Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Noi locuri de muncă la Selgros, Royal Slot, Euforia - Floral Boutique și Second Tex!
Copilașul familiei care a rămas sub cerul liber s-a născut ieri! AFLĂ cum poți ajuta familia:
FOTO: De 13 ani muncește pentru propriul muzeu
Nu colectați selectiv? Riscați să rămâneți cu gunoiul la poartă și să fiți amendați
FOTO/VIDEO: Spune-mi unde, când şi cum pot să te mai văd o dată...?
STROLLERS: Magazinul perfect pentru copii și mămici
EDITORIAL: Doi morți, 17 răniți, un cod galben și un comitet județean pentru situații de urgență care nu ne-au folosit la nimic

  632 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Nici anul acesta nu scăpăm de urși și lupi, deși avem de patru ori mai mult decât efectivul optim!

15/07/2017 09:03:26 Raluca NECHITI  
Ministerul Mediului nu vine cu vești bune nici pentru vânători și nici pentru localnicii din Bistrița-Năsăud care locuiesc în zonele de munte și care au avut de-a lungul vremii serioase probleme cu pagubele făcute de animalele sălbatice. Avem 571 de urși, deși efectivul optim e de 156. Câți urși vor să împuște vânătorii:

Ordinul ministrului Mediului, aflat în consultare publică, prin care „se aprobă nivelul de intervenție în cazul speciilor de lupi și urși, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante”, arată că din toată țara ar putea fi vânați 140 de urși și 97 de lupi, însă administratorii fondurilor cinegetice din județ, dar și autoritățile de mediu, spun că numărul este insuficient.

Vânătorii din Bistrița-Năsăud așteptau anexele cu repartiția pe județe al numărului de urși care poate fi recoltat, însă acestea nu vor fi publicate deoarece, conform directorului Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman, Ordinul prevede doar nivelul de intervenție. „Este vorba despre intervenirea acolo unde urșii sau lupii fac pagube însemnate, nefiind o cotă repartizată fiecărui județ în parte”, a explicat pentru Bistrițeanul.ro șeful APM BN.

Și conducerea Agenției pentru Protecția Mediului, dar și vânătorii se plâng că în Bistrița-Năsăud situația este una destul de complicată din cauza pagubelor produse de animalele sălbatice, fiind nevoie de recoltare a animalelor mai ales că de două sezoane în Bistrița-Năsăud nu au mai fost recoltați urși.

Vânătorii au cerut acordul pentru a împușca 65 de urși și 45 de lupi, însă șansele pentru a primi acordul de recoltare sunt minime.

„Ultima cotă de recoltare, în 2015, a fost de 33 de urși din care s-au recoltat 31. De două sezone din Bistrița-Năsăud nu au mai fost recoltați urși, iar noi avem o problemă serioasă – numărul urșilor și al lupilor este de patru ori mai mare decât efectivul optim”, mai spune Sever Roman.

Ultima evaluare, realizată în primăvara acestui an arată că în pădurile din Bistrița-Năsăud există 571 de urși, în timp ce efectivul optim este de 156,  236 de lupi în timp ce efectivul optim este de doar 70. Pisicile sălbatice sunt în număr de 345, iar efectivul optim este de 116. De asemenea, au fost evaluate 66 de exemplare de râs, în timp ce numărul optim ar fi de 30.

 

9483 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
10:10 - Cum ajunge o școală amărâtă de la sat în era digitală. O fundație va oferi laptopuri, tablete și jocuri educative
09:05 - Emoţionant! Copiii din Josenii Bârgăului şi-au impresionat profesorii cu un gest neaşteptat

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro

Close