OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda

OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda

Mihaela Vancea, absolventa Colegiului „Liviu Rebreanu” şi olimpică de aur la Română, şi-a petrecut toată vara în Uganda, Kampala. Nu doar că a predat copiilor de pe stradă. Dar a reuşit să contribuie decisiv la construirea unui sistem de filtrare a apei potabile, implicându-se într-o campanie de strângere de fonduri…

Venim zilnic la KYDA (Kawempe Youth Development Association), o organizație care funcționează atât ca școală, cât și ca orfelinat. Copiii de pe stradă sunt aduși aici pentru a primi un adăpost și educație. (…)

Condițiile în care trăiesc nu sunt tocmai ușoare, în special pentru că le lipsește ceva vital: apa potabilă. Copiilor le e sete mereu. Pe lângă mâncarea pe care o primesc, li se oferă cuburi de gheață pentru a-și potoli setea. În curte au un tanc de apă construit în 2013, un tanc care colectează apa de ploaie si reprezinta sursa lor principala de apă. Însă acest rezervor e murdar, ar trebui ca o dată la șase luni tancul să fie curățat, dar nu s-a atins nimeni de el în toți acești ani. Sigur, copiii nu se gândesc la detaliile acestea când îi lovește setea, asa ca beau mereu de acolo și se îmbolnăvesc…

Apa este un lux pentru copiii din Uganda…

Mihaela Vancea alături de ceilalţi voluntari au demarat o campanie de fundraising, încercând să strângă 2800 de euro pentru a le oferi copiilor din Uganda apă potabilă.

Au reușit să strângă o parte din bani, au intrat în legătură cu ingineri care le-au făcut un plan pentru a construi un sistem de filtrare și colectare a apei de ploaie. Au estimat costurile și au început să lucreze la proiect cu suma adunată până acum.

Am strâns cei 2800 de euro. După ce a apărut şi pe pagina de fb Bistriteanul, suma a trecut de limita pe care am pus-o noi. Ceea ce a fost minunat! Mai ales că platforma ne reţine câteva taxe de administrare. Am mai fi lăsat platforma deschisa, mi-au scris oameni care erau interesati să mai doneze. Însa urma să plecăm curând şi nu voiam sa riscam sa ramanem cu banii blocati pe platforma. Doar după şapte zile de la momentul unei donaţii putem accesa suma respectivă…”, ne-a explicat Mihaela Vancea.

Cum a ajuns Mihaela Vancea în Uganda/Kampala

Mediul virtual e o mare păcăleală uneori. Înainte să vin am citit multe articole despre Uganda, despre Kampala și toate vorbeau despre cât de grozavă e viața aici. Despre safari și animale, despre muzică, despre dans, despre minunatele piețe cu mâncare…“, ne-a mărturisit Mihaela Vancea.

Dar nicăieri nu a găsit un articol care să fie onest până la capăt. Care să discute și despre igiena precară, posibilitatea de a contacta diverși viruși, dar mai ales, care să menționeze acea stare de alertă în care ești mereu când mergi pe stradă.

Nu ai cum să treci neobservat: oamenii încearcă mereu să se apropie de tine. Unii sunt prietenoși, alții mai puțin, pentru că ești un real fenomen, ești mzungu (om alb). Așa am fost strigați toată vara.”

Sigur, capitala are cartierele ei mai bogate cu clădiri impozante, mall-uri, parcuri, teatru cinema și toate cele, zone în care te întâlnești cu oameni din toate colțurile lumii… Zone safe, în care viața celor de aici pare perfectă.. Dar odată ce treci dincolo de aceste cartiere, peisajul se schimbă. Străzile se transformă într-o mare piață.

Vezi oameni cărând fructe sau bidoane cu apă deasupra capului, vezi capre peste tot, oameni desculți, oameni care se plimbă printre mașini și încearcă să-ți vândă orice, de la dulciuri și fructe la hărți și plase de țânțari.

Noi am locuit în Kawempe, un district care mi-a amintit foarte mult de verile la țară, cu animale care se plimbă în voie, cu străzi nepavate, cu tarabe la tot pasul și genul acela de magazine mici care înghesuie pâinea pe raftul cu detergent, dar magazine în care găsești câte puțin din toate. Cele mai multe gospodării nu au apă potabilă. De altfel nici noi nu am avut, ne-am cumpărat apă îmbuteliată toată vara…“, ne-a mai povestit Mihaela Vancea.

Voluntari în Uganda, în urma unui interviu

Mihaela Vancea a ajuns în Kampala împreună cu prietenul ei, după ce s-au înscris într-un program Erasmus+, prin Serviciul European de Voluntariat (European Volunteering Service). Stagiul durează trei luni de zile. Programul în sine e conceput pentru nouă luni, însă la fiecare trei luni se schimbă şi voluntarii.

Au aflat de acest program printr-un prieten din Bulgaria care fusese deja acceptat. A cerut mai multe detalii, iar după ce a citit proiectul, şi-a trimis CV-ul și scrisoarea de intenție către organizatori. Ulterior au fost contactați telefonic pentru un interviu pe Skype.

Un interviu care, îmi amintesc, m-a pus pe gânduri… Pentru că dincolo de proiect, am discutat și despre riscuri, despre boli, despre vaccinurile necesare. Despre toate acele chestiuni care nu apar în fotografiile de pe social media. O săptămână mai târziu, am aflat că am fost acceptați amândoi, iar de acolo lucrurile au decurs natural. Ne-am luat toate măsurile de siguranță și am fost gata de drum…“, a povestit Mihaela Vancea.

Uganda, respectiv Kawempe, a fost singura opțiune, întrucât proiectul a fost făcut în colaborare cu organizația gazdă, KYDA (Kawempe Youth Development Association), unde aveam să facem voluntariatul“, ne-a mai explicat Mihaela Vancea.

Tânăra din Bistriţa a ajuns în Uganda în 10 iunie, după ce în aprilie a participat la un training de o săptămână, desfăşurat tot în Kawempe. În acea săptămână, împreună cu alți membri ai organizațiilor implicate, tinerii şi-au creat un plan de acțiune pentru cele nouă luni de voluntariat…  

Clipe atât de intense și emoționante…

E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Să simt că gesturile mele au fost poate prea mici. Că nu am făcut suficient, cu toate că ei s-au arătat extrem de fericiți pentru simplul fapt că eram acolo și ne petreceam timp cu ei. A fost emoționat să văd că un copil care vine cu mâncare la școală o va împărți cu ceilalți care nu au.

Emoționat – pentru că în ziua în care ne-am decis să le gătim ceva, ne-au spus că e cea mai bună mâncare pe care au primit-o. Şi că n-o să ne uite niciodată. Ne-au dăruit un pix roșu ca să nu îi uităm nici noi… De parcă s-ar putea să-i uitam vreodată…!

Emoționat – când vezi că se bucură de cele mai simple lucruri, că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume.

Emoționant – când se agață de tine, când îți zâmbesc, când îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea…

Emoționant când vezi un copil care împarte un biscuite în așa fel încât să ajungă și la colegii lui.

Când vezi că unul din ei are o bomboană pe care o savurează câteva secunde și o dă apoi mai departe să guste și ceilalți.

Copleșitor, când vin și îți spun că nu au părinți și te întreabă dacă tu ai. În momentul acela te simți cel mai vinovat…

A fost intens pentru că am trăit un amalgam de emoții. Am locuit nouă oameni într-o casă, am făcut un buget comun, cumpărături comune, am gătit împreună, am lucrat împreună.

După ce stai cu 9 oameni în casă, ieși afară și te izbeşte o stare continuă de alertă. Oamenii se apropie de tine, te ating… La piață nu ți se zice niciodată prețul real. Trebuie să negociezi mult până să cumperi un produs cu aceeași sumă cu care o cumpără un localnic…”, ne-a mărturisit Mihaela Vancea.

Igiena este precară. Siguranța este precară și ea.

Încă din primele zile, voluntarii au fost avertizaţi de cei din conducerea școlii: „Să nu umblăm cu telefonul în mână, să nu avem bunuri asupra noastră, să nu mergem seara pe străzi, să închidem bine ușile și geamurile casei, atunci când plecăm. Întrucât casa vecinilor noștri a fost spartă de trei ori…

Au fost oameni care au încercat să-i jefuiască, în timp ce mergeau pe străzi.

Iar traficul este teribil din oraș, în timp ce trecerile de pietoni sunt rare, iar culoarea semafoarelor nu se respectă.

Așa că soluția e bodaboda, cel mai rapid, dar cel mai periculos mijloc de transport: motocicleta pe post de taxi, care duce câte trei oameni plus șoferul.

Și nu doar atât, căci șoferii de bodaboda pot transporta absolut orice, de la saci de ciment, la găini, capre, televizoare, geamuri, saltele, cauciucuri – orice îți trece prin minte.

La un moment dat, am văzut o boda, ducând în spate un scuter. E o experiență unică să faci slalom printre mașini, să treci pe roșu și să speri că nu intri în altă boda care face același lucru. Abia la sfârșitul verii am aflat că multe din aceste bodaboda nici nu au frâne funcționale… “, ne-a mai povestit Mihaela Vancea.

(va urma)

FOTO/VIDEO: Despărțiți, dar totuși împreună. Final de an școlar în lacrimi, la CNAM. „Vom ține minte această despărțire…” mai 29, 2020 - Cu lacrimi în ochi, profesorii Colegiului Național „Andrei Mureșanu” și-au salutat astă-seară elevii care au absolvit clasa a XII-a. „Chiar dacă a trebuit să păstrăm distanța și nu ne-am putut lua în brațe, am găsit o cale prin care să simțim emoția. Vom ține minte această despărțire… A fost foarte frumos, mă bucur tare mult că diriginții noștri s-au gândit să pună în practică acest moment...”
Băiețel de doi ani, opărit cu lapte! A fost chemat elicopterul SMURD mai 29, 2020 - Mobilizare de forțe salvatoare în Năsăud. Un micuț de doi ani a fost opărit cu lapte. S-a solicitat și intervenția elicopterului SMURD.
Garda de Mediu a pus lacătul pe o stație de asfalt ce poluează Becleanul de ani de zile mai 29, 2020 - O firmă de mixturi asfaltice din Beclean s-a trezit cu Garda de Mediu în control. Totul a pornit de la un filmuleț postat pe internet. În urma vizitei, s-a constat că firma funcționează fără avize, iar activitatea a fost oprită.
În plină pandemie, două fonduri private de pensii investesc în Teraplast mai 29, 2020 - În plină pandemie de Coronavirus, fondurile NN și Allianz au cumpărat pachete importante de acțiuni la Teraplast. Fondurile NN dețin deja un pachet de 10% la producătorul bistrițean.
FOTO/VIDEO. Priviri triste, din spatele gardului: Ultima zi de liceu, pentru absolvenții claselor a XII-a mai 29, 2020 - Ceremonii și mesaje tulburătoare, în această dimineață, la Colegiul „Liviu Rebreanu” din Bistrița, dar și la Liceul Tehnologic Agricol din Beclean. „Sunteți generația care va aprecia cel mai mult oamenii, locurile și experiențele învățate. Este o lecție extrem de importantă de transmis mai departe...”
FOTO/VIDEO – A plouat cu gheață la Sebiș: „După cinci minute au tras clopotele și s-a împrăștiat!” mai 29, 2020 - Cinci minute a ținut ploaia cu gheață la Sebiș. Destul cât să se aștearnă un covor alb, în plină lună mai. ”După cinci minute, au tras clopotele și gheața s-a împrăștiat. Acum plouă încet...” au transmis localnicii.
Fișele auto, disponibile din nou, la Policlinica Bistrița mai 29, 2020 - Fișele auto vor fi din disponibile la Policlinica Bistrița, au anunțat reprezentanții instituției. Cei interesați de acest document trebuie să respecte câteva cerințe: 
Poliția Locală NU mai face ce făcea înainte! mai 29, 2020 - Deși Parcul Municipal e deschis, în spațiile de joacă NU e voie. Totuși, banda a fost dată jos și zilnic, părinții și copiii se joacă acolo. Cu toate acestea, polițiștii locali NU au aplicat amenzi. „Poliția Locală NU mai face ce făcea înainte” a explicat Florin Frandeș.
„PERFORMANȚĂ”: O pensiune cu 15 camere a ajuns să găzduiască 200 de persoane în nici două luni mai 29, 2020 - O pensiune cu 15 camere de lângă Beclean a ajuns să fie umplută la capacitate maximă în perioada de urgență. Mai mult, a reușit „performanța” de a găzdui 200 de persoane în nici două luni.
Medicul bistrițean Lucian Pintea a demisionat din funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății mai 29, 2020 - Lucian Pintea, medic bistrițean, numit în decembrie în funcția de secretar de stat al Ministerului Sănătății a DEMISIONAT. Motivul? Ca să facă mai multă politică pe plan local, susținând un deputat bistrițean.
Bistrița-Năsăud: Trei cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.982 persoane infectate mai 29, 2020 - Avem 331 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate trei cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 191 de cazuri noi de infecție.
ATENȚIE! Frumoase, frumoase, dar periculoase! Viperele admiră și ele narcisele! mai 29, 2020 - Jandarmii montani au descoperit că viperele au ieșit la soare. Așa că le dau câteva sfaturi turiștilor care vor să ia la pas Munții Rodnei. Mai ales în zona Poiana cu Narcise.
Prins la aproape un an după ce a furat componente IT de 450.000 de lei mai 29, 2020 - Polițiștii au reținut ieri un bărbat din Viișoara. Asta, după ce au descins la șase domicilii. Bărbatul e suspectul principal într-un furt de componente IT, de acum un an de zile. Prejudiciul se ridică la 450.000 de lei.
FII REPORTER: Ar fi făcut lucrări de canalizare ilegale și au lăsat și drumul stricat în urma lor mai 29, 2020 - Un bistrițean și-a făcut un drum practicabil, până la imobilul lui. Doar că recent, vecinii și-ar fi făcut lucrări de canalizare. Nu doar că par a fi ilegale, dar au lăsat și drumul distrus. ”Nici nu-mi mai pot scoate mașina din garaj, iar instituțiile mă pasează de la unii la alții” a spus revoltat bistrițeanul.
Nicu Moldovan: „Avem un caz pozitiv la Beclean, și din păcate, când e vorba de familii numeroase, nu se limitează la atât! mai 29, 2020 - Primarul orașului Beclean a făcut încă un apel la cetățeni să respecte măsurile impuse pe timpul stării de alertă. Un nou caz de COVID 19 a fost confirmat aseară. ”Vom vedea ce va fi! Dar din păcate, când e vorba de familii numeroase, ca și aceasta, nu rămâne la un singur caz” a declarat Nicu Moldovan.
RELAXARE din 1 iunie: Liber la circulație, spectacole în aer liber, savuratul unei cafele pe terasă! mai 29, 2020 - Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară noi ridicări de măsuri restrictive. De la 1 iunie ne putem bucura de o cafea pe terasă, un spectacol în aer liber. Mai mult, putem călătorii și în afara zonelor metropolitane, fără declarații. CE mai puteți face: 
Aquabis: Defecțiune la rețeaua de apă, în Livezile, Unirea și Negrilești mai 29, 2020 - S-a produs o defecțiune la rețeaua de apă în Livezile și Unirea, anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați locuitorii:
Restricții de circulație peste noul pod de la intersecția străzilor Valea Ghinzii și Aerodromului mai 28, 2020 - Lucrările pentru Complexul Sportiv Polivalent din Wonderland sunt în toi! Pentru ca totul să se desfășoare în condiții optime, municipalitatea a decis să închidă circulația pentru o lună peste podul care se construiește la intersecția străzilor Valea Ghinzii și Aerodromului. VEZI care este ruta ocolitoare:
Teste rapide COVID-19, în laboratoarele Holistic mai 28, 2020 - Începând de astăzi, laboratoarele de analize medicale Holistic își extind gama de servicii oferite. Astfel, bistrițenii pot solicita testarea rapidă pentru COVID-19. Rezultatele sunt eliberate în aceeași zi.
Primarul din PARVA, replică la cei de la Recorder: „Puține localități au o așa binecuvântare!” mai 28, 2020 - Cei de la Recorder au analizat ultimele informații trimise de Direcțiile de Sănătate Publică privind calitatea apei potabile din comunele sub 5.000 de locuitori. În 10 comune bistrițene, conform lor, apa ar fi infectată cu fecale. Primarul din Parva dă replica: ”Puține localități au o așa binecuvântare!”
EROII zilelor noastre, răsplătiți de „furnicuțele” Gimnazialei „Ștefan cel Mare”! mai 28, 2020 - Elevii clasei a II-a D, ”Grupa Furnicuțelor”, i-au răsplătit azi pe eroii zilelor noastre. Medicii Spitalului Județean au primit felicitări și o donație în bani.
VIDEO: Străzi ultramoderne, într-o comună din Bistrița-Năsăud. „Și copiii trebuie să se bucure de proiecte din partea administrației locale!” mai 28, 2020 - Străzi ultramoderne, în curând într-o comună din Bistrița-Năsăud! „Chiar dacă necesită fonduri multe, am considerat că și locurile de joacă sunt necesare. Și copiii trebuie să se bucure de proiecte din partea administrației locale”, consideră primarul Paul Știr din Căianu Mic.
Bistrița-Năsăud: Cinci cazuri pozitive în ultimele 24 de ore! La nivel național, 18.791 persoane infectate mai 28, 2020 - Avem 328 cazuri pozitive de COVID-19 în Bistrița-Năsăud. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate cinci cazuri noi de infecție cu coronavirus. La nivel național, în același interval de timp au fost raportate 197 de cazuri noi de infecție.
A început reabilitarea și modernizarea la Generală 1! Două tinere inginere supraveghează lucrările mai 28, 2020 - Încă o școală în plin șantier! A venit vremea ca și Generală 1 să-și schimbe înfățișarea. Două tinere inginere supraveghează bunul mers al lucrărilor.
EMOȚIONANT ADIO: Din fața liceului, profesorii de la „Andrei Mureșanu” își vor lua rămas bun de la elevii de-a XII-a mai 28, 2020 - Inedit și emoționant adio...! Profesorii Colegiului „Andrei Mureșanu” au găsit o modalitate inedită de a marca sfârșitul anilor de liceu pentru absolvenții școlii.
FOTO/VIDEO Mogoșeni: Bărbat încarcerat după ce a intrat cu mașina într-un autotren mai 28, 2020 - Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp în Mogoșeni. Un autoturism a intrat, din plin, într-un autotren. Șoferul mașinii mici a rămas încarcerat.
Care au fost unitățile de cazare și masă care au făcut bani în plină pandemie, când toate celelalte aveau lacătul pe ușă mai 28, 2020 - Deși pare greu de crezut, în plină pandemie, când toate restaurantele și unitățile de cazare au avut lacătul pe ușă unii au făcut bani și nu puțini. Este vorba despre locațiile care au găzduit persoane aflate în carantină. 370.000 de lei s-au împărțit până acum între câteva unități de cazare și câteva firme de catering.
EXISTĂ SPERANȚĂ! Spiritul civic de care a dat dovadă un bistrițean, care se afla la coadă la magazin mai 28, 2020 - Un bistrițean a dat dovadă ieri de un spirit civic ieșit din comun, reușind să împiedice un furt din poșeta unei bătrânici. Toate acestea în timp ce se afla la coadă la magazin.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi în trei localități ale județului mai 28, 2020 - Fără apa potabilă, astăzi, 28 mai 2020, în Rebrișoara - anunță Aquabis. Cât timp vor fi afectați localnicii:
Tovarășu’ Crețu, să luați și bibelourile la plecare… Mulțumim! mai 27, 2020 - Ne-a pus Ovidiu Crețu în 12 ani de mandat struți și mere prin tot orașul, să ne ajungă. Nu vrem să-l mai reținem mult, doar să-l rugăm să-și ia bibelourile la plecare. Și televizoarele care nu merg. Mulțumim. Ne vedem pe pârtie, evident, păstrând distanța socială, cam 700 km. Crețu în Austria, noi pe Cocoș. Nu-i frumos?