Lână, lenjerie intimă, murături, printre ”cauzele” inundațiilor din Bistrița

Lână, lenjerie intimă, murături, printre ”cauzele” inundațiilor din Bistrița

La fiecare ploaie mai puternică, străzile Bistriței sunt inundate. Chiar dacă una dintre cauze e și sistemul vechi de canalizare, există și alți factori. Spre exemplu: lână, lenjerie intimă sau chiar murături. Cum e posibil:

Bistrițenii sunt obișnuiți ca la fiecare ploaie mai puternică, multe străzi din Bistrița să fie inundate.

S-ar părea că sunt DOUĂ cauze majore, determinate de mai mulți factori.

Cauzele inundațiilor le putem clasifica în două mari categorii. Prima, e vorba de sistemul centralizat de epurare al apelor menajere, realizat de Aquabis. A doua categorie se referă la sistemul de centralizare al apelor pluviale, gestionat de autoritățile publice locale”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro, Răzvan Grec de la ADI Apă-Canal.

Prima problemă – sistemul de colectare al apelor menajere

Sistemul de colectare al apelor menajere este vechi și a fost construit pentru a răspunde nevoilor de la momentul respectiv. Între timp s-au realizat mai multe construcții, unele haotice, iar conductele trebuie să facă față unui debit mult mai mare de apă menajeră. Iar aceasta nu e singura problemă.

„Din păcate, intră și apă pluvială. Aceasta se infiltrează în diferite zone, conductele fiind vechi. Mai grav e că în unele locuri, unii au conectat șanțurile de scurgere a apelor pluviale la canalizare și astfel canalizările refulează”, a mai spus Răzvan Grec.

Ca și cum toate acestea nu ar fi de ajuns, unii oameni aruncă în canalizare tot felul de obiecte, care duc la înfundarea conductelor, și de aici și inundațiile.

Am găsit conducte înfundate cu pamperși, haine, printre care și lenjerie intimă, păr de animale, saci cu lână de oaie. Oamenii ridică capacele de la căminele de canalizare și aruncă acolo tot ce prind. Pe o stradă din municipiu am surprins chiar eu când un bărbat arunca resturile de la murături, dintr-un butoi, în canalizare: varză, morcovi, toate resturile. Dacă i-am atras atenția și-a cerut scuze și a zis că nu o să mai facă. Oamenii trebuie să înțeleagă că ceea ce ei aruncă în canalizare înfundă conductele și duc la inundații. Trebuie să se oprească din a mai transforma stația de epurare în ghenă”, a spus, revoltat, Grec.

Pe aceeași temă, Aquabis a transmis un comunicat prin care îi ruga pe bistrițeni să nu mai folosească canalizarea pe post de coș de gunoi. Mai multe puteți reciti AICI.

Răzvan Grec a subliniat faptul că deși sistemul de canalizare al apelor menajere e vechi, dacă nu s-ar infiltra și apa pluvială, acesta ar face față „solicitărilor”.

A doua cauză a inundațiilor- sistemul de centralizare al apelor pluviale

„Din nefericire, lipsa șanțurilor care să preia apele de pe versanți și să le ducă spre râul Bistrița, de exemplu, duce la inundații. Oamenii care și-au făcut case au acoperit șanțurile respective, au nivelat terenurile, iar acum apa nu mai are pe unde curge și inundă curțile, beciurile, casele. În plus de asta, autoritățile locale trebuie să se asigure că podețele și șanțurile sunt curățate. E vorba de gospodărire”, a explicat Răzvan Grec.

 

 

Central Motors dă startul la Black Friday! noiembrie 15, 2019 - Black Friday a devenit o tradiție pentru Central Motors, aducând în prim-plan oferte de neratat și în acest an.  Central Motors – dealer autorizat al mărcilor Ford și Hyundai pe plan local – a organizat campanii speciale cu ocazia zilei de Black Friday.
SUPER oportunitate pentru studenţii din Bistriţa! noiembrie 15, 2019 - Te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăiești pentru câteva luni în America și să experimentezi stilul de viață american? Dintr-o dată New York, Las Vegas sau Hawaii nu mai sunt atât de îndepărtate. Studenţii din Bistriţa au la dispoziţie o extraordinară oportunitate:
EXCEPȚIONAL! Un documentar realizat de un bistrițean, difuzat de una dintre cele mai mari platforme de filme din lume noiembrie 15, 2019 - Netflix, una dintre cele mai mari platforme de filme din lume, difuzează un  documentar realizat de un bistrițean. Este vorba despre „București, unde ești?”, realizat de Vlad Petri.
Strada nu este scrumieră! Amenzi usturătoare pentru șoferii care aruncă pe jos chiștoace noiembrie 15, 2019 - Șoferii care aruncă chiștoace pe jos riscă amenzi usturătoare din partea polițiștilor rutieri. Dacă sunt prinși că nu respectă reglementările în vigoare, aceștia pot primi amenzi de până la 3.000 de lei. „Strada nu este o scrumieră!” transmit polițistii.
MATEROM: Nu lăsa iarna să te surprindă! noiembrie 15, 2019 - Materom Automotive îți oferă pachetul complet de Verificare de iarnă și Demontat / Montat anvelope de sezon la prețul de numai 80 Lei (TVA inclus).
Black Friday, cu reduceri de până la 65%, în magazinele Sense! noiembrie 15, 2019 - Black Friday, cea mai aşteptată perioadă de shopping din an, debutează în magazinele Sense din Bistrita şi din ţară, dar şi online pe www.fashionsense.ro, cu reduceri cuprinse între 20% şi 65%, la o selecţie generoasă de piese din colecţia toamnă-iarnă 2019.
FOTO: Fără betoane pe râul Dipșa, la Lechința! noiembrie 15, 2019 - Specialiștii Administrației Bazinale de Apă Someș-Tisa fac precizări în legătură cu informațiile vehiculate în spațiul public de reprezentanții organizațiilor neguvernamentale din județul Bistrița-Năsăud - referitoare la betonarea râului Dipşa:
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Rusu Bârgăului noiembrie 15, 2019 - Locuitorii din Rusu Bârgăului rămân astăzi fără apă, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis.
VIDEO – VIIȘOARA: De bucurie că le-au intrat alocațiile, au băut și l-au bătut pe un vecin noiembrie 15, 2019 - Doi prieteni, de la blocurile sociale din Viișoara, au băut aseară. ”De bucurie că le-au intrat alocațiile”, după cum spun cei din zonă. Apoi au avut chef de scandal. L-au găsit pe un vecin și l-au bătut de a ajuns la spital.
Mama și fiica reținute pentru trafic de minori și proxenetism au ajuns după gratii! noiembrie 15, 2019 - Gabriela și Maria, două bistrițence, mamă și fiică, sunt acuzate de trafic de minori, proxenetism și trafic de persoane. Acestea au fost reținute, iar ieri, instanța a decis să le trimită după gratii pentru 30 de zile.
Mobilizare pentru cele patru familii rămase fără un acoperiș deasupra capului, în prag de sărbători. Ajutăm? noiembrie 15, 2019 - 15 persoane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, în urma unuia dintre cele mai devastatoare incendii izbucnite în ultimii ani. Comunitatea locală din Șanț a început să se mobilizeze pentru a ajuta cele 4 familii greu încercate, tocmai în prag de sărbători.
TULBURĂTOR: Povestea emoționantă a unui stâlp de pe Via Transilvanica, dedicat unei voluntare care a plecat la cer noiembrie 14, 2019 - Fiecare dintre stâlpii care îi călăuzesc pe drumeții care iau la pas Via Transilvanica are povestea sa. Una insă este tulburătoare, fiind dedicat de un neamț soției sale care s-a stins după o luptă cu o boală cruntă.
INEDIT: Ies la lumină fascinante poveşti despre aviatori şi avioane de acum 75 de ani noiembrie 14, 2019 - Bistriţenii pasionaţi de istorie vor putea descoperi detalii captivante despre destinele unor aviatori, dar şi poveşti fascinante despre locurile în care s-au prăbuşit avioane pe aceste meleaguri, acum 75 de ani.
Prins drogat, la volan, pe străzile din Bistrița! noiembrie 14, 2019 - Polițiștii au oprit aseară în trafic un autoturism. Șoferul s-a dovedit a fi drogat. Mai mult, pasagerul din dreapta avea și un pliculeț cu substanțe vegetale. 
Mâine începe Bistriţa Folk: Întâlnire de suflet la Biblioteca „George Coșbuc”, concerte la „Dacia” noiembrie 14, 2019 - Ediția 2019 a Festivalului Național Bistrița Folk va debuta mâine, la prânz, la Biblioteca Judeţeană „George Coșbuc” din Bistriţa, cu o întâlnire de suflet. Vineri și sâmbătă, începând cu ora 18.00, la Centrul Cultural Dacia se vor derula concertele folk şi concursul dedicat tinerilor iubitori ai acestui gen muzical.