La Bistrița, țânțarii care transmit West Nile nu sperie pe nimeni

La Bistrița, țânțarii care transmit West Nile nu sperie pe nimeni

Virusul West Nile, transmis de țânțari, a curmat prima viață. Deși în zona județului nostru încă nu s-au semnalat contaminări, trebuie luate măsuri! Unele depind de autorități, altele de fiecare om în parte sau asociațiile de locatari.

În perioada călduroasă a anului apare riscul contaminării cu virusul West Nile. Acesta este transmis de țânțari și poate fi chiar fatal.

Din 2 mai până în 8 august au fost semnalate 23 de cazuri de infecție cu virusul acesta, din care 11 doar în ultima săptămână.

Din nefericire, un bărbat din Galați a murit, acesta având și alte afecțiuni.

În perioada verii, mai ales, există această posibilitate de infectare cu virusul West Nile. Mai ales dacă e un sezon mai ploios, atunci riscul e crescut. Cu cât sunt mai mulți țânțari într-o zonă, cu atât riscul e mai mare de transmitere a acestui virus”, a explicat, pentru Bistrițeanul.ro, șefa DSP BN, Anca Andrițoiu.

Manifestări ale contaminării cu West Nile

Odată ce o persoană este mușcată de țânțar și este contaminată cu acest virus, pot apărea manifestări variate.

Manifestări simple

 • febră
 • dureri de cap
 • greață
 • vărsături
 • dureri musculare
 • erupții cutanate

Manifestări grave

 • febră mare
 • manifestări asemănătoare meningitei
 • convulsii
 • paralizie
 • deces

Contaminarea cu virusul West Nile poate fi stopată dacă se iau unele măsuri preventive. Acestea țin de autoritățile locale, asociațiile de locatari sau cetățeni.

Măsuri preventive

„Fiecare administrație locală își face un plan de dezinsecție, pe care ni-l prezintă nouă. Aceștia sunt obligați să facă o dezinsecție la începutul și sfârșitul sezonului cald. Iar apoi, dacă e și unul ploios, se mai adaugă la numărul de dezinsecții necesare. Apoi e neapărat să se evacueze apa din instalații, subsoluri, să se îndepărteze gunoaiele. Cu cât o zonă e mai umedă, cu atât sunt mai mulți țânțari și riscul contaminării e mai mare”, a mai explicat Anca Andrițoiu.

Primăria Bistrița are un plan de dezinsecția a spațiilor verzi din domeniul public. Pentru zona locuințelor, trebuie făcută cerere.

„Avem un plan de dezinsecție a spațiilor verzi de pe domeniul public sau în zona instituțiilor publice. Îl aplicăm de ani buni și e o regulă. În ce privește proprietățile și inclusiv blocurile, facem dezinsecție doar în urma solicitărilor asociaților de locatari. Altfel, noi nu intrăm cu forța. Dacă se face solicitare, mergem și acolo. În rest, facem dezinsecție, de două sau trei ori, pe domeniul public”, a explicat Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița.

Ca și populație, obligația fiecăruia e de a se feri cât mai mult de mușcăturile de țânțari. Recomandările sunt:

 • plase la geamuri
 • evitarea, pe cât posibil, a zonelor umede
 • să nu se doarmă în aer liber
 • purtarea de pantaloni și bluze cu mâneci lungi în păduri
 • folosirea spray-urilor și a cremelor ce protejează împotriva mușcăturilor de țânțari

Conform reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Bistrița – Năsăud, în județul nostru nu a fost înregistrat niciun caz de contaminare cu West Nile.

 

 

acum 9 oreVIDEO: Un festival al democrației! „Să spargem clișeele!” - „Ne aflăm într-un adevărat festival al democrației! Pentru prima dată în istoria partidelor politice, avem parte de alegeri transparente pentru a selecta cei mai buni candidați care să reprezinte România în Parlamentul European, din partea USR”, a subliniat astăzi deputatul bistrițean Cristina Iurișniți.
acum 11 oreA furat de la sălăjeni, dar păcatele și le ispășește în Bistrița, pe deal - Un bistrițean a fost condamnat la închisoare de instanța de judecată din Jibou. Acesta a fost încarcerat însă în Penitenciarul Bistrița, unda va sta luni bune, pentru furt.
acum 12 oreAu început înscrierile la Festivalul Național Bistrița Folk! Ce trebuie să faci pentru a participa - O chitară și un strop de talent ar fi suficiente pentru a vă înscrie cu succes la Festivalul Concurs pentru Tineret „Bistriţa Folk” care se desfășoară la Bistrița în 16 și 17 noiembrie! Se anunță premii importante în bani și obiecte, dar și multe surprize muzicale.
acum 13 orePartidele se bat în idei! Tinerii rămân tot fără teren pentru case! - Acum cinci luni de zile, viceprimarul Cristian Niculae prezenta ideea unui nou cartier, cu case pentru tineri, în zona Livezi. Reprezentanții PNL spun însă că nimeni nu va fi interesat de acest proiect. Mai mult, ideea aceasta a fost pusă la înaintare pentru a îngropa o idee de-a lor. Un cartier în zona Dealului Cocoș. Pentru toți cei harnici!
acum 14 oreIon din România, înlocuit la muncă de Dorel din Vietnam…?! - Criza acută de pe piața forței de muncă din Bistrița-Năsăud generează soluții inedite, Camera de Comerț și Industrie anunțând că muncitorii din Vietnam sunt disponibili să muncească pe meleagurile noastre cu sutele... N-ar fi mai simplu și mai ieftin totuși să-i convingem pe bistrițeni să se întoarcă din străinătate și să muncească din nou acasă?
acum 14 oreATENȚIE! Intrarea în Năsăud, dinspre Bistrița, ÎNCHISĂ! - Lucrările la calea ferată de la intrarea în Năsăud au ajuns într-un stadiu important. Astfel, intrarea în oraș, dinspre Bistrița, va fi închisă la noapte. Ce rute trebuie să alegeți:
acum 14 oreRochia din dantelă, o alegere populară – cum faci totuși să ieși în evidență când porți o astfel de ținută   - Rochia din dantelă a devenit un etalon al frumuseții feminine în materie de articole vestimentare. Este una dintre cele mai preferate tipuri de rochii, ce ocupă un loc fruntaș în alegerile femeilor și un loc aparte în garderoba acestora. Pentru cele care doresc să obțină un stil elegant, rochia din dantelă vine că primă referință....
acum 15 oreVrei să devii primar al Bistriței? PNL te susține! Cu o condiție… - Cei care vor să intre în lupta pentru fotoliul de primar trebuie să-și depună candidatura până în 15 noiembrie. PNL a zis ca susține orice persoană notorie din oraș. Cu o condiție:                                     
acum 16 oreÎngroziți că trebuie să traversați cartierele aglomerate de pe DN17 și jumătate de oraș? O alternativă interesantă se modernizează! - În așteptarea unei centuri care să ne ferească de aglomerația tot mai mare din oraș și din cartiere, autoritățile județene modernizează o alternativă interesantă și aerisită la DN17. Vezi care este traseul:
acum 17 oreFOTO: JYSK a transformat sediul Micilor Prinți într-o căsuță de poveste! - Au muncit într-o bucătărie, apoi s-au mutat într-un depozit de reactivi medicali, unde, în două săli cu pământ pe jos, au amenajat prima tentativă de centru de autism iar acum, grație pritenilor de la JYSK, au parte de o căsuță de poveste: „Nu mi-aș fi imaginat niciodată că într-o bună zi Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ Bistriţa va arăta ca scos din catalog...!”
acum 18 oreTe-ai căsătorit? Vezi că te caută ANAF-ul! - Tinerii căsătoriți vor primi în curând o scrisoare! Nu de dragoste! Ci tocmai de la ANAF! Răspunsul este obligatoriu, altfel Fiscul le va lua din cadoul de nuntă al proaspeților însurăței aproape 5.000 de lei.
acum O ziFOTO/VIDEO – Descoperire macabră la Vermeș. O femeie a avut parte de o moarte groaznică - Descoperire macabră în această zi la Vermeș. O femeie a fost găsită decedată, după o anexă gospodărească. Aceasta a murit în urmă cu câteva zile și potrivit martorilor a avut parte de o moarte groaznică.
acum O ziTestări GRATUITE, la Primăria din Căianu Mic, în acest sfârșit de săptămână! - Campania „Nu am făcut destul”, ajunsă la ediția cu numărul V, sosește sâmbătă și duminică la Căianu Mic! Sute de femei din localitate dar și din satele din jur sunt invitate să-și învingă frica sau rușinea și să treacă pe la Primărie, între orele 10.00 și 18.00. Este pentru binele și sănătatea lor!
acum O ziToamnă vibrantă, în colecția brandului Sense! -      Toamnă vibrantă, în colecția brandului Sense, cu atât mai mult cu cât designerul Andreea Tincu a desenat pentru brandul românesc Sense o colecție dinamică, plină de nuanțe artistice și imprimeuri botanice stilizate sau motive artsy. Modelele versatile inspirate de tonurile naturii se încadrează atât pentru zona elegantă, cât și cea casual-șic –  aducând o notă efervescentă garderobei de toamnă.
acum O ziBeclean: Neatenția costă! Fetiță lovită de mașină, după ce a fugit în stradă - În Beclean, pe drumul ce duce spre Braniștea, a avut loc un accident rutier. O fetiță de doar șapte anișori a fost lovită de o mașină.Micuța a fugit în stradă, fără să se asigure.