OAMENI din Bistriţa-Năsăud: Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei…

OAMENI din Bistriţa-Năsăud:  Sanda Boloş, terapeutul care face minuni cu mâinile şi cu sufletul ei…

Tonică, mereu optimistă şi senină: Sanda Boloş munceşte în fiecare zi la Hotel Metropolis, unde este terapeut şi tratează diverse afecţiuni ale celor care îi trec pragul. A studiat terapiile alternative în Barcelona, de unde a învăţat şi cum să transforme voluntariatul într-o filosofie de viaţă…

O zi pe săptămână – pentru sufletul ei

Nu se poate doar să primeşti în viaţa asta. Trebuie să şi dăruieşti. Eu sunt recunoscătoare pentru tot ce am primit, sunt recunoscătoare pentru copilul şi soţul pe care mi i-a dat Dumnezeu, pentru soacra de treabă pe care o simt alături… Aşa că o zi pe săptămână o dedic acestei recunoştinţe şi sufletului meu: dăruiesc şi eu, la rândul meu, ce ştiu să fac mai bine…”, ne-a mărturisit Sanda Boloş – terapeutul care face minuni cu mâinile sale.

Şi o face, în fiecare miercuri – gratuit – la Centrul Micul Prinţ unde vine de aproape două luni de zile: „Eu obişnuiesc să fac voluntariat pe la azilele de bătrâni. Am lucrat şi înainte cu copii cu sindromul down sau probleme psiho-motorii şi alte dizabilităţi, aşa că pentru mine nu era un teren total necunoscut…

Sanda Boloş s-a declarat încântată de munca sa la Micul Prinţ. Copiii au fost reticenţi la început, dar după a doua  şedinţă, deja s-au relaxat total.

„Cei care sunt hiper-sensibili au parte de un anumit tip de masaj, pentru cei care sunt hipo, pregătesc un alt tip de masaj… Depinde de personalitatea fiecăruia. Sunt chiro-practician, deci aplic începând de la osteopatie, până la drenaj hemolimfatic – la fiecare în parte în funcţie de nevoile sale…”, ne-a mărturisit Sanda Boloş.

Nimic nu se compară cu dragostea lor…

Îşi dă seama de nevoile fiecăruia privindu-i cu atenţie pe copii şi interacţionând cu ei: „Diagnosticul lui spune multe. Îţi dai seama după bioritmul lui, după cum îţi permite să-l atingi, după cum te priveşte… Mulţi dintre ei au tendinţa să meargă pe vârfuri, iar atunci le lucrezi mai mult tendoanele… Un terapeut îşi dă seama!

Nimic nu se compară cu recunoştinţa şi strălucirea din ochii lor. Nici o satisfacţie materială nu se poate compara cu felul în care îmi mulţumesc aceşti copii, aşa cum ştiu ei, atunci când intră în contact vizual cu mine. Sau când coboară de pe masă şi îmi spun că a fost superb. Sau când e vorba despre copii depresivi care la final recunosc că sunt fericiţi după masaj…”, ne mărturiseşte cu lacrimi în ochi Sanda Boloş.

Voluntariatul – o filosofie de viaţă

Sanda Boloş lucrează ca voluntar la Micul Prinţ de aproape două luni şi recunoaşte că face frecvent voluntariat, pentru că aşa a învăţat la şcoala pe care a absolvit-o, în Barcelona.

Am fost oarecum obligaţi, la început să facem şi voluntariat. Am studiat la Politehnica din Barcelona terapiile alternative. Iar acolo se practică intens acest mod de implicare în viaţa comunităţii. M-am obişnuit şi eu cu această idee. A început să-mi placă. Iar după ce ai intrat în contact cu copiii, chiar e greu să te desparţi de ei…”, admite Sanda Boloş.

O vreme a muncit şi în Barcelona, în diverse staţiuni, practicând masajul de recuperare sau paleativ.

Teoretic, ziua de muncă pentru Sanda Boloş începe la ora 9 şi ar trebui să se termine la 17. „Practic, însă, încep pe la 7:30, dar de multe ori trebuie să iau şi între două şedinţe de masaj pe câte cineva dacă apar probleme şi blocaje în sănătatea lor… Aşa că de multe ori termin ziua de muncă pe la 21:00…

Problemele emoţionale au efecte asupra sănătăţii…

Este un terapeut care a învăţat să trateze toate cele trei corpuri ale unei persoane: şi corpul emoţional, şi cel fizic, dar şi cel energetic: „O persoană care are multe frici, are probleme cu coloana. Vine cineva cu blocaj lombar, nefiind vorba despre hernie, totuşi. Şi atunci  începi să lucrezi vertebrele, pentru a le repoziţiona, apoi relaxezi şi fortifici musculatura, dar problema nu se rezolvă, iar blocajul revine iar şi iar. Atunci înseamnă că are o problemă emoţională. Trebuie trecut atunci la fricile constante pe care persoana respectivă le are“, explică Sanda Boloş.

În planul emoţional, se aplică terapia cu flori de bach – „nişte tincturi de plante care te ajută să te reechilibrezi emoţional… Echilibrându-te emoţional, dispare şi problema lombară…”, adaugă Sanda Boloş.

Când se confruntă cu probleme energetice, la diverşi pacienţi, Sanda Boloş aplică acupunctura: „Practic şi auriculopunctura, într-adevăr. Dar îmi place de regulă să le îmbin pe toate: la fiecare persoană mă ajut şi de florile de bach, dar şi de acupunctură sau reflexoterapie. Un masaj le cuprinde pe toate…

Radu Moldovan: Am spus conducerii Guvernului și Partidului de 15 ori de reorganizare administrativă! 9 comune din județ ar trebui să dispară! octombrie 19, 2019 - Radu Moldovan, președintele CJ BN, are o viziune proprie asupra organizării administrative. Acesta consideră că e nevoie de o reorganizare atât la nivel local cât și național. ”În ultimele 6 luni i-am spus conducerii Guvernului și partidului de vreo 15 ori despre acest lucru. Dar momentan, sunt în minoritate!” a declarat Radu Moldovan în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro.
Theodor Paleologu: Afaceri în domeniul Educației? Se poate, dacă nu-și bagă coada Statul Român octombrie 19, 2019 - Unul dintre candidații la alegerile prezidențiale se poate lăuda cu una dintre cele mai profitabile afaceri în domeniul educației. Ce așteptări are de la Statul Român? Doar să fie lăsat în pace...
Biciclist beat mangă, rănit după ce s-a dezechilibrat și a căzut octombrie 19, 2019 - Un bărbat s-a accidentat de unul singur după ce a căzut de pe bicicletă. În urma verificărilor, polițiștii au descoperit că biciclistul era rupt de beat. VEZI ce alcoolemie avea:
FOTO – Spectaculoase imagini, surprinse în Munţii Rodnei! Printre capre negre… octombrie 19, 2019 - Incredibile şi spectaculoase imagini au fost surprinse recent de unul dintre pasionaţii de fotografie în natură – Alex Varga din Rodna: „Nici mie nu-mi vine să cred! Nu pot descrie bucuria..."
Radu Moldovan: PRELEVARE de orice tip de organ, în curând, la Bistrița! octombrie 19, 2019 - De când a preluat frâiele Spitalului Județean, Gabriel Lazany s-a zbătut și pentru a acredita unitatea în prelevarea de organe. Prezent în emisiunea LIVE Bistrițeanul.ro, președintele CJ BN a adus o veste bună. ”La Bistrița se va putea, în curând, preleva orice fel de organ!” a spus acesta.
FOTO/VIDEO. Răscolitor până la lacrimi: „Nu-i lumină nicări… Au murit toţi oamenii…” octombrie 19, 2019 - Grigore Leşe s-a dovedit răscolitor până la lacrimi, ieri seară, la Centrul Cultural Dacia. Alături de el, pe scenă, au urcat câţiva dintre cei mai luminoşi, expresivi şi tulburători artişti. "Am devenit foarte foarte răi. Incredibil de răi. Nu mai avem gram de răbdare unul cu altul”, a spus Radu Moldovan, prezent la eveniment.
Cristina Iurișniți este “puţin dezamăgită” de cele apărute în presă de Dan Barna. Cum le afectează șansele prezidențiale octombrie 19, 2019 - Scandalul izbucnit în jurul liderului și candidatului USR-Plus la președinția României, Dan Barna, nu aduce liniște în USR, replici ale seismului fiind percepute și la Bistrița. În acest context, deputatul bistrițean Cristina Iurișniți a pecizat că e ”puțin dezamăgită” de cele apărute în presă despre Dan Barna și unele contracte pe fonduri europene implementate de firme controlate de liderul USR.
Aquabis: Avarie, la conducta de distribuție a apei, în Ilva Mică octombrie 19, 2019 - O avarie s-a produs ieri seară în Ilva Mică, la conducta de distribuție a apei. Din această cauză, cei de la Aquabis au fost nevoiţi să sisteze apa potabilă în localitate.
Captură impresionantă de infractori! CINE sunt cei cărora poliția le-a venit de hac, ieri: octombrie 18, 2019 - Zi plină ieri pentru polițiștii bistrițeni. Aceștia au reușit să bifeze o captură interesantă de...infractori. Pe lângă zeci de amenzi aplicate. CE au făcut cei ce le-au dat ”de lucru” oamenilor legii:
De ce nu s-a înscris Theodor Paleologu în partidul care, culmea, îl susține la alegerile prezidențiale? octombrie 18, 2019 - Candidează la alegerile prezidențiale, dar nu este membru în partidul care, culmea, îl susține. Cum explică Theodor Paleologu această „anomalie”, mai ales că, în trecut, a avut carnet de membru de partid.
VIDEO – AVERTISMENTUL lui SUCIU: Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ! octombrie 18, 2019 - La final de mandat ca si ministru al dezvoltării, Daniel Suciu a ținut să sublinieze proiectele care le-a făcut ”să prindă viață”. Acesta a enumerat investițiile și s-a declarat mulțumit de munca depusă pentru conjudețenii săi. Mai mult, a lansat și un avertisment. ”Să nu îndrăznească nimeni să oprească investițiile din județ!” a avertizat Daniel Suciu.
Theodor Paleologu: Campania pentru alegerile prezidențiale este total bruiată de criza politică și guvernamentală octombrie 18, 2019 - Prezent vineri la Bistrița, Theodor Paleologu, candidatul PMP la președinția României a criticat dur criza guvernamentală care are loc în plină campanie electorală. Cât despre dezbateri, Paleologu a spus că i-au fost refuzate, deși sunt chiar esența democrației. 
CONTRABANDĂ cu țigări: Două femei și un bărbat, reținuți! octombrie 18, 2019 - Trei bistrițeni, două femei și un bărbat, au fost reținuți de polițiști. Aceștia sunt suspecții principali într-un dosar penal de contrabandă. În urma perchezițiilor domiciliare, polițiștii au ridicat peste 20.000 de țigarete contrafăcute.
VIDEO – Ovidiu Crețu: Investițiile din Wonderland vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului octombrie 18, 2019 - Cu ocazia semnării contractului de finanțare a Complexului Sportiv din Wonderland, primarul orașului a vorbit despre dezvoltarea zonei respective. Acesta a prezentat lucrările care se vor face în continuare în Wonderland. ”Investițiile acestea vor pune Bistrița pe o hartă specială a sportului și agrementului” a susținut Ovidiu Crețu.
FOTO: În căutarea locului de muncă perfect…! octombrie 18, 2019 - Aproape 300 de absolvenţi de liceu sau facultate au luat cu asalt în această dimineaţă sediul AJOFM, în căutarea unui loc de muncă perfect sau pur şi simplu pentru a studia oferta.