La Bistrița, țânțarii care transmit West Nile nu sperie pe nimeni

La Bistrița, țânțarii care transmit West Nile nu sperie pe nimeni

Virusul West Nile, transmis de țânțari, a curmat prima viață. Deși în zona județului nostru încă nu s-au semnalat contaminări, trebuie luate măsuri! Unele depind de autorități, altele de fiecare om în parte sau asociațiile de locatari.

În perioada călduroasă a anului apare riscul contaminării cu virusul West Nile. Acesta este transmis de țânțari și poate fi chiar fatal.

Din 2 mai până în 8 august au fost semnalate 23 de cazuri de infecție cu virusul acesta, din care 11 doar în ultima săptămână.

Din nefericire, un bărbat din Galați a murit, acesta având și alte afecțiuni.

În perioada verii, mai ales, există această posibilitate de infectare cu virusul West Nile. Mai ales dacă e un sezon mai ploios, atunci riscul e crescut. Cu cât sunt mai mulți țânțari într-o zonă, cu atât riscul e mai mare de transmitere a acestui virus”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șefa DSP BN, Anca Andrițoiu.

Manifestări ale contaminării cu West Nile

Odată ce o persoană este mușcată de țânțar și este contaminată cu acest virus, pot apărea manifestări variate.

Manifestări simple

 • febră
 • dureri de cap
 • greață
 • vărsături
 • dureri musculare
 • erupții cutanate

Manifestări grave

 • febră mare
 • manifestări asemănătoare meningitei
 • convulsii
 • paralizie
 • deces

Contaminarea cu virusul West Nile poate fi stopată dacă se iau unele măsuri preventive. Acestea țin de autoritățile locale, asociațiile de locatari sau cetățeni.

Măsuri preventive

„Fiecare administrație locală își face un plan de dezinsecție, pe care ni-l prezintă nouă. Aceștia sunt obligați să facă o dezinsecție la începutul și sfârșitul sezonului cald. Iar apoi, dacă e și unul ploios, se mai adaugă la numărul de dezinsecții necesare. Apoi e neapărat să se evacueze apa din instalații, subsoluri, să se îndepărteze gunoaiele. Cu cât o zonă e mai umedă, cu atât sunt mai mulți țânțari și riscul contaminării e mai mare”, a mai explicat Anca Andrițoiu.

Primăria Bistrița are un plan de dezinsecția a spațiilor verzi din domeniul public. Pentru zona locuințelor, trebuie făcută cerere.

„Avem un plan de dezinsecție a spațiilor verzi de pe domeniul public sau în zona instituțiilor publice. Îl aplicăm de ani buni și e o regulă. În ce privește proprietățile și inclusiv blocurile, facem dezinsecție doar în urma solicitărilor asociaților de locatari. Altfel, noi nu intrăm cu forța. Dacă se face solicitare, mergem și acolo. În rest, facem dezinsecție, de două sau trei ori, pe domeniul public”, a explicat Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița.

Ca și populație, obligația fiecăruia e de a se feri cât mai mult de mușcăturile de țânțari. Recomandările sunt:

 • plase la geamuri
 • evitarea, pe cât posibil, a zonelor umede
 • să nu se doarmă în aer liber
 • purtarea de pantaloni și bluze cu mâneci lungi în păduri
 • folosirea spray-urilor și a cremelor ce protejează împotriva mușcăturilor de țânțari

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Bistrița – Năsăud, în județul nostru nu a fost înregistrat niciun caz de contaminare cu West Nile.

 

 

acum 13 minuteMESAJ pentru producătorii locali din Bistriţa-Năsăud…! - După un scurt periplu la Târgul de Crăciun din Viena, reporterii de liceu ai CNAMonline Bistrița au ajuns în Besançon, Franța, la o conferință pe tema dezvoltării agriculturii, unde au descoperit un mesaj important destinat producătorilor locali din Bisriţa-Năsăud.
acum 16 oreBISTRIŢA. Spectacol caritabil extraordinar, duminică, la Dacia! Pe cine vor să ajute majoretele de la Cheers - Avem toate şansele să întâmpinăm împreună sărbătorile care se apropie – primind și oferind bunăstare, alături de Cheers și MIRA solista devenită celebră după  melodia „Inimă nebună”! Aşadar nu vă faceţi program pentru seara de duminică, 16 decembrie: de la ora 18 sunteţi cu toţii invitaţi la un spectacol caritabil extraordinar, la Centrul cultural Dacia.
acum 17 oreFOTO: De văzut, de gustat… de donat! Sâmbătă, la Gelateria Aniela - Dacă până acum, cei de la Gelateria Aniela ne-au surprins cu nenumărate şi delicioase preparate culinare – pentru sâmbătă, 15 decembrie, ne-au pregătit şi o surpriză vizuală! Este vorba despre o expoziţie de fotografii cu totul speciale:
acum 17 oreȘtim unde găsiți în Bistrița măștile negre care vă curăță instant tenul și cosmetice din Anglia și țările asiatice! La Cassiopea Cosmetics! - Tineri din toată țara cumpără de pe Cassyopea.ro celebrele măști negre (mai nou au apărut și albe) care scot punctele negre de pe față și cosmetice de calitate la prețuri foarte bune importate din Anglia și Danemarca, iar primul magazin l-au deschis fizic la Bistrița, pentru că în spatele afacerii de succes este o bistrițeancă - Melinda Pop. AFLĂ toată povestea și câte minunății poți găsi în magazinul Cassiopea din Bistrița:
acum 17 oreFOTO: Au pornit spre Bistrița! Sosesc primele Ambulanțe noi! - S-au promis 28 de ambulanțe noi pentru județul nostru, până la finele lui 2019. Astăzi, cinci dintre acestea au pornit spre Bistrița. Acestea fac parte din primul lot din cadrul programului de îmbunătățire a capacității de intervenție la urgențele medicale.
acum 18 oreCum ia Ministerul Sănătății sute de mii de lei de la spitale, doar să le verifice. Ce sumă importantă are de plătit Bistrița - Tot la 5 ani, spitalele din țară trebuie să se acrediteze, adică să primească o comisie care verifică tot ce înseamnă condiții, proceduri de internare, protocoale și intervenții. Problema este că aceste acreditări scot sume importante din bugetele spitalelor...
acum 19 oreCel mai deosebit cadou pe care poți să îl dăruiești celor dragi, pentru a le arăta cât îi prețuiești! - Sărbătorile se apropie, suntem cu gândul la cel mai frumos cadou, la brad și fapte bune pentru cei dragi: Cum ar fi să ne arătăm dragostea și atenția oferind cuiva sau chiar nouă înșine o verificare a stării de sănătate?
acum 19 oreCu mâna întinsă și fără lopată – cam așa sunt asistații sociali ai Primăriei Bistrița - 71 de persoane încasează ajutor social de la Primăria Bistrița. Dintre acestea, doar o mică parte lucrează. Restul sunt fie minori, fie au prezentat acte care dovedesc că nu pot să muncească...
acum 20 de oreDE CRĂCIUN FII MAI BUN: Vlăduț, copilașul ce luptă cu leucemia, speră la un Crăciun frumos, acasă - Era miercuri, în jurul orei 11.00, acum o lună! Un telefon anunța: Vlăduț are leucemie. Cerul parcă s-a prăbușit atunci peste familia Urian și a început calvarul. Tatăl plânge, recunoscând că abia face față provocărilor. Mama încearcă să fie tare pentru micuț. Iar Vlăduț, speră de Crăciun să fie acasă și să găsească multe cadouri sub brad...
acum 21 de oreVIDEO: Clipe de groază în autogara Năsăud! Pofta de mici era să-i fie fatală! - Călătorii ce așteptau în autogara Năsăud au trecut prin clipe de groază. O femeie s-a prăbușit, în mulțime,. Paramedicii sosiți la locul intervenției au început manevrele de resuscitare. Era să moară, după ce s-a înecat cu mici.
acum 22 de oreBistrița – Năsăud în Evul Mediu?? Aproape 1700 de elevi merg la WC, în fundul curții! - În județul nostru sunt 318 unități de învățământ. Dintre acestea, 41 nu au apă și canalizare, elevii fiind nevoiți să meargă la WC în fundul curții. Se încearcă o presiune asupra autorităților locale pentru a se implica în rezolvarea acestor probleme.
acum 23 de oreSîngeorz-Băi își face muzeu! Ce vor putea admira turiștii într-o vilă istorică ce se pregătește de reabilitare - Stațiunea Sîngeorz-Băi va avea propriul muzeu. Acesta este dedicat, cum era de așteptat, apelor minerale și va fi amenajat într-o veche vilă, istorică, ce va fi modernizată și reabilitată cu bani europeni.
acum O ziFOTO/VIDEO: Primele bănci, primele instituţii de credit din Bistriţa-Năsăud, într-o carte-document - rima instituţie de credit în judeţul nostru a fost Societatea de păstrare şi împrumut Aurora, înfiinţată la Năsăud, în 1873,dar o modestă cooperativă de credit a existat şi la Feldru, în 1879, dar şi la Ilva Mare, Zagra, Rodna sau Beclean!
acum 2 zileANUNȚ PUBLIC: Solicitare de obținere a avizului de mediu - Subsemnatul Adrian-Dan BABUTAN, titular al „Planului Urbanistic Zonal pentru introducere teren în intravilanul Municipiului Bistrița în vederea realizării unui complex de locuințe individuale”, în municipiul Bistrița, localitatea componentă Ghinda, extravilan, anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de obținere a avizului de mediu pentru planul menționat și declanșarea etapei de încadrare.
acum 2 zileDE CRĂCIUN FII MAI BUN: Bolnavi, de când erau mici, soarta le-a mai dat o lovitură cruntă, recent. Le-a mai rămas speranța - Abia își mai putea opri lacrimile, în timp ce ne povestea despre soarta lor cea crudă. Doar din când în când mai zâmbea cu colțul ochiului, când pomenea nepoțelul sau oameni care fac fapte bune...Le-a mai rămas speranța că mai există suflete bune pe lumea aceasta.