Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
Se caută inginer mecanic, responsabil mentenanță sau marketing și ingineri în construcții! Oferte avantajoase de muncă
Până la sesizări scrise mai este cale lungă: Plângerile la adresa Spitalului Județean se fac momentan în mediul online!
FOTO/VIDEO: Omenia... din lada de Zestre a satului bistrițean și năsăudean!
FOTO/VIDEO - Drama unui îngeraș: La doar 10 ani, Edi nu vorbește și abia se mișcă
APEL UMANITAR: Bistrițean, tată a trei copilași, decedat în Germania! E nevoie de implicare!

  533 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Lipsa de lichidități întârzie mult lucrările pe bani europeni de la Silivașu de Câmpie!

28/06/2013 09:39:44 Iulia STUPINEAN  
Administrația locală de la Silivașu de Câmpie se „chinuie” încă din 2010 să finalizeze lucrările pe un proiect integrat pe Măsura 322, finanțat din bani europeni! Realizarea investiției în valoare de 2,5 milioane de euro întârzie datorită lipsei de lichidități cu care se confruntă constructorul și implicit a blocajelor financiare la nivel național.

Finanțarea a fost obținută

În anul 2009, administrația locală de la Silivașu de Câmpie a reușit să acceseze un proiect integrat pe Măsura 322, privind renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale. Investiția în valoare totală de 2,5 milioane de euro cuprinde o serie de obiective extrem de importante pentru oamenii locului.

Este vorba de realizarea rețelei de canalizare și a unei stații de epurare, extinderea rețelei de apă potabilă pe o lungime de 2,5 km (asta după ce alimentarea cu apă a fost finalizată în anul 2008 tot din fonduri comunitare), asfaltarea a 5,3 km de drumuri comunale, reabilitarea și modernizarea Căminului Cultural de la Silivașu de Câmpie și construcția unui centru after-school.

Lucrările au debutat cu stângul

Potrivit primarului Ioan Tiberiu Cămărășan, lucrările la acest proiect au început în primăvara lui 2010, atunci când au început să apară și… primele probleme. Astfel, chiar dacă constructorul și-a început treaba, au fost depuse o serie contestații la licitație, fapt ce a dus la stoparea lucrărilor pentru o bună perioadă de timp.

„Lucrările la acest proiect au fost reluate abia în luna octombrie 2011 având ca termen de finalizare, 10 luni de la debutul lor, respectiv sfârșitul lui august 2012. Așa a apărut și un paradox, pentru că, în contractul de finanțare, termenul de încheiere a lucrărilor era de 15 iulie 2012. SAPARD –ul ne-a somat că nu am terminat investiția și a trebuit să achităm o penalitate de 2% pentru valoarea rămasă a contractului. Am obținut atunci o prelungire a termenului de finalizare a lucrărilor până pe 15 martie, anul curent”, explică Cămărășan.

Din nou penalizați ! 

Însă nici la această dată lucrările nu s-au încheiat, ele fiind executate până acum în proporție de circa 60%. Astfel că, primăria Silivașu de Câmpie se vede nevoită să ceară o nouă prelungire a termenului de încheiere a lucrărilor cu încă 12 luni. Asta doar după ce constructorul va plăti o nouă penalizare de 2%, ceea ce reprezintă aproape 143.000 de lei, fiind necesară și prelungirea scrisorii de garanție de la Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), unde de asemenea s-a achitat un comision de 27.000 de lei.

“Din păcate, dacă nu se va plăti penalizarea, riscăm să pierdem acest proiect! Și implicit să fim somați să returănăm toți banii primiți până la această dată. Eu am speranța că totuși nu vom ajunge aici”, mai spune primarul Ioan Cămărășan.

Lucrare executată în proporție de 60%

La ora actuală, în cadrul proiectului integrat pe Măsura 322 de la Silivașu de Câmpie, a fost finalizată extinderea rețelei de apă potabilă, a fost executată rețeaua de canalizare ( mai puțin stația de epurare și racordurile electrice la cele 4 stații de pompare), au fost asfaltate drumurile comunale în proporție de 50% ( peste 2,5 km) și au fost realizate lucrările de reabilitare și modernizare a Căminului Cultural, de asemenea în proporție de 50%. Singurul obiectiv la care nu s-a făcut deocamdată nimic este centrul after-school.

“Am ajuns în această situație neplăcută cu implementare proiectului datorită situației naționale privind blocajurile financiare și a lipsei de lichidități cu care se confruntă firmele constructoare. Din păcate, eu am preluat proiectul în stadiul în care se afla anul trecut când am fost ales primar al comunei. Dar îl cunosc foarte bine de pe vremea când eram viceprimar iar acum, scopul meu principal este de a finaliza această investiție, una foarte importantă pentru comunitatea de la Silivașu de Câmpie”, a conchis Cămărășan.

Finalizarea proiectului - obiectiv principal pentru Silivașu de Câmpie!

Noul primar al comunei Silivașu de Câmpie, Ioan Tiberiu Cămărășan este unul dintre oamenii cu o vastă experiență în administrație. De la Revoluție încoace a fost consilier local în comuna sa, apoi din 2000 și până în 2012 a fost viceprimar, numărând 3 mandate consecutive. În vara anului trecut, Ioan Cămărășan a devenit primar al comunei Silivașu de Câmpie, moment în care și-a stabilit ca prioritate, finalizarea obiectivelor aflate pe rol ( în special investiția derulată pe Măsura 322) și pregătirea unor noi proiecte care să poată fi finanţate, începând din 2014, prin programe europene.

5199 vizualizari


loading...

Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
09:10 - Vrei o masă de Paște bogată și gustoasă? Comandă Coșul cu Produse tradiționale pregătit de Restaurant Casa Doamnelor!

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro