OAMENI din Bistriţa-Năsăud: James Petri, liceanul pasionat de robotică, student la o universitate de top din Irlanda

OAMENI din Bistriţa-Năsăud: James Petri, liceanul pasionat de robotică, student la o universitate de top din Irlanda

A absolvit în acest an Colegiul Național „Liviu Rebreanu” şi ne-a impresionat în ultimii ani cu invenţiile şi performanţele sale în robotică. De curând este student al unei prestigioase universităţi din Irlanda. De altfel, James Florin Petri a şi copilărit în această ţară, unde, pentru o vreme a muncit ca măcelar…

James Petri a absolvit în acest an Colegiul Liviu Rebreanu, fiind unul dintre membrii de bază ai echipei Bolts and Gears. De câteva zile se află în Irlanda, unde va începe în curând studiile.

Tânărul absolvent nu a avut de dat un examen scris, fiind admis pe bază de dosar. „Mai complicat a fost să înţeleg sistemul lor de admitere… Irlandezii au un sistem pe bază de puncte, cu un maximum de 625. Punctele se acumulează în funcţie de realizări, de note pe parcursul ultimului an de şcoală şi notele din Bacalaureat… Am «alergat» şi eu tot anul după punctele acestea. Iar într-un final, am reuşit să acumulez 522. Ceea ce mi-a asigurat intrarea oriunde aş fi vrut în Irlanda…”, a explicat James Petri pentru Bistriţeanul.ro.

James Petri a cochetat o vreme şi cu ideea de a-şi face studiile în Anglia. „Dacă voiam să merg pe electronică, atunci aş fi avut câteva opţiuni şi acolo. Dar m-a interesat în special robotica. Şi am aflat că Irlanda şi Germania sunt cele mai bune din Europa, pe această ramură. Şi că universitatea acolo îţi oferă multe avantaje. Dar cum nu ştiam germana, am ales Irlanda…”, ne-a mai povestit James.

După ce s-a decis asupra ţării în care va studia în următorii 4 ani, James Petri a avut de ales între două universităţi de top: „La început am avut de ales între Maynooth University şi Trinity College. După ce am vizitat ambele facultăţi şi am discutat cu profesorii, am ales să merg la Maynooth. Pentru că, după parerea mea, mi se potrivea mai bine. În plus cei de aici se bazează mult pe practică. Faţă de universităţile din România, programa merge pe principiul «dacă îţi spunem ceva teoretic, atunci o vei face neapărat şi practic». 

James Petri urmează să studieze în Maynooth Robotică şi Dispozitive Inteligente… „Cu alte cuvinte, învăţ să fac orice – de la cuptoare cu microunde, la roboţi şi până la softuri pentru maşini…”, ne-a mărturisit James Petri.

Tânărul absolvent din Bistriţa nu a început încă anul universitar. Cursurile încep aici abia în 12 octombrie. Dar, pentru acomodare şi pentru că trebuia să fie prezent la facultate din 16 septembrie, James Petri se află în Irlanda de câteva zile.

Voi locui şi face naveta din Dunshaughlin. Este localitatea în care am crescut şi am cele mai multe amintiri de pe vremea când locuiam în Irlanda… Cel mai probabil îmi voi căuta şi un loc de muncă part-time, pentru că nu vreau ca părinţii mei să acopere toate cheltuielile pentru mine…”, ne-a mai povestit James.

Fascinanta sa poveste poate fi citită accesând linkul de mai jos:

FOTO: La 16 ani, măcelar în Irlanda pentru a strânge bani să construiască un braț robotic

Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.
SENSE aniversează 18 ani de modă românească! Discounturi speciale, pentru toţi clienţii, drept răsplată octombrie 18, 2019 - SENSE, marca românească de modă, înfiinţată la Roman ca un business de familie, de soţii Cristina şi Sorin Chiriac, aniversează 18 ani de excelenţă şi inovaţie permanentă! Sense îşi va răsplăti clienţii cu reduceri speciale la cea mai recentă colecţie – “La Dolce Vita” toamnă-iarnă 2019, concepută de designerul Andreea Tincu şi prezentată în premieră pe podiumul MQ Vienna Fashion Week, la începutul acestei toamne.
FOTO/VIDEO: Vom avea și stadion de atletism în Wonderland! S-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul sportiv! octombrie 18, 2019 - Astăzi s-a semnat contractul de finanțare pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Noutatea e stadionul de atletism care se va face. Mai mult, Consiliul Județean va scoate din buzunar bani pentru amenajarea unei parcări de 500 de locuri în acea zonă.
A curs cu amenzi date pentru consumul de aurolac octombrie 18, 2019 - Consumatorii de aurolac terorizează comunitatea bistrițeană. Săptămâna trecută a curs cu amenzi date celor surprinși inhalând din pungi. Două persoane au fost amendate și pentru că, în urma inhalării, s-au apucat de făcut scandal.
VIDEO – PETELEU, marele supărat din Consiliul Local! octombrie 18, 2019 - Supărare mare ieri, în ședința de Consiliu Local. Ioan Peteleu și-a luat jucăriile și a plecat din sala mare a Primăriei. Culmea, supărarea a fost pe colegii de partid, care nu i-au înțeles dorința inimii.
Aquabis: Se sistează apa în Reteag octombrie 18, 2019 - Astăzi , 18 octombrie 2019, se va sista total furnizarea apei potabile în localitatea Reteag. Ce stradă va fi afectată:
VIDEO: Ursul a coborât și pe șoseaua din Strâmba octombrie 18, 2019 - Urșii și-au făcut deja un obicei să coboare în localități. Azi noapte, încă un urs a fost suprins fugind pe șoseaua din localitatea Strâmba. 
FOTO: Suntem în top la risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Sanitar şi cei de la „Carol Davila” octombrie 18, 2019 - Suntem în top când vine vorba de risipă alimentară, avertizează elevii Liceului Teoretic Sanitar şi cei de la Şcoala Postliceală „Carol Davila” din Bistriţa. Cum au celebrat tinerii Ziua Mondială a Alimentaţiei:
GRAV accident în centrul Sâniacobului. Un ATV s-a răsturnat, iar victima este în stop cardiorespirator octombrie 17, 2019 - Un GRAV accident a avut loc în urmă cu puțin timp în Sâniacob. Un ATV s-a răsturnat în centrul localității, iar victima este în stop cardiorespirator. UPDATE: Din păcate, în ciuda eforturilor salvatorilor, trupul victimei a cedat, iar medicii au declarat decesul.