Lazany: Și alte spitale mi-au cerut documentul! Pacientul e veriga principală, pionul cheie în eradicarea mitei

Lazany: Și alte spitale mi-au cerut documentul! Pacientul e veriga principală, pionul cheie în eradicarea mitei

Managerul Spitalului Județean a ținut să explice motivul pentru care a ales să întocmească declarația pacientului care se internează. Acesta susține că pacientul are banii, el e veriga principală și pionul cheie. Mai mult, ideea documentului a fost apreciată și de alte spitale, managerii acestora cerând acordul să preia formularul.

Ieri, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean Bistrița făcea public un formular „anti-mită”. Pe prima parte a paginii erau specificate sumele pe care un asigurat le-ar avea de plătit, conform legii. Iar a doua parte cuprindea o declarație a pacientului prin care se angaja să nu dea mită și să raporteze dacă i se solicită bani.

Azi, în cadrul unei conferințe de presă, Lazany a ținut să explice care a fost motivația întocmirii unui asemenea formular.

DE CE s-a întocmit acest document

Lazany: „S-a vorbit chiar foarte multe de mita asta din domeniul sănătății. În special în sistemul public de sănătate. Toată lumea spune că se dă, medicii că primesc, dar datele concrete, reale, vedeți că avem câte un caz la 4 – 5 ani când chiar se întâmplă ceva. Ca măsuri, la noi, în țară, nu e chiar așa de eficient. Am analizat și am ajuns la concluzia că veriga principală și cheia acestei probleme – mita- este pacientul. Asta pentru că pacientul are banii în mână. El este punctul de plecare. Și atunci am creat acest document. Am considerat că în momentul în care nu se mai dă, personalul nu are ce primi. Iar cazurile foarte grave, când este condiționat actul medical de primirea unor foloase, pacientul trebuie să fie conștient că trebuie să fie sesizat. Acestea sunt niște lucruri periculoase. Și dacă există personal medical, sau de orice natură, care pretinde bani pentru a-și face treaba pentru care este plătit, și este plătit în ultima vreme chiar foarte bine, considerăm că aceste cazuri trebuie sesizate. Nu neapărat la conducerea spitalului. Ci și la organele abilitate de drept. Trebuie curățată pădurea de uscături”.

Reporter: „Pacientul semnează această hârtie. Și dacă dă, totuși, mită, în continuare, ce se întâmplă?”

Lazany: „Este răspunderea lui. În mod normal nu ar trebui să mai dea. Am citit comentariile din mediul online vis-a-vis de această stare. Și chiar am auzit că se face supralicitare în salon. Că stau pacienții și discută între ei și zice: Mă, tu cât ai dat? Și el zice: Am dat 100. Apoi eu dau 150. Și tot așa. Deci trebuie să eliminăm acest fenomen. Și dacă noi nu suntem conștienți că începutul acesta trebuie să vină prin noi, prin pacienți, prin marea masă, pentru că pacienți sunt zeci, sute de mii, personal medical sunt câțiva. Poate 1000. Deci trebui să începem să schimbăm mentalitatea în acest sistem de sănătate public

Reporter: „Dar un buchet de flori se poate da, nu?”

Lazany: „Nimeni nu merge la chestii de genul ăsta. Eu cred că cei care spun că au dat mită la spital, nu cred că se referă la un buchet de flori sau la o cutie de ciocolată. Cred că se referă la bani!”

Reporter: „Cele 32 de cazuri care au apărut în clasamentul acela, sunt reale? Chiar a cerut cineva?

Lazany: „În spatele unui chestionar anonim, afirmațiile pot face multe. Atâta vreme cât aceste afirmații nu sunt asumate, pentru mine nu înseamnă nimic. Pentru că nu pot face nimic. Sunt legat de mâini, cum e legat de mâini și Ministerul. Care e feedbackul? Ce se face mai departe?”

Reporter: „Nu e declarația aceasta un mod de a exonera medicul sau personalul medical de vinovăția de a fi primit mită?

Lazany: „Gândiți-vă că multă lume spunea că de ce nu dă personalul medical această declarație. Nu ai absolut nicio cheie de control. Pentru că personalul medical dacă semnează, și pacientul insistă cu banii, la un moment dat, dacă tot ți se oferă, există în permanență tentația de a lua. Noi asta vrem să eliminăm. Când nu mai e ofertă, nu vor mai lua. Se va schimba mentalitatea în timp. Cui nu-i place salariul, nu e obligat să lucreze în sistemul public de sănătate.”

Reporter: „Ce faceți cu aparținătorii? Că vin pacienți în stare gravă și aparținătorii sunt cei care dau”

Lazany: „Cu aparținătorii, spitalul nu are nicio relație contractuală. Dacă cu pacienții avem o relație contractuală, în momentul în care ne e pacient, aparținătorii, din păcate, nu avem niciun control asupra lor. Ce să facem? Te pot eu obliga pe tine să nu dai? Nu am nicio treabă cu tine (n.r. – ca aparținător)”

Managerul Spitalului Județean a mai explicat că formularul său a fost apreciat și de alte spitale, fiindu-i cerut acordul să fie preluat și introdus la internarea pacienților și în alte unități.

Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF. 
VIDEO Scandal cu iz penal la Londra. O bistrițeancă acuză un conațional că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire decembrie 9, 2019 - O bistrițeancă de 38 de ani, rezidentă de ani buni în Londra, acuză un conațional, originar tot din Bistrița-Năsăud, că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire. Aceasta a lucrat la firma de construcții a bărbatului și ar fi fost nevoită să scoată din propriul buzunar bani pentru a plăti muncitorii.
NOU de la Agro-Ardeal: Salam nemțesc, din 100 la sută carne și doar cu condimente naturale, făcut după o rețetă veche, din zona Bistriței! decembrie 9, 2019 - Tehnologii și specialiștii în procesarea cărnii de la Agro-Ardeal, ferma și abatorul de la Orheiu Bistriței, lucrează la foc continuu să scoată produse preparate integral din carne, fără a folosi E-uri, doar sare și condimente clasice. După ce la începutul lunii Decembrie au lansat un salam de vită făcut din carne macră și cu condimente naturale, care s-a bucurat de un real succes, având și un preț excelent - 8 lei/ 400 grame, acum anunță lansarea pe piață a unui nou produs - SALAM NEMȚESC CRUD MATURAT. Provocarea la acest produs a fost să respecte tradițională săsească din zona Bistriței, care i-a inspirat. Le-a ieșit, de miercuri noul produs va fi găsit în toate magazinele Agro Ardeal din județ și din țară.
În fața instanței, după ce a condus beat și fără permis! CE pedeapsă a primit: decembrie 9, 2019 - Un bărbat din Budac a fost reținut de polițiști. Acesta condusese un autoturism deși nu deține permis de conducere. Mai mult, a și consumat alcool înainte de a se urca la volan. CE a decis instanța, la momentul înfățișării:
Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează la stat decembrie 9, 2019 - Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează în diverse instituții ale statului. Județul nostru se regăsește la coada clasamentului din acest punct de vedere, existând județe unde 45% dintre angajați sunt bugetari.
VIDEO: Cui trebuie să mulţumim pentru că avem facultate la Bistriţa decembrie 9, 2019 - Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
Aquabis angajează şoferi! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! decembrie 9, 2019 - Dacă ai permis de conducere categoriile B, C, D şi atestat de şofer profesionist – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Aquabis! Casa Doamnelor caută un bucătar priceput la mâncare tradiţională românească. Laboratoarele Holistic angajează asistent şi biolog!
FOTO/VIDEO: Bornă Via Transilvanica din mii de piese LEGO! Sute de părinți și copii fericiți: decembrie 9, 2019 - A 7-a ediție a expoziției LEGO de iarnă a avut loc în acest sfârșit de săptămână. De această dată exponatele au vrut să atragă atenția asupra naturii și pericolului în care se află aceasta. Printre lucrări, o bornă pentru Via Transilvanica, din peste 5.000 de piese. Sute de părinți și copii au construit în aceste zile, evadând din cotidian.
La un pas de tragedie! Un camion al unității militare din Prundu Bârgăului, suspendat pe un pod din Dej decembrie 9, 2019 - Un camion al unității militare aflat în misiune a fost implicat într-un accident de circulație în Dej, rămânând suspendat pe un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, însă mastodontul a fost avariat.
VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”