Lână, lenjerie intimă, murături, printre ”cauzele” inundațiilor din Bistrița

Lână, lenjerie intimă, murături, printre ”cauzele” inundațiilor din Bistrița

La fiecare ploaie mai puternică, străzile Bistriței sunt inundate. Chiar dacă una dintre cauze e și sistemul vechi de canalizare, există și alți factori. Spre exemplu: lână, lenjerie intimă sau chiar murături. Cum e posibil:

Bistrițenii sunt obișnuiți ca la fiecare ploaie mai puternică, multe străzi din Bistrița să fie inundate.

S-ar părea că sunt DOUĂ cauze majore, determinate de mai mulți factori.

Cauzele inundațiilor le putem clasifica în două mari categorii. Prima, e vorba de sistemul centralizat de epurare al apelor menajere, realizat de Aquabis. A doua categorie se referă la sistemul de centralizare al apelor pluviale, gestionat de autoritățile publice locale”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Răzvan Grec de la ADI Apă-Canal.

Prima problemă – sistemul de colectare al apelor menajere

Sistemul de colectare al apelor menajere este vechi și a fost construit pentru a răspunde nevoilor de la momentul respectiv. Între timp s-au realizat mai multe construcții, unele haotice, iar conductele trebuie să facă față unui debit mult mai mare de apă menajeră. Iar aceasta nu e singura problemă.

„Din păcate, intră și apă pluvială. Aceasta se infiltrează în diferite zone, conductele fiind vechi. Mai grav e că în unele locuri, unii au conectat șanțurile de scurgere a apelor pluviale la canalizare și astfel canalizările refulează”, a mai spus Răzvan Grec.

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, unii oameni aruncă în canalizare tot felul de obiecte, care duc la înfundarea conductelor, și de aici și inundațiile.

Am găsit conducte înfundate cu pamperși, haine, printre care și lenjerie intimă, păr de animale, saci cu lână de oaie. Oamenii ridică capacele de la căminele de canalizare și aruncă acolo tot ce prind. Pe o stradă din municipiu am surprins chiar eu când un bărbat arunca resturile de la murături, dintr-un butoi, în canalizare: varză, morcovi, toate resturile. Dacă i-am atras atenția și-a cerut scuze și a zis că nu o să mai facă. Oamenii trebuie să înțeleagă că ceea ce ei aruncă în canalizare înfundă conductele și duc la inundații. Trebuie să se oprească din a mai transforma stația de epurare în ghenă”, a spus, revoltat, Grec.

Pe aceeași temă, Aquabis a transmis un comunicat prin care îi ruga pe bistrițeni să nu mai folosească canalizarea pe post de coș de gunoi. Mai multe puteți reciti AICI.

Răzvan Grec a subliniat faptul că deși sistemul de canalizare al apelor menajere e vechi, dacă nu s-ar infiltra și apa pluvială, acesta ar face față „solicitărilor”.

A doua cauză a inundațiilor- sistemul de centralizare al apelor pluviale

„Din nefericire, lipsa șanțurilor care să preia apele de pe versanți și să le ducă spre râul Bistrița, de exemplu, duce la inundații. Oamenii care și-au făcut case au acoperit șanțurile respective, au nivelat terenurile, iar acum apa nu mai are pe unde curge și inundă curțile, beciurile, casele. În plus de asta, autoritățile locale trebuie să se asigure că podețele și șanțurile sunt curățate. E vorba de gospodărire”, a explicat Răzvan Grec.

 

 

FOTO: Încă 150 de borne au fost sculptate cu măiestrie pentru a înfrumuseța Via Transilvanica acum 23 de minute - Via Transilvanica prinde contur tot mai mult și mai mult! Drumul care unește România este evidențiat prin borne unice, frumos sculptate. Artiști și sculptori din Cluj, Iași și chiar și din Bulgaria, tocmai au terminat de sculptat încă 150 de borne.
EXTRA: Surprize şi delicatese, la Târgul de carte „CoşBook” acum O oră - „Coșbook", din nou la Bistriţa! Lansări și prezentări de carte și reviste, ateliere (re)creative, dezbateri, întâlniri cu scriitori, poezie și muzică, premii pentru cititori şi expoziții - toate vă stau la dispoziţie, începând de mâine, la Biblioteca Judeţeană.
VIDEO: În amintirea unor fabuloase întâlniri cu prieteni care îşi făceau de cap… acum 2 ore - Ne-a fost dat şi nouă privilegiul de a retrăi câteva fabuloase întâlniri între prieteni! Erau reputaţi industriaşi, oameni de afaceri sau nobili care se întâlneau când la unul, când la altul acasă şi îşi făceau de cap improvizând…
Unul dintre cei mai buni arheologi bistrițeni scapă de închisoare: era acuzat că ar fi ajutat la „dispariția” unor obiecte foarte valoroase acum 3 ore - Trei ani a durat procesul în care Corneliu Gaiu, unul dintre cei mai buni arheologi ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, a fost judecat pentru neglijență în serviciu, fiind acuzat că ar fi ajutat la valorificarea unor obiecte arheologice valoroase. Acesta a fost achitat.
VIDEO: Povestea tinerei care s-a autoincendiat: a crescut la casa de copii și are patru copii care au șanse să ajungă tot în sistemul de protecție acum 19 ore - O tânără de 24 de ani s-a autoincendiat noaptea trecută, după o ceartă cu concubinul. Tânăra se află în stare gravă, într-o clinică de arși din București. M. a crescut la casa de copii și la rândul său patru copii care riscă să ajungă tot în sistemul de protecție...
IN-CON-ȘTI-EN-ȚĂ: Transporta porci fără documente de proveniență! acum 20 de ore - În contextul în care România încă e amenințată de virusul pestei porcine, un bistrițean a dat dovadă de inconștiență. Acesta a fost prins în timp ce transporta mai mulți porci. FĂRĂ documente legale.
O mămică fericită: La creșa asta e mai frumos ca-n Franța! acum 20 de ore - Se poate și la creșele din Bistrița! Iar o mămică e fericită când își vede fetița curată, hrănită, iubită și veselă. Asta, după experiența îngrozitoare pe care a avut-o la o „creșă bună din Franța”. ”Tu vezi cât e de curat? E impecabil! Uite că se poate! În România...” a scris mămica pe Facebook.
Oaspeţi de seamă! Peste 1500 de saşi din Austria, Germania, Elveţia sau Africa de Sud, sărbătoresc la Bistriţa acum 21 de ore - Oaspeţi de seamă din Austria, Germania, Elveţia, Cnada, SUA sau Africa de Sud vor celebra la Bistriţa, începând de vineri, Întâlnirea Saşilor de pretutindeni.
EMOŢIONANT: Alexandra Corcode, o tânără elevă, doi bunici şi premiul pentru cel mai bun portret din România! acum 22 de ore - Alexandra Corcode, o tânără liceană din Bistriţa a reuşit o perfomanţă incredibilă! A participat la un concurs naţional de arte şi a adus acasă marele premiu! Fotografia şi profilul la care tânăra studiază sunt la poli opuşi, dar pasiunea şi-a spus cuvântul. VEZI povestea din spatele fotografiei câştigătoare.
FOTO/VIDEO: Prima ploaie a venit şi machiajul s-a bulit! acum 24 de ore - Cum era de aşteptat, odată cu venirea ploilor, marcajele rutiere au început să facă şi ele baie. În această situaţie se află şi DN17, pe o porţiune din Livezile. Deşi marcajele au fost refăcute acum trei săptămâni, nu au ţinut decât până la prima ploaie!
SE POATE! O cooperativă agricolă pregătește o fabrică de suc natural de mere, fără conservanți acum O zi - Agricultorii și procesatorii de fructe și legume din județ par să fi înțeles că fără unitate posibilitățile sunt substanțial mai reduse. O cooperativă agricolă din Breaza pregătește o fabrică de suc natural de mere. Investiția s-ar ridica la 220.000 de euro.
FOTO/VIDEO: Ai bijuterii vechi, din aur, pe care nu le mai porți? Schimbă-le cu bijuterii la modă, la Atlantis Gold! acum O zi - Ți-au fost dragi și le-ai purtat cu mândrie, dar s-au stricat sau modelul e învechit! Nicio problemă! Du-ți bijuteriile vechi la Atlantis Gold și ia-ți altele, la modă, din magazinul lor. Găsești zeci de modele, de la firme cu renume. Bijuteriile sunt diversificate, de la inele simple, la lănțișoare personalizate, inele de logodnă, verighete, lingouri pentru economii în aur și chiar cereluși medicinali ce-ți pot fi aplicați de personalul calificat.
EMOȚIONANT – Îl mai știți pe cățelul torturat cu săgeți? Acum e fericit, la o familie ce-l iubește! acum O zi - Un caz din Simionești a oripilat opinia publică, în 2017. Un cățel a fost folosit pe post de țintă, săgețile perforându--i plămânii și scalpul. Printr-o minune a scăpat. Acum, la doi ani de la incident, familia care l-a adoptat îi mulțmește veterinarului ce i-a scăpat viața.
Se întâmplă AZI, în Bistrița! acum O zi - Dacă aveaţi impresia că este rost de plictiseală, azi în Bistriţa – v-aţi înşelat amarnic: avem din nou la dispoziţie câteva evenimente care ne vor ajuta să trecem lejer peste vremea mohorâtă de afară:
TRAGIC! O femeie din Bistrița-Bârgăului s-a ales cu arsuri pe aproape jumătate din corp după ce și-a dat foc acum O zi - O persoană din Bistrița-Bârgăului a ajuns, noaptea trecută, la Spitalul Județean de Urgență cu arsuri pe 44% din corp, după ce s-a autoincendiat.