La Bistrița, țânțarii care transmit West Nile nu sperie pe nimeni

La Bistrița, țânțarii care transmit West Nile nu sperie pe nimeni

Virusul West Nile, transmis de țânțari, a curmat prima viață. Deși în zona județului nostru încă nu s-au semnalat contaminări, trebuie luate măsuri! Unele depind de autorități, altele de fiecare om în parte sau asociațiile de locatari.

În perioada călduroasă a anului apare riscul contaminării cu virusul West Nile. Acesta este transmis de țânțari și poate fi chiar fatal.

Din 2 mai până în 8 august au fost semnalate 23 de cazuri de infecție cu virusul acesta, din care 11 doar în ultima săptămână.

Din nefericire, un bărbat din Galați a murit, acesta având și alte afecțiuni.

În perioada verii, mai ales, există această posibilitate de infectare cu virusul West Nile. Mai ales dacă e un sezon mai ploios, atunci riscul e crescut. Cu cât sunt mai mulți țânțari într-o zonă, cu atât riscul e mai mare de transmitere a acestui virus”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șefa DSP BN, Anca Andrițoiu.

Manifestări ale contaminării cu West Nile

Odată ce o persoană este mușcată de țânțar și este contaminată cu acest virus, pot apărea manifestări variate.

Manifestări simple

 • febră
 • dureri de cap
 • greață
 • vărsături
 • dureri musculare
 • erupții cutanate

Manifestări grave

 • febră mare
 • manifestări asemănătoare meningitei
 • convulsii
 • paralizie
 • deces

Contaminarea cu virusul West Nile poate fi stopată dacă se iau unele măsuri preventive. Acestea țin de autoritățile locale, asociațiile de locatari sau cetățeni.

Măsuri preventive

„Fiecare administrație locală își face un plan de dezinsecție, pe care ni-l prezintă nouă. Aceștia sunt obligați să facă o dezinsecție la începutul și sfârșitul sezonului cald. Iar apoi, dacă e și unul ploios, se mai adaugă la numărul de dezinsecții necesare. Apoi e neapărat să se evacueze apa din instalații, subsoluri, să se îndepărteze gunoaiele. Cu cât o zonă e mai umedă, cu atât sunt mai mulți țânțari și riscul contaminării e mai mare”, a mai explicat Anca Andrițoiu.

Primăria Bistrița are un plan de dezinsecția a spațiilor verzi din domeniul public. Pentru zona locuințelor, trebuie făcută cerere.

„Avem un plan de dezinsecție a spațiilor verzi de pe domeniul public sau în zona instituțiilor publice. Îl aplicăm de ani buni și e o regulă. În ce privește proprietățile și inclusiv blocurile, facem dezinsecție doar în urma solicitărilor asociaților de locatari. Altfel, noi nu intrăm cu forța. Dacă se face solicitare, mergem și acolo. În rest, facem dezinsecție, de două sau trei ori, pe domeniul public”, a explicat Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița.

Ca și populație, obligația fiecăruia e de a se feri cât mai mult de mușcăturile de țânțari. Recomandările sunt:

 • plase la geamuri
 • evitarea, pe cât posibil, a zonelor umede
 • să nu se doarmă în aer liber
 • purtarea de pantaloni și bluze cu mâneci lungi în păduri
 • folosirea spray-urilor și a cremelor ce protejează împotriva mușcăturilor de țânțari

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Bistrița – Năsăud, în județul nostru nu a fost înregistrat niciun caz de contaminare cu West Nile.

 

 

BUCURIE! A fost găsită bunicuța Julianna! acum 7 ore- Clipele de groază și cele mai negre scenarii au încetat pentru familia bunicuței Julianna. Bătrânica a fost găsită chiar de aparținători.
FOTO: Din 16 monumente istorice gata să se prăbușească, pentru 11 nici măcar nu există interes de reabilitare acum 9 ore- Județul nostru are sute de monumente istorice. 16 dintre acestea sunt pe punctul de a se prăbuși. Dacă pentru unele se încearcă salvarea lor, pentru 11 dintre ele nici măcar nu există interes de așa ceva.
VIDEO: O nouă provocare pentru Bistrița: De acum, Bistrițeanul.ro LIVE, dimineața, de la ora 9 acum 9 ore- După aproape 11 ani de activitate în mediul online, Bistrițeanul evoluează și trece la nivelul următor, într-o etapă care vă demonstrează că vrem să fim mai aproape de cititori și  că suntem o redacție vie… Că suntem dispuși să vă ascultăm cu adevărat și să luăm în considerare ceea ce aveți de transmis:
Năsăudean cu peri cărunți ce nu avea drept să conducă în România, prins de polițiștii dejeni acum 10 ore- Un bărbat din Năsăud a fost prins de polițiștii dejeni încălcând legea. Acesta tranzita orașul, sâmbătă dimineața, deși nu avea drept de a conduce autovehicule în România.
FOTO: Construcții într-un avansat stadiu de degradare pun în pericol viața elevilor! acum 11 ore- Construcții într-un avansat stadiu de degradare pun în pericol viața elevilor – avertizează deputatul USR Cristina Iurișniți, referindu-se la clădirea școlii din Dorolea și Cușma.
Încalci legea? Polițiștii ți-ar putea suspenda permisul…când îți convine! acum 13 ore- Un nou proiect de lege are menirea de a face sancțiunile șoferilor mai convenabile. Pe principiul ”să nu rămână fără pâine pe masă”, noua lege ar permite șoferilor să-și aleagă perioada de suspendare a permisului. Totuși, fără a depăși un an de zile de la data comiterii infracțiunii.
Se fac angajări la Jaqueline Caffe, Sanovil, Bricks 1903 și fosta fabrică Netex! acum 13 ore- Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: se caută infirmiere, barmani, ospătari, electricieni, operatori și șef de secție!
FOTO – Cum au reușit niște copii de 10 ani din Beclean să vină cu o soluție pentru îmbunătățirea somnului astronauților acum 14 ore- Niște copii, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani, de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Beclean au reușit să vină cu o soluție menită să îmbunătățească somnul astronauților. Este vorba despre un roboțel, din LEGO, care le-a și adus locul al II-lea în cadrul unei competiții naționale.
VIDEO – Cum a ajuns după gratii un bistrițean chiar în ziua în care îi naște soția. Totul a pornit de la un claxon acum 15 ore- Un bistrițean de 35 de ani a ajuns noaptea trecută după gratii, ratând astfel nașterea copilului său, care vine pe lume chiar astăzi. Totul a pornit de la un claxon, care s-a transformat într-un adevărat scandal...
O bunicuță de 83 de ani a dispărut de acasă! Să ajutăm! acum 16 ore- O familie din Coldău cere ajutorul pentru a o găsi pe bunica Julianna. La cei 83 de ani a plecat de acasă azi-noapte, și nu mai e de găsit. Polițiștii o caută deja. Ați văzut-o, cumva?
Frații Bachiș păstrează în familie, de 50 de ani, secretul celei mai faimoase și iubite înghețate din oraș! L-au spus doar Anielei, cea care duce tradiția familiei mai departe… acum O zi- Povestea înghețatei pe care o găsiți astăzi în zeci de sortimente în vitrinele Gelateriei Aniela începe acum 50 de ani, atunci când familia Bachiș, cu un spirit antreprenorial care n-a putut fi înfrânat mai târziu nici de comuniști, s-a apucat să o facă, în casa părintească de la Tărpiu, lângă Dumitra.
FOTO: A încercat să facă foc în sobă, dar a incendiat casa familiei. Pățania periculoasă a unui copil de 10 ani acum O zi- Un copil de 10 ani a cauzat un incendiu, pe când încerca să facă foc în sobă, folosind o substanță inflamabilă.
OAMENI din Bistrița-Năsăud. Octav Ureche, artistul lovit de grenada jandarmilor, în 10 august: „Viața mea s-a schimbat total după protest…” acum O zi- Imaginea piciorului zdrobit de grenadă al tânărului artist din Bistrița – Octavian Ureche – participant la protestul din 10 august 2018 și rănit de jandarmii violenți, a devenit virală anul trecut pe internet. De atunci, viața lui Octavian s-a schimbat fundamental: „A fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat…”
Când promisiunile bat rațiunea – cu gândul la o pensie mai mare, un bătrân s-a lăsat prostit de un alt pensionar acum O zi- Un bătrân de 80 de ani din Bistrița a rămas fără o parte din pensie, după ce a fost prostit, culmea, tot de un pensionar. Acesta a pretins că este un director de la Casa de Pensii și i-a promis bătrânului că-l poate ajuta să-și mărească pensia, în schimbul unei sume de bani...
Provocare inedită pentru copiii care au primit cadouri prin Camionul de Crăciun acum 2 zile- A venit vremea ca și copilașii care au primit cadouri prin acțiunea Camionul de Crăciun să se implice printr-o inedită acțiune de voluntariat. Cei de la Tășuleasa Social le-au propus celor mici să ajute la înfrumusețarea traseului Via Transilvanica.