Liber la comerțul cu porci! Pesta porcină nu pune piedici!

Liber la comerțul cu porci! Pesta porcină nu pune piedici!

Reprezentanții județului și ai DSVSA dau mână liberă bistrițenilor să cumpere și să vândă porcine. Bineînțeles, respectând anumite condiții. Pesta Porcină nu a afectat animalul domestic, încă, așa că nu ar exista piedici. Totuși, cei care nu se conformează legii vor fi sancționați iar porcii, uciși.

După ce a apărut virusul pestei porcine la Ieud, controalele s-au intensificat și amenzile au început să curgă.

În 2018, DSVSA și IPJ BN au aplicat 107 amenzi, în valoare totală de 155.200 de lei.

Au fost șase porci uciși în 2018 și 21 anul acesta, în urma controalelor. Nici cele 107 amenzi aplicate nu sunt multe, dacă stăm să ne gândim că în județul nostru sunt peste 10.700 de exploatații. Ideea e că nu s-a putut face dovada provenienței, nu aveau certificate, etc. Și atunci animalul a fost ucis, incinerat și îngropat. Nu am mai stat să îl testăm. Mai ales că veneau cu ei din zone unde există virusul pestei porcine, nu ne-am putut risca să se răspândească și la noi. Că până vin rezultatele testărilor, trece ceva timp. Așa că dacă găsim porci în neregulă, îi ucidem” a explicat Ioan Bogolin, directorul DSVSA BN.

Totiuși, bistrițenii au undă verde la cumpărarea și vânzarea de porci. În județul nostru pesta porcină a afectat doar porcul mistreș, așa că nu există motive de a interzice comerțul. Doar târgurile nu sunt acceptate.

”Oamenii își pot repopula gospodăriile, liniștiți. Atâta timp cât au certificatele și documentele de mișcare. Proprietarul porcului trebuie să solicite veterinarului eliberarea documentului. Acesta face demersul necesar. Dacă e din alt județ, să aibă și aviz interjudețean. Nu interzicem circulația porcului, dar cu actele în regulă, ca să fie identificați. Dacă nu sunt identificați, atunci vor fi confiscați și distruși” a mai spus Bogolin.

În ce privește amenințarea cu pesta porcină, în rândul porcilor mistreți, aceasta este încă o amenințare.

Din șapte fonduri forestiere, doar în cinci există pericol. Târlișua și Agrieș e integral, restul parțial. În zona unde a apărut cazul de pestă porcină, din cei aproximativ 34 de porci mistreți au fost vânați vreo 20 și ceva. Acuma, iarna s-a dus, porcii migrează, deci nu putem spune că nu mai există pericol, că am scăpat. Oricum, în județul nostru e caz fericit că nu a afectat porcul domestic. Vânătoarea porcului mistreț va continua până când în zona unde există focarul să rămână doar 0,5 porci mistreți pe kilometru pătrat” a declarat directorul DSVSA.

Ioan Bogolin a mai subliniat faptul că nu se va impune gospodarilor un număr de porcine pe care să îi aibă în ogradă. Dar li se va da o listă cu obligațiile ce le au, în funcție de numărul de porci deținuți.

”E important ca gospodarii să anunțe medicul veterinar imediat ce văd că porcul are ceva probleme. Atunci lucrurile se pot opri din evoluție. Și dacă se confirmă că e pesta porcină și animalul trebuie sacrificat, vom despăgubi animalul la prețul de piață” au mai spus reprezentanții DSVSA.

Până în 8 Martie, 8857 de proprietari au fost despăgubiți, fiind cheltuiți astfel 251.342.690 lei.

 

Awake Festival: Enter Shikari, Coma și mulți alți artiști vor electriza domeniul Teleki, la Mureș! acum 51 de minute- Iubitorii muzicii electro din Transilvania au toate motivele să se pregătească pentru o experiență fantastică în această vară: noi artiști și-au anunțat prezența la Awake Festival – eveniment care se va desfășura pe domeniul Teleki din Gornești, județul Mureș.
De n-ar fi fost, nu s-ar fi povestit acum… acum 3 ore- Cu câțiva ani în urmă, am cunoscut-o pe doamna Lygia Diaconescu, membră în conducerea Ligii Scriitorilor Români, directoarea Revistei româno-canado-americană – Starpress. Ce norocos și împlinit  te simți când îi întâlnești! Oameni care te sprijină, te încurajează, își pun încrederea în talentul tău și o pecetluiesc apoi cu renumele dânșilor!
DE CITIT: O istorie care acoperă de rușine câteva generații… acum 5 ore- Se dă așadar un regat cu atmosferă medievală, un rege malefic hotărât să facă istorie și să cucerească toate ținuturile din jur, indiferent de preț, și o competiție ce va face diferența între sclavie și libertate, între viață și moarte...
FOTO/VIDEO: Noaptea de sâmbătă s-a dovedit magică! Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean acum 7 ore- Bistrițenii au luat cu asalt Muzeul Județean, ieri seară, când și în județul nostru s-a celebrat Noaptea Muzeelor: mii de oameni au trecut pragul instituțiilor muzeale din Bistrița, Sângeorz-Băi și Năsăud, admirând unelte de pe vremea dacilor, mașini de epocă, picturi și sculpturi.
FOTO/VIDEO: S-a așternut stratul alb și frumos mirositor de narcise din Munții Rodnei acum 8 ore- O porțiune din Parcul Național Munții Rodnei s-a îmbrăcat cu straie noi. Poiana cu Narcise a înflorit, astfel că turiștii care ajung în zonă pot admira stratul alb, frumos mirositor ce li se așterne la picioare.
GROAZNIC! Trei fetițe au ajuns de urgență la Pediatrie Cluj, după ce au făcut baie acum 10 ore- La miezul nopții, trei fetițe au fost preluate de echipaje medicale și transportate de urgență la Cluj. Micuțele au început să acuze dureri de cap după ce au făcut baie.
VIDEO: O performanță istorică pentru Gloria! „Expresia mândriei de a fi bistrițean!” acum 21 de ore- Bucurie fără limite astăzi, în Sala Polivalentă din Bistrița: echipa de handbal feminin SC Gloria 2018 - echipa de suflet a bistrițenilor - a reușit o performanță istorică! „Așa arată expresia pură a bucuriei și a mândriei de a fi bistrițean!”
VIDEO: Un sistem învechit, un tarif exorbitant, pubele insalubre amplasate total aiurea…! acum O zi- „Am ajuns să plătim un tarif exorbitant pe colectarea deșeurilor!”, s-a plâns Diana Morar de la PNL Bistrița-Năsăud, reproșând celor din PSD că au adoptat poziția ghiocelului, fără să încerce să remedieze sistemul învechit, tarifele exorbitante, pubelele insalubre amplasate total aiurea…!
Caravana cu medici a ajuns azi la Spermezeu! Ce consulturi de specialitate, gratuite, oferă localnicilor: acum O zi- Peste 100 de persoane vor fi examinate astăzi în localitatea Spermezeu de o echipă de medici specialiști și rezidenți. Totul face parte din proiectul „Caravana cu medici”. Localnicii vor beneficia gratuit de opt consulturi de specialitate.
Carambol în Năsăud și două persoane rănite, din cauza unei șoferițe neatente! acum O zi- Patru mașini au fost avariate și două persoane, rănite! Totul s-a întâmplat în Năsăud, din cauza unei șoferițe neatente.
VIDEO: O mare problemă, în Prundu Bârgăului. „De unde firme…?!” acum O zi- Referindu-se la asfaltarea străzilor din Prundu Bârgăului, primarul Doru Toader Crișan invitat recent la emisiunea „Direct în Problemă”, a mărturisit pentru Bistrițeanul.ro care este marea provocare cu care se confruntă: 
Un bărbat a ajuns la Spital cu arsuri pe jumătate din corp. UPDATE: Bărbatul va fi transferat la o clinică de specialitate din București cu un elicopter SMURD acum O zi- Grav incident în această dimineață în localitatea Simionești. Un bărbat de 35 de ani are arsuri de gradul 2 pe jumătate din suprafața corpului după ce a căzut într-un cazan cu borhot fierbinte. Acesta este transportal la spital pentru investigații.
Se-ntâmplă ACUM: Un bistrițean, în semifinala Arena Bucătarilor! acum O zi- Cei de la Viena Bistro Cafe sunt cuprinși de emoții. Colegul lor, Cristi, este în febra unui renumit concurs culinar. Chiar în aceste momente, el gătește în cadrul primei semifinale Arena Bucătarilor.
Aquabis Bistrița: Se sistează apa potabilă astăzi, în Maieru acum O zi- Aquabis Bistrița își informează clienții în legătură cu faptul că astăzi, 18 mai, se sistează apa potabilă în Maieru și în Lunva Ilvei.
Un chitarist din Bistrița va reprezenta România în Estonia! Premiul cel mare – 5.000 euro! acum O zi- Tânărul chitarist din Bistrița s-a dovedit de departe cel mai bun dintre concurenții care au participat la Timișoara, la Concursul Muzical de Interpretare „Lions” sub egida „Lions European Musical Competition Thomas Kuti”. El va repprezenta România la nivel european, cu ocazia Europa Lions Forum care se va desfășura în acest an, în capitala Estoniei.