Notre Dame: Prăbușirea istoriei sub ochii lumii întregi. Cum văd bistrițenii legați de Franța această tragedie

Notre Dame: Prăbușirea istoriei sub ochii lumii întregi. Cum văd bistrițenii legați de Franța această tragedie

Notre Dame, unul dintre simbolurile Franței, este subiectul asupra căruia sunt ațintiți ochii întregii planete. Istoria se repetă, dar de data aceasta la scară mult mai mare. Reconstrucția catedralei mistuite de incendiu devine un obiectiv de importanță pentru întreg Globul.

Momente grele pentru poporul francez, mai ales pentru parizieni, seara trecută. Unul dintre simbolurile capitalei Franței a fost mistuit de flăcări. Un moment de infinită tristeţe pentru francezi şi pentru toţi cei care iubesc şi apreciază un simbol al patrimoniului francez şi al umanităţii.

Este devastator să vezi un simbol al Parisului și al Franței care să se prăbușească în fața ta. A fost acolo sute de ani, iar în câteva minute jumătate din Catedrală se prăbușește pur și simplu. Este vorba de Catedrala Notre Dame, mistuită luni seara de un incendiu care a cuprins acoperișul și turla.

Se pare că istoria se repetă, însă de această dată la o scară mult mai mare. Amintim că în anul 2008 și bistrițenii au trecut prin momente grele, când simbolul orașului a fost cuprins de flăcări sub privirile neputincioase ale locuitorilor.

Cele două incendii, de la Paris și Bistrița, par să aibă un element în comun – lucrările de renovare. Însă ce e interesant e că ambele incendii au izbucnit în momente cruciale pentru comunitățile locale. În Bistrița, înainte de al doilea tur de alegeri municipale, iar în Franța, ieri, la ora 20:00, Emmanuel Macron trebuia să transmită francezilor măsurile pe care le va adopta ca urmare a crizei declașate de Vestele Galbene, însă alocuțiunea lui televizată a fost întreruptă de această tragedie.

 „Ceea ce s-a întâmplat în această seară la Paris, la Catedrala Notre Dame, este o tragedie oribilă. Cel mai rău scenariu a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost câştigată încă, iar următoarele ore vor fi dificile”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Preşedintele francez a mai adăugat că începând de astăzi va lansa o strângere de fonduri la nivel internaţional cu scopul de a restaura clădirea. „Vom reconstrui Notre Dame pentru că asta aşteaptă poporul francez de la noi”, a adăugat Macron.

În aceste momente de mare încercare, care au tulburat o lume întreagă, mesajele de susținere nu au întârziat să apară.

Preşedintele României a afirmat, luni seară, că veştile despre incendiul la Catedrala Notre Dame din Paris sunt „sfâşietoare”, precizând că România este alături de Franţa. „Veşti şfâşietoare din Paris. Notre Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris Klaus Iohannis, luni seară, pe Twitter.

Sunt alături de poporul francez, de cei care susțin turismul cultural din toate colțurile lumii în aceste momente dramatice! Cu siguranță e o pierdere colosală pentru umanitate, dar am încredere în forța Franței și capacitatea ei de a surmonta orice obstacol, dramă, provocare! E țara drepturilor omului, a marilor catedrale, a solidarității!”, este mesajul transmis de Cristina Iurișniți – profesor de limba franceză și deputat USR, pe pagina personală de Facebook.

„Incendiul care a izbucnit ieri la Notre Dame a șocat și întristat o lume întreagă, nu doar pe francezi. Inclusiv pe mine.

 Notre Dame e, în primul rând, un reper pentru istoria Franței. Însă, ceea ce mi se pare interesant este faptul că această tragedie a unit un popor pentru care laicitatea e un principiu pe care se construiește istoria modernă și contemporană a Franței. M-a mișcat profund să văd cum francezii, cu ochii în lacrimi, stăteau ieri seară în fața catedralei și se rugau și cântau pentru ca Notre Dame să fie salvată. Nu cred să fie francez pe care acest incident să nu-l fi marcat într-un fel sau altul.

 Pentru mine, Notre Dame a încetat să mai fie doar un monument – monumentul cel mai vizitat din Franța. Pentru mine, Notre Dame a devenit locul în care mergeam, atunci când timpul îmi permitea, să îmi adun gândurile și să mă reculeg atunci când simțeam nevoie. E un loc încărcat de spiritualitate și de istorie.

 Mă încearcă aceleași sentimente de tristețe și de părere de rău pe care le-am trăit atunci când a ars Biserica Evanghelică din Bistrița. Fiecare om ajunge la un moment dat în viață să se identifice cu anumiți oameni, dar și cu locuri. Deși locuiesc în Paris doar de aproape 2 ani, Notre Dame e, fără doar și poate, locul meu de suflet.

Citind declarațiile oficialităților franceze, am înțeles că structura și interiorul catedralei sunt aproape intacte și că cele mai importante obiecte au putut fi salvate, spre exemplu Coroana de spini a lui Iisus. De asemenea, Președintele Emmanuel Macron a declarat că reconstrucția catedralei devine un obiectiv de importanță națională. În acest sens, mai multe companii s-au mobilizat și au deblocat fonduri de sute de milioane de euro pentru ca Notre Dame să redevină ceea ce a fost până ieri, 15 aprilie.”, declară pentru Bistrițeanul.ro Dan Mădălin Pavel, tânărul angajat în Ministerul Finanțelor din Franța, pentru care Parisul a devenit a doua casă.

Sursa foto: The Guardian

Un bărbat din Măgura Ilvei s-a ales cu răni grave, după ce a fost înghițit de un mal de pământ. A fost solicitat elicopterul SMURD acum 7 minute- În urmă cu puțin timp, un bărbat de 48 de ani din Măgura Ilvei a fost înghițit de un mal de pământ până în zona brâului. Acesta a fost scos de către pompierii voluntari din comună și predat echipajului medical, care a luat decizia de a solicita un elicopter SMURD.
Carolyne Beauty Center angajează recepționistă! SUPER oferte de muncă în Bistrița acum 55 de minute- Carolyne Beauty Center caută o tânără drăguță căreia să-i placă să lucreze în fiecare zi cu frumusețea,  într-o echipă tânără și veselă. Se oferă condiții de cinci stele! Alte locuri de muncă - disponibile în Bistrița:
TRAGIC: Și-a găsit copilul adolescent spânzurat de-o grindă acum 2 ore- O descoperire macabră a avut loc în această dimineață, în localitatea Tărpiu. O mamă și-a găsit copilul, adolescent, spânzurat de-o grindă. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic.
VIDEO: Banii n-aduc fericirea! Dar în cazul Adrianei, îi ”cumpără timp” alături de fetele ei! acum 3 ore- A primit un diagnostic crunt, acum șase ani de zile. Situația nu poate deveni mai roz, dar a găsit o soluție să rămână cât mai mult în viață, alături de fetele ei. Doar că pentru ea, timpul chiar costă bani! Și nu puțini! Iar finanțele... nu îi mai ajung!
FOTO/VIDEO: Cum s-a descurcat tenorul Ștefan Pop în primul concert susținut acasă, după câștigarea Oscarului acum 4 ore- Originar din Bistrița, tenorul Ștefan Pop a fost recent laureat cu unul dintre cele mai importante premii acordate soliștilor de operă, similar cu Oscarul care se oferă în cinematografie. Ieri seară a susținut – nu lipsit de emoții – primul concert acasă după distincția primită în Qatar.
Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 4 ore- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 18 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 20 de ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 20 de ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 22 de ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum 24 de ore- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum O zi- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum O zi- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”
FOTO/VIDEO: Fără speranță?? Castelul din Arcalia se deteriorează tot mai mult! Care e stadiul proiectului de reabilitare: acum O zi- Impunătorul castel al grofului Bethlen, din Arcalia, se deteriorează tot mai mult, la exterior. De jur împrejurul acestuia, panglici și pancarte ce anunță pericolul de accidente. UBB, deținătoarea acestuia, încearcă de trei ani de zile să obțină fonduri pentru reabilitarea acestuia.
FOTO/VIDEO: Emoționant! Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, la procesiunea de Florii acum 2 zile- Sute de bistrițeni, cu ramuri de salcie în mâini, au mărșăluit cântând în această seară pe străzile orașului, participând la procesiunea de Florii: „Și la București, și în alte orașe se organizează procesiuni similare, dar cea de la Bistrița are o importanță aparte”, a admis Înaltpreasfințitul Mitropolit Andrei.