La Bistrița, țânțarii care transmit West Nile nu sperie pe nimeni

La Bistrița, țânțarii care transmit West Nile nu sperie pe nimeni

Virusul West Nile, transmis de țânțari, a curmat prima viață. Deși în zona județului nostru încă nu s-au semnalat contaminări, trebuie luate măsuri! Unele depind de autorități, altele de fiecare om în parte sau asociațiile de locatari.

În perioada călduroasă a anului apare riscul contaminării cu virusul West Nile. Acesta este transmis de țânțari și poate fi chiar fatal.

Din 2 mai până în 8 august au fost semnalate 23 de cazuri de infecție cu virusul acesta, din care 11 doar în ultima săptămână.

Din nefericire, un bărbat din Galați a murit, acesta având și alte afecțiuni.

În perioada verii, mai ales, există această posibilitate de infectare cu virusul West Nile. Mai ales dacă e un sezon mai ploios, atunci riscul e crescut. Cu cât sunt mai mulți țânțari într-o zonă, cu atât riscul e mai mare de transmitere a acestui virus”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șefa DSP BN, Anca Andrițoiu.

Manifestări ale contaminării cu West Nile

Odată ce o persoană este mușcată de țânțar și este contaminată cu acest virus, pot apărea manifestări variate.

Manifestări simple

 • febră
 • dureri de cap
 • greață
 • vărsături
 • dureri musculare
 • erupții cutanate

Manifestări grave

 • febră mare
 • manifestări asemănătoare meningitei
 • convulsii
 • paralizie
 • deces

Contaminarea cu virusul West Nile poate fi stopată dacă se iau unele măsuri preventive. Acestea țin de autoritățile locale, asociațiile de locatari sau cetățeni.

Măsuri preventive

„Fiecare administrație locală își face un plan de dezinsecție, pe care ni-l prezintă nouă. Aceștia sunt obligați să facă o dezinsecție la începutul și sfârșitul sezonului cald. Iar apoi, dacă e și unul ploios, se mai adaugă la numărul de dezinsecții necesare. Apoi e neapărat să se evacueze apa din instalații, subsoluri, să se îndepărteze gunoaiele. Cu cât o zonă e mai umedă, cu atât sunt mai mulți țânțari și riscul contaminării e mai mare”, a mai explicat Anca Andrițoiu.

Primăria Bistrița are un plan de dezinsecția a spațiilor verzi din domeniul public. Pentru zona locuințelor, trebuie făcută cerere.

„Avem un plan de dezinsecție a spațiilor verzi de pe domeniul public sau în zona instituțiilor publice. Îl aplicăm de ani buni și e o regulă. În ce privește proprietățile și inclusiv blocurile, facem dezinsecție doar în urma solicitărilor asociaților de locatari. Altfel, noi nu intrăm cu forța. Dacă se face solicitare, mergem și acolo. În rest, facem dezinsecție, de două sau trei ori, pe domeniul public”, a explicat Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița.

Ca și populație, obligația fiecăruia e de a se feri cât mai mult de mușcăturile de țânțari. Recomandările sunt:

 • plase la geamuri
 • evitarea, pe cât posibil, a zonelor umede
 • să nu se doarmă în aer liber
 • purtarea de pantaloni și bluze cu mâneci lungi în păduri
 • folosirea spray-urilor și a cremelor ce protejează împotriva mușcăturilor de țânțari

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Bistrița – Năsăud, în județul nostru nu a fost înregistrat niciun caz de contaminare cu West Nile.

 

 

loading...
acum 19 minuteLegea „Viișoara”, inițiată la Bistrița, își demonstrează primele efecte practice - Legea „Viișoara”, cum a numit-o deputatul Ionuț Simionca de la PMP, concepută la Bistrița, își demonstrează primele efecte: până în decembrie va fi instalată o barieră la trecerea la nivel cu calea ferată pe strada Lucian Blaga din Bistrița. Un tânăr politician, lider al echipei de tineret într-un important partid din Bistrița-Năsăud, se alătură celor de la PMP.
acum 42 de minuteAurel Tămaș și Vlăduța Lupău cântă la Lunca Ilvei, în acest sfârșit de săptămână! - Cea de-a V-a ediție a Festivalului Cântecului, Jocului și Portului Ilvean va avea loc la Lunca Ilvei la sfârșitul acestei săptămâni, în zilele de 18 și 19 august. Printre artiștii care vor urca pe scenă se numără Vlăduța Lupău, Viorel Pleșcan și Aurel Tămaș.
acum O orăREBRA: Un minor și un tânăr de 19 ani și-au băgat prietenii în spital - S-a întâmplat în zi de sărbătoare! Patru prieteni au chefuit, apoi au început să se certe. De aici, au ajuns să se bată. Doi dintre ei, ambii de 18 ani, au ajuns la spital. Ceilalți doi, de 17 și 19 ani au fost reținuți de polițiști.
acum 2 oreBistrița – capitala handbalului românesc pentru trei zile. Invitată este și o echipă din Ucraina - CS Gloria 2018 organizează, în acest weekend, cea de-a III-a ediţie a Cupei judeţului Bistriţa-Năsăud la handbal feminin, la care vor participa patru echipe de handbal, una venită tocmai din Ucraina. Bistriţenii sunt aşteptaţi la Sala Polivalentă ca să-şi susţină echipa favorită. Intrarea este liberă!
acum 3 oreÎncă un oraș din județ ar putea avea spital la standarde europene, cu 2,2 milioane de euro - După spitalul din Bistrița, unde continuă investițiile începute acum aproape un deceniu, o altă unitate medicală ar putea fi adusă la standarde europene. Este vorba despre spitalul orășenesc Beclean.
acum 4 oreMare sărbătoare! Adormirea Maicii Domnului: Ușile caselor se țin deschise pentru ca Fecioara Maria să poată intra… - Bistrițenii și românii de pretutindeni prăznuiesc, pe 15 august, cea mai mare sărbătoare religioasă a verii - considerată de mulți teologi drept „Paștele verii” - Adormirea Maicii Domnului. Se cinstește azi moartea și înălțarea Fecioarei Maria cu trupul la cer iar, conform canoanelor, nu se spune „La mulți ani”. Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Dobric se crede că este înzestrată cu puteri miraculoase, vindecând credincioșii de cancer... 
acum 16 oreFOTO/VIDEO: Dorel ne-a făcut AquaPark - S-a întâmplat în Bistrița, tocmai în Parcul Muncipal! Dorel a analizat și a măsurat și a văzut că este loc de mai mult. Așa că, lucrând la o țeavă cu apă....a făcut un lac. Sau un AquaPark.
acum 21 de oreFOTO/VIDEO : Accident mortal în Mureșenii Bârgăului - În urmă cu puțin timp a avut loc un grav accident de circulație, pe DN 17, în Mureșenii Bârgăului. Un bărbat este în stop cardio-respirator și este resuscitat. UPDATE: Din nefericire, bărbatul nu a mai putut fi salvat.
acum 21 de oreFOTO: Impact între un autoturism și o autoutilitară, pe Dealul Târgului - Patru persoane au avut nevoie de asistență medicală după ce mașinile în care se aflau s-au ciocnit. Evenimentul rutier a avut loc pe Dealul Târgului.
acum 22 de oreOAMENI din Bistrița-Năsăud: Gabi Urs, astronomul de serviciu al orașului… - Nu greșim prea mult dacă îl numim pe Gabi Urs astronomul de serviciu al orașului, tânărul de 33 de ani fiind mereu dispus să-și pună la dispoziția bistrițenilor telescoapele în care a investit peste 10.000 de lei. Lui îi datorăm și Star Party Perseide 2018 – o întâlnire deosebită cu bistrițenii pasionați de fenomene astronomice, care au avut ocazia să urmărească ploaia de stele căzătoare de duminică seara, pe Aerodromul din Bistrița.
acum 23 de oreFOTO/VIDEO: Domnu’ nenea polițist, pot să beau bere în parc? Doar când crești mare și te angajezi la Primărie! - Legea e dată ca să fie încălcată! Asta se vede clar la Bistrița! Consumul de băuturi alcoolice în locuri publice este sancționat. Totuși, dacă te angajezi la Primărie, poți savura o bericică, chiar și în Parc! Că doar te odihnești de la atâta speteală!
acum O zi„Acces interzis. Pericol de accidentare!”, în pădurea-parc Schullerwald - A trecut deja ceva timp de când un copac atârnă pe unul dintre turnurile de observare din pădurea Schullerwald, însă tot ceea ce au făcut autorităţile până acum a fost să delimiteze locul şi să… pună o pancartă de atenţionare. Când va fi tăiat nimeni nu ştie. Pădurea-parc Schullerwald pare să fi fost afectată pe...
acum O ziÎntr-o comună din județ hainele vor fi curățate la spălătoria ecologică - După săli de evenimente, supermarketuri, bănci și parcări supraetajate, o comună din județ se apropie mai tare de condițiile de oraș. O firmă se pregătește să inaugureze acolo o spălătorie și călcătorie ecologică. Despre ce comună este vorba:
acum O ziVIDEO: Revoltător! Copil – luat la palme de un străin violent, în fața blocului Lama - Imagini revoltătoare, ieri seară, în părculețul din fața blocului Lamă, acolo unde un copil a fost luat la palme de un străin violent. Mama copilului a făcut reclamație la poliție. Ce l-a deranjat pe individul care a agresat copilul în vârstă de 11 ani:
acum O ziFOTO – Parcarea de pe Lupeni va avea o nouă ieșire. Un pasaj se transformă în acces auto - Un pasaj va fi transformat în acces auto, în perioada imediat următoare. De asemenea, o trecere de pietoni de pe Bulevardul Republicii va fi mutată. Totul pentru a se face o ieșire pentru parcarea amenajată de Primăria Bistrița pe strada Lupeni.