Locuitorii din Livezile se plâng că le dispar pădurile plantate de străbunici

Locuitorii din Livezile se plâng că le dispar pădurile plantate de străbunici

Locuitorii din Livezile sunt disperați. Pădurile pe care străbunicii lor le-au plantat dispar de la o zi la alta. Primarul comunei spune că defrișările sunt perfect legale.

În localitatea bistrițeană Livezile, locuitorii stau ca pe ace din cauza tăierilor de pădure. Oamenii nu știu ce să mai facă și cum să își protejeze pădurea de amenințările drujbelor care pun la pământ copacii cât ai clipi.

Pe pagina de Facebook STOP Defrișărilor a apărut un anunț în care locuitorii cer disperați ajutor.

„La Bistrița-Năsăud, în comuna Livezile, a fost retezată o pădure întreagă… Cu acte, legal – peste 3000 metri cubi, din spusele drujbiștilor. Ne lasă fără pădure. Zilnic trec peste șase transporturi. Acesta este doar începutul… Este o pădure plantată de străbunicii noștri în urmă cu 80-90 de ani. Locuitorii îi spun Fagii Mari.”, se arată în postarea făcută.

Contactat de reporterii Bistrițeanul.ro, primarul comunei Livezile, Traian Simionca, spune că într-adevăr există tăieri de pădure în acea zonă, dar totul se desfășoară în limitele legalității.

„Este normal ca după câteva zeci de ani să se taie copacii din pădure. Odată ce îmbătrânesc (n.r. – copacii), lemnul se înroșește, adică nu mai poate fi făcut mobilă sau scaune, de exemplu. Acest lucru ne costă fiindcă lemnul nu poate fi valorificat către agenții economici care licitează bani mulți, și atunci la câteva zeci de ani de la plantare partida este scoasă la defrișare. Legislația în vigoare din România ne obligă ca la fiecare tăiere de pădure să curățăm locul și să împădurim. Și împădurirea asta e de două feluri: naturală, adică copacii lasă singuri sămânță sau împădurirea propriu-zisă când se plantează puieți.”, spune primarul.

Edilul a clarificat și situația transporturilor numeroase de lemn pe care locuitorii din Livezile le văd zilnic. Din spusele acestuia, strada pe care trec mașinile încărcate cu trunchiuri de copac a fost închisă trei luni. În tot acest timp, activitatea forestieră a continuat, iar lemnele doborâte în pădure au fost aduse până la drum, urmând a fi distribuite către populație sau către agenții economici, iar acum când strada a fost redeschisă cei care au licitat lemnele pot în sfârșit să facă transporturile.

„Anul acesta am scos pentru agenții economici aproximativ 1900 metri cubi de lemn, iar pentru populația comunei 5500 metri cubi. Deja avem oameni înscriși pe liste care au primit bon și urmează să își primească lemnele.”, a concluzionat Traian Simionca.

Problema semnalată de locuitorii comunei cu privire la tăierile masive de păduri a ajuns și la urechile celor de la Garda Forestieră Județeană Bistrița-Năsăud și Direcția Silvică Bistrița-Năsăud, însă nici unul dintre reprezentanții acestor două instituții nu știu nimic despre această problemă și nu au înregistrat nici o plângere, astfel că nu pot să aplice sancțiuni.

Sursa foto: Facebook – STOP Defrișărilor

ȘOC și GROAZĂ la Căminul de bătrâni: Un bunic a înjunghiat un alt bunic noiembrie 13, 2019 - Un incident grav a avut loc azi la Căminul de Bătrâni din Bistrița. Un bunic l-a înjunghiat pe altul, în zona pieptului. Victima, de 73 de ani, a ajuns la spital. În această după-masă, un echipaj medical și unul al poliției au fost solicitate să intervină la un conflict finalizat cu înjunghieri, la Căminul de...
Purtată de „aripile dragostei” la sute de km distanță! Unde a fost găsită o minoră dispărută de acasă: noiembrie 13, 2019 - O copiluță din Dumitra a plecat de acasă, luni. Ieri, mama fetei i-a anunțat dispariția. Polițiștii au găsit-o rapid. O purtaseră ”aripile dragostei” la 400 de km distanță!
FOTO: I s-a aprins mașina la care lucra noiembrie 13, 2019 - Un bistrițean făcea reparații la mașina unui prieten. La un moment dat, la compartimentul motor a izbucnit un incendiu. A fost nevoie de intervenția pompierilor. 
Michael Anders-Kraus, unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, a plecat la cer noiembrie 13, 2019 - Unul dintre cei mai iubiți sași bistrițeni, Michael Anders Kraus, a plecat la cer, după ce ultima perioadă și-a petrecut-o într-un spital vienez. Plecat din țară de decenii, acesta a pus umărul la fondarea muzeului sașilor de la Viena și a sprijinit trimiterea de ajutoare umanitare în România.
ZVONOTECĂ: Cine-i pesedist, prieten cu sașii și n-a votat-o pe Dăncilă?! noiembrie 13, 2019 - De multe poți să-l acuzi pe primarul Ovidiu Crețu, dar nu de lipsa eleganței și că ar face ceva împotriva credințelor sale. Cum a evitat, elegant și determinat cum îl știm, să o voteze pe prima femeie președinte a PSD ca președinte al României, vă spunem noi...
Elevi, vi se mai pregătește ceva! Noul ministru al educației taie discipline din programa școlară noiembrie 13, 2019 - Elevii au primit o veste bună luna trecută. Timpul petrecut la școală ar putea fi redus. În completarea scăderii numărului de ore, noul ministru al educației vrea și tăierea de discipline.
Aquabis: O stradă din Bistriţa, fără apă potabilă, pentru câteva ore noiembrie 13, 2019 - O stradă din municipiul Bistriţa rămâne fără apă  potabilă azi, pentru câteva ore, anunţă cei de la Aquabis:
SPAIMA ȘOSELELOR! Fostul preot Cristian Pomohaci adună „premii” peste premii de la Rutieră noiembrie 13, 2019 - Fostul preot Cristian Pomohaci bate țara în lung și în lat pentru a ajunge la evenimentele la care este invitat și care îi aduc venituri substanțiale. Se pare că acesta nu prea respectă legislația rutieră și face colecție de sancțiuni de la agenții de la Rutieră.
VIDEO: Se întâmplă în Bistriţa! noiembrie 13, 2019 - Nu e rost de plictiseală, în zilele care urmează, la Bistriţa: aici va poposi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni americani care a copilărit la Teaca şi care va oferi bistriţenilor, alături de profesorul Academiei de muzică din Amsterdam – un recital de excepţie:
SURPRIZĂ! Foștii șefi ai Poliției Bistrițene, trimiși în judecată pentru fapte de corupție, și-ar putea afla pedeapsa înainte de Moș Nicolae noiembrie 13, 2019 - Foștii șefi ai Poliției Bistrițene și-ar putea afla pedeapsa peste exact o săptămână. Judecătorii ar putea veni cu o soluție în acest caz, după aproape 5 ani, zeci de martori audiați și aproape 50 de termene de judecată.
Președintele Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție pe judecătoarea Corina Iacob, după ce aceasta a fost condamnată noiembrie 13, 2019 - Corina Iacob a fost condamnată luna trecută la doi ani și 8 luni de închisoare cu supendare, după ce a luat mită de la fostul secretar de stat Ovidiu Puțura. Președintele României Klaus Iohannis a eliberat-o din funcție, ieri, printr-un decret.
O girafă, noua achiziție a Spitalului Județean! noiembrie 13, 2019 - Un aparat ultra performant a ajuns ieri la Spitalul Județean. E vorba de un radiograf mobil, care seamănă cu o girafă. Această achiziție este foarte importantă pentru pacienții imobilizați.
INTERZIS în Germania, pentru sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud. Ce s-a întâmplat noiembrie 12, 2019 - După ce zilele trecute au câştigat medalia de aur la Campionatul European din Magyarpolány, Ungaria - sportivii Clubului Sleddog Bistrița-Năsăud s-au trezit cu speranţele spulberate, la graniţă: 
VIDEO Conflictul de la Bichigiu lăsat cu înjunghierea unui tânăr ar fi pornit de la un musafir prost-crescut noiembrie 12, 2019 - Un tânăr de 18 ani este în stare gravă într-un spital din Cluj-Napoca, după ce a fost înjunghiat de un bărbat de 42 de ani. Culmea, întreg conflictul ar fi pornit de la un musafir prost-crescut, pe care mama victimei l-ar fi dat afară din casă.
FOTO/VIDEO: Explozie la Dorolea! Aproape 170 de elemente de muniție distruse de pirotehniști noiembrie 12, 2019 - Tot mai multe elemente de muniție, din al Doilea Război Mondial, se găsesc pe teritoriul județului nostru. Azi, la Dorolea, pirotehniștii au distrus aproape 170 de astfel de elemente. CE sfaturi dau reprezentanții ISU BN: