Notre Dame: Prăbușirea istoriei sub ochii lumii întregi. Cum văd bistrițenii legați de Franța această tragedie

Notre Dame: Prăbușirea istoriei sub ochii lumii întregi. Cum văd bistrițenii legați de Franța această tragedie

Notre Dame, unul dintre simbolurile Franței, este subiectul asupra căruia sunt ațintiți ochii întregii planete. Istoria se repetă, dar de data aceasta la scară mult mai mare. Reconstrucția catedralei mistuite de incendiu devine un obiectiv de importanță pentru întreg Globul.

Momente grele pentru poporul francez, mai ales pentru parizieni, seara trecută. Unul dintre simbolurile capitalei Franței a fost mistuit de flăcări. Un moment de infinită tristeţe pentru francezi şi pentru toţi cei care iubesc şi apreciază un simbol al patrimoniului francez şi al umanităţii.

Este devastator să vezi un simbol al Parisului și al Franței care să se prăbușească în fața ta. A fost acolo sute de ani, iar în câteva minute jumătate din Catedrală se prăbușește pur și simplu. Este vorba de Catedrala Notre Dame, mistuită luni seara de un incendiu care a cuprins acoperișul și turla.

Se pare că istoria se repetă, însă de această dată la o scară mult mai mare. Amintim că în anul 2008 și bistrițenii au trecut prin momente grele, când simbolul orașului a fost cuprins de flăcări sub privirile neputincioase ale locuitorilor.

Cele două incendii, de la Paris și Bistrița, par să aibă un element în comun – lucrările de renovare. Însă ce e interesant e că ambele incendii au izbucnit în momente cruciale pentru comunitățile locale. În Bistrița, înainte de al doilea tur de alegeri municipale, iar în Franța, ieri, la ora 20:00, Emmanuel Macron trebuia să transmită francezilor măsurile pe care le va adopta ca urmare a crizei declașate de Vestele Galbene, însă alocuțiunea lui televizată a fost întreruptă de această tragedie.

 „Ceea ce s-a întâmplat în această seară la Paris, la Catedrala Notre Dame, este o tragedie oribilă. Cel mai rău scenariu a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost câştigată încă, iar următoarele ore vor fi dificile”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Preşedintele francez a mai adăugat că începând de astăzi va lansa o strângere de fonduri la nivel internaţional cu scopul de a restaura clădirea. „Vom reconstrui Notre Dame pentru că asta aşteaptă poporul francez de la noi”, a adăugat Macron.

În aceste momente de mare încercare, care au tulburat o lume întreagă, mesajele de susținere nu au întârziat să apară.

Preşedintele României a afirmat, luni seară, că veştile despre incendiul la Catedrala Notre Dame din Paris sunt „sfâşietoare”, precizând că România este alături de Franţa. „Veşti şfâşietoare din Paris. Notre Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris Klaus Iohannis, luni seară, pe Twitter.

Sunt alături de poporul francez, de cei care susțin turismul cultural din toate colțurile lumii în aceste momente dramatice! Cu siguranță e o pierdere colosală pentru umanitate, dar am încredere în forța Franței și capacitatea ei de a surmonta orice obstacol, dramă, provocare! E țara drepturilor omului, a marilor catedrale, a solidarității!”, este mesajul transmis de Cristina Iurișniți – profesor de limba franceză și deputat USR, pe pagina personală de Facebook.

„Incendiul care a izbucnit ieri la Notre Dame a șocat și întristat o lume întreagă, nu doar pe francezi. Inclusiv pe mine.

 Notre Dame e, în primul rând, un reper pentru istoria Franței. Însă, ceea ce mi se pare interesant este faptul că această tragedie a unit un popor pentru care laicitatea e un principiu pe care se construiește istoria modernă și contemporană a Franței. M-a mișcat profund să văd cum francezii, cu ochii în lacrimi, stăteau ieri seară în fața catedralei și se rugau și cântau pentru ca Notre Dame să fie salvată. Nu cred să fie francez pe care acest incident să nu-l fi marcat într-un fel sau altul.

 Pentru mine, Notre Dame a încetat să mai fie doar un monument – monumentul cel mai vizitat din Franța. Pentru mine, Notre Dame a devenit locul în care mergeam, atunci când timpul îmi permitea, să îmi adun gândurile și să mă reculeg atunci când simțeam nevoie. E un loc încărcat de spiritualitate și de istorie.

 Mă încearcă aceleași sentimente de tristețe și de părere de rău pe care le-am trăit atunci când a ars Biserica Evanghelică din Bistrița. Fiecare om ajunge la un moment dat în viață să se identifice cu anumiți oameni, dar și cu locuri. Deși locuiesc în Paris doar de aproape 2 ani, Notre Dame e, fără doar și poate, locul meu de suflet.

Citind declarațiile oficialităților franceze, am înțeles că structura și interiorul catedralei sunt aproape intacte și că cele mai importante obiecte au putut fi salvate, spre exemplu Coroana de spini a lui Iisus. De asemenea, Președintele Emmanuel Macron a declarat că reconstrucția catedralei devine un obiectiv de importanță națională. În acest sens, mai multe companii s-au mobilizat și au deblocat fonduri de sute de milioane de euro pentru ca Notre Dame să redevină ceea ce a fost până ieri, 15 aprilie.”, declară pentru Bistrițeanul.ro Dan Mădălin Pavel, tânărul angajat în Ministerul Finanțelor din Franța, pentru care Parisul a devenit a doua casă.

Sursa foto: The Guardian

Cupa Casa EMA la înot: Zeci de medalii pentru sportivii din Bistriţa! octombrie 14, 2019 - Sâmbăta aceasta a avut loc cea de-a 9-a ediție a unui eveniment devenit deja tradiţie: Cupa Casa EMA la înot, cea mai importantă competiție de natație din județul Bistrița-Năsăud!
Încă o trecere la nivel cu calea ferată cu dale elastice. Pe unde vom trece ca-n palmă: octombrie 14, 2019 - Încă o trecere la nivel cu calea ferată din Bistrița va avea dale elastice, după cea de pe Drumul Dumitrei Vechi. De dale se va ocupa Primăria Bistrița, iar de semaforizarea sa - CFR.
S-a deschis CMC Brands! Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la ei! octombrie 14, 2019 - Dacă iubiți blugii și hainele faine, musai să treceți pe la CMC Brands în Piaţa Unirii Nr. 3! Un nou magazin şi-a deschis azi larg porţile, cu o mulţime de surprize pentru toţi bistriţenii îndrăgostiţi de blugi.
WEEKEND-ul polițiștilor: Drogați și beți la volan, infractori identificați și închiși, mașini recuperate octombrie 14, 2019 - A fost un weekend plin pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au depistat persoane bete sau drogate la volan. Au depistat, reținut și încarcerat diferiți infractori. Au descoperit și o mașină căutată de nemți. Iar dosarele penale și amenzile au curs ca pe bandă rulantă.
Gelateria Aniela: Toamnă cu miros de lapte și scorțișoară! octombrie 14, 2019 - Toamna aceasta e ...altfel! Și-a schimbat parfumul și miroase a lapte și scorțișoară! Fierbinți și puse împreună într-o ceașcă, numai bune de savurat. Cu ceai de ghimbir sau o cafea, servite în timp ce stai la Gelateria Aniela, cuibărit într-o pătură pe terasă sau înăuntru, la căldurică! Bineînțeles le poți găsi puse și separat, în preparate calde sau reci, depinde de poftele pe care le ai.
FOTO – Dipșa: A rămas blocată în mașină, după ce s-a oprit direct în capul de pod octombrie 14, 2019 - Un accident rutier a avut loc în Dipșa. O mașină a ajuns într-un cap de pod. Șoferița a rămas blocată. A fost extrasă, transportată la spital, iar polițiștii fac verificări.
Iohannis: Războiul cu PSD nu s-a terminat. Urmează bătăliile pentru prezidențiale, locale și parlamentare octombrie 14, 2019 - Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la întrunirea liberalilor din zona Vest, că PNL şi românii sunt în război cu PSD care, din prima zi de mandat, a început ”să atace România şi pe români”.
Se caută mecanic auto, bucătar, contabil sau barman! NOI locuri de muncă, în Bistriţa! octombrie 14, 2019 - PP Auto caută pentru angajare un mecanic auto cu experienţă în reparaţii şi diagnosticare, iar Panebo Gaz angajează contabil! Se caută şi bucătari, barmani, ingineri, brutari sau conducători auto! Se oferă condiţii avantajoase de muncă şi plată!
VIDEO – Proprietarul câinilor de pe Tărpiului: Îmi asum ce s-a-ntâmplat, stau rău cu timpul, dar îi iubesc! octombrie 14, 2019 - Peste 20 de câini stau într-o curte pe strada Tărpiului. Imaginile video surprinse de vecini au oripilat internauții. Câinii se mănâncă între ei și chiar au mâncat puiuți. Proprietarul a ținut să explice că își asumă ceea ce s-a întâmplat. ”Nu am timp destul, dar îi iubesc. Îi hrănesc și mă joc cu ei jumătate de oră pe zi!” a spus acesta. VEDEȚI și declarația reprezentanților DSVSA BN, cât și a unei iubitoare de câini:
FOTO: Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi… octombrie 14, 2019 - Cel mai mare pericol pentru bistriţenii de azi? „Dumnezeu ne oferă la fiecare pas semne…! Prin oamenii şi situaţiile cu care ne confruntăm şi care ar trebui să ne ajute să ne oprim locului şi să descoperim..."
Aquabis: Se sistează apa, în Prundu Bârgăului octombrie 14, 2019 - Astăzi , 14 octombrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în  localitatea Prundu Bârgăului. Ce stradă va fi afectată:
FOTO/VIDEO: Munca migăloasă l-a scăpat de medicamente și i-a readus zâmbetul pe buze octombrie 14, 2019 - A fost forțat să se pensioneze de boală. Iar după ce iubirea vieții lui pleacă dintre cei vii, Luca Oroian simte că ”nu mai e bun la nimic”. Asta până și-a pus pasiunea în practică. Astfel, că e vorba de căluți, ultimul răcnet de motocicletă, un trabant sau un Taf, o căsuță pentru păpuși sau o cutie pentru bijuterii, nenea Luca Oroian nu se dă înapoi de la nicio provocare. Obiectele din lemn ce ies din mâinile sale sunt IMPRESIONANTE.
Cabinete medicale de la Policlinică, inundate! Cum este afectat programul unității medicale: octombrie 14, 2019 - Mai multe cabinete medicale de la policlinica Spitalului Județean de Urgență Bistrița au fost inundate. Deși problema a fost rezolvată, activitatea ambulatoriului a fost perturbată, fiind verificate echipamentele medicale din cabinetele respective.
Dacă ești convins că ea e aleasa, ia-i inelul de logodnă cu diamante de la Atlantis Gold! Luna asta, cu 10 la sută mai ieftin octombrie 13, 2019 - De cele mai multe ori dăruim bijuterii pentru a marca anumite momente importante din viața nostră: o cerere în căsătorie, căsătoria, botezul celui mic, o aniversare mai specială sau a unui om special din viața noastră. Și da, cadoul sub forma unei bijuterii este printre cele mai potrivite: cel drag poate avea mereu amintirea palpabilă a acelui moment fericit din viață, îl poate purta în fiecare zi și da, o bijuterie de aur este în același timp și o investiție bună, aurul este mereu o monedă de schimb.
Ambulanța, pe post de taximetru. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea octombrie 13, 2019 - Potrivit statisticilor, jumătate dintre românii care sună la 112 nu anunţă o urgenţă. Mulţi încă preferă să cheme Ambulanţa pentru dureri banale ori stări de febră, în loc să ceară ajutorul medicilor de familie sau centrelor de permanență. VEZI pentru ce cheamă bistrițenii salvarea: