Liber la comerțul cu porci! Pesta porcină nu pune piedici!

Liber la comerțul cu porci! Pesta porcină nu pune piedici!

Reprezentanții județului și ai DSVSA dau mână liberă bistrițenilor să cumpere și să vândă porcine. Bineînțeles, respectând anumite condiții. Pesta Porcină nu a afectat animalul domestic, încă, așa că nu ar exista piedici. Totuși, cei care nu se conformează legii vor fi sancționați iar porcii, uciși.

După ce a apărut virusul pestei porcine la Ieud, controalele s-au intensificat și amenzile au început să curgă.

În 2018, DSVSA și IPJ BN au aplicat 107 amenzi, în valoare totală de 155.200 de lei.

Au fost șase porci uciși în 2018 și 21 anul acesta, în urma controalelor. Nici cele 107 amenzi aplicate nu sunt multe, dacă stăm să ne gândim că în județul nostru sunt peste 10.700 de exploatații. Ideea e că nu s-a putut face dovada provenienței, nu aveau certificate, etc. Și atunci animalul a fost ucis, incinerat și îngropat. Nu am mai stat să îl testăm. Mai ales că veneau cu ei din zone unde există virusul pestei porcine, nu ne-am putut risca să se răspândească și la noi. Că până vin rezultatele testărilor, trece ceva timp. Așa că dacă găsim porci în neregulă, îi ucidem” a explicat Ioan Bogolin, directorul DSVSA BN.

Totiuși, bistrițenii au undă verde la cumpărarea și vânzarea de porci. În județul nostru pesta porcină a afectat doar porcul mistreș, așa că nu există motive de a interzice comerțul. Doar târgurile nu sunt acceptate.

”Oamenii își pot repopula gospodăriile, liniștiți. Atâta timp cât au certificatele și documentele de mișcare. Proprietarul porcului trebuie să solicite veterinarului eliberarea documentului. Acesta face demersul necesar. Dacă e din alt județ, să aibă și aviz interjudețean. Nu interzicem circulația porcului, dar cu actele în regulă, ca să fie identificați. Dacă nu sunt identificați, atunci vor fi confiscați și distruși” a mai spus Bogolin.

În ce privește amenințarea cu pesta porcină, în rândul porcilor mistreți, aceasta este încă o amenințare.

Din șapte fonduri forestiere, doar în cinci există pericol. Târlișua și Agrieș e integral, restul parțial. În zona unde a apărut cazul de pestă porcină, din cei aproximativ 34 de porci mistreți au fost vânați vreo 20 și ceva. Acuma, iarna s-a dus, porcii migrează, deci nu putem spune că nu mai există pericol, că am scăpat. Oricum, în județul nostru e caz fericit că nu a afectat porcul domestic. Vânătoarea porcului mistreț va continua până când în zona unde există focarul să rămână doar 0,5 porci mistreți pe kilometru pătrat” a declarat directorul DSVSA.

Ioan Bogolin a mai subliniat faptul că nu se va impune gospodarilor un număr de porcine pe care să îi aibă în ogradă. Dar li se va da o listă cu obligațiile ce le au, în funcție de numărul de porci deținuți.

”E important ca gospodarii să anunțe medicul veterinar imediat ce văd că porcul are ceva probleme. Atunci lucrurile se pot opri din evoluție. Și dacă se confirmă că e pesta porcină și animalul trebuie sacrificat, vom despăgubi animalul la prețul de piață” au mai spus reprezentanții DSVSA.

Până în 8 Martie, 8857 de proprietari au fost despăgubiți, fiind cheltuiți astfel 251.342.690 lei.

 

VIDEO: Faimoasa balerină Corina Dumitrescu, la Bistrița! Câteva recomandări pentru părinți acum 4 ore- Cine și-ar fi închipuit că faimoasa balerină Corina Dumitrescu va ajunge la Bistrița? Fosta solistă a Operei Naționale din București a susținut zilele trecute, la Școala de balet Ovidiu Danci, cursuri de măiestrie și workshopuri, povestind despre suferințele și satisfacțiile unei cariere în dans.
Vrei să ai parte de curcubeu pe cerul gurii și să nu-l superi pe Dumnezeu? Te ajută Gelateria Aniela cu o înghețată specială de post! acum 6 ore- Postul poate reprezenta nu doar o pauză alimentară pentru organism, ci, deși pare greu de crezut, și o ocazie de a încerca noi combinații. Cel puțin așa privesc cei de la Gelateria Aniela cea mai „restrictivă” perioadă din an. Gelateria Aniela vine în ajutorul pofticioșilor cu o variantă de înghețată de post. 
VIDEO: Un proiect fantastic, în mâinile noastre…! O experiență de neuitat acum 8 ore- Sunt o echipă de oameni hotărâți din Bistrița, Cluj, București sau Mureș și au un proiect de suflet, un proiect extraordinar din care putem să facem și noi parte. În schimb, avem onoarea să participăm la o experiență de neuitat… 
A lăsat arma și uniforma pentru echipamentul sportiv. Un militar ne reprezintă țara la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani acum 10 ore- Marcel Bălan va lăsa zilele acestea uniforma și arma pentru echipamentul de alergat. Militarul din cadrul Batalionului 812 Infanterie Bistrița va reprezenta România, alături de cei mai buni sportivi, la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani.
FOTO/VIDEO: O zi perfectă! Aproape 1.500 de voluntari au ajutat la nașterea unei păduri de 10 hectare! acum 11 ore- Impresionantă desfășurare de forțe, ieri, la Sânmihaiu de Câmpie! Aproape 1.500 de voluntari înarmați co voie bună și entuziasm au făcut posibile încă 10 hectare de pădure: Pădurea Transilvania 5.0. „De n-ar fi frunzele și pomii pe care i-ați plantat voi, am fi pă nicări…!”
Daniel Suciu promite să ajute Bistrița! Se ”zbate” pentru două proiecte mult discutate acum 12 ore- Prezent la Bistrița pentru a semna cinci contracte de finanțare, vicepremierul Daniel Suciu a promis că va ajuta Bistrița. Mai mult, acesta a vorbit despre două proiecte mult dezbătute: reabilitarea CNLR și varianta ocolitoare a orașului. 
De citit: Povestea unui trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar… acum O zi- În aparență un pensionar inofensiv, retras într-o existență banală... În realitate, el ascunde un trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar... Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, el acceptă să-și dezvăluie adevărata poveste, participând la o discuție televizată...
FOTO/VIDEO: Marș împotriva avorturilor, pe străzile din Bistrița acum O zi- Sute de bistrițeni au ieșit astăzi, la prânz, în stradă, participând la un marș și un protest simbolic împotriva avorturilor și celebrând astfel cel mai de preț dar – viața. „Într-un asemenea moment critic, când trebuie să ia o decizie, orice femeie trebuie să știe că acolo sus există Dumnezeu. Pentru toată lumea...”
FOTO/VIDEO: E oficial! Bistrița primește 13 milioane de euro pentru Linia Verde! acum O zi- Astăzi s-a semnat la Bistrița și finanțarea a două proiecte de investiții în municipiu. Linia Verde, proiectul „de suflet” al viceprimarului, va primi aproape 13 milioane de euro. Iar lucrările ar trebui să înceapă în acest an. Alte două proiecte semnate azi de Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltarii, vizează investiții în municipiul Bistrița....
FOTO/VIDEO: S-a semnat! Aproape 7 milioane de euro vor fi investiți în sănătate! Se va construi și heliportul! acum O zi- Astăzi, prim vice-premierul României, Daniel Suciu, a semnat două proiecte de investiție în sistemul de sănătate al județului. Acestea ajung la aproape 5 milioane de euro. Heliportul va prinde și el contur, chiar dacă banii vor veni de la Consiliul Județean.
VIDEO: Bistrițenii, terorizați nopțile de drifturile de la mall acum O zi- Parcarea generoasă de la Mol-ul de pe Calea Moldovei pare să fie noul loc favorit al iubitorilor de drifturi. Aceștia își scârțâie roțile bolizilor, nopțile, spre disperarea locuitorilor din zonă.
A mers să plângă un mort și a rămas fără economii. Pățania unui bătrân din Șirioara acum 2 zile- Un bătrân din Șirioara a rămas fără economiile cu care plănuia să-și renoveze casa, chiar în timp ce se afla la înmormântarea unui localnic. Persoane necunoscute au intrat pe geamul lăsat deschis de bătrân și i-au furat din casă 8.500 de lei.
FOTO/VIDEO – S-a crezut la Formula 1 pe Independenței și a făcut praf trei mașini acum 2 zile- Șoferul unui autoturism a reușit să avarieze serios trei autoturisme, după ce a intrat într-un sens giratoriu de pe Bulevardul Independenței cu viteză, fără să acorde prioritate.
25 de ani de închisoare pentru femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după naștere și i-a abandonat într-un pod de bloc acum 2 zile- Lina Crăciun, femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după ce le-a dat naștere și i-a abandonat în podul unui bloc din Bistrița-Bârgăului a fost condamnată la 25 de ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată.
SONDAJ: Se colectează deșeurile selectiv în Bistrița? Nu prea… acum 2 zile- Având în vedere că, din luna martie, Supercom a anunțat că va colecta selectiv deșeurile din Bistrița, am vrut să aflăm ce spun oamenii despre situația din teren. În proporție covârșitoare, locuitorii orașului au recunoscut că gunoiul nu se colectează selectiv…