Invitaţi de onoare din Polonia, la Festivalul Celtic Transilvania de la Beclean!

Invitaţi de onoare din Polonia, la Festivalul Celtic Transilvania de la Beclean!

Fără îndoială, una dintre atracţiile Festivalului Celtic Transilvania este Satul Celtic. Pentru cea de-a VI-a ediţie organizatorii au pregătit şi câteva surprize deosebite pasionaţilor de arheologie şi istorie:

Aspecte mai puțin cunoscute din viaţa celților care au trăit în imediata apropiere a Becleanului, între sec. VI  Î.Hr. – III D. Hr. vor ieşi la lumină luna viitoare, la Festivalul Celtic Transilvania!

Publicul este aşteptat cu câteva impresionante secvenţe de reenactment istoric şi va avea astfel ocazia să intre în contact cu stilul de viață din perioada epocii La Téne, dar şi să afle „pe viu” detalii captivante despre  războaiele celţilor cu dacii, dar și aspecte legate de folclorul și mesteșugurile acestei civilizații.

Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019!

Printre invitaţii de onoare ai Satului Celtic se numără şi Asociaţia Terra Celtica.

Paweł Gławiński, liderul asociației Terra Celtica, ne-a oferit câteva detalii despre participarea oaspeților polonezi la această ediție a festivalului Celtic Transilvania de la Beclean.

Membrii Terra Celtica vor fi implicați într-o serie de activități care vor avea loc în Satul Celtic, asigurând aici câteva episoade de reenactment istoric.

Cine este Asociația Terra Celtica? 

Asociația TERRA CELTICA este un grup polonez format din entuziaști şi pasionaţi de arheologie experimentală și de reenacment istoric. Povestea lor a început în anul 2004 sub numele Asociația CETLICA, dar în 2016 și-au schimbat numele, continuând aceeași activitate.

Suntem un grup de aproximativ 15 persoane implicate în mai multe proiecte care se ocupă cu revitalizarea unei game largi de meșteșuguri antice. Scopul nostru este să strângem și să răspândim cunoștințele despre vechea cultură La Téne și influența acesteia asupra altor grupuri etnice de-a lungul secolelor.”

De unde  pasiunea pentru civilizația celtică? 

„Pasiunea noastră pentru reconstrucția istorică vine din studiile pe care le-am făcut de-a lungul anilor și din activitățile cu public în care suntem implicați…”

Reconstituirea istorică, o „afacere” importantă în Polonia…

Reconstituirea istorică este o „afacere” destul de mare, foarte la modă în Polonia. Există  numeroase asociații care se străduiesc să recreeze diferite epoci din istoria Poloniei.

 

Avem o mulțime de grupuri axate pe epoca medievală, pe epoca napoleonică sau cea referitoare la Al Doilea Război Mondial… Se pot număra mii de membri implicați în acest tip de activităţi. Toate aceste asociații formează o piață mare de produse pentru reenactori, existând și o mulțime de artizani care oferă produsele lor contra cost…”, a confirmat Paweł Gławiński de la Terra Celtica.

Terra Celtica vor ajunge Celtic Transilvania însoţiţi de alţi invitaţi surpriză!

În acest an nu doar Terra Celtica va participa la Celtic Transilvania. Venim cu prietenii noștri din alte grupuri. Veți putea vedea unele dintre cele mai bune grupări de reenacment polonez, cum ar fi Pro Antica – Legio XIIII Gemina Martia Victrix, Harjis Reborn și Gothiskandza Gothaniaso. Vă vom arăta o mică parte a lumii antice europene care a avut impact și asupra României moderne. Pentru că toate grupurile prezintă culturi care acum circa 2000 de ani au trăit şi pe teritoriile țării dumneavoastră…”, a mai punctat Paweł Gławiński.

Liderul Terra Celtica a dorit să transmită totodată bistriţenilor cele mai senine gânduri din Polonia: „Vă invităm să participați la Festivalul Celtic Transilvania din 2019…! Ne vedem în Beclean!

Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.
SENSE aniversează 18 ani de modă românească! Discounturi speciale, pentru toţi clienţii, drept răsplată octombrie 18, 2019 - SENSE, marca românească de modă, înfiinţată la Roman ca un business de familie, de soţii Cristina şi Sorin Chiriac, aniversează 18 ani de excelenţă şi inovaţie permanentă! Sense îşi va răsplăti clienţii cu reduceri speciale la cea mai recentă colecţie – “La Dolce Vita” toamnă-iarnă 2019, concepută de designerul Andreea Tincu şi prezentată în premieră pe podiumul MQ Vienna Fashion Week, la începutul acestei toamne.
FOTO/VIDEO: Vom avea și stadion de atletism în Wonderland! S-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul sportiv! octombrie 18, 2019 - Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Noutatea e stadionul de atletism care se va face. Mai mult, Consiliul Județean va scoate din buzunar bani pentru amenajarea unei parcări de 500 de locuri în acea zonă.
A curs cu amenzi date pentru consumul de aurolac octombrie 18, 2019 - Consumatorii de aurolac terorizează comunitatea bistrițeană. Săptămâna trecută a curs cu amenzi date celor surprinși inhalând din pungi. Două persoane au fost amendate și pentru că, în urma inhalării, s-au apucat de făcut scandal.
VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
Aquabis: Se sistează apa în Reteag octombrie 18, 2019 - Astăzi , 18 octombrie 2019, se va sista total furnizarea apei potabile în localitatea Reteag. Ce stradă va fi afectată:
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.