La raport: În doar câteva luni de mandat, Cristina Iurișniți a făcut cât alții în ani de zile…!

La raport:  În doar câteva luni de mandat, Cristina Iurișniți a făcut cât alții în ani de zile…!

Cristina Iurișniți se află la primul mandat în Parlamentul României și nu se ferește să recunoască faptul că este o onoare să poată reprezenta la nivel național interesele bistrițenilor, mulțumindu-le, totodată, pentru încrederea acordată.

Cristina Iușniți este deputat al Circumscripției electorale 6, Bistrița-Năsăud, este membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport, Președinte al Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați și, totodată, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei.

Tocmai încrederea pe care a primit-o din partea bistrițenilor o motivează acum pe Cristina Iurișniți să facă un raport și un scurt bilanț al activității sale politice, amintind că – în  cea de-a 4-a sesiune parlamentară a încercat să identifice problemele cu care ne confruntăm la nivel local și să găsească cele mai eficiente soluții.

A primit la Parlamentul României 60 de elevi și profesori din Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, pentru o oră de democrație. Elevii au beneficiat de o vizită ghidată în Parlament și au primit câte un exemplar din Constituția României.

A susținut organizarea unui Concurs de pescuit pentru 80 de copii din Miceștii de Câmpie, oferindu-le și premii, cu ocazia Zilei de 1 iunie.

A solicitat Ministerului Economiei extinderea magistralei de gaze în Bârgău și Miceștii de Câmpie, pentru că, pe parcursul deplasărilor în județ, cetățenii și primarii i-au semnalat necesitatea extinderii magistralei de gaze pentru racordarea individuală prin fonduri alocate de la stat.

A solicitat Ministerului Dezvoltării Regionale să susțină modernizarea și consolidarea Colegiului Național ,,Liviu Rebreanu”. Pentru că a simțit că, în calitate de profesor, este de datoria ei să susțină investiția în infrastructura școlară, fiind preocupată de clarificarea situației juridice pentru continuarea lucrărilor de modernizare a Colegiului „L. Rebreanu” – o unitate de învățământ emblematică pentru județ.

A reușit să înființeze 3 birouri parlamentare în Prundu Bârgăului, Năsăud și Sîngeorz-Băi, convinsă de importanța dialogului constant cu cetățenii: „Din acest motiv am considerat că trebuie să fiu mai aproape de ei în cât mai multe localități din județ.”

A monitorizat proiectul pilot „O masă caldă în școli”. Ca urmare a incompetenței autorităților centrale programul „O masă caldă în școli” a fost funcțional doar 2 luni, motiv pentru care deputatul USR Cristina Iurișniți a solicitat Ministerului Educației, dar și autorităților locale, să asigure în cel mai scurt timp pachetul alimentar elevilor.

A inițiat dezbateri pentru introducerea educației pentru sănătate în școli și a contribuit la demararea unui protocol instituțional printr-o Hotărâre de Consiliu Local. „Educația are nevoie de implicarea autorităților locale alături de ONG-uri, elevi, profesori și părinți în vederea furnizării unor informații corecte, de calitate și controlate pentru dezvoltarea echilibrată și sănătoasă a celor tineri. Educația pentru sănătate şi educația sexuală trebuie să ajungă în şcoli!”, consideră deputatul USR.

În ceea ce privește activitatea derulată pe plan național, Cristina Iurișniți este conștientă că – în calitate de profesor – are datoria să corecteze carențele legislative din domeniul educației, dar și să militeze pentru un învățământ centrat pe interesele celor tineri. În acest sens, a propus unul dintre cele mai importante programe educative:

Educație pentru sănătate!  Anul trecut, 17.000 de minore au devenit mame, iar peste 30% dintre copii sunt supraponderali – fapte care ne indică fără echivoc necesitatea unei discipline școlare care să-i familiarizeze pe elevi cu sănătatea, prevenția, igiena și echilibrul alimentar încă de la cele mai mici vârste. Deputatul Cristina Iurișniți a inițiat o propunere legislativă în acest sens, solicitând Ministerului Educației să reactualizeze programa existentă.

A propus contracte de muncă part-time și impozit 0 pentru tinerii de peste 16 ani, în pachetul de legi ,,Adoptă o școală!” România se confruntă cu una dintre cele mai profunde crize a forței de muncă calificate, iar revalorizarea învățământului profesional-dual poate reprezenta o soluție. În acest sens, deputatul Cristina Iurișniți a depus o iniţiativă legislativă care să promoveze contractul de muncă part-time şi impozit zero pe venit pentru tinerii de peste 16 ani încadrați în muncă în cadrul agenţilor economici parteneri ai şcolilor profesionale.

A propus amendamente care au fost adoptate la Legea Internship-ului: astfel, tinerii de peste 16 ani vor primi indemnizație din partea viitorilor angajatori, dar si un certificat de internship care va conta mult în parcursul lor profesional. Tinerii vor fi încurajați să-și dezvolte totodată abilitățile și competențele în domeniul ales.

A propus amendamente la Legea violenței care au fost adoptate. „Avem nevoie de studii, educație în școli, monitorizarea și susținerea victimelor violenței în familie prin centre specializate. Mai bine dăruiești decât să lovești.”, consideră deputatul USR Cristina Iurișniți.

A blocat înființarea Editurii Unice

Educația trebuie să răspundă provocărilor socio-economice actuale, și tocmai de aceea un tânăr trebuie aibă o cunoaștere cât mai vastă și diversificată a noțiunilor pe care le învață în școală. În acest sens, Cristina Iurișniți a depus la Curtea Constituțională o sesizare privind neconstituționalitatea înființării Editurii Unice (care ar fi monopolizat informația și ar fi uniformizat nepermis actul educațional).

A susținut eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Pensiile trebuie să aibă la bază principiul contributivității, și tocmai din acest motiv, un fost parlamentar nu are dreptul să primească 3.445 de lei pentru un mandat de 4 ani – consideră deputatul USR Cristina Iurișniți care a inițiat un proiect de lege care să elimine orice inegalitate între un parlamentar și un cetățean care a cotizat cu bună-credință.

loading...
acum O orăDOLIU: A murit badea Vasile Dâncu din Runcu Salvei… „Un fenomen. Un țăran autodidact care și-a depășit condiția” - Tristețe și doliu în Runcu Salvei și în lumea literară care l-a cunoscut pe badea Vasile Dâncu. Poetul în vârstă de 79 de ani s-a stins azi-noapte. „A fost un fenomen: un țăran autodidact care și-a depașit condiția. A plecat din sat de două ori: prima dată să intre în Istoria Literaturii și Acum. Sper ca Dincolo să fie acea lume pe care a trăit-o, a visat-o și scris-o în cărți!”, a scris nepotul său, Vasile George Dâncu...
acum 2 oreFOTO: Faimoasa campioană Nadia Comăneci – impresionată de Produs în Bistrița-Năsăud, la o ședință foto Iiana! - O ședință foto în studiourile Iiana – compania care a ridicat la rang de artă contemporană vestimentația tradițională – a adus-o în prim plan pe campioana mondială Nadia Comăneci, una dintre cele mai valoroase gimnaste din toate timpurile. Sportiva a făcut cunoștință cu bunătățile  Produs în Bistrița-Năsăud!
acum 4 oreVIDEO – Tânărul care a murit aseară în Dumitrița se căsătorise de doar două luni - Aseară, un tânăr de 20 de ani din comuna Dumitrița și-a găsit sfârșitul la mai puțin de un  kilometru de casă. Tânărul a fost declarat decedat, după 50 de minute de aplicare a manevrelor de resuscitare. Rafael muncea la o fabrică de sticlă și era căsătorit de nici două luni.
acum 10 oreFOTO/VIDEO – Și-a văzut moartea cu ochii: A sărit peste calea ferată, a intrat într-un gard și s-a trezit cu mașina arzând ca o torță - Un accident urmat de un incendiu a avut loc în urmă cu puțin timp pe DN17, în Livezile. Un tânăr din Republica Moldova a sărit cu mașina peste calea ferată, a intrat într-un gard și s-a trezit cu autoturismul arzând ca o torță.
acum 15 oreFOTO/VIDEO: Un tânăr de 20 de ani și-a pierdut viața, în urma unui accident de motocicletă - În urmă cu puțin timp, un tânăr de 20 de ani din Dumitrița și-a pierdut viața, după ce a fost implicat într-un accident de motocicletă.
acum 17 oreFOTO/VIDEO – O șoferiță a rupt un copac, două semne rutiere și un stâlp de iluminat. Un bebeluș era în mașină - O șoferiță a reușit în această seară să rupă un copac, două semne rutiere și un stâlp de iluminat public. În autoturism se mai afla o tânără, dar și un bebeluș de 8 luni. Din fericire nimeni nu a suferit răni grave.
acum 20 de oreFOTO: Picnic la o terasă din Bistrița! „Atragem atenția asupra acestui loc abandonat…” - Profesori și elevi din Bistrița și-au dat întâlnire astăzi la terasa Vama Veche din Bistrița, organizând aici un inedit picnic prin care să atragă atenția asupra unui loc abandonat pe nedrept de autorități și de bistrițeni: râul Bistrița, cu falezele sale acum îngropate în praf și buruieni, care ar putea deveni cu adevărat o atracție turistică importantă.
acum 22 de oreUn rodnean a dispărut fără urmă de două luni. Familia îl caută inclusiv prin Facebook - Un rodnean de 37 de ani a dispărut fără urmă, în urmă cu două luni. Nu este prima dată când bărbatul, care este în evidență cu probleme psihice, pleacă de acasă fără să spună cuiva ceva. Familia îl caută inclusiv pe Facebook.
acum O ziProfesorul Ion Voica a decedat! Acesta își sărbătorise ziua de naștere acum două săptămâni - Omul de fotbal Ion Voica a decedat noaptea trecută. Se pare că i-a venit de hac diabetul, boală cu care se lupta de mai mult timp. Acesta își sărbătorise ziua de naștere în urmă cu nici două săptămâni. Potrivit Sportul Bistrițean, în această dimineață s-a stins unul dintre cei mai apreciați  și longevivi profesori de...
acum O ziVIDEO: Judecătorul Cristi Danileț, la Bistrița, despre droguri care acaparează școli și legi care trebuie respectate - Cristi Danileț (judecător la Curtea de Apel Cluj, fost membru CSM, formator, doctor în drept și fondator VeDemJust) a fost invitat ieri la ONG Fest, pentru a vorbi despre statul de drept pe înțelesul tuturor, dar și la Colegiul „Liviu Rebreanu” unde a aflat de la elevi că, dacă ar avea parte de o zi fără reguli, ei și-ar lua profesorii la bătaie...
acum O ziFOTO – ALTCEVA! Kiddino, spațiul unde copilul tău își poate face temele, se poate juca sau petrece cu prietenii - S-a deschis un nou spațiu de joacă în oraș! La Kiddino, copilul tău nu doar că se poate bucura de copilărie, dar poate chiar ”scăpa” de teme. Aici e disponibil și un program after-school, unde copilul mănâncă și își pregătește lecțiile pentru a doua zi. Iar petrecerea de ziua de naștere e exclusivă! Și asta nu e tot!
acum 2 zileFOTO – A trimis un tânăr la spital, după ce a încercat să întoarcă, într-o parcare, fără să se asigure - Un bărbat de 54 de ani din Beclean a cauzat un accident rutier în această după-masă, chiar în față la fabrica Betak. Acesta a încercat să întoarcă cu autoturismul, într-o parcare, fără să se asigure. Accidentul a avut loc în urmă cu puțin timp, pe strada Industriei, chiar în față la fabrica Betak. Din primele...
acum 2 zileFOTO: De la Vocea României, la ONG Fest, în Bistrița! - Rumoare, agitație și zâmbetele unor voluntari pasionați au animat astăzi, la prânz, porticurile de la Sugălete, în centrul orașului unde a început cea de-a doua ediție a ONG Fest – un proiect independent care provoacă şi testează ideile comunităţii, un prilej de consolidare a unei comunităţi formată din oameni liberi, responsabili şi fericiţi – inițiat de Asociația Armonia Bistrița. Printre voluntari – și Alexa Dragu, care făcea senzație la Vocea României, alături de fratele ei,  Eduard...
acum 2 zileVIDEO – La primele ore ale dimineții, o familie din Prundu Bârgăului a avut parte de spaima vieții! S-a trezit cu ursul în față - Un bărbat și cei doi fii ai săi au avut parte în această dimineață de spaima vieții lor, în timp ce mergeau în pădure, după lemne. Cei trei s-au trezit în față cu un urs, care era prins într-un laț. După o desfășurare de forțe, animalul a fost eliberat și s-a întors în pădure.
acum 2 zileUn pod blochează circulația unor trenuri în Bistrița-Năsăud, timp de 2 săptămâni. Ce rute vor fi afectate - Compania Naţională de Căi Ferate „CFR” SA îi informează pe călători că – începând de astăzi, circulația unor trenuri va fi afectată și va suferi modificări în Bistrița-Năsăud. Și asta din cauza unui pod care va fi modernizat și care necesită inclusiv scoaterea de sub tensiune a liniei de contact pe întreaga distanţă. Ce rute vor fi afectate, ce trenuri vor fi anulate: