Lazany: Și alte spitale mi-au cerut documentul! Pacientul e veriga principală, pionul cheie în eradicarea mitei

Lazany: Și alte spitale mi-au cerut documentul! Pacientul e veriga principală, pionul cheie în eradicarea mitei

Managerul Spitalului Județean a ținut să explice motivul pentru care a ales să întocmească declarația pacientului care se internează. Acesta susține că pacientul are banii, el e veriga principală și pionul cheie. Mai mult, ideea documentului a fost apreciată și de alte spitale, managerii acestora cerând acordul să preia formularul.

Ieri, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean Bistrița făcea public un formular „anti-mită”. Pe prima parte a paginii erau specificate sumele pe care un asigurat le-ar avea de plătit, conform legii. Iar a doua parte cuprindea o declarație a pacientului prin care se angaja să nu dea mită și să raporteze dacă i se solicită bani.

Azi, în cadrul unei conferințe de presă, Lazany a ținut să explice care a fost motivația întocmirii unui asemenea formular.

DE CE s-a întocmit acest document

Lazany: „S-a vorbit chiar foarte multe de mita asta din domeniul sănătății. În special în sistemul public de sănătate. Toată lumea spune că se dă, medicii că primesc, dar datele concrete, reale, vedeți că avem câte un caz la 4 – 5 ani când chiar se întâmplă ceva. Ca măsuri, la noi, în țară, nu e chiar așa de eficient. Am analizat și am ajuns la concluzia că veriga principală și cheia acestei probleme – mita- este pacientul. Asta pentru că pacientul are banii în mână. El este punctul de plecare. Și atunci am creat acest document. Am considerat că în momentul în care nu se mai dă, personalul nu are ce primi. Iar cazurile foarte grave, când este condiționat actul medical de primirea unor foloase, pacientul trebuie să fie conștient că trebuie să fie sesizat. Acestea sunt niște lucruri periculoase. Și dacă există personal medical, sau de orice natură, care pretinde bani pentru a-și face treaba pentru care este plătit, și este plătit în ultima vreme chiar foarte bine, considerăm că aceste cazuri trebuie sesizate. Nu neapărat la conducerea spitalului. Ci și la organele abilitate de drept. Trebuie curățată pădurea de uscături”.

Reporter: „Pacientul semnează această hârtie. Și dacă dă, totuși, mită, în continuare, ce se întâmplă?”

Lazany: „Este răspunderea lui. În mod normal nu ar trebui să mai dea. Am citit comentariile din mediul online vis-a-vis de această stare. Și chiar am auzit că se face supralicitare în salon. Că stau pacienții și discută între ei și zice: Mă, tu cât ai dat? Și el zice: Am dat 100. Apoi eu dau 150. Și tot așa. Deci trebuie să eliminăm acest fenomen. Și dacă noi nu suntem conștienți că începutul acesta trebuie să vină prin noi, prin pacienți, prin marea masă, pentru că pacienți sunt zeci, sute de mii, personal medical sunt câțiva. Poate 1000. Deci trebui să începem să schimbăm mentalitatea în acest sistem de sănătate public

Reporter: „Dar un buchet de flori se poate da, nu?”

Lazany: „Nimeni nu merge la chestii de genul ăsta. Eu cred că cei care spun că au dat mită la spital, nu cred că se referă la un buchet de flori sau la o cutie de ciocolată. Cred că se referă la bani!”

Reporter: „Cele 32 de cazuri care au apărut în clasamentul acela, sunt reale? Chiar a cerut cineva?

Lazany: „În spatele unui chestionar anonim, afirmațiile pot face multe. Atâta vreme cât aceste afirmații nu sunt asumate, pentru mine nu înseamnă nimic. Pentru că nu pot face nimic. Sunt legat de mâini, cum e legat de mâini și Ministerul. Care e feedbackul? Ce se face mai departe?”

Reporter: „Nu e declarația aceasta un mod de a exonera medicul sau personalul medical de vinovăția de a fi primit mită?

Lazany: „Gândiți-vă că multă lume spunea că de ce nu dă personalul medical această declarație. Nu ai absolut nicio cheie de control. Pentru că personalul medical dacă semnează, și pacientul insistă cu banii, la un moment dat, dacă tot ți se oferă, există în permanență tentația de a lua. Noi asta vrem să eliminăm. Când nu mai e ofertă, nu vor mai lua. Se va schimba mentalitatea în timp. Cui nu-i place salariul, nu e obligat să lucreze în sistemul public de sănătate.”

Reporter: „Ce faceți cu aparținătorii? Că vin pacienți în stare gravă și aparținătorii sunt cei care dau”

Lazany: „Cu aparținătorii, spitalul nu are nicio relație contractuală. Dacă cu pacienții avem o relație contractuală, în momentul în care ne e pacient, aparținătorii, din păcate, nu avem niciun control asupra lor. Ce să facem? Te pot eu obliga pe tine să nu dai? Nu am nicio treabă cu tine (n.r. – ca aparținător)”

Managerul Spitalului Județean a mai explicat că formularul său a fost apreciat și de alte spitale, fiindu-i cerut acordul să fie preluat și introdus la internarea pacienților și în alte unități.

VIDEO: Elicopterul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I., în sprijinul salvamontiștilor bistrițeni octombrie 22, 2019 - Salvamontiștii bistrițeni au solicitat încă de anul trecut sprijinul Inspectoratului General de Aviație al M.A.I. Aceștia aveau nevoie de un elicopter care să-i ajute cu transportul de materiale. Operațiunea a avut loc în Parcul Național Munții Rodnei.
Ionuț Simionca (PMP): Crețu și Moldovan vând gogoși electorale și minciuni octombrie 22, 2019 - Într-o declarație politică, deputatul PMP Ionuț Simionca și-a exprimat public nemulțumirea legată de faptul că președintele CJ Bistrița-Năsăud și primarul municipiului Bistrița au inaugurat cu fast proiectul de construire a unei săli polivalente în Wonderland.
Se întâmplă în Bistrița-Năsăud: Fetiță de 7 ani trimisă acasă de la dispensarul școlar cu mâna ruptă în două locuri octombrie 22, 2019 - O fetiță de 7 ani a fost trimisă astăzi acasă, cu profesorul de sport, după ce și-a rupt mâna în două locuri, în urma unei căzături. După incident, fetița a ajuns la dispensarul școlar, de unde a fost trimisă acasă și nu la spital, cum ar fi trebuit.
ALEGERI 2019: PSD se opune politicilor de austeritate anunțate de Orban și PNL octombrie 22, 2019 - PSD se opune politicilor de austeritate anunțate deja de Orban și PNL și nu participă la ședința de plen pentru învestirea guvernului Orban!
VIDEO: O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, în premieră, la Bistriţa! octombrie 22, 2019 - O lume fantastică, cu peisaje şi legende fabuloase, cu personaje mitice şi seducătoare dansuri ne-a fost dat să admirăm, zilele trecute la Bistriţa. Mai mult, am avut parte şi de câteva experienţe sonore cu adevărat spectaculoase!
Pedeapsă cu EXECUTARE pentru un fost examinator auto. Despre cine este vorba: octombrie 22, 2019 - Dacă până acum angajații de la Permise Auto care au fost prinși cu mită au scăpat de gratii cu pedepse fără executare, unul dintre ei nu a fost atât de norocos. Trimis în judecată în două dosare, acesta s-a ales cu doi ani și jumătate de închisoare cu executare. Despre cine este vorba:
O cunoașteți?? A furat geanta unei cliente! Sunați la 112 dacă aveți informații! octombrie 22, 2019 - Un furt a avut loc vineri, în incinta unui magazin din Bistrița. În timp ce o clientă proba ceva, geanta cu actele, banii și telefonul i-au fost sustrase de o altă femeie. UPDATE: Hoaţa a fost identificată de polişişti.
VIDEO – Minora ce ar fi fost răpită de unchiul său a fost găsită! UNDE era: octombrie 22, 2019 - Sute de polițiști, jandarmi și voluntari au căutat ieri minora dispărută. Alerta a fost dată ca și răpire, deoarece fata a fost văzută ultima dată plecând cu unchiul ei. Azi-noapte, oamenii legii au găsit-o. Unchiul ei a fost audiat. UNDE se aflau cei doi:
S-a pus cu polițiștii și acum va da cu subsemnatul, periodic, la IPJ! octombrie 22, 2019 - Un tânăr din Sîngeorz a fost reținut de polițiști după ce a încălcat mai multe reguli. Acum, pentru 60 de zile, va trebui să dea cu subsemnatul la sediul IPJ BN. CUM s-a întâmplat totul:
Limitatoare de viteză într-o comună de pe Valea Bârgăului. AFLĂ unde octombrie 22, 2019 - Primăria unei comune de pe Valea Bârgăului pune piciorul în prag și e hotărâtă să lupte cu vitezomanii care circulă pe drumurile din comună. Astfel, autoritatea locală va monta limitatoare de viteză.
Aquabis Bistriţa: Avarie în Rebrişoara! Este afectată toată partea de jos a satului octombrie 22, 2019 - Începând de ieri seară, în Rebrişoara s-a sistat apa potabilă. Au fost afectate străzile Ulița Morii, Primăriei precum și toată partea de jos a satului. Când se reia difuzarea apei potabile:
Un adolescent de 16 ani de la centrul de plasament din Beclean și-a luat la bătaie educatorii. Totul s-a terminat la…Psihiatrie octombrie 22, 2019 - Un adolescent de 16 ani cazat la centrul de plasament din Beclean, în urmă cu două zile, și-a luat la bătaie educatorii. Victime i-au căzut o femeie și un bărbat, cel din urmă având nevoie de îngrijiri medicale. Totul s-a terminat la secția de Psihiatrie Infantilă a Spitalului de Copii din Cluj-Napoca.
Și-a răpit nepoata minoră! Zeci de polițiști îi caută! Dacă-i vedeți, sunați urgent la 112! octombrie 21, 2019 - Zeci de polițiști s-au mobilizat în căutarea Dariei! O copilă de 13 ani a fost văzută ultima dată alături de unchiul ei, care i-a propus să îl însoțească. Apoi, zici că ar fi intrat în pământ. Dacă-i vedeți, sunați URGENT la 112.
Din instructor de dansuri l-ați făcut senator! Acu nici nu mai joacă pentru bani, stă pitit și ia indemnizația octombrie 21, 2019 - Poate nu știați, poate v-a scăpat sau poate ați uitat de când nu l-ați văzut... Dar Ioan Simionca este unul dintre cei șase parlamentari din Bistrița-Năsăud, mai exact unul din cei doi senatori ai județului în care ne ducem traiul. Aflați despre el că e bine sănătos, deși n-a prea fost văzut și auzit în ultima vreme.
VIDEO: Grigore Leşe a comparat un loc din Bistriţa-Năsăud cu Elveţia! octombrie 21, 2019 - Invitat zilele trecute la Bistriţa, pentru a participa la un spectacol de folclor tradiţional – artistul Grigore Leşe a recunoscut că un anumit loc din judeţul nostru l-a făcut să se simtă ca în Elveţia!