OAMENI din Bistriţa-Năsăud: James Petri, liceanul pasionat de robotică, student la o universitate de top din Irlanda

OAMENI din Bistriţa-Năsăud: James Petri, liceanul pasionat de robotică, student la o universitate de top din Irlanda

A absolvit în acest an Colegiul Național „Liviu Rebreanu” şi ne-a impresionat în ultimii ani cu invenţiile şi performanţele sale în robotică. De curând este student al unei prestigioase universităţi din Irlanda. De altfel, James Florin Petri a şi copilărit în această ţară, unde, pentru o vreme a muncit ca măcelar…

James Petri a absolvit în acest an Colegiul Liviu Rebreanu, fiind unul dintre membrii de bază ai echipei Bolts and Gears. De câteva zile se află în Irlanda, unde va începe în curând studiile.

Tânărul absolvent nu a avut de dat un examen scris, fiind admis pe bază de dosar. „Mai complicat a fost să înţeleg sistemul lor de admitere… Irlandezii au un sistem pe bază de puncte, cu un maximum de 625. Punctele se acumulează în funcţie de realizări, de note pe parcursul ultimului an de şcoală şi notele din Bacalaureat… Am «alergat» şi eu tot anul după punctele acestea. Iar într-un final, am reuşit să acumulez 522. Ceea ce mi-a asigurat intrarea oriunde aş fi vrut în Irlanda…”, a explicat James Petri pentru Bistriţeanul.ro.

James Petri a cochetat o vreme şi cu ideea de a-şi face studiile în Anglia. „Dacă voiam să merg pe electronică, atunci aş fi avut câteva opţiuni şi acolo. Dar m-a interesat în special robotica. Şi am aflat că Irlanda şi Germania sunt cele mai bune din Europa, pe această ramură. Şi că universitatea acolo îţi oferă multe avantaje. Dar cum nu ştiam germana, am ales Irlanda…”, ne-a mai povestit James.

După ce s-a decis asupra ţării în care va studia în următorii 4 ani, James Petri a avut de ales între două universităţi de top: „La început am avut de ales între Maynooth University şi Trinity College. După ce am vizitat ambele facultăţi şi am discutat cu profesorii, am ales să merg la Maynooth. Pentru că, după parerea mea, mi se potrivea mai bine. În plus cei de aici se bazează mult pe practică. Faţă de universităţile din România, programa merge pe principiul «dacă îţi spunem ceva teoretic, atunci o vei face neapărat şi practic». 

James Petri urmează să studieze în Maynooth Robotică şi Dispozitive Inteligente… „Cu alte cuvinte, învăţ să fac orice – de la cuptoare cu microunde, la roboţi şi până la softuri pentru maşini…”, ne-a mărturisit James Petri.

Tânărul absolvent din Bistriţa nu a început încă anul universitar. Cursurile încep aici abia în 12 octombrie. Dar, pentru acomodare şi pentru că trebuia să fie prezent la facultate din 16 septembrie, James Petri se află în Irlanda de câteva zile.

Voi locui şi face naveta din Dunshaughlin. Este localitatea în care am crescut şi am cele mai multe amintiri de pe vremea când locuiam în Irlanda… Cel mai probabil îmi voi căuta şi un loc de muncă part-time, pentru că nu vreau ca părinţii mei să acopere toate cheltuielile pentru mine…”, ne-a mai povestit James.

Fascinanta sa poveste poate fi citită accesând linkul de mai jos:

FOTO: La 16 ani, măcelar în Irlanda pentru a strânge bani să construiască un braț robotic

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!