La raport: În doar câteva luni de mandat, Cristina Iurișniți a făcut cât alții în ani de zile…!

La raport:  În doar câteva luni de mandat, Cristina Iurișniți a făcut cât alții în ani de zile…!

Cristina Iurișniți se află la primul mandat în Parlamentul României și nu se ferește să recunoască faptul că este o onoare să poată reprezenta la nivel național interesele bistrițenilor, mulțumindu-le, totodată, pentru încrederea acordată.

Cristina Iușniți este deputat al Circumscripției electorale 6, Bistrița-Năsăud, este membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, Președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați și, totodată, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Tocmai încrederea pe care a primit-o din partea bistrițenilor o motivează acum pe Cristina Iurișniți să facă un raport și un scurt bilanț al activității sale politice, amintind că – în  cea de-a 4-a sesiune parlamentară a încercat să identifice problemele cu care ne confruntăm la nivel local și să găsească cele mai eficiente soluții.

A primit la Parlamentul României 60 de elevi și profesori din Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, pentru o oră de democrație. Elevii au beneficiat de o vizită ghidată în Parlament și au primit câte un exemplar din Constituția României.

A susținut organizarea unui Concurs de pescuit pentru 80 de copii din Miceștii de Câmpie, oferindu-le și premii, cu ocazia Zilei de 1 iunie.

A solicitat Ministerului Economiei extinderea magistralei de gaze în Bârgău și Miceștii de Câmpie, pentru că, pe parcursul deplasărilor în județ, cetățenii și primarii i-au semnalat necesitatea extinderii magistralei de gaze pentru racordarea individuală prin fonduri alocate de la stat.

A solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale să susțină modernizarea și consolidarea Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu”. Pentru că a simțit că, în calitate de profesor, este de datoria ei să susțină investiția în infrastructura școlară, fiind preocupată de clarificarea situației juridice pentru continuarea lucrărilor de modernizare a Colegiului „L. Rebreanu” – o unitate de învățământ emblematică pentru județ.

A reușit să înființeze 3 birouri parlamentare în Prundu Bârgăului, Năsăud și Sîngeorz-Băi, convinsă de importanța dialogului constant cu cetățenii: „Din acest motiv am considerat că trebuie să fiu mai aproape de ei în cât mai multe localități din județ.”

A monitorizat proiectul pilot „O masă caldă în școli”. Ca urmare a incompetenței autorităților centrale programul „O masă caldă în școli” a fost funcțional doar 2 luni, motiv pentru care deputatul USR Cristina Iurișniți a solicitat Ministerului Educației, dar și autorităților locale, să asigure în cel mai scurt timp pachetul alimentar elevilor.

A inițiat dezbateri pentru introducerea educației pentru sănătate în școli și a contribuit la demararea unui protocol instituțional printr-o Hotărâre de Consiliu Local. „Educația are nevoie de implicarea autorităților locale alături de ONG-uri, elevi, profesori și părinți în vederea furnizării unor informații corecte, de calitate și controlate pentru dezvoltarea echilibrată și sănătoasă a celor tineri. Educația pentru sănătate şi educația sexuală trebuie să ajungă în şcoli!”, consideră deputatul USR.

În ceea ce privește activitatea derulată pe plan național, Cristina Iurișniți este conștientă că – în calitate de profesor – are datoria să corecteze carențele legislative din domeniul educației, dar și să militeze pentru un învățământ centrat pe interesele celor tineri. În acest sens, a propus unul dintre cele mai importante programe educative:

Educație pentru sănătate!  Anul trecut, 17.000 de minore au devenit mame, iar peste 30% dintre copii sunt supraponderali – fapte care ne indică fără echivoc necesitatea unei discipline școlare care să-i familiarizeze pe elevi cu sănătatea, prevenția, igiena și echilibrul alimentar încă de la cele mai mici vârste. Deputatul Cristina Iurișniți a inițiat o propunere legislativă în acest sens, solicitând Ministerului Educației să reactualizeze programa existentă.

A propus contracte de muncă part-time și impozit 0 pentru tinerii de peste 16 ani, în pachetul de legi ,,Adoptă o școală!” România se confruntă cu una dintre cele mai profunde crize a forței de muncă calificate, iar revalorizarea învățământului profesional-dual poate reprezenta o soluție. În acest sens, deputatul Cristina Iurișniți a depus o iniţiativă legislativă care să promoveze contractul de muncă part-time şi impozit zero pe venit pentru tinerii de peste 16 ani încadrați în muncă în cadrul agenţilor economici parteneri ai şcolilor profesionale.

A propus amendamente care au fost adoptate la Legea Internship-ului: astfel, tinerii de peste 16 ani vor primi indemnizație din partea viitorilor angajatori, dar si un certificat de internship care va conta mult în parcursul lor profesional. Tinerii vor fi încurajați să-și dezvolte totodată abilitățile și competențele în domeniul ales.

A propus amendamente la Legea violenței care au fost adoptate. „Avem nevoie de studii, educație în școli, monitorizarea și susținerea victimelor violenței în familie prin centre specializate. Mai bine dăruiești decât să lovești.”, consideră deputatul USR Cristina Iurișniți.

A blocat înființarea Editurii Unice

Educația trebuie să răspundă provocărilor socio-economice actuale, și tocmai de aceea un tânăr trebuie aibă o cunoaștere cât mai vastă și diversificată a noțiunilor pe care le învață în școală. În acest sens, Cristina Iurișniți a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind neconstituționalitatea înființării Editurii Unice (care ar fi monopolizat informația și ar fi uniformizat nepermis actul educațional).

A susținut eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Pensiile trebuie să aibă la bază principiul contributivității, și tocmai din acest motiv, un fost parlamentar nu are dreptul să primească 3.445 de lei pentru un mandat de 4 ani – consideră deputatul USR Cristina Iurișniți care a inițiat un proiect de lege care să elimine orice inegalitate între un parlamentar și un cetățean care a cotizat cu bună-credință.

Iarna viitoare ne-ncălzim mai ieftin! Ce măsuri se iau pentru lemnele de foc: acum 33 de minute- Ministrul Ioan Deneș a declarat astăzi că se dorește luarea mai multor măsuri de ieftinire a lemnului de foc pentru cetățeni. Astfel, iarna viitoare ne vom încălzi..cu bani mai puțini.
Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? acum 2 ore- Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? Ca și infrastructura școlară, dotările sau finanțarea per elev în cazul bunurilor și serviciilor - problema cade în sarcina primăriilor. Ele trebuie să optimizeze condițiile și să obțină toate avizele și pentru șofer și pentru mașină.
Un bistrițean, pus după gratii pentru 30 de zile, de autoritățile dejene acum 3 ore- Un bistrițean își va petrece următoarea lună în arestul poliției dejene. Acesta a fost pus acolo de către instanță, după ce a încălcat legea în municipiul Dej.
Tânărul cu cuțitul, elev de nota 10 la purtare! UNDE a avut loc incidentul: acum 4 ore- Un incident nemaiîntâlnit a avut loc, ieri, la un liceu din Bistrița. Pentru a clarifica lucrurile în urma unui conflict, un elev și-a amenințat colegul cu un cuțit. Culmea, acesta are nota 10 la purtare și nu a mai făcut probleme până acum. Unde s-a întâmplat și ce riscă liceanul:
Tot mai bine e acasă: Se întorc cu zecile la școală, în Bistrița-Năsăud acum 5 ore- Zeci de copii ai bistrițenilor care muncesc în străinătate se întorc anual să facă școală acasă. În general, nu au întâmpinat probleme majore cu adaptarea la sistemul românesc de educație. Au fost și situații în care copiii au solicitat să se înscrie într-o clasă inferioară.
ȘOCANT: Doi elevi de liceu despărțiți de jandarmi, după ce unul dintre ei a scos un cuțit lung de 18 cm acum 6 ore- Certurile între elevi par să ajungă la un alt nivel. O dispută mai veche se putea termina tragic. Un elev și-a amenințat un coleg de liceu cu acte de violență, în timp ce ținea în mână un cuțit lung de 18 cm.
Un scandal cu nepotul său s-a terminat tragic pentru un bătrân din Bistrița acum 6 ore- Un bătrân de 78 de ani și-a pierdut viața ieri, după o ceartă cu nepotul său. Tragicul eveniment a avut loc într-un apartament din Bistrița. Nenorocirea a fost anunțată chiar de către soția bărbatulu, care a luat parte la întreaga scenă.
Un bărbat din Căian i-a ”rugat” pe judecători să-l trimită la închisoare! acum 23 de ore- Polițiștii au încarcerat ieri un bărbat din localitatea Căianu Mic. Acesta își va petrece următoarele luni după gratii. Motivul? A făcut scandal și apoi a ”forțat” mâna instanței ca să-l trimită la închisoare.
RECORD: Încasări peste așteptări! Cel mai mare număr de spectatori, la „Dacia”! acum 24 de ore- Un adevărat record au înregistrat cei de la Centrul Cultural Dacia, în acest weekend: „De trei ani de zile, de când s-a redeschis cinematograful Dacia, nu au mai fost asemenea vânzări… Iar în weekend, vor rula filme pentru copii, dar și o comedie neagră, în sala de concerte”, ne-a mărturisit cu mândrie managerul cinematografului, Ramona Creța-Bugnar.
Pedeapsă record pentru tânărul din Tîrlișua care a provocat un accident lângă Beclean, în care și-a pierdut viața un taximetrist acum O zi- Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în cazul tânărului din Tîrlișua care a provocat un accident rutier în 2017, în care a murit un taximetrist și au fost rănite alte trei persoane. Judecătorii clujeni nu au fost deloc blânzi cu tânărul, dublând practic pedeapsa stabilită de Judecătoria Beclean.
NOUTĂȚI în anul școlar 2019-2020: Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale acum O zi- Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale în noul an școlar care va începe luni, 9 septembrie: câteva grădinițe s-au desființat, în lipsa umărului necesar de copii, alte școli primare au devenit grădinițe. Numărul de clase  continuă să scadă... 
Cum e să fii „profesor de serviciu” într-o școală din Bistrița, în ziua în care elevii te consideră invizibil… acum O zi- Un experiment amuzant, pus la cale de un profesor de serviciu: „…am fost „profesor de serviciu”. A fost acea zi în care ar fi trebuit să fiu o acritură și să cert elevii. Ziua în care, de regulă, am senzația că sunt invizibilă. Elevii intră în școală, de cele mai multe ori trădând un soi de apatie, trec pe lângă mine și îmi dau IGNORE…” 
Iubești copiii? Vrei să-i scoți din sistemul de protecție al statului? AFLĂ cum poți deveni asistent maternal: acum O zi- Sute de copii sunt prinși în sistemul de protecție al statului. Cea mai ușoră metodă ca aceștia să cunoască ”viața de familie” este cu ajutorul asistenților maternali. Dacă dorești să schimbi viața unui copilaș, DGASPC face un curs de instruire pentru cei interesați:
Pneumonia a mai curmat două vieți! acum O zi- Amenințarea afecțiunilor sezonului rece nu a trecut încă. Deși în județul nostru nu au fost înregistrate decese din cauza gripei, pneumonia continuă să curme vieți. Săpămâna trecută, alți doi pacienți au murit. 
Răzvan și Dani, cuplul „de șoc” din Guvern și părinții Săgeții Albastre cu performanțe de mocăniță, de la Rodna acum O zi- Vă mai amintiți de Săgeata Albastră de la Rodna? Care a fost inaugurată cu fast și-a ținut mai puțin decât o sarcină?! Culmea, în spatele acestui proiect „revoluționar” și pe măsură de costisitor se află cei mai noi miniștri din Guvern: Daniel Suciu și Răzvan Cuc.