Mocănița Transilvaniei: Ce planuri se fac pentru 2019

Mocănița Transilvaniei: Ce planuri se fac pentru 2019

Proiectul de suflet al voluntarilor din mai multe orașe din România a prins contur în 2018. Asociația Mocănița Transilvaniei are planuri frumoase pentru anul 2019 și speră ca și alți voluntari să li se alăture.

La cumpăna dintre ani se face bilanțul pentru anul ce se încheie. Și se fac planuri pentru cel care începe.

Așa au făcut și cei de la Asociația Mocănița Transilvaniei. Un proiect de voluntariat care a început, a continuat și s-a dezvoltat din pasiune. Trenul mic din Câmpia Transilvaniei a adunat o echipă de oameni hotărâți din Bistrița, Cluj, București, Mureș și alte orașe din România.

„Cea mai importantă realizare din acest an este preluarea în concesiune de la Societatea de Administrare a Activelor feroviare (SAAF) a tronsonului mocăniței dintre Band și Lechința, pe o perioadă de 25 de ani, astfel asigurându-ne în primul rând că linia va rămâne în teren, pe porțiunea existentă între Teaca și Râciu”, spun cei din cadrul Asociației Mocănița Transilvaniei.

Astfel, s-au efectuat mai multe lucrări de mentenanță la calea de rulare. S-a erbicidat, s-a cosit vegetația, s-au defrișat arbuștii crescuți în gabaritul liniei, s-au curățat pasajele, s-au făcut măsurători topografice și s-au instalat panouri informative.

Tot ceea ce s-a făcut a putut fi admirat în 1 iunie și 15 august când s-au organizat plimbări cu drezina.

„După ce strugurii au fost adunați de pe dealurile Lechinței și ale Tecii, am organizat împreună cu Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară Turism Bistrița-Năsăud, evenimentul «Povestea Vinului în Mocănița Transilvaniei», eveniment pe care dorim să-l ducem mai departe și în anii următori”, anunță voluntarii.

Asociația și-a propus să continue investițiile în acest proiect.

Pentru anul 2019 ne propunem să ne mărim echipa de voluntari, să construim depoul drezinei din Teaca, să achiziționăm o motopompă pentru erbicidat, o motocoasă adaptată pentru calea ferată, să continuăm măsurătorile topografice și lucrările începute în anul 2018”, au anunțat cei din cadrul Asociației Mocănița Transilvaniei.

FOTO- Asociația Mocănița Transilvaniei

 

FOTO/VIDEO: Noul model de Biserică Evanghelică acum 4 minute - La 755 de ani de la prima atestare documentară a orașului nu ne putem mândri cu prea multe.  Ceea ce ar fi trebuit să fie simbolul central al Bistriței lasă de dorit. Uite în ce stadiu sunt lucrările de restaurare la care se lucrează de aproape un an.
Stelele și planetele – observate din Pasul Tihuța. Cum a ajuns un observator astronomic în „cel mai întunecat loc din Europa” acum O oră - În urmă cu două zile au început amenajările pentru amplasarea unui telescop în Pasul Tihuța, în incinta sediului asociației Tășuleasa Social. Locația nu a fost aleasă întâmplător, fiind considerată cea mai întunecată zonă din Europa. Au pus umărul la proiectul Tășu elevi din România, Turcia și Statele Unite.
FOTO/VIDEO: Despre femei puternice, provocări, vise şi afaceri de succes, la FlexTour acum 2 ore - Cum să împaci şi capra şi varza? Cum să găseşti un echilibru între viața de familie și cea profesională? Cum să ai succes la locul de muncă și, în același timp, să te bucuri de o familie fericită?
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Ilva Mică acum 3 ore - Astăzi, 17 iulie 2019, se va sista  furnizarea  apei  potabile în localitatea Ilva-Mică, Ce străzi vor fi afectate:
Scandal cauzat de alcool, terminat cu lovituri de cuțit pe Someșului acum 3 ore - Noaptea trecută, un scandal cauzat de alcool s-a terminat cu lovituri de cuțit la un bloc de nefamiliști de pe strada Someșului. Un bărbat a ajuns la spital, după ce a fost tăiat în zona umărului.
FOTO/VIDEO: CAPTURĂ IMPRESIONANTĂ – Doi bistrițeni prinși cu numeroase plante halucinogene acum 15 ore - Doi tineri bistrițeni au fost prinși în trafic de polițiști. Mașina era plină de plante halucinogene. Cei doi tineri au fost duși la sediul poliției, alături de impresionanta captură.
ECLIPSĂ parțială de Lună, la noapte! Se va vedea întreg fenomenul, dacă e senin! acum 19 ore - La noapte, iubitorii de fenomene astrale TREBUIE să stea treji! Va avea loc o eclipsă parțială de Lună. Pe tot parcursul fenomenului, în dreapta Lunii se va afla planeta Saturn și o constelație în formă de casă, constelația Sagittarius. CÂND începe:
Cristina Iurişniţi (USR) solicită demiterea ministrului Ecaterina Andronescu! acum 19 ore - Dezamăgită şi exasperată de prestaţia ministrului Educaţiei, profesoara Cristina Iurişniţi (USR Bistriţa-Năsăud) a solicitat demiterea Ecaterinei Andronescu - care  a picat Bac-ul la geografie, într-o declarație politică ea afirmând recent că Alexandria este județ.
VIDEO: Târgul mare al Bistriţei se apropie! „Încă purtăm tratative şi negocieri” acum 20 de ore - Zece zile de sărbătoare îi aşteaptă pe bistriţeni spre finalul lunii august. „Încă nu este nimic sigur. Încă purtăm negocieri şi tratative care vor fi definitivate în cursul ultimei săptămâni din iulie”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro prof. dr. Dorel Cosma, directorul Palatului Culturii.
Imagine dezolantă, în Turnul Bisericii Evanghelice acum 21 de ore - Ce poate fi mai frumos, într-un turn de biserică, care ar fi și principala atracție a orașului, decât o mini-vietate moartă în descompunere? Mai multe vietăți, probabil. Bistrița este orașul tuturor posibilităților! Partea proastă este că ne cam obișnuim cu asta.
FOTO: Cinci mașini, două accidente, o victimă – la nici 5 minute distanță! acum 22 de ore - Două accidente rutiere au avut loc în urmă cu puțin timp. În unul au fost implicate două autoturisme- fără victime. În al doilea, trei autoturisme, iar o persoană va fi transportată la spital.
Băcăuan căutat pentru tentativă de omor, găsit la noi în județ! UNDE se ascundea: acum 23 de ore - Polițiștii bistrițeni au reușit să găsească pe un băcăuan căutat pentru tentativă de omor. Acesta a fost identificat în județul nostru, la câțiva kilometrii de Bistrița.
FOTO – Mijlocenii Bârgăului: Neatenția face victime acum O zi - Un accident rutier a avut loc în această dimineață pe DN 17, în Mijlocenii Bârgăului. O autoutilitară a lovit un autoturism care a oprit pentru un viraj la stânga. Din cauza neatenției, două persoane au fost rănite.
TRAGIC: Un bunic și-a pierdut viața din cauza mașinii de spălat sub presiune acum O zi - Zi neagră pentru o familie, în urma unui incident din Teaca. Un bunic de aproximativ 60 de ani a murit electrocutat. Acesta utiliza mașina de spălat sub presiune. În ciuda eforturilor depuse, nu s-a mai putut face nimic pentru a-l salva.
FOTO: Au purtat salvatorii pe drumuri că n-au vrut să se împace, după un frecuș în sens acum O zi - Un eveniment rutier a avut loc în sensul giratoriu de la Cap de Bou, din municipiu. O autoutilitară și un autoturism au pătruns în același timp în sens și s-au frecat una de alta. Pentru că șoferii nu au vrut inițial să se înțeleagă, au purtat salvatorii pe drumuri, degeaba.