare intervenție asupra unui pacient, la Spital, implică diferite costuri. La Bistrița, unele costuri sunt suportate de unitatea medicală, chiar dacă în alte centre acest lucru revine pacientului. Managerul Lazany a declarat că există o secție care ”este pe pierdere”. Acesta a găsit o soluție de remediere și speră să primească aprobare.
Și-a băgat prietenii în spital, după ce a condus beat și fără permis noiembrie 19, 2019 - Este isprava unui tânăr, care la 18 ani s-a lăsat cuprins de adrenalină.Acesta a condus, deși nu avea permis și era și băut, a făcut accident și a ajuns la spital împreună cu cei doi prieteni care-l însoțeau.
Rostul de dimineaţă: Un fake news asumat este pe jumătate iertat… Sau dimpotrivă…?! noiembrie 19, 2019 - Un fake news asumat este pe jumătate iertat... Sau dimpotrivă...? „Omul, când nu are de lucru, își mai caută. Eu am crezut în povestea aceea... Am suportat cu stoicism tot ce mi s-a întâmplat pe pagina de Facebook după acea postare..."
Transmixt vrea bilete mai scumpe. Cât vă va costa o călătorie prin Bistrița noiembrie 19, 2019 - Operatorul de transport Transmixt cere Consiliului Local să aprobe o majorare a tarifelor practicate. Dacă consilierii locali vor fi de acord, bistrițenii vor plăti mai mult pentru călătoriile în Bistrița, însă mai puțin pentru unele trasee care leagă municipiul de cartiere.
INCREDIBIL! Cât are de așteptat o mamă cu doi copii pentru stabilirea unei pensii de întreținere? Mai bine de un an! noiembrie 19, 2019 - Potrivit avocatului Ioan Someșan, Judecătoria Beclean are nevoie de mai bine de un an pentru a stabili o pensie de întreținere pentru o mamă cu doi copii. Pentru o chestiune banală, judecătoria a stabilit nu mai puțin de 4 termene de judecată.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, pe o stradă din Bistriţa noiembrie 19, 2019 - Astăzi, 19 noiembrie 2019, locuitorii unei străzi din Bistriţa rămân fără apă potabilă. Aquabis efectuează lucrări de mentenanţă şi cuplare branşament:
FOTO/VIDEO: Bistriţeanul Bogdan Berende, de trei ori campion european, comparat cu un bolid Ferrari noiembrie 18, 2019 - Recent întors de la Campionatul European de atelaj canin 2019, desfăşurat în Ungaria, Bogdan Berende a povestit despre provocările şi pericolele pe care le-a traversat în competiţie: