Lână, lenjerie intimă, murături, printre ”cauzele” inundațiilor din Bistrița

Lână, lenjerie intimă, murături, printre ”cauzele” inundațiilor din Bistrița

La fiecare ploaie mai puternică, străzile Bistriței sunt inundate. Chiar dacă una dintre cauze e și sistemul vechi de canalizare, există și alți factori. Spre exemplu: lână, lenjerie intimă sau chiar murături. Cum e posibil:

Bistrițenii sunt obișnuiți ca la fiecare ploaie mai puternică, multe străzi din Bistrița să fie inundate.

S-ar părea că sunt DOUĂ cauze majore, determinate de mai mulți factori.

Cauzele inundațiilor le putem clasifica în două mari categorii. Prima, e vorba de sistemul centralizat de epurare al apelor menajere, realizat de Aquabis. A doua categorie se referă la sistemul de centralizare al apelor pluviale, gestionat de autoritățile publice locale”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Răzvan Grec de la ADI Apă-Canal.

Prima problemă – sistemul de colectare al apelor menajere

Sistemul de colectare al apelor menajere este vechi și a fost construit pentru a răspunde nevoilor de la momentul respectiv. Între timp s-au realizat mai multe construcții, unele haotice, iar conductele trebuie să facă față unui debit mult mai mare de apă menajeră. Iar aceasta nu e singura problemă.

„Din păcate, intră și apă pluvială. Aceasta se infiltrează în diferite zone, conductele fiind vechi. Mai grav e că în unele locuri, unii au conectat șanțurile de scurgere a apelor pluviale la canalizare și astfel canalizările refulează”, a mai spus Răzvan Grec.

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, unii oameni aruncă în canalizare tot felul de obiecte, care duc la înfundarea conductelor, și de aici și inundațiile.

Am găsit conducte înfundate cu pamperși, haine, printre care și lenjerie intimă, păr de animale, saci cu lână de oaie. Oamenii ridică capacele de la căminele de canalizare și aruncă acolo tot ce prind. Pe o stradă din municipiu am surprins chiar eu când un bărbat arunca resturile de la murături, dintr-un butoi, în canalizare: varză, morcovi, toate resturile. Dacă i-am atras atenția și-a cerut scuze și a zis că nu o să mai facă. Oamenii trebuie să înțeleagă că ceea ce ei aruncă în canalizare înfundă conductele și duc la inundații. Trebuie să se oprească din a mai transforma stația de epurare în ghenă”, a spus, revoltat, Grec.

Pe aceeași temă, Aquabis a transmis un comunicat prin care îi ruga pe bistrițeni să nu mai folosească canalizarea pe post de coș de gunoi. Mai multe puteți reciti AICI.

Răzvan Grec a subliniat faptul că deși sistemul de canalizare al apelor menajere e vechi, dacă nu s-ar infiltra și apa pluvială, acesta ar face față „solicitărilor”.

A doua cauză a inundațiilor- sistemul de centralizare al apelor pluviale

„Din nefericire, lipsa șanțurilor care să preia apele de pe versanți și să le ducă spre râul Bistrița, de exemplu, duce la inundații. Oamenii care și-au făcut case au acoperit șanțurile respective, au nivelat terenurile, iar acum apa nu mai are pe unde curge și inundă curțile, beciurile, casele. În plus de asta, autoritățile locale trebuie să se asigure că podețele și șanțurile sunt curățate. E vorba de gospodărire”, a explicat Răzvan Grec.

 

 

Program prelungit la Pașapoarte! acum 50 de minute- Fiindcă în lunile iulie și august e un val mai mare de cereri de eliberare a pașapoartelor, s-a decis prelungirea programului de lucru. Mai mult, programările se pot face online și chiar de la o zi la alta!
FII REPORTER: Alooo, Dorel?! Ți-au căzut cablurile și le-ai uitat pe jos…! acum 2 ore- Dorel a comis-o din nou! De această dată pe strada Solomon Haliţă, unde a reabilitat un bloc, uitând cablurile spânzurate peste maşini, lăţite pe stradă sau peste pubela de gunoi...!
Ce avere au miniștrii din Bistrița? Unul dintre ei și-a triplat contul din bancă într-un singur an acum 3 ore- Case, terenuri și conturi groase în bancă. Cu asta se pot lăuda cei doi miniștri din Bistrița, Ioan Deneș și Daniel Suciu. Unul dintre ei a reușit să-și tripleze contul din bancă într-un singur an.
Bacalaureat 2019: Elevii din Sîngeorz şi Maieru susţin examenul de Bacalaureat în Năsăud acum 4 ore- 1840 de absolvenţi de liceu din promoţia curentă şi încă 298 de restanţieri din anii anteriori vor susţine probele scrise ale examenului de Bacalaureat în judeţul nostru. Elevii din Sângeorz şi Maieru vor da examen în deplasare.
FOTO: Femeie din Căianu Mic, accidentată la Nima acum 5 ore- Un autoturism s-a răsturmat și o femeie din Căian a ajuns la spital. Totul s-a întâmplat în localitatea Nima, din cauza neatenției în trafic. 
AUDIO: Scandal la Consiliul Județean pe ideea privatizării firmei LDP, care a ieșit tot în pierdere! acum 6 ore- Președintele Consiliului Județean a propus un proiect prin care să se demareze un proces de privatizare a S.C. Lucrări Drumuri și Poduri. De aici s-a declanșat un adevărat scandal între consilierii PNL și Radu Moldovan. ”Sloganurile și populismele nu-și au locul aici. Nu veniți cu bla bla bla”VS ”LDP e în prag de faliment pentru că managementul e prost, că aici lucrează oameni incompetenți, puși în funcții pe pile, relații, neamuri”.
Aquabis: Se sistează apa pe câteva străzi în Ilva Mică acum 6 ore- Câteva străzi din Ilva Mică rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore. Măsura este necesară pentru pentru remedierea unei avarii accidentale pe conducta de apă.
O pagina de Facebook se ambiționează să „desființeze” Poliția Locală. Până una alta, instituția nu există în mediul virtual… acum 7 ore- Un bistrițean s-a ambiționat, printr-o pagină de Facebook, să desființeze Poliția Locală, pe care o consideră o instituție parazitară. În timp ce pe Facebook se cere desființarea instituției, Poliția Locală este absentă total din mediul virtual. O nouă pagină de Facebook adună like-uri de la începutul acestei luni. Este vorba despre „Bistrița trezește-te!”, o pagina...
ISJ: Peste 300 de corigenţi au ratat Evaluarea Naţională în acest an. Câte contestaţii s-au depus acum 22 de ore- ISJ: Peste 300 de corigenţi au ratat Evaluarea Naţională în acest an. Este vorba despre un procent de 13, 9% - în scădere faţă de anul trecut, când s-au înregistrat 19,6% corigenţi. Câte contestaţii s-au depus:
Bistrița-Năsăud, la coada clasamentului când vine vorba de elevi de 10 la Evaluarea Națională acum 23 de ore- Bistrița-Năsăud se numără printre județele cu cele mai puține medii de 10 la Evaluarea Națională din acest an. Doar trei eleve din județ au reușit să obțină 10 pe linie.
VIDEO: Prefectul i-a muştruluit pe şefii de instituţii care au ratat Ziua Drapelului acum 24 de ore- Întâlnirea a debutat cu „stângul” pentru unii dintre reprezentanţii instituţiilor guvernamentale care au fost serios muştruluiţi de prefectul judeţului – Ovidiu Frenţ. Acesta s-a arătat dezamăgit pentru că şefii unor instituţii au chiulit de la ceremonia organizată de Ziua Drapelului.
Ați auzit? Și-a făcut Supercom Tel Verde! Sunați-i, gratuit, de câte ori vedeți că nu-și fac treaba! acum O zi- Să vezi și să nu crezi! Cei de la Supercom chiar vor să-i ajute pe cetățeni. Până acolo le-a mers bunăvoința, încât și-au făcut linie telefonică gratuită. Numa' să-i puteți suna și să le spuneți că și-au făcut treaba bine. Sau să-i întoarceți înapoi! Depinde cum prestează, bineînțeles!
FOTO: Cade tot câte-un sistem informatic! A venit rândul celor de la Finanțe! acum O zi- Nervii cetățenilor continuă să fie întinși la maxim, în continuare, din cauza sistemelor informatice. După problemele de la APIA, apoi de la medicii de familie și farmacii, a sosit și rândul Finanțelor. Ieri, zeci, chiar sute de contribuabili au plecat de la ANAF BN, pomenind toți sfinții.
Cel de-al doilea cinema din Bistrița se deschide în toamnă! Cu ce surprize vine: acum O zi- Cel de-al doilea cinema din Bistrița își deschide porțile în toamnă. Happy Cinema va fi situat în mall-ul de lângă piața de la ruși, Bistrița Retail Park, și vine cu dotări surpriză.
Se deschide Aventura Parc! Dar numai cinci zile pe săptămână! acum O zi- Bistrițenii vor avea ocazia să se distreze ”la înălțime”, în Aventura Parc. Traseele prin copaci îi vor aștepta pe aventurieri, începând de sâmbătă. Totuși, parcul va fi deschis doar cinci zile pe săptămână. AFLĂ și ce tarife se percep: