Memorialul Gherla: Să nu ne uităm martirii…!

Memorialul Gherla:  Să nu ne uităm martirii…!

Sunt martirii noștri, din toată România și inclusiv din județul nostru – Bistrița-Năsăud fiind un județ campion al luptei și rezistenței anticomuniste din anii de tristă amintire, 1945-1965, iar Nasui Collection & Gallery organizează în această duminică, 2 septembrie 2018, la Memorialul Gherla un important eveniment expozițional care marchează începutul investigațiilor arheologice preliminare pentru identificarea rămăşiţelor pământeşti ale deţinuţilor politici decedaţi aici.

La evenimentele de la orele 12:00 din Gherla, de pe Dealul Cărămidăriei sunt așteptați toți bunii creștini inclusiv din Bistrița-Năsăud pentru că au de ce.

Memorialul Gherla și Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) marchează de la această dată, debușeul cercetărilor arheologice preliminare privind moartea suspectă a multor persoane, ale căror oseminte au fost îngropate într-o zonă a actualului cimitir al localităţii Gherla, considerându-se că au făcut parte din rândul arestaților care au executat condamnări cu caracter politic, fiind de fapt martiri ai neamului nostru.

Despre părintele ieromonah Grigorie Benea de la Gherla am mai scris și am să o fac mereu, până când îi voi sensibiliza pe toți creștinii cu oarece „dare de mână” să sprijine discret și sincer acest proiect. http://memorialulgherla.ro/.

Sunt martirii noștri, din toată România, din Transilvania și inclusiv din județul nostru – Bistrița-Năsăud fiind, aș zice, un județ campion al luptei, rezistenței anticomuniste, din anii de tristă amintire, 1945-1965. (Vezi lucrările profesorului Viorel Rus – „Personalități ale rezistenței anticomuniste din județul Bistrița-Năsăud” și ale preotului Vasile Rus „Martirii din Dealul Crucii”, cu eroii: +++Cardinalul Iuliu Hossu, +++Toader Dumitru, +++Gheorghe Pașca, +++Victor Nedelea, președinte al Asociației Foștilor Deținuți Politici din Bistrița-Năsăud ș.m.a.).

Atunci răzbunarea securiștilor, orchestrată din umbră de KGB –ul sovietic, a fost cumplită. Mii de martiri au trecut pe la Gherla, sau, mai grav, și-au frânt destinul în acest penitenciar al rătăcirii minții și sufletelor, „o rană deschisă”, cum era perceput și descris, în perioada de ocupație bolșevică.

Gherla a fost unul din locurile în care s-a suferit cel mai mult și cel mai intens. Mii de oameni, unii dintre ei personalități marcante ale elitei interbelice românești, au umplut celulele și beciurile teribilei închisori, fapt care a lăsat până azi o rană deschisă în inima orașului. Pentru o creștinească restituire, ÎPS Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a avut inițiativa construirii unui  Memorial la Gherla. Așa a fost constituită Asociația Memorialului Gherla și s-a înființat totodată Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici”.

Proiectul „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței”, produs de Nasui Collection & Gallery și lansat în 2017, deschide problematica memoriei istoriei recente a dictaturii comuniste prin crearea și amplasarea de monumente de artă contemporană în orașe unde au existat mișcări de rezistență împotriva comunismului sau spații opresive de detenție: Pitești, Râmnicu Sărat, Brașov, Oradea, Gherla.

Nasui Collection & Gallery organizează, pe malul Someșului, un eveniment expozițional cu lucrarea „View from Light” de Bogdan Rață – artistul a expus recent și la Bistrița –  prin care onorează conceptual acest proiect de investigații. „Sculptura de mari dimensiuni (2.50 m) marchează specific, atât ca și conținut simbolic cât și ca prezență arhitecturală, importanța și relevanța spațiului memorial unde este amplasată: spațiul de tortură de la Gherla. Acesta este relevat din punct de vedere artistic ca emoție, prezență fizică și simbolică printr-o lucrare de artă contemporană, convertind mesajul istoric într-un mediu cultural-artistic”.

Îi rog așadar pe toți cei care se vor afla duminică la orele amiezii în zonă, să meargă la Gherla și să ia parte la acest important eveniment pentru cristalizarea și fundamentarea propriei noastre identități, vreau să cred, ca buni creștini români! Să mulțumim proniei divine, restituind posterității personalitatea celor ce și-au dat viața pentru noi. Ei sunt Martirii noștri! Acum începem să-i respectăm așa cum se cuvine!

Ne redobândim astfel, încetul cu încetul, verticalitatea întru Dumnezeu a neamului nostru milenar, de care, parcă, preacurbându-ne, de frică, sau din comoditate, se pare că uitasem.

Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.
SENSE aniversează 18 ani de modă românească! Discounturi speciale, pentru toţi clienţii, drept răsplată octombrie 18, 2019 - SENSE, marca românească de modă, înfiinţată la Roman ca un business de familie, de soţii Cristina şi Sorin Chiriac, aniversează 18 ani de excelenţă şi inovaţie permanentă! Sense îşi va răsplăti clienţii cu reduceri speciale la cea mai recentă colecţie – “La Dolce Vita” toamnă-iarnă 2019, concepută de designerul Andreea Tincu şi prezentată în premieră pe podiumul MQ Vienna Fashion Week, la începutul acestei toamne.
FOTO/VIDEO: Vom avea și stadion de atletism în Wonderland! S-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul sportiv! octombrie 18, 2019 - Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Noutatea e stadionul de atletism care se va face. Mai mult, Consiliul Județean va scoate din buzunar bani pentru amenajarea unei parcări de 500 de locuri în acea zonă.
A curs cu amenzi date pentru consumul de aurolac octombrie 18, 2019 - Consumatorii de aurolac terorizează comunitatea bistrițeană. Săptămâna trecută a curs cu amenzi date celor surprinși inhalând din pungi. Două persoane au fost amendate și pentru că, în urma inhalării, s-au apucat de făcut scandal.
VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
Aquabis: Se sistează apa în Reteag octombrie 18, 2019 - Astăzi , 18 octombrie 2019, se va sista total furnizarea apei potabile în localitatea Reteag. Ce stradă va fi afectată:
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.