OAMENI din Bistrița-Năsăud. Octav Ureche, artistul lovit de grenada jandarmilor, în 10 august: „Viața mea s-a schimbat total după protest…”

OAMENI din Bistrița-Năsăud. Octav Ureche, artistul lovit de grenada jandarmilor, în 10 august: „Viața mea s-a schimbat total după protest…”

Imaginea piciorului zdrobit de grenadă al tânărului artist din Bistrița – Octavian Ureche – participant la protestul din 10 august 2018 și rănit de jandarmii violenți, a devenit virală anul trecut pe internet… De atunci, viața lui Octavian s-a schimbat fundamental: „A fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat…”

L-am întâlnit pe Octavian Ureche zilele trecute, în pub-ul de pe pietonalul Liviu Rebreanu – Brikada, pe care îl coordonează fratele lui. „Sunt mai bine, recuperarea a durat mai mult, pentru că a fost o operație dificilă și nu au ținut copcile – s-au rupt, era prea mare gaura, prea tensionată zona… Acolo unde s-au rupt, am avut rană deschisă vreo patru luni, până la finalul lunii decembrie. Mi-au cusut o dată rana, dar s-a rupt, carnea s-a reparat mai greu… Am crezut că voi umbla vreo două săptămâni în cârje, în schimb au fost două luni, acum s-a închis rana în sfârșit. Arată dubios, cred că ar fi necesară o operație estetică peste vreo doi ani – lipsește carnea acolo, mușchiul nu e afectat, dar estetic, nu arată prea ok…”, a admis Octav, zâmbind.

Ce s-a întâmplat cu plângerea penală depusă la Parchetul Militar? NIMIC…

Octavian Ureche s-a prezentat în cârje la Parchetul Militar… „Am fost atunci, după protest, și am depus plângere, au fost vreo 800 de oameni, dar nu s-a mai întâmplat nimic de atunci. Am fost la Procuratură, am dat probă balistică, am depus o bucată de pantalon găurit cu sângele meu, ca să fie probă de ADN, să se confirme că eu am fost acolo, că e sângele meu… Cu stenogramă, cu procurori și poliție militară în sală… Am zis tot, și am spus de trei ori aceeași poveste, pentru că te reverifică, să nu cumva să înflorești tu, dar nu a fost cazul… Și nu s-a mai întâmplat nimic… A durat  enorm să se elibereze certificatul medico-legal la toată lumea. Adică aproape o lună, în condițiile în care, în mod normal, dura două zile… Și abia cu certificatul puteai să mergi să depui plângerea, ca să ai dovada că ai pățit ce-ai zis că ai pățit… Am și certificatul, scrie clar acolo – lovit de proiectil, bla bla… Dar nu s-a mai întâmplat nimic, a rămas totul în aer…”, ne-a povestit artistul.

Octavian Ureche nu are de gând să lase lucrurile baltă: „Vreau să mă duc la CEDO și la Tribunalul European, dar nu pot face asta până nu trece un an în care nu se rezolvă nimic în România… CEDO acceptă dosarele și plângerile doar în momentul în care țara ta nativă nu rezolvă într-un anumit interval de timp dosarul. Abia după aceea va accepta și CEDO dosarul, până atunci e în curtea României…”, explică Octavian Ureche.

Cum s-a schimbat viața lui Octav Ureche după protestul din 10 august?

„Viața mea s-a schimbat total de atunci… Dar spre bine. Din punctul meu de vedere – grenada asta este poate cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Îi spun Holy Grenade… Până la grenadă aveam o viață bună – lucram în domeniul vfx, aveam firmă, clienți, bani, totul perfect. Și nu m-aș fi oprit, pentru că îmi mergea ok – lucram la Moromeții, eu cu asociatul meu de aproape 10 ani câștigasem proiectul pentru Moromeții și lucram post-producția la Moromeții 2 când m-a lovit grenada…”, și-a amintit Octavian.

Însă după accidentul din Piața Victoriei, el n-a mai putut să lucreze și nici nu a găsit pe nimeni să-l înlocuiască… „În final, am decis să închei și să rup totul… Mi-am încheiat toate contractele, mi-am plătit datoriile și basta…”

 „Ironic – mulțumesc din suflet Jandarmeriei Române…”

Pe mine m-a ajutat mult… A fost un fel de frână de mână la viață… M-a oprit, forțat. Din tot… Și am avut timp să  stau și să mă uit atent la mine, la existența mea, la ce făceam, la portofoliul meu, la cum mă simt, la cine sunt, cine sunt prietenii mei, unde sunt… Lucru pe care nu-l mai făcusem până atunci… Sau îl făcusem așa, tranzitoriu, din mers, în viteză… Din cauza asta mulțumesc din suflet Jandarmeriei Române, ironic, evident. Într-un fel, pe mine m-a ajutat… Sau poate mi-am găsit eu ajutor în toată întâmplarea. M-a deranjat atât de tare încât am hotărât eu să-i creez o dimensiune optimistă evenimentului… A mers, acum sunt ok…”, ne-a mărturisit Octavian Ureche.

Tânărul artist este la Bistrița, de câteva zile: „Deocamdată nu fac nimic special… Stau, îl ajut pe Matei la bar… Ar fi trebuit să plec în Singapore, dar am renunțat. Probabil voi ajunge la Londra, pentru că vânez un film…

Pentru că se ocupă de post-producție și efecte speciale în filme, Octav își dorește mult să lucreze la Dune.

A lucrat și la Jurassic Park, în 2015, dar și la alte filme Hollywood

Însă nu i-a plăcut niciodată foarte mult… „Fiindcă nu ești decât o insectă într-un sistem, în studiourile mari. În România, ca generalist, faci de toate și ai și un control pseudo-creativ asupra proiectului, cât de cât… Adică poți să-i spui regizorului că un lucru sau altul nu este în regulă. În afară, nu ai cum… Ești pus într-o cutiuță și execuți ordinele… Dar dacă tot mi s-a întâmplat faza cu grenada, și dacă tot am aflat că se re-ecranizează Dune, care e una dintre cărțile mele preferate, mi-am zis – Hai să încerc să contribui și eu cu trei pixeli acolo…”, punctează artistul din Bistrița.

Și cum este vorba despre un domeniu mic, și cunoscându-i pe oameni, Octavian Ureche a aflat unde se face Dune, cu aproape 2 ani înainte să termine… „Acum încep filmările, vor fi gata în toamna lui 2020, dar am aflat care este compania principală care va lucra filmul, am prieteni acolo, și am de gând să merg curând la Londra, unde au ei sediul central. Au francize peste tot, iar Dune va fi făcut la divizia lor din Vancouver, dar la Londra trebuie purtate discuțiile. Am mai fost la ei, îi știu, o să le arăt ce-am mai făcut și ce mi-ar plăcea să fac și cum cred că aș putea contribui la proiectul acesta. Presupun că ori mă țin o perioadă în Londra și apoi mă transferă la Vancouver, ori mă transferă direct… Să vedem… Încă nu știu exact cum vor decurge lucrurile, sau dacă voi reuși să ajung acolo, dar asta visez… ”

„Cam asta e povestea în mare, am fost mereu freelancer, dar acum chiar sunt complet liber… Mai lucrez, mai ajut oameni și studiouri, rămân în domeniu, dar aș vrea să fac lucrurile altfel…”, a concluzionat Octavian Ureche…

POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea octombrie 20, 2019 - „Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!
Radu Moldovan: Consiliul Local trebuie să facă urgent un credit și să modernizeze integral toate străzile din Bistrița octombrie 20, 2019 - Bistrița s-a transformat într-un adevărat șantier pe toată perioada verii. Municipalitatea a modernizat integral 47 de străzi, însă bistrițenii au criticat dur modul în care au fost făcute lucrările. Emil Radu Moldovan, președintele CJ BN, cere de urgență Consiliului Local accesarea unui credit pentru asfaltarea tuturor străzilor din oraș.
Două angajate ale unui hotel, luate pe sus de poliție! Ce au făcut: octombrie 20, 2019 - Controalele inspectorilor de la imigrări nu se lasă fără rezultate. Acum o săptămână au fost descoperiți 6 ucrainieni lucrând ilegal. Săptămâna aceasta, alte două persoane au fost identificate în aceeași situație. Acestea sunt originare din Republica Moldova și lucrau într-un hotel.
Radu Moldovan: ȘOC pentru PSD! Alegerile europarlamentare ne-au trimis la odihnă octombrie 20, 2019 - Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, a vorbit la mai bine de cinci luni despre rezultatul alegerilor europarlamentare. După închiderea urnelor și numărarea voturilor, PSD a pierdut alegerile și s-a plasat pe locul al doilea. „Poporul român ne-a trimis puțin la hodină” a spus președintele CJ într-o emisiune Bistrițeanul LIVE.
VIDEO: La soare te poți uita, dar la panouri ba! MUTAȚI panourile! octombrie 20, 2019 - Situație oarecum comică, la semnarea contractului pentru Complexul Sportiv din Wonderland. Panourile cu imaginile reprezentative erau înfipte bine în pământ, dar puse invers! La soare te puteai uita, dar la ele ba.
„Profu” cucerește juriul de la festivalul internațional de la Sibiu și aduce la Bistrița premiul cel mare octombrie 20, 2019 - Documentarul „Profu” a reușit să cucerească juriul festivalului internațional de film de la Sibiu! Producția în spatele căreia se află un alt bistrițean a fost desemnată „cel mai bun film din competiția România”.
Aquabis: Avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în Subcetate octombrie 20, 2019 - S-a produs o avarie pe reţeaua de distribuţie a apei, în cartierul Subcetate din Bistriţa! Cum vor fi afectaţi locuitorii din zonă:
„Sunt orașe care sunt orașe doar pe hârtie”. Cum vede un candidat la alegerile prezidențiale reorganizarea administrativ-teritorială octombrie 20, 2019 - Potrivit candidatului la alegerile prezidențiale din partea PMP, Theodor Paleologu este greșit ca în toată țara să se aplice ce se decide de la București. De asemenea, acesta este de părere că o comasare a comunelor și chiar și a județelor ar fi benefică pentru buna gestionare a fondurilor.
VIDEO: Cele mai frumoase creaţii semnate de Chopin – luni, la Bistriţa! octombrie 20, 2019 - O provocare, pentru toţi nostalgicii, romanticii şi visătorii din Bistriţa: luni, 21 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Sinagoga Bistrița, vor avea parte de cele mai frumoase creaţii ale compozitorului polonez Frédéric Chopin!
Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.