Memorialul Gherla: Să nu ne uităm martirii…!

Memorialul Gherla:  Să nu ne uităm martirii…!

Sunt martirii noștri, din toată România și inclusiv din județul nostru – Bistrița-Năsăud fiind un județ campion al luptei și rezistenței anticomuniste din anii de tristă amintire, 1945-1965, iar Nasui Collection & Gallery organizează în această duminică, 2 septembrie 2018, la Memorialul Gherla un important eveniment expozițional care marchează începutul investigațiilor arheologice preliminare pentru identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi aici.

La evenimentele de la orele 12:00 din Gherla, de pe Dealul Cărămidăriei sunt așteptați toți bunii creștini inclusiv din Bistrița-Năsăud pentru că au de ce.

Memorialul Gherla și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) marchează de la această dată, debușeul cercetărilor arheologice preliminare privind moartea suspectă a multor persoane, ale căror oseminte au fost îngropate într-o zonă a actualului cimitir al localităţii Gherla, considerându-se că au făcut parte din rândul arestaților care au executat condamnări cu caracter politic, fiind de fapt martiri ai neamului nostru.

Despre părintele ieromonah Grigorie Benea de la Gherla am mai scris și am să o fac mereu, până când îi voi sensibiliza pe toți creștinii cu oarece „dare de mână” să sprijine discret și sincer acest proiect. http://memorialulgherla.ro/.

Sunt martirii noștri, din toată România, din Transilvania și inclusiv din județul nostru – Bistrița-Năsăud fiind, aș zice, un județ campion al luptei, rezistenței anticomuniste, din anii de tristă amintire, 1945-1965. (Vezi lucrările profesorului Viorel Rus – „Personalități ale rezistenței anticomuniste din județul Bistrița-Năsăud” și ale preotului Vasile Rus „Martirii din Dealul Crucii”, cu eroii: +++Cardinalul Iuliu Hossu, +++Toader Dumitru, +++Gheorghe Pașca, +++Victor Nedelea, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din Bistrița-Năsăud ș.m.a.).

Atunci răzbunarea securiștilor, orchestrată din umbră de KGB –ul sovietic, a fost cumplită. Mii de martiri au trecut pe la Gherla, sau, mai grav, și-au frânt destinul în acest penitenciar al rătăcirii minții și sufletelor, „o rană deschisă”, cum era perceput și descris, în perioada de ocupație bolșevică.

Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt care a lăsat până azi o rană deschisă în inima orașului. Pentru o creștinească restituire, ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut inițiativa construirii unui  Memorial la Gherla. Așa a fost constituită Asociația Memorialului Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici”.

Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței”, produs de Nasui Collection & Gallery și lansat în 2017, deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Oradea, Gherla.

Nasui Collection & Gallery organizează, pe malul Someșului, un eveniment expozițional cu lucrarea „View from Light” de Bogdan Rață – artistul a expus recent și la Bistrița –  prin care onorează conceptual acest proiect de investigații. „Sculptura de mari dimensiuni (2.50 m) marchează specific, atât ca și conținut simbolic cât și ca prezență arhitecturală, importanța și relevanța spațiului memorial unde este amplasată: spațiul de tortură de la Gherla. Acesta este relevat din punct de vedere artistic ca emoție, prezență fizică și simbolică printr-o lucrare de artă contemporană, convertind mesajul istoric într-un mediu cultural-artistic”.

Îi rog așadar pe toți cei care se vor afla duminică la orele amiezii în zonă, să meargă la Gherla și să ia parte la acest important eveniment pentru cristalizarea și fundamentarea propriei noastre identități, vreau să cred, ca buni creștini români! Să mulțumim proniei divine, restituind posterității personalitatea celor ce și-au dat viața pentru noi. Ei sunt Martirii noștri! Acum începem să-i respectăm așa cum se cuvine!

Ne redobândim astfel, încetul cu încetul, verticalitatea întru Dumnezeu a neamului nostru milenar, de care, parcă, preacurbându-ne, de frică, sau din comoditate, se pare că uitasem.

Radu Moldovan: Mă bucur că s-a făcut dreptate! E un moment istoric pentru județ! decembrie 9, 2019 - Fetele de la CS Gloria 2018 au ajuns în Cupa EHF, după ce Corona Brașov a fost eliminată. Președintele Consiliului Județean s-a arătat mai mult decât bucuros, considerând această veste cadoul timpuriu de Crăciun. Directorul Cosma și antrenorul Pașca au declarat că e un lucru normal. 
Asta-i era ”ocupația”: Se plimba cu trenul și fura telefoane! decembrie 9, 2019 - Bărbatul din Telciu, prins săptămâna trecută de polițiștii dejeni, după ce a furat un telefon, nu era la prima abatere. Se pare că acesta se plimba cu trenul TOCMAI pentru acest motiv. Într-o săptămână a fost prins de trei ori, de oamenii legii, cu telefoane furate în buzunar.
DECIZIE FINALĂ: CS Gloria 2018 intră în locul Coronei Brașov în Cupa EHF decembrie 9, 2019 - Federația Europeană de Handbal a luat decizia, în urmă cu puțin timp, ca CS Gloria Bistrița 2018 Bistrița-Năsăud să înlocuiască formația Corona Brașov în Cupa EHF. 
VIDEO Scandal cu iz penal la Londra. O bistrițeancă acuză un conațional că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire decembrie 9, 2019 - O bistrițeancă de 38 de ani, rezidentă de ani buni în Londra, acuză un conațional, originar tot din Bistrița-Năsăud, că ar fi țepuit-o cu 22.000 de lire. Aceasta a lucrat la firma de construcții a bărbatului și ar fi fost nevoită să scoată din propriul buzunar bani pentru a plăti muncitorii.
NOU de la Agro-Ardeal: Salam nemțesc, din 100 la sută carne și doar cu condimente naturale, făcut după o rețetă veche, din zona Bistriței! decembrie 9, 2019 - Tehnologii și specialiștii în procesarea cărnii de la Agro-Ardeal, ferma și abatorul de la Orheiu Bistriței, lucrează la foc continuu să scoată produse preparate integral din carne, fără a folosi E-uri, doar sare și condimente clasice. După ce la începutul lunii Decembrie au lansat un salam de vită făcut din carne macră și cu condimente naturale, care s-a bucurat de un real succes, având și un preț excelent - 8 lei/ 400 grame, acum anunță lansarea pe piață a unui nou produs - SALAM NEMȚESC CRUD MATURAT. Provocarea la acest produs a fost să respecte tradițională săsească din zona Bistriței, care i-a inspirat. Le-a ieșit, de miercuri noul produs va fi găsit în toate magazinele Agro Ardeal din județ și din țară.
În fața instanței, după ce a condus beat și fără permis! CE pedeapsă a primit: decembrie 9, 2019 - Un bărbat din Budac a fost reținut de polițiști. Acesta condusese un autoturism deși nu deține permis de conducere. Mai mult, a și consumat alcool înainte de a se urca la volan. CE a decis instanța, la momentul înfățișării:
Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează la stat decembrie 9, 2019 - Aproape un sfert din salariații din Bistrița-Năsăud lucrează în diverse instituții ale statului. Județul nostru se regăsește la coada clasamentului din acest punct de vedere, existând județe unde 45% dintre angajați sunt bugetari.
VIDEO: Cui trebuie să mulţumim pentru că avem facultate la Bistriţa decembrie 9, 2019 - Ni se pare deja firesc faptul că în Bistriţa avem extensii universitare sau că elevii au oportunitateade a face o facultate chiar acasă. Dar începuturile acestui fenomen nu au fost deloc uşoare. Nu veţi ghici niciodată cui trebuie să mulţumim pentru acet lucru:
Aquabis angajează şoferi! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! decembrie 9, 2019 - Dacă ai permis de conducere categoriile B, C, D şi atestat de şofer profesionist – ai toate şansele să-ţi găseşti un loc de muncă la Aquabis! Casa Doamnelor caută un bucătar priceput la mâncare tradiţională românească. Laboratoarele Holistic angajează asistent şi biolog!
FOTO/VIDEO: Bornă Via Transilvanica din mii de piese LEGO! Sute de părinți și copii fericiți: decembrie 9, 2019 - A 7-a ediție a expoziției LEGO de iarnă a avut loc în acest sfârșit de săptămână. De această dată exponatele au vrut să atragă atenția asupra naturii și pericolului în care se află aceasta. Printre lucrări, o bornă pentru Via Transilvanica, din peste 5.000 de piese. Sute de părinți și copii au construit în aceste zile, evadând din cotidian.
La un pas de tragedie! Un camion al unității militare din Prundu Bârgăului, suspendat pe un pod din Dej decembrie 9, 2019 - Un camion al unității militare aflat în misiune a fost implicat într-un accident de circulație în Dej, rămânând suspendat pe un pod. Din fericire, nimeni nu a fost rănit grav, însă mastodontul a fost avariat.
VIDEO: Mai multe şcoli profesionale, în Bistriţa-Năsăud, în 2020…? decembrie 9, 2019 - „Nicio muncă nu este ruşinoasă. Trebuie să ne scoatem din cap ideea că dacă mergem la şcoală profesională ne facem de ruşine… Mai bine te duci la şcoala profesională şi înveţi bine o meserie. S-ar putea să-ţi ajute mai mult în viaţă decât un liceu…”
ADMIRABIL! Tășuleasa Social a strâns fonduri pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica la Chicago decembrie 9, 2019 - Tășuleasa Social a reușit să strângă fondurile pentru amenajarea a 80 de kilometri din Via Transilvanica într-o singură zi. S-a întâmplat chiar în ajun de Moș Nicolae, tocmai la Chicago.
FOTO/VIDEO: Incendiu în Crainimăt. O persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum decembrie 8, 2019 - Un incendiu a izbucnit la o casă din localitatea Crainimăt. În urma incidentului o persoană a suferit arsuri minore și intoxicație cu fum.
VIDEO. Gata de zbor, pe un acoperiș în zona industrială a Bistriței, într-o lume nebună decembrie 8, 2019 - Fosta moară de lângă pasarela din Bistrița s-a transformat în locul perfect pentru un inedit protest. De sus de pe acoperișul clădirii părăsite - doi tineri din oraș se revoltă împotriva societății noastre și a valorilor ei precare: Vorbesc despre „o lume nebună”, în care „ce vezi tu în viitor, au distrus toți ieri...”