Notre Dame: Prăbușirea istoriei sub ochii lumii întregi. Cum văd bistrițenii legați de Franța această tragedie

Notre Dame: Prăbușirea istoriei sub ochii lumii întregi. Cum văd bistrițenii legați de Franța această tragedie

Notre Dame, unul dintre simbolurile Franței, este subiectul asupra căruia sunt ațintiți ochii întregii planete. Istoria se repetă, dar de data aceasta la scară mult mai mare. Reconstrucția catedralei mistuite de incendiu devine un obiectiv de importanță pentru întreg Globul.

Momente grele pentru poporul francez, mai ales pentru parizieni, seara trecută. Unul dintre simbolurile capitalei Franței a fost mistuit de flăcări. Un moment de infinită tristeţe pentru francezi şi pentru toţi cei care iubesc şi apreciază un simbol al patrimoniului francez şi al umanităţii.

Este devastator să vezi un simbol al Parisului și al Franței care să se prăbușească în fața ta. A fost acolo sute de ani, iar în câteva minute jumătate din Catedrală se prăbușește pur și simplu. Este vorba de Catedrala Notre Dame, mistuită luni seara de un incendiu care a cuprins acoperișul și turla.

Se pare că istoria se repetă, însă de această dată la o scară mult mai mare. Amintim că în anul 2008 și bistrițenii au trecut prin momente grele, când simbolul orașului a fost cuprins de flăcări sub privirile neputincioase ale locuitorilor.

Cele două incendii, de la Paris și Bistrița, par să aibă un element în comun – lucrările de renovare. Însă ce e interesant e că ambele incendii au izbucnit în momente cruciale pentru comunitățile locale. În Bistrița, înainte de al doilea tur de alegeri municipale, iar în Franța, ieri, la ora 20:00, Emmanuel Macron trebuia să transmită francezilor măsurile pe care le va adopta ca urmare a crizei declașate de Vestele Galbene, însă alocuțiunea lui televizată a fost întreruptă de această tragedie.

 „Ceea ce s-a întâmplat în această seară la Paris, la Catedrala Notre Dame, este o tragedie oribilă. Cel mai rău scenariu a fost evitat, chiar dacă bătălia nu a fost câştigată încă, iar următoarele ore vor fi dificile”, a declarat Emmanuel Macron, președintele Franței.

Preşedintele francez a mai adăugat că începând de astăzi va lansa o strângere de fonduri la nivel internaţional cu scopul de a restaura clădirea. „Vom reconstrui Notre Dame pentru că asta aşteaptă poporul francez de la noi”, a adăugat Macron.

În aceste momente de mare încercare, care au tulburat o lume întreagă, mesajele de susținere nu au întârziat să apară.

Preşedintele României a afirmat, luni seară, că veştile despre incendiul la Catedrala Notre Dame din Paris sunt „sfâşietoare”, precizând că România este alături de Franţa. „Veşti şfâşietoare din Paris. Notre Dame, un simbol istoric al culturii europene, este în flăcări în această seară. România este alături de Franţa”, a scris Klaus Iohannis, luni seară, pe Twitter.

Sunt alături de poporul francez, de cei care susțin turismul cultural din toate colțurile lumii în aceste momente dramatice! Cu siguranță e o pierdere colosală pentru umanitate, dar am încredere în forța Franței și capacitatea ei de a surmonta orice obstacol, dramă, provocare! E țara drepturilor omului, a marilor catedrale, a solidarității!”, este mesajul transmis de Cristina Iurișniți – profesor de limba franceză și deputat USR, pe pagina personală de Facebook.

„Incendiul care a izbucnit ieri la Notre Dame a șocat și întristat o lume întreagă, nu doar pe francezi. Inclusiv pe mine.

 Notre Dame e, în primul rând, un reper pentru istoria Franței. Însă, ceea ce mi se pare interesant este faptul că această tragedie a unit un popor pentru care laicitatea e un principiu pe care se construiește istoria modernă și contemporană a Franței. M-a mișcat profund să văd cum francezii, cu ochii în lacrimi, stăteau ieri seară în fața catedralei și se rugau și cântau pentru ca Notre Dame să fie salvată. Nu cred să fie francez pe care acest incident să nu-l fi marcat într-un fel sau altul.

 Pentru mine, Notre Dame a încetat să mai fie doar un monument – monumentul cel mai vizitat din Franța. Pentru mine, Notre Dame a devenit locul în care mergeam, atunci când timpul îmi permitea, să îmi adun gândurile și să mă reculeg atunci când simțeam nevoie. E un loc încărcat de spiritualitate și de istorie.

 Mă încearcă aceleași sentimente de tristețe și de părere de rău pe care le-am trăit atunci când a ars Biserica Evanghelică din Bistrița. Fiecare om ajunge la un moment dat în viață să se identifice cu anumiți oameni, dar și cu locuri. Deși locuiesc în Paris doar de aproape 2 ani, Notre Dame e, fără doar și poate, locul meu de suflet.

Citind declarațiile oficialităților franceze, am înțeles că structura și interiorul catedralei sunt aproape intacte și că cele mai importante obiecte au putut fi salvate, spre exemplu Coroana de spini a lui Iisus. De asemenea, Președintele Emmanuel Macron a declarat că reconstrucția catedralei devine un obiectiv de importanță națională. În acest sens, mai multe companii s-au mobilizat și au deblocat fonduri de sute de milioane de euro pentru ca Notre Dame să redevină ceea ce a fost până ieri, 15 aprilie.”, declară pentru Bistrițeanul.ro Dan Mădălin Pavel, tânărul angajat în Ministerul Finanțelor din Franța, pentru care Parisul a devenit a doua casă.

Sursa foto: The Guardian

RECORD la alcoolemie: Cât a indicat etilotestul în cazul unui șofer din Odorhei acum 16 ore- Polițiștii au avut parte de un șoc, ieri. Aceștia au oprit în trafic un autoturism. La volanul acestuia, un bărbat, rupt de beat. Rezultatul indicat de etilotest a surprins pe oamenii legii.
PERCHEZIŢII în Bistriţa-Năsăud! Prejudiciu de peste 2.000.000 lei, creat prin angajări false acum 16 ore- PERCHEZIŢII în Bistriţa-Năsăud! Începând cu 2009 și până în prezent, trei persoane, având controlul mai multor societăți comerciale cu sediul în județul Bistrița-Năsăud, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
EXTRA: Zestrea Nordului! Spectacol folcloric extraordinar, în weekend, pe pietonal! acum 17 ore- A doua ediţie a unui festival naţional iniţiat anul trecut - Zestrea Nordului - se va desfăşura în acest weekend, la Bistriţa: se anunţă un spectacol folcloric extraordinar la care vor participa ume importante ale folclorului naţional!
Cât durează căsniciile în județul nostru și la ce vârstă divorțează bistrițenii? acum 17 ore- Căsniciile din județul nostru nu sunt încheiate de moartea unui partener, cum spun jurămintele de la nuntă. În realitate în Bistrița-Năsăud multe căsnicii abia trec de „vârsta” de buletin. După cât timp de conviețuire se despart bistrițenii:
Revoltă-n PSD: Viorica Dăncilă, certată de Radu Moldovan acum 19 ore- Reprezentanții PSD au avut o întâlnire la mare, la Neptun. Tensiunile au fost la ele acasă. Iar printre cei mai vocali lideri PSD din țară, s-a aflat și Radu Moldovan. Acesta a avut reproșuri și replici dure la adresa premierului Viorica Dăncilă.
FOTO – Între bucurie și tristețe: Un primar, hotărât să sancționeze tinerii ce vin acasă din străinătate, „dacă mai continuă așa” acum 19 ore- Pe perioada verii comunitățile de la sat, în mod special, se bucură de revenirea acasă a copiilor. Fie că e pe o perioadă scurtă sau mai lungă, bucuria e o stare de fapt. Doar că primarul unei comune e cuprins și de tristețe! ”Sperăm să nu ne puneți în situația de a lua măsuri și de a sancționa” le transmite acesta.
Primele rezultate la Evaluarea Națională! Cum s-au descurcat elevii din Bistriţa-Năsăud acum 21 de ore- Ministerul Educaţiei Naţionale a făcut publice, cu puţin timp în urmă, primele rezultate ale examenului de Evaluare Naţională. În Bistriţa-Năsăud s-au obţinut trei medii de 10. Iată cum s-au descurcat elevii din Bistriţa-Năsăud:
ATENȚIE! Pericol de West Nile! AFLĂ cum te protejezi: acum 22 de ore- Cald și ploi, ploi și cald! Pericolul contaminării cu West Nile e crescut, dată fiind înmulțirea numărului de țânțari. AFLĂ cum te poți proteja:
Aquabis: Se sistează apa în câteva localităţi de pe Valea Bârgăului acum 22 de ore- Astăzi, 25 iunie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în câteva localităţi de pe Vale Bârgăului.
ANUNȚ PUBLIC: Primăria comunei Șanț achiziționează utilaj multifuncțional! acum 23 de ore- Primăria comunei Șanț anunță intenția de a achiziționa un utilaj multifuncțional. Procedura va fi scoasă la licitație prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice în cel mai scurt timp.
FOTO: O imensă bucurie, surprinsă într-un impresionant album foto, la Bistrița acum 24 de ore- O imensă bucurie, dar și mândria de a purta o cămașă tradițională românească a strălucit ieri pe chipurile a zeci de bistrițeni care și-au dat întâlnire la Muzeul Județean. Aici s-a „construit” un inedit album foto: „Chiar cred asta și s-a dovedit că este adevărat: ia  aduce comunitatea împreună și împrăștie în jur multă bucurie…”, a povestit Doris Rai pentru Bistrițeanul.ro.
FOTO/VIDEO: Inedită paradă de modă, de Ziua Universală a Iei, la Muzeul Judeţean acum 2 zile- Curtea Muzeului Judeţean s-a animat în această după-amiază: zeci de doamne şi domnişoare îmbrăcate în minunatele culori ale unor cămăşi tradiţionale româneşti au celebrat aici Ziua Universală a Iei. Inedită paradă de modă, expoziţie, dar şi un micro concert, la Muzeu.
Trei femei agresate fizic de doi bărbați! Unul a fost reținut! acum 2 zile- Un tânăr de 27 de ani și-a bătut soția. Un bărbat de 62 de ani a agresat fizic două femei. Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 62 de ani a fost reținut. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Noutăți de iunie, la AWAKE Festival…! acum 2 zile- Echipa Awake Festival a transmis câteva noutăţi importante care vor conta pentru toţi cei care au de gând să participe la acest eveniment!  Iată despre ce este vorba: 
Ce ți-e și cu neamurile! I-a furat mașina, i-a lovit-o și apoi a plecat de la locul accidentului! acum 2 zile- Doi giurgiuveni, neamuri, le-au dat de lucru polițiștilor. Unul dintre ei a sunat la poliție, anunțând că i-a fost furată mașina. Polițiștii au găsit-o într-un șanț, în urma unui accident. Și nici urmă de ”șofer”.