ÎNGRIJORĂTOR! Avem cu 500 de urși mai mult decât ar fi normal! Cum s-a ajuns aici:

ÎNGRIJORĂTOR! Avem cu 500 de urși mai mult decât ar fi normal! Cum s-a ajuns aici:

Reprezentanții Agenției de Mediu Bistrița au explicat că efectivul de urși este cu mult mai mare decât ar fi normal. În județ am avea cu peste 500 de capete mai mult. În această situație s-a ajuns din cauza mai multor factori.

Există tot mai multe cazuri de urși care intră în sate. Iar pagubele produse de aceștia sunt tot mai multe. Dacă în anul 2018 au fost 15 pagube provocate de urs, în primele 8 luni ale lui 2019, urșii au provocat 34 de pagube.

Ca și derogări, pentru recoltarea urșilor ce provoacă pagube, în 2018 au fost 4 cazuri, iar în primele 8 luni ale anului în curs, UNA singură.

Este o problemă cu aceste specii strict protejate, pentru că Uniunea Europeană le protejează și nu se pot face vânători decât cu aprobarea specială, cu derogare de la directivă, aprobare semnată de ministrul mediului. Conform ordinului 1169/2018, gestionarii fondurilor de vânătoare înaintează ministerului mediului procese verbale de constatare a pagubelor, puncte de vedere comune exprimate de către Agenția de Mediu și Garda de Mediu, le analizează și dau, sau nu dau, această derogare de recoltare sau relocare”, a explicat Sever Roman, directorul Agenției de Mediu Bistrița.

Acesta a mai explicat că în urmă cu două zile, jandarmii au anunțat că urșii au provocat pagube la stupii de albine, duminică a fost Ro- Alert în Cușma

În ultima perioadă nu s-au alocat derogări pentru urs și lup deși au fost 13 solicitări din partea asociațiilor fondurilor de vânătoare în acest sens. Noi, ca agenție, susținem recoltarea exemplarelor ce sunt un pericol pentru bunuri și oameni. Însă vedem că nu putem emite autorizația de mediu fără această derogare. Dacă acel fond de vânătoare se află și în arie protejată, are nevoie suplimentară și de un aviz de la Agenția Națională de Arii protejate, pe lângă cea de la Uniunea Europeană semnată ulterior de ministrul mediului. Nu prea poți lua măsuri rapide de recoltare a ursului”, a explicat Sever Roman.

Acesta a amintit că în cazul ursului ce a făcut ravagii la Milaș au așteptat două luni derogarea de recoltare.

S-a făcut o analiză zilele trecute, la nivelul județului. Până în 2015 inclusiv, fondul de vânătoare care administrează zona Cușma avea o cotă de 7 urși pe an, din 2016 au primit câte unul. Plus că la inventarierea efectivului de urs din județ, ar trebui să avem un număr optim de 156 de capete. Când colo, avem peste 680 de urși. Deci avem un efectiv de peste 500 de urși în plus, numai la nivelul județului”, au mai explicat reprezentanții Agenției de Mediu.

Aceștia au mai subliniat că până în 2015 exista o cotă de recoltă de 40 de urși, pentru toți gestionarii fondurilor de vânătoare din județ. În 2016 nu s-a alocat niciun exemplar pentru recoltare, în 2017 și 2018 au fost 4 exemplare de urs pentru toți gestionarii, iar în 2019 a fost un singur urs acordat.

Deci în urma evaluării efectivului de carnivore mari, la nivelul județului, la categoria urs au fost identificate peste 680 de exemplare. Efectivul optim de 156 de exemplare a fost stabilit pe baza unor cercetări efectuate de către Institutul de cercetări de la Brașov, undeva din anul 2004. Și atunci s-a stabilit că efectivul optim pentru județul nostru este de 156 de exemplare. Oricum, se vede o diferență foarte mare și faptul că nu se intervine, populația de urs crește”, a concluzionat Sever Roman.

Aseară, în Senat s-a aprobat, pentru 5 ani de zile, vânarea ursului, în anumite condiții.

 

ALEGERI 2019: Cum face PSD campanie. Dezvăluirile lui Klaus Iohannis noiembrie 17, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că România Normală este o Românie în care PSD nu se regăseşte nici în conducerea statului, nici în conducerea judeţelor. El a acuzat PSD că împroaşcă venin, minciuni şi fake news.
Rostul de dimineaţă: Cum ne credem şi cum suntem de fapt… noiembrie 17, 2019 - Cum ne credem şi cum suntem de fapt… Cum e distribuită puterea la noi? Cât de religioşi ne credem şi cât suntem în realitate…?! Cât de masculini, servili, liberi sau ospitalieri ne credem? Cum suntem în realitate...?
La Spital, ca-n marile centre: O comisie de medici analizează fiecare caz și stabilesc împreună tratamentul! noiembrie 17, 2019 - Un chirurg din cadrul Spitalului Județean a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro. Acesta a vorbit despre relația extraordinară care există între chirurgi. Dar a explicat că există și o comisie oncologică ce dezbate fiecare caz în parte. ”Ne consultăm ca să putem lua cea mai bună decizie pentru pacient!” a explicat dr Radu Elisei.
FOTO – GROAZNIC: Bunic mort într-un incendiu în Budac noiembrie 17, 2019 - Pompierii au fost solicitați să intervină la un incendiu, în Budacu de Sus. Din nefericire, după ce locuința a ars în întregime, înăuntru a fost găsit cadavrul unui bărbat.
VIDEO – Klaus Iohannis: PNL BN, ați câștigat bronzul! Vreau să câștigați atâtea primării încât sediul să vă fie neîncăpător! noiembrie 16, 2019 - În cadrul întâlnirii de la Sala Polivalentă, mai mulți reprezentanți ai PNL au luat cuvântul. Cu toții au felicitat filiala PNL BN și bistrițenii. ”Ați câștigat medalia de bronz. Sunteți în pole position pentru Primăria Bistrița. Vă doresc să câștigați atâtea primării la alegerile locale în așa fel încât sediul să fie neîncăpător când se întâlnesc toți primarii liberali” a declarat președintele Klaus Iohannis.
FOTO/VIDEO – Klaus Iohannis: Nu vreau dezbatere cu doamna Dăncilă! Sunt în război cu PSD! noiembrie 16, 2019 - Președintele României în exercițiu, Klaus Iohannis a fost prezent astăzi la Bistrița. A vorbit cu oamenii, a făcut declarații de presă și și-a provocat electoratul. ”Nu vreau o dezbatere cu doamna Dăncilă! Cu PSD nu sunt în competiție, sunt în război!” a declarat acesta.
FOTO: Tulburătoare poveşti despre eroi şi tragedii aviatice petrecute la câţiva paşi de Bistriţa noiembrie 16, 2019 - Poveşti extraordinare despre eroii care au pilotat avioane de vânătoare, pe aceste meleaguri, acum 75 de ani – vă stau la dispoziţie în aceste zile, la Muzeul Judeţean din Bistriţa. Aici a fost inaugurată o expoziţie cu totul specială, din care nu lipsesc tulburătoare fragmente de istorie.
Pepiniera de handbaliste junioare a județului se prezintă într-o super-competiție noiembrie 16, 2019 - La finalul acestei luni, bistrițenii vor avea ocazia să le cunoască pe cele aproape 300 de handbaliste care se pregătesc pentru ca peste câțiva ani să li se alăture sportivelor de la CS Bistrița. Totul va lua forma unei super-competiții!
VIDEO: Președintele Klaus Iohannis, așteptat de sute de bistrițeni pe Pietonal noiembrie 16, 2019 - Sute de bistrițeni au așteptat întâlnirea de astăzi cu președintele României, Klaus Iohannis. În scurt timp acesta va ajunge în fața Sălii Polivalente de unde le va vorbi bistrițenilor.
Dr. Radu Elisei: Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital! noiembrie 16, 2019 - În luna august 2018 la Spitalul Județean Bistrița a început să lucreze dr Radu Elisei, medic specialist în chirurgia generală. Acesta a fost prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, vorbind despre activitatea sa și operațiile în premieră făcute la Bistrița. ”Suntem o echipă extraordinară de chirurgi, la Spital!” a spus acesta.
VIDEO: Accident cu victimă încarcerată, la Rebrișoara! noiembrie 16, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Rebrișoara. Un autoturism cu semn de începător a intrat din plin în remorca unui tractor, încărcată cu pământ. Un tânăr a rămas încarcerat. 
RECORD de Black Friday: Un bistrițean a cumpărat un televizor de 30.000 de lei noiembrie 16, 2019 - Un bistrițean a bifat unul dintre recordurile înregistrate de Black Friday, după ce a cumpărat un televizor de 30.000 de lei. De unde este cumpărătorul cu mână largă
Rostul de dimineaţă: Prăbuşit la pământ, ca o glazură pe deasupra drumului… noiembrie 16, 2019 - Nu e uşor să-l priveşti în ochi. E de-al drumului. Este din zodia celor care păşesc graţios, te izbesc fulgerător cu o privire şi pleacă elegant mai departe... Fără să întoarcă privirea. Fără să te bage în seamă. Fără să-i pese...
Președintele Iohannis se va plimba mâine pe Pietonal! Între 14.00-15.00 noiembrie 15, 2019 - Președintele Klaus Iohannis va fi mâine în Bistrița-Năsăud, așa cum Bistrițeanul.ro vă anunța încă de luni. Susținătorii candidaturii sale la un nou mandat în fruntea țării, nu puțin în Bistrița-Năsăud după rezultatul obținut în primul tur, îl pot întâlni mâine în centrul Bistriței sau la Sala Polivalentă, acolo unde are loc întâlnirea oficială cu susținătorii săi.
Ioan Turc: Împreună putem trimite PSD să se reformeze în liniște! Cer liberalilor mobilizare totală! noiembrie 15, 2019 - Ioan Turc cere bistrițenilor să trimită PSD-ul să se reformeze în liniște. Liderul PNL BN le solicită membrilor de partid mobilizare totală pentru al doilea tur de scrutin.