OAMENI din Bistrița-Năsăud. Octav Ureche, artistul lovit de grenada jandarmilor, în 10 august: „Viața mea s-a schimbat total după protest…”

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Octav Ureche, artistul lovit de grenada jandarmilor, în 10 august: „Viața mea s-a schimbat total după protest…”

Imaginea piciorului zdrobit de grenadă al tânărului artist din Bistrița – Octavian Ureche – participant la protestul din 10 august 2018 și rănit de jandarmii violenți, a devenit virală anul trecut pe internet… De atunci, viața lui Octavian s-a schimbat fundamental: „A fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat…”

L-am întâlnit pe Octavian Ureche zilele trecute, în pub-ul de pe pietonalul Liviu Rebreanu – Brikada, pe care îl coordonează fratele lui. „Sunt mai bine, recuperarea a durat mai mult, pentru că a fost o operație dificilă și nu au ținut copcile – s-au rupt, era prea mare gaura, prea tensionată zona… Acolo unde s-au rupt, am avut rană deschisă vreo patru luni, până la finalul lunii decembrie. Mi-au cusut o dată rana, dar s-a rupt, carnea s-a reparat mai greu… Am crezut că voi umbla vreo două săptămâni în cârje, în schimb au fost două luni, acum s-a închis rana în sfârșit. Arată dubios, cred că ar fi necesară o operație estetică peste vreo doi ani – lipsește carnea acolo, mușchiul nu e afectat, dar estetic, nu arată prea ok…”, a admis Octav, zâmbind.

Ce s-a întâmplat cu plângerea penală depusă la Parchetul Militar? NIMIC…

Octavian Ureche s-a prezentat în cârje la Parchetul Militar… „Am fost atunci, după protest, și am depus plângere, au fost vreo 800 de oameni, dar nu s-a mai întâmplat nimic de atunci. Am fost la Procuratură, am dat probă balistică, am depus o bucată de pantalon găurit cu sângele meu, ca să fie probă de ADN, să se confirme că eu am fost acolo, că e sângele meu… Cu stenogramă, cu procurori și poliție militară în sală… Am zis tot, și am spus de trei ori aceeași poveste, pentru că te reverifică, să nu cumva să înflorești tu, dar nu a fost cazul… Și nu s-a mai întâmplat nimic… A durat  enorm să se elibereze certificatul medico-legal la toată lumea. Adică aproape o lună, în condițiile în care, în mod normal, dura două zile… Și abia cu certificatul puteai să mergi să depui plângerea, ca să ai dovada că ai pățit ce-ai zis că ai pățit… Am și certificatul, scrie clar acolo – lovit de proiectil, bla bla… Dar nu s-a mai întâmplat nimic, a rămas totul în aer…”, ne-a povestit artistul.

Octavian Ureche nu are de gând să lase lucrurile baltă: „Vreau să mă duc la CEDO și la Tribunalul European, dar nu pot face asta până nu trece un an în care nu se rezolvă nimic în România… CEDO acceptă dosarele și plângerile doar în momentul în care țara ta nativă nu rezolvă într-un anumit interval de timp dosarul. Abia după aceea va accepta și CEDO dosarul, până atunci e în curtea României…”, explică Octavian Ureche.

Cum s-a schimbat viața lui Octav Ureche după protestul din 10 august?

„Viața mea s-a schimbat total de atunci… Dar spre bine. Din punctul meu de vedere – grenada asta este poate cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Îi spun Holy Grenade… Până la grenadă aveam o viață bună – lucram în domeniul vfx, aveam firmă, clienți, bani, totul perfect. Și nu m-aș fi oprit, pentru că îmi mergea ok – lucram la Moromeții, eu cu asociatul meu de aproape 10 ani câștigasem proiectul pentru Moromeții și lucram post-producția la Moromeții 2 când m-a lovit grenada…”, și-a amintit Octavian.

Însă după accidentul din Piața Victoriei, el n-a mai putut să lucreze și nici nu a găsit pe nimeni să-l înlocuiască… „În final, am decis să închei și să rup totul… Mi-am încheiat toate contractele, mi-am plătit datoriile și basta…”

 „Ironic – mulțumesc din suflet Jandarmeriei Române…”

Pe mine m-a ajutat mult… A fost un fel de frână de mână la viață… M-a oprit, forțat. Din tot… Și am avut timp să  stau și să mă uit atent la mine, la existența mea, la ce făceam, la portofoliul meu, la cum mă simt, la cine sunt, cine sunt prietenii mei, unde sunt… Lucru pe care nu-l mai făcusem până atunci… Sau îl făcusem așa, tranzitoriu, din mers, în viteză… Din cauza asta mulțumesc din suflet Jandarmeriei Române, ironic, evident. Într-un fel, pe mine m-a ajutat… Sau poate mi-am găsit eu ajutor în toată întâmplarea. M-a deranjat atât de tare încât am hotărât eu să-i creez o dimensiune optimistă evenimentului… A mers, acum sunt ok…”, ne-a mărturisit Octavian Ureche.

Tânărul artist este la Bistrița, de câteva zile: „Deocamdată nu fac nimic special… Stau, îl ajut pe Matei la bar… Ar fi trebuit să plec în Singapore, dar am renunțat. Probabil voi ajunge la Londra, pentru că vânez un film…

Pentru că se ocupă de post-producție și efecte speciale în filme, Octav își dorește mult să lucreze la Dune.

A lucrat și la Jurassic Park, în 2015, dar și la alte filme Hollywood

Însă nu i-a plăcut niciodată foarte mult… „Fiindcă nu ești decât o insectă într-un sistem, în studiourile mari. În România, ca generalist, faci de toate și ai și un control pseudo-creativ asupra proiectului, cât de cât… Adică poți să-i spui regizorului că un lucru sau altul nu este în regulă. În afară, nu ai cum… Ești pus într-o cutiuță și execuți ordinele… Dar dacă tot mi s-a întâmplat faza cu grenada, și dacă tot am aflat că se re-ecranizează Dune, care e una dintre cărțile mele preferate, mi-am zis – Hai să încerc să contribui și eu cu trei pixeli acolo…”, punctează artistul din Bistrița.

Și cum este vorba despre un domeniu mic, și cunoscându-i pe oameni, Octavian Ureche a aflat unde se face Dune, cu aproape 2 ani înainte să termine… „Acum încep filmările, vor fi gata în toamna lui 2020, dar am aflat care este compania principală care va lucra filmul, am prieteni acolo, și am de gând să merg curând la Londra, unde au ei sediul central. Au francize peste tot, iar Dune va fi făcut la divizia lor din Vancouver, dar la Londra trebuie purtate discuțiile. Am mai fost la ei, îi știu, o să le arăt ce-am mai făcut și ce mi-ar plăcea să fac și cum cred că aș putea contribui la proiectul acesta. Presupun că ori mă țin o perioadă în Londra și apoi mă transferă la Vancouver, ori mă transferă direct… Să vedem… Încă nu știu exact cum vor decurge lucrurile, sau dacă voi reuși să ajung acolo, dar asta visez… ”

„Cam asta e povestea în mare, am fost mereu freelancer, dar acum chiar sunt complet liber… Mai lucrez, mai ajut oameni și studiouri, rămân în domeniu, dar aș vrea să fac lucrurile altfel…”, a concluzionat Octavian Ureche…

Becleanul va avea sală de teatru omologată și cinematograf. O personalitate din domeniu o va inaugura februarie 28, 2020 - Anul viitor, orașul Beclean va avea o sală de teatru omologată și un cinematograf, a dezvăluit primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan. La inaugurarea noii case de cultură va fi invitat un cetățean de onoare al orașului:
FII REPORTER: „Te simți ca un gunoi! Nu mai sunați la E-ON GAZ când aveți probleme, că nu vi le rezolvă! februarie 28, 2020 - Locatarii unei scări de bloc din municipiu sunt revoltați de-a dreptul, după ce azi-noapte au căutat soluții să nu înghețe de frig. Deși mirosul de gaz se simțea de muuultă vreme, doar ieri au venit cei de la E-ON Gaz. Au închis totul și au plecat. ”Te simți ca un gunoi! Nu mai sunați la E-on gaz când aveți probleme. Că nu vi le rezolvă, doar vă închide gazul!” au spus aceștia.
Lazany: Ne-ntoarcem la măștile de tifon, în spital, dacă mai continuă isteria cu coronavirusul! februarie 28, 2020 - Panica legată de coronavirus a determinat oamenii să acționeze....isteric. Prețurile urcă exponențial la materialele sanitare, iar oamenii își fac provizii de hrană. ”Ne-ntoarcem la măștile de tifon, în spital, dacă mai continuă isteria cu coronavirusul!” a explicat managerul Lazany. AFLĂ care e situația cu materialele ATÂT de necesare la spital:
O victorie uriașă, pentru copiii cu cerințe educaționale speciale! februarie 28, 2020 - O victorie uriașă - pentru elevii cu cerințe educaționale speciale! Ei vor avea parte de locuri speciale în învățământul de masă. Și asta pentru că Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa din Bistrița, a sesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminării:
FOTO/VIDEO: SCANDAL la Policlinică din cauza programărilor la analize! februarie 28, 2020 - Puțin înainte de ora 08.00: zeci de persoane așteaptă la ușa Policlinicii. ”Ne-au spus ieri să venim azi la 10.00, dar uite că e 08.00 și deja nu mai au bonuri! DE CE își bat joc de noi?? Ne-am săturat să nu ne putem face analizele. Să le plătim. Să se dea bonuri pe telefoane și pe cunoștințe!” au strigat revoltați oamenii.
CORONAVIRUS: Peste 50 de bistrițeni monitorizați la domiciliu! februarie 28, 2020 - De la o zi la alta, numărul persoanelor monitorizate la domiciliu, venite din Italia, crește exponențial. La această oră avem peste 50 de bistrițeni care sunt verificați de simptomatologia coronavirusului.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Lunca Ilvei februarie 28, 2020 - Locuitorii din Lunca ilvei rămân astăzi, 28 februarie 2020, fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță Aquabis.
Garda Forestieră Cluj: NU sunt tăieri ilegale la Arcalia februarie 27, 2020 - Ca urmare a materialului apărut în Bistrițeanul.ro – Garda Forestieră Cluj s-a sesizat din oficiu și a dispus un control în zona menționată. Ce s-a constat la fața locului și cum explică Gaarda Forestieră Cluj dispariția arborilor:
Bistrițenii, întrebați începând de astăzi ce părerea au despre funcționari. Unde găsim chestionarele „de satisfacție” februarie 27, 2020 - Începând de astăzi, bistrițenii care au avut treabă pe la diverse instituții au fost întâmpinați de chestionare „de satisfacție”, prin care să evalueze modul în care și-au făcut treaba funcționarii publici sau cum s-au comportat cu care au intrat în contact. Unde găsim chestionarele: Bistrițenii care s-au bătut astăzi de funcționarii din diverse instituții au...
FOTO: Emoţionantă ceremonie azi, la Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” februarie 27, 2020 - Infanteriștii bistrițeni au îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare, aniversând 25 de ani de activitate a Batalionului 812 Infanterie „BISTRIȚA”. Ceremonia militară organizată cu această ocazie a avut loc la sediul unității, în prezența reprezentanților eșaloanelor superioare, a veteranilor de război, a cadrelor militare active, în rezervă sau retragere.
ANAF verifică tot mai multe persoane fizice. Pot fi solicitate documente pentru fiecare bun cumpărat februarie 27, 2020 - Inspecţiile fiscale derulate de ANAF vor viza din ce în ce mai mult persoanele fizice, anunță cei de la Adevărul.ro. Fie că aveți venituri mari, fie că aveți venituri mici, vă puteți aștepta ca Fiscul să solicite documente pentru fiecare bun cumpărat:
Povestea unui bistrițean dispărut în Italia, acum 18 ani, și găsit pe Facebook! februarie 27, 2020 - După 18 ani de când nu au mai știut nimic despre el, familia unui bistrițean i-au văzut poza celui drag...pe Facebook. Imaginea a fost făcută într-un tramvai din Milano. Acum, cei de acasă speră să-l poată strânge din nou la piept pe Leon.
ANALIZĂ: CUM a vrut un tânăr recidivist, prins drogat la volan și fără permis, să scape de închisoare: februarie 27, 2020 - Un tânăr din Bistrița a condus o mașină pe străzile din municipiu, deși nu avea permis și era și drogat. Când polițiștii i-au făcut semn să oprească, și-a abandonat mașina. A fost prins și oamenii legii au vrut să-l aresteze preventiv. CUM a încercat tânărul să scape de statul după gratii:
Până sâmbătă TREBUIE să dispară rablele din centrul Dumitriței! februarie 27, 2020 - Centrul satului s-a transformat în ”cimitir” de rable, la Dumitrița. Localnicii nu au mai suportat și s-au plâns presei. Omul are timp până sâmbătă să golească domeniul public de mașini.
NU UITAȚI! Mâine începe Târgul de Nunți Wedding Land! TOT ce aveți nevoie pentru marea voastră zi, într-un singur loc! februarie 27, 2020 - Finalul de februarie și prima zi a lunii martie aduc la Bistrița un eveniment dedicat iubirii. Târgul de nunți Wedding Land începe mâine! Cei de la Geea Sposa s-au asigurat că au adunat, în același loc, TOT ce aveți nevoie pentru marea voastră zi!
Micii „afaceriști”: Au luat, la propriu, televizoare dintr-un depozit și le-au vândut mai departe! Acum sunt reținuți! februarie 27, 2020 - Polițiștii au reținut, pentru 24 de ore, trei tineri, printre care și minori, pentru o ”afacere” nelegală. Aceștia au luat, la propriu, televizoare dintr-un depozit și le-au vândut mai departe. 
Centru de recuperare de 4,4 milioane de euro la Figa. Trei categorii de persoane vor avea parte de tratament gratuit februarie 27, 2020 - În 2021 vom putea inclusiv să ne tratăm diferite afecțiuni la Băile Figa, ne promite edilul Becleanului, Nicolae Moldovan. Acesta a obținut o finanțare europeană pentru un centru de recuperare, pregătit pentru mai multe tipuri de tratament. Trei categorii de persoane vor avea parte de tratament gratuit.
Râul Ilva, în creștere din cauza precipitațiilor! Un pod, inundat! februarie 27, 2020 - Autoritățile județene și reprezentanții Comitetului pentru Situații de Urgență monitorizează râul Ilva. Din cauza precipitațiilor, nivelul acestuia este în creștere. Un pod a fost deja inundat.
Primul caz de coronavirus, în România! Pacientul este un tânăr de 25 de ani februarie 27, 2020 - Ministrul Sănătății a anunțat ieri seară primul caz de coronavirus în România. „Suntem din păcate în situația să vă anunțăm că, în urma testării persoanelor din Gorj care au intrat în legătură cu cetățeanul italian, avem primul caz infectat cu COVID-19 de pe teritoriul României” 
Liga Florilor MOL: Războiul celor două Glorii – 28-29. Duminică, 1 martie, vin danezele februarie 27, 2020 - Ar trebui să încep așa: șeful fluierașilor din FRH este din Buzău, așa că, la partida dintre cele două Glorii, arbitrajul a fost tot la un punctuleț distanță.
WONDERLAND: Nu-i mai ajunge Facebook-ul să se admire! S-a întins pe panouri! februarie 26, 2020 - A ratat cineva știrea că vicele Niculae se vrea primar? Dacă cumva n-aveți cont de Facebook să fiți la curent cu știrea anului 2016 - Niculae se vrea primar!, nu mai aveți nicio șansă să scăpați de vice și de zâmbetul lui... galeș. Pe oriunde ai încerca să fugi din oraș, îți va sări în față Niculae. Nu te speria, fii calm, nu înjura și înțelege că nu i-a mai ajuns Facebook-ul. Când vrei să fii primar și tot viitorul tău și al familiei tale stă în asta, chiar nu contează că nu e nici măcar în pre-campanie ca să te afișezi pe stâlpi. Să furi startul e un deranj chiar mic la un ambiț așa de mare!
FOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, în Biserica Romano-Catolică de pe Șincai februarie 26, 2020 - Momente de grație, ieri seară, la Biserica Romano-Catolică de pe Gheorghe Șincai. Bistrițenii au umplut lăcașul de cult, dornici să asiste la un eveniment de excepție, cum nu s-a mai pomenit de ani de zile în Bistrița…
FOTO: N-a adaptat viteza în curbă și a lovit mașina care venea din sensul opus februarie 26, 2020 - S-a întâmplat azi, în Sigmir, în apropiere de intersecția spre Șieu Măgheruș. Șoferul unui microbuz nu a adaptat viteza în curbă, întrând pe contrasens și lovind o autoutilitară care circula regulamentar.
SURSE: Un militar al Brigăzii 81 Mecanizată ar fi fost prins la braconaj februarie 26, 2020 - Weekendul trecut, un militar din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Garnizoana Prundu Bârgăului, ar fi fost prins la braconaj. Surse Bistrițeanul.ro spun că militarul ar fi fost prins cu arma la el și cu vânat.
Noi cazuri de gripă, la Spitalul Județean. Printre pacienți, o fetiță de 2 ani februarie 26, 2020 - Patru pacienți internați la Spitalul Județean de Urgență Bistrița au fost diagnosticați cu gripă. Despre cine este vorba:
VIDEO. Cel mai tare imn pentru Coronavirus, compus de un bistrițean: „Crezi că dacă îți pui mască, nu o să te recunoască…?! Fuuugi!” februarie 26, 2020 - Ca să nu rămânem cu totul repetenți, ca să nu ne luăm prea tare în serios sau pur și simplu ca să ne mai descrețim frunțile / isteriile colective – a apărut, în cele din urmă, și un imn pentru Coronavirus! Este compus de un muzician din Bistrița și cuprinde sfaturi esențiale pentru toți cei care se simt cuprinși de panică:
VIDEO – CORONAVIRUS: Teoretic, cei monitorizați la domiciliu TREBUIE să stea în casă! Practic, pot ieși! februarie 26, 2020 - Cazuri confirmate de coronavirus, NU există. Totuțși, în județul nostru sunt 22 de persoane monitorizate la domiciliu. Toate venite din Italia. Părerile sunt împărțite. Arafat spune că pe perioada monitorizării TREBUIE să stea în casă. Practic...alții îi lasă să iasă...până la magazin.
Șefa AJOFM BN: Am așteptat-o pe doamna ministru să vină să vadă cum ne plouă în cap: februarie 26, 2020 - Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a fost ieri într-o vizită inopinată, în județ. Aceasta a explicat, printre altele, că e nemulțumită de ANOFM, și implicit, de sediile județene ale acesteia. ”Chiar am așteptat-o și aș fi vrut să vină să vadă cum ne plouă în cap” a declarat azi șefa AJOFM BN, Otilia Râpan.
VIDEO: Afișe cu informații despre coronavirus în instituții și școli. Ce mesaje vrea prefectul să ajungă la populație februarie 26, 2020 - Într-o ședință de Colegiu Prefectural, prefectul Stelian Dolha le-a recomandat șefilor de instituții să ajute la informarea bistrițenilor cu privire la coronavirus prin intermediul unor afișe. De asemenea, acesta a recomandat ca astfel de afișe să fie lipite inclusiv în școli.
VIDEO: Șefii de instituții, speriați de chestionarele de evaluare ale prefectului! februarie 26, 2020 - Prefectul Stelian Dolha a anunțat că în fiecare intituție va fi un chestionar prin care cetățenii vor evalua funcționarii. Unii șefi de instituții sunt speriați de aceste chestionare. Motivul? Că ar putea evalua serviciul oferit, nu persoana care i-l oferă.