Invitaţi de onoare din Polonia, la Festivalul Celtic Transilvania de la Beclean!

Invitaţi de onoare din Polonia, la Festivalul Celtic Transilvania de la Beclean!

Fără îndoială, una dintre atracţiile Festivalului Celtic Transilvania este Satul Celtic. Pentru cea de-a VI-a ediţie organizatorii au pregătit şi câteva surprize deosebite pasionaţilor de arheologie şi istorie:

Aspecte mai puțin cunoscute din viaţa celților care au trăit în imediata apropiere a Becleanului, între sec. VI  Î.Hr. – III D. Hr. vor ieşi la lumină luna viitoare, la Festivalul Celtic Transilvania!

Publicul este aşteptat cu câteva impresionante secvenţe de reenactment istoric şi va avea astfel ocazia să intre în contact cu stilul de viață din perioada epocii La Téne, dar şi să afle „pe viu” detalii captivante despre  războaiele celţilor cu dacii, dar și aspecte legate de folclorul și mesteșugurile acestei civilizații.

Celtic Transilvania – în TOPUL festivalurilor care nu trebuie ratate în 2019!

Printre invitaţii de onoare ai Satului Celtic se numără şi Asociaţia Terra Celtica.

Paweł Gławiński, liderul asociației Terra Celtica, ne-a oferit câteva detalii despre participarea oaspeților polonezi la această ediție a festivalului Celtic Transilvania de la Beclean.

Membrii Terra Celtica vor fi implicați într-o serie de activități care vor avea loc în Satul Celtic, asigurând aici câteva episoade de reenactment istoric.

Cine este Asociația Terra Celtica? 

Asociația TERRA CELTICA este un grup polonez format din entuziaști şi pasionaţi de arheologie experimentală și de reenacment istoric. Povestea lor a început în anul 2004 sub numele Asociația CETLICA, dar în 2016 și-au schimbat numele, continuând aceeași activitate.

Suntem un grup de aproximativ 15 persoane implicate în mai multe proiecte care se ocupă cu revitalizarea unei game largi de meșteșuguri antice. Scopul nostru este să strângem și să răspândim cunoștințele despre vechea cultură La Téne și influența acesteia asupra altor grupuri etnice de-a lungul secolelor.”

De unde  pasiunea pentru civilizația celtică? 

„Pasiunea noastră pentru reconstrucția istorică vine din studiile pe care le-am făcut de-a lungul anilor și din activitățile cu public în care suntem implicați…”

Reconstituirea istorică, o „afacere” importantă în Polonia…

Reconstituirea istorică este o „afacere” destul de mare, foarte la modă în Polonia. Există  numeroase asociații care se străduiesc să recreeze diferite epoci din istoria Poloniei.

 

Avem o mulțime de grupuri axate pe epoca medievală, pe epoca napoleonică sau cea referitoare la Al Doilea Război Mondial… Se pot număra mii de membri implicați în acest tip de activităţi. Toate aceste asociații formează o piață mare de produse pentru reenactori, existând și o mulțime de artizani care oferă produsele lor contra cost…”, a confirmat Paweł Gławiński de la Terra Celtica.

Terra Celtica vor ajunge Celtic Transilvania însoţiţi de alţi invitaţi surpriză!

În acest an nu doar Terra Celtica va participa la Celtic Transilvania. Venim cu prietenii noștri din alte grupuri. Veți putea vedea unele dintre cele mai bune grupări de reenacment polonez, cum ar fi Pro Antica – Legio XIIII Gemina Martia Victrix, Harjis Reborn și Gothiskandza Gothaniaso. Vă vom arăta o mică parte a lumii antice europene care a avut impact și asupra României moderne. Pentru că toate grupurile prezintă culturi care acum circa 2000 de ani au trăit şi pe teritoriile țării dumneavoastră…”, a mai punctat Paweł Gławiński.

Liderul Terra Celtica a dorit să transmită totodată bistriţenilor cele mai senine gânduri din Polonia: „Vă invităm să participați la Festivalul Celtic Transilvania din 2019…! Ne vedem în Beclean!

Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF. 
VIDEO Scandal cu iz penal la Londra. O bistrițeancă acuză un conațional că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire decembrie 9, 2019 - O bistrițeancă de 38 de ani, rezidentă de ani buni în Londra, acuză un conațional, originar tot din Bistrița-Năsăud, că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire. Aceasta a lucrat la firma de construcții a bărbatului și ar fi fost nevoită să scoată din propriul buzunar bani pentru a plăti muncitorii.
NOU de la Agro-Ardeal: Salam nemțesc, din 100 la sută carne și doar cu condimente naturale, făcut după o rețetă veche, din zona Bistriței! decembrie 9, 2019 - Tehnologii și specialiștii în procesarea cărnii de la Agro-Ardeal, ferma și abatorul de la Orheiu Bistriței, lucrează la foc continuu să scoată produse preparate integral din carne, fără a folosi E-uri, doar sare și condimente clasice. După ce la începutul lunii Decembrie au lansat un salam de vită făcut din carne macră și cu condimente naturale, care s-a bucurat de un real succes, având și un preț excelent - 8 lei/ 400 grame, acum anunță lansarea pe piață a unui nou produs - SALAM NEMȚESC CRUD MATURAT. Provocarea la acest produs a fost să respecte tradițională săsească din zona Bistriței, care i-a inspirat. Le-a ieșit, de miercuri noul produs va fi găsit în toate magazinele Agro Ardeal din județ și din țară.
În fața instanței, după ce a condus beat și fără permis! CE pedeapsă a primit: decembrie 9, 2019 - Un bărbat din Budac a fost reținut de polițiști. Acesta condusese un autoturism deși nu deține permis de conducere. Mai mult, a și consumat alcool înainte de a se urca la volan. CE a decis instanța, la momentul înfățișării:
Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează la stat decembrie 9, 2019 - Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează în diverse instituții ale statului. Județul nostru se regăsește la coada clasamentului din acest punct de vedere, existând județe unde 45% dintre angajați sunt bugetari.
VIDEO: Cui trebuie să mulţumim pentru că avem facultate la Bistriţa decembrie 9, 2019 - Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
Aquabis angajează şoferi! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! decembrie 9, 2019 - Dacă ai permis de conducere categoriile B, C, D şi atestat de şofer profesionist – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Aquabis! Casa Doamnelor caută un bucătar priceput la mâncare tradiţională românească. Laboratoarele Holistic angajează asistent şi biolog!
FOTO/VIDEO: Bornă Via Transilvanica din mii de piese LEGO! Sute de părinți și copii fericiți: decembrie 9, 2019 - A 7-a ediție a expoziției LEGO de iarnă a avut loc în acest sfârșit de săptămână. De această dată exponatele au vrut să atragă atenția asupra naturii și pericolului în care se află aceasta. Printre lucrări, o bornă pentru Via Transilvanica, din peste 5.000 de piese. Sute de părinți și copii au construit în aceste zile, evadând din cotidian.
La un pas de tragedie! Un camion al unității militare din Prundu Bârgăului, suspendat pe un pod din Dej decembrie 9, 2019 - Un camion al unității militare aflat în misiune a fost implicat într-un accident de circulație în Dej, rămânând suspendat pe un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, însă mastodontul a fost avariat.
VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”