ISJ: Peste 300 de corigenţi au ratat Evaluarea Naţională în acest an. Câte contestaţii s-au depus

ISJ: Peste 300 de corigenţi au ratat Evaluarea Naţională în acest an. Câte contestaţii s-au depus

Conform unui ordin al Ministerului Educaţiei, judeţul nostru a devenit centru regional pentru  contestaţii la Evaluarea Naţională – a precizat astăzi Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Asta înseamnă că în Bistriţa-Năsăud se vor corecta lucrările din alte trei judeţe, într-un interval de timp destul de scurt.

Dacă la nivel de Bacalaureat încercăm să constituim centre mari, nefiind o problemă să transportăm elevii mai mari, în cazul elevilor de clasa a VIII-a ne străduim să-i lăsăm pe fiecare în şcoala în care a învăţat. Emoţiile lor sunt mari şi vorbim totuşi de copii mai mici…”, a explicat Camelia Tabără.

Totuşi, regulamentul nu permite să existe centru de examen atunci când în şcoală există sub 10 copii de clasa a VIII-a.

În patru ani de zile 20 de şcoli au scăzut la nivel de generaţie de clasa a VIII-a sub 10 copii, avem un clasament al şcolilor, iar de la an la an categoria celor cu elevi sub 300 creşte de la an la an…

2502 elevi s-au înscris la Evaluarea Naţională, a mai spus Camelia Tabără, amintind că nu au putut fi înscrişi cei 352 de corigenţi ai acestui an şcolar – adică un procent de 13, 9% – în scădere faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 19,6% corigenţi.

S-au depus 118 contestaţii la Limba română, 114 contestaţii la Matematică şi una la limba maternă. Lucrările vor fi recorectate într-o comisie, practic se dau patru note pentru aceeaşi lucrare, iar sâmbătă se vor afişa rezultatele finale”, a precizat Camelia Tabără.

Referitor la admiterea în liceu, şeful ISJ a subliniat că, aşa cum prevede OMEN 4057 / 2019, pentru clasa a IX-a există în Bistriţa-Năsăud 2856 locuri pentru 2854 absolvenți

 • 66 clase de liceu (teoretic, vocațional și tehnologic)
 • 36 clase de profesională ( 35 % din cifra de școlarizare ) din care 2,5 dual
 • 4 clase învățământ special profesional
 • 4 clase învățământ postliceal

Există, totodată o ofertă consistentă la 19 licee și școli profesionale pentru 1008 elevi.

70 de elevi se pot orienta spre clasele de învăţământ dual: COMELF S.A va susţine financiar o jumătate de clasă de lăcătuși şi o jumătate de clasă în care vor fi pregătiţi sudori – la Liceul „Grigore Moisil” din Bistrița.

Cei de la Iproeb vor susţine financiar o clasă care va pregăti electricieni, la Liceul Tehnologic din Feldru, în timp ce MEGATITAN va susţine o jumătate de clasă în care se vor pregăti sudori, la Școala Profesională din Târlișua.

Între specializările de care se vor putea bucura absolvenţii de clasa a VIII-a care optează pentru şcoli profesionale se numără:

 • Operator la mașini cu comandă numerică – 2 clase
 • Lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic – 3 clase
 • Mecanic auto – 5 clase
 • Sudor – 3,5 clase
 • Tâmplar universal
 • Electrician exploatare joasă tensiune – 2 clase
 • Zootehnist
 • Brutar – patiser – preparator – produse făinoase
 • Ospătar (chelner) vânzător în unități de alimenntație – 2 clase
 • Bucătar
 • Cofetar – patiser
 • Frizer-coafor – manichiuristă – pedichiuristă
 • Comerciant – vânzător – 3 clase
 • Instalator instalații tehnico – sanitare și de gaze
 • Confecționer produse textile – 2 clase
 • Pădurar
 • Operator fabricarea și prelucrarea polimerilor
 • Lucrător hotelier / Recepționer – distribuitor

FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum 2 ore - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum 4 ore - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.
ISJ Bistriţa-Năsăud: Profesorii să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin acum 5 ore - Profesorii ar trebui să dea socoteală pentru rezultatele care se obţin – susţine Camelia Tabără, şeful Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud. Şcolile vor fi obligate să prezinte un raport anual de evaluare internă, cu măsurători foarte clare referitoare la numărul de elevi intraţi la început de ciclu şi cei care termină şcoala.
Doctorul Mureșan, propus de PNL-iști pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” acum 6 ore - Una din propunerile pentru titlul de ”Cetățean de Onoare al Bistriței” îl are în vedere pe doctorul Mureșan. Managerul Sanovil a fost propus de conslierii locali din partea PNL. ”Este o personalitate recunoscută în plan local cât şi naţional, remarcându-se printr-o bogată activitate în domeniul medical şi managerial” își justifică liberalii alegerea.
FOTO: Încă un dosar penal pentru niște balastru acum 7 ore - Un bărbat s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins în flagrant. Acesta exploata sort și balastru, deși nu avea permis pentru așa ceva.
Aquabis: Lucrări de remediere, în Ilva Mică acum 7 ore - Se vor executa lucrări de remediere, astăzi, în localitatea Ilva Mică - anunţă Aquabis. Locuitorii vor rămâne pentru câteva ore fără apă:
ULTIMĂ ORĂ: Interpreta Adina Băieșiu, atacată în miezul zilei, pe o stradă din Bistrița. Semnalmentele individului care a vrut să o jefuiască: acum 8 ore - Atacată în plină stradă, chiar în miezul zilei! I s-a întâmplat cântăreței de muzică populară Adina Băieșiu, în urmă cu o oră. Un individ a atacat-o din spate și a încercat să-i fure geanta. Incidentul putea fi unul grav, tânăra fiind însărcinată în luna a VII-a. Adina Băieșiu a fost în urmă cu puțin timp...
Nemulţumire totală, la Inspectoratul Şcolar: Rezultate dezastruoase la LPS acum 8 ore - Suntem cu aproape două procente sub media naţională, când vine vorba de rezultate la Evaluarea Naţională şi la Bacalaureat. „Nu suntem mulţumiţi!" Inspectorat Şcolar va analiza şi va cere socoteală şcolilor care înregistrează rezultate modeste.
Cum va arăta „clinica” de la Spitalul Județean din Bistrița ce va concura cu marile centre universitare din țară acum 9 ore - La Bistrița se pregătește o clinică specializată în cardiologie și gastroenterologie intervențională și neurochirurgie, estimată la 60 de milioane de euro. În spatele acestui proiect grandios nu se află vreun investitor privat, ci tocmai Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
Alo!?! Primăria Bistrița, marcajele le faceți cu lavabilă? Țin de-o ploaie! acum 10 ore - În ultima perioadă, angajații DSP Bistrița au fost văzuți prin oraș, trasând marcajele rutiere. Totuși, unele dintre ele dispar ...după o ploaie. Reprezentanții DSP Bistrița spun însă că vopseaua folosită e una specială, iar banii dați pentru aceasta nu sunt chiar puțini.
Din Bistriţa, spre muntele Ararat: O expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe! acum 11 ore - Încă o premieră montană, la Bistriţa: Profesorul Ioan Bâca, de la UBB, Extensia Bistriţa, a pornit într-o nouă expediţie fantastică, pe urmele legendei despre Arca lui Noe!
Moarte misterioasă la Viena: o tânără din Bistrița s-a prăbușit în plină stradă, în capitala Austriei acum 12 ore - O bistrițeancă de 30 de ani s-a prăbușit luni pe o stradă din Viena, în timp ce se întorcea acasă de la serviciu. Aceasta nu a mai putut fi salvată, medicii declarând decesul. Deocamdată nu se știe ce a cauzat moartea fulgerătoare a româncei.
FOTO/VIDEO: Noapte de foc pentru pompierii bistrițeni. Incendiu devastator în Tiha Bârgăului acum 21 de ore - Pompierii bistrițeni se luptă cu flăcările în Tiha Bârgăului. Un incendiu pornit de la un coteț de găini s-a extins cu repeziciune și la două anexe din apropiere.
FOTO/VIDEO: Văcuțe fericite, îngrijite și mulse de roboți, într-o fermă high-tech, la nici 10 km de Bistrița! UNIC în Transilvania acum O zi - Văcuțe mai fericite, răsfățate și bine îngrijite ca la Ferma Peica din Orheiu Bistriței n-o să găsiți în toată Transilvania! Dorm pe saltele, ascultă muzică simfonică, sunt scărpinate de câte ori au chef, sunt îngrijite și mulse de roboți, care fac toată munca grea a fermierului. Drept răsplată, văcuțele oferă mii de litri de lapte pe zi, gras, bun, ca la țară, iar o parte ajunge și la bistrițenii care știu de unde să își umple sticlele cu un lapte cum nu se mai găsește de mult pe rafturile magazinelor.
FOTO: „Sandviș” cu trei mașini pe o stradă din Beclean acum O zi - Salvatorii bistrițeni au fost solicitați la un accident în care au fost implicate trei mașini, pe o stradă din Beclean. Printre victime s-a aflat și un copil de aproximativ cinci ani care a avut nevoie de îngrijiri medicale.