Liber la comerțul cu porci! Pesta porcină nu pune piedici!

Liber la comerțul cu porci! Pesta porcină nu pune piedici!

Reprezentanții județului și ai DSVSA dau mână liberă bistrițenilor să cumpere și să vândă porcine. Bineînțeles, respectând anumite condiții. Pesta Porcină nu a afectat animalul domestic, încă, așa că nu ar exista piedici. Totuși, cei care nu se conformează legii vor fi sancționați iar porcii, uciși.

După ce a apărut virusul pestei porcine la Ieud, controalele s-au intensificat și amenzile au început să curgă.

În 2018, DSVSA și IPJ BN au aplicat 107 amenzi, în valoare totală de 155.200 de lei.

Au fost șase porci uciși în 2018 și 21 anul acesta, în urma controalelor. Nici cele 107 amenzi aplicate nu sunt multe, dacă stăm să ne gândim că în județul nostru sunt peste 10.700 de exploatații. Ideea e că nu s-a putut face dovada provenienței, nu aveau certificate, etc. Și atunci animalul a fost ucis, incinerat și îngropat. Nu am mai stat să îl testăm. Mai ales că veneau cu ei din zone unde există virusul pestei porcine, nu ne-am putut risca să se răspândească și la noi. Că până vin rezultatele testărilor, trece ceva timp. Așa că dacă găsim porci în neregulă, îi ucidem” a explicat Ioan Bogolin, directorul DSVSA BN.

Totiuși, bistrițenii au undă verde la cumpărarea și vânzarea de porci. În județul nostru pesta porcină a afectat doar porcul mistreș, așa că nu există motive de a interzice comerțul. Doar târgurile nu sunt acceptate.

”Oamenii își pot repopula gospodăriile, liniștiți. Atâta timp cât au certificatele și documentele de mișcare. Proprietarul porcului trebuie să solicite veterinarului eliberarea documentului. Acesta face demersul necesar. Dacă e din alt județ, să aibă și aviz interjudețean. Nu interzicem circulația porcului, dar cu actele în regulă, ca să fie identificați. Dacă nu sunt identificați, atunci vor fi confiscați și distruși” a mai spus Bogolin.

În ce privește amenințarea cu pesta porcină, în rândul porcilor mistreți, aceasta este încă o amenințare.

Din șapte fonduri forestiere, doar în cinci există pericol. Târlișua și Agrieș e integral, restul parțial. În zona unde a apărut cazul de pestă porcină, din cei aproximativ 34 de porci mistreți au fost vânați vreo 20 și ceva. Acuma, iarna s-a dus, porcii migrează, deci nu putem spune că nu mai există pericol, că am scăpat. Oricum, în județul nostru e caz fericit că nu a afectat porcul domestic. Vânătoarea porcului mistreț va continua până când în zona unde există focarul să rămână doar 0,5 porci mistreți pe kilometru pătrat” a declarat directorul DSVSA.

Ioan Bogolin a mai subliniat faptul că nu se va impune gospodarilor un număr de porcine pe care să îi aibă în ogradă. Dar li se va da o listă cu obligațiile ce le au, în funcție de numărul de porci deținuți.

”E important ca gospodarii să anunțe medicul veterinar imediat ce văd că porcul are ceva probleme. Atunci lucrurile se pot opri din evoluție. Și dacă se confirmă că e pesta porcină și animalul trebuie sacrificat, vom despăgubi animalul la prețul de piață” au mai spus reprezentanții DSVSA.

Până în 8 Martie, 8857 de proprietari au fost despăgubiți, fiind cheltuiți astfel 251.342.690 lei.

 

FOTO: Încă 150 de borne au fost sculptate cu măiestrie pentru a înfrumuseța Via Transilvanica acum 5 minute - Via Transilvanica prinde contur tot mai mult și mai mult! Drumul care unește România este evidențiat prin borne unice, frumos sculptate. Artiști și sculptori din Cluj, Iași și chiar și din Bulgaria, tocmai au terminat de sculptat încă 150 de borne.
EXTRA: Surprize şi delicatese, la Târgul de carte „CoşBook” acum O oră - „Coșbook", din nou la Bistriţa! Lansări și prezentări de carte și reviste, ateliere (re)creative, dezbateri, întâlniri cu scriitori, poezie și muzică, premii pentru cititori şi expoziții - toate vă stau la dispoziţie, începând de mâine, la Biblioteca Judeţeană.
VIDEO: În amintirea unor fabuloase întâlniri cu prieteni care îşi făceau de cap… acum 2 ore - Ne-a fost dat şi nouă privilegiul de a retrăi câteva fabuloase întâlniri între prieteni! Erau reputaţi industriaşi, oameni de afaceri sau nobili care se întâlneau când la unul, când la altul acasă şi îşi făceau de cap improvizând…
Unul dintre cei mai buni arheologi bistrițeni scapă de închisoare: era acuzat că ar fi ajutat la „dispariția” unor obiecte foarte valoroase acum 3 ore - Trei ani a durat procesul în care Corneliu Gaiu, unul dintre cei mai buni arheologi ai Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, a fost judecat pentru neglijență în serviciu, fiind acuzat că ar fi ajutat la valorificarea unor obiecte arheologice valoroase. Acesta a fost achitat.
VIDEO: Povestea tinerei care s-a autoincendiat: a crescut la casa de copii și are patru copii care au șanse să ajungă tot în sistemul de protecție acum 19 ore - O tânără de 24 de ani s-a autoincendiat noaptea trecută, după o ceartă cu concubinul. Tânăra se află în stare gravă, într-o clinică de arși din București. M. a crescut la casa de copii și la rândul său patru copii care riscă să ajungă tot în sistemul de protecție...
IN-CON-ȘTI-EN-ȚĂ: Transporta porci fără documente de proveniență! acum 19 ore - În contextul în care România încă e amenințată de virusul pestei porcine, un bistrițean a dat dovadă de inconștiență. Acesta a fost prins în timp ce transporta mai mulți porci. FĂRĂ documente legale.
O mămică fericită: La creșa asta e mai frumos ca-n Franța! acum 20 de ore - Se poate și la creșele din Bistrița! Iar o mămică e fericită când își vede fetița curată, hrănită, iubită și veselă. Asta, după experiența îngrozitoare pe care a avut-o la o „creșă bună din Franța”. ”Tu vezi cât e de curat? E impecabil! Uite că se poate! În România...” a scris mămica pe Facebook.
Oaspeţi de seamă! Peste 1500 de saşi din Austria, Germania, Elveţia sau Africa de Sud, sărbătoresc la Bistriţa acum 21 de ore - Oaspeţi de seamă din Austria, Germania, Elveţia, Cnada, SUA sau Africa de Sud vor celebra la Bistriţa, începând de vineri, Întâlnirea Saşilor de pretutindeni.
EMOŢIONANT: Alexandra Corcode, o tânără elevă, doi bunici şi premiul pentru cel mai bun portret din România! acum 22 de ore - Alexandra Corcode, o tânără liceană din Bistriţa a reuşit o perfomanţă incredibilă! A participat la un concurs naţional de arte şi a adus acasă marele premiu! Fotografia şi profilul la care tânăra studiază sunt la poli opuşi, dar pasiunea şi-a spus cuvântul. VEZI povestea din spatele fotografiei câştigătoare.
FOTO/VIDEO: Prima ploaie a venit şi machiajul s-a bulit! acum 23 de ore - Cum era de aşteptat, odată cu venirea ploilor, marcajele rutiere au început să facă şi ele baie. În această situaţie se află şi DN17, pe o porţiune din Livezile. Deşi marcajele au fost refăcute acum trei săptămâni, nu au ţinut decât până la prima ploaie!
SE POATE! O cooperativă agricolă pregătește o fabrică de suc natural de mere, fără conservanți acum O zi - Agricultorii și procesatorii de fructe și legume din județ par să fi înțeles că fără unitate posibilitățile sunt substanțial mai reduse. O cooperativă agricolă din Breaza pregătește o fabrică de suc natural de mere. Investiția s-ar ridica la 220.000 de euro.
FOTO/VIDEO: Ai bijuterii vechi, din aur, pe care nu le mai porți? Schimbă-le cu bijuterii la modă, la Atlantis Gold! acum O zi - Ți-au fost dragi și le-ai purtat cu mândrie, dar s-au stricat sau modelul e învechit! Nicio problemă! Du-ți bijuteriile vechi la Atlantis Gold și ia-ți altele, la modă, din magazinul lor. Găsești zeci de modele, de la firme cu renume. Bijuteriile sunt diversificate, de la inele simple, la lănțișoare personalizate, inele de logodnă, verighete, lingouri pentru economii în aur și chiar cereluși medicinali ce-ți pot fi aplicați de personalul calificat.
EMOȚIONANT – Îl mai știți pe cățelul torturat cu săgeți? Acum e fericit, la o familie ce-l iubește! acum O zi - Un caz din Simionești a oripilat opinia publică, în 2017. Un cățel a fost folosit pe post de țintă, săgețile perforându--i plămânii și scalpul. Printr-o minune a scăpat. Acum, la doi ani de la incident, familia care l-a adoptat îi mulțmește veterinarului ce i-a scăpat viața.
Se întâmplă AZI, în Bistrița! acum O zi - Dacă aveaţi impresia că este rost de plictiseală, azi în Bistriţa – v-aţi înşelat amarnic: avem din nou la dispoziţie câteva evenimente care ne vor ajuta să trecem lejer peste vremea mohorâtă de afară:
TRAGIC! O femeie din Bistrița-Bârgăului s-a ales cu arsuri pe aproape jumătate din corp după ce și-a dat foc acum O zi - O persoană din Bistrița-Bârgăului a ajuns, noaptea trecută, la Spitalul Județean de Urgență cu arsuri pe 44% din corp, după ce s-a autoincendiat.