Observații privind sistemul de colectare a deșeurilor în Bistrița-Năsăud

Observații privind sistemul de colectare a deșeurilor în Bistrița-Năsăud

În sfârșit, ADI Deșeuri a ieșit public cu câteva explicații privind viitorul colectării deșeurilor menajere și reciclabile și tarifele percepute. Rămân, totuși, multe lucruri neelucidate, „în ceață”, pe care ADI Deșeuri trebuie să le lămurească. 

Trimit această scrisoare și la ADI Deșeuri și în spațiul public. Solicit un răspuns la toate întrebările și cred că ar fi bine ca toate cele de mai jos să fie lămurite și în spațiul public. Sugerez, pe această cale, ca ADI Deșeuri să organizeze o dezbatere publică la care să răspundă întrebărilor cetățenilor și să primească sugestii pentru îmbunătățirea sitemului de colectare a deșeurilor.

1. Taxa de salubrizare

Referitor la tarif/taxa de colectare pe care trebuie să o plătească fiecare locuitor nu au elucidat problema majorării. În spațiul public a circulat varianta majorării cu 75% a taxei de salubrizare. Fals. Taxa a crescut în mediul urban de la 9,9 lei/lună/persoană la 11,5 lei, ceea ce însemnă o creștere cu 16,16%. Problema cu cei 75% provine din faptul că până în anul 2019, la Bistrița s-a acordat o subvenție de 3,3 lei/lună/persoană care nu mai este certă din 2020 încolo. Și chiar dacă viceprimarul Niculae a ieșit cu promisiunea electorală că va propune menținerea subvenției și în anul 2020, mai devreme sau mai târziu și bistrițenii vor trebui să achite taxa nominală. Trebuie menționat că în mediul rural majorarea taxei de salubritate este efectiv cu peste 100%, a crescut de la 3 la 6,5 lei/persoană/lună. 

Dar nebuloasa continuă: în ultimele ieșiri în spațiul public, directorul ADI Deșeuri vorbește de o taxă de 8,12 lei/om/lună nu 9,9. De unde a apărut cifra de 8,12? Dacă extragem TVA de 19% din 9,9 lei găsim 8,12. Dle Plaian lămuriți problema, 11,5 lei/om/lună conține și TVA? De unde ați scos 8,12 taxa din 2019?

2. Colectarea selectivă

Colectarea selectivă din poartă-n poartă se va face numai pentru plastic-metal în noile pubele galbene care ne vor fi puse la dispoziție până la 1 martie 2020. Dl. Plaian a afirmat că fiecare cetățean care locuiește la casă trebuie să „livreze” minim 6 pubele galbene, altfel va fi penalizat. E o explicație foarte hazardată și incorectă, sau nu este dusă până la capăt. Cipul pubelei galbene dă operatorului informația despre locația cetățeanului/gospodăriei care are acea pubelă în custodie, îi dă și informații privind volumul/masa de reciclabil colectat de la acel cetățean sau gospodărie? De ce pun întrebarea: pubela galbenă se poate umple cu 10-15 flacoane PET de 5-7 l, dacă un cetățean livrează 6 pubele/an umplute astfel nu va mai fi penalizat?

În luna noiembrie cetățenii care locuiesc la case au primit un pliant în care se dau câteva informații minimale despre frecția uscată, reciclabilă, că se va colecta de la case tot a doua săptămână cele de plastic/metal în sacul galben, iar sticla și hârtia/carton se va depozita la containerele semiîngropate din zona caselor. Sunt foarte multe cartiere în oraș unde nu sunt semiîngropate la case, sunt zone cu locuințe mixte blocuri și case. Cei de la case pot depozita sticla și hârtia/cartonul la cel mai apropiat container albastru (hârtie) sau verde (sticla)?

3. Plătești cât arunci

Nu s-au dat explicații privind aplicarea principiului că fiecare plătește cât gunoi aruncă. Cum măsurați cantitatea de deșeu rezidual pe care operatorul îl colectează de la case? Va cântări operatorul pubela neagră? Puneți cip și pubelei pentru deșeurile reziduale(fracția umedă)?

La blocuri, fracția umedă se va depune în containerele de 110 l, închise într-o incintă la care accesul se face pe bază de cartelă de acces. Operatorul poate afla cel mult de câte ori s-a dus gunoi de către un apartament nu și ce cantitate. Se va face o medie care se va distribui pe fiecare apartament arondat la țarcul respectiv? Vor fi „sancționați” cu aceeași taxă și cei ce duc gunoi mult și cei ce depozitează o cantitate infimă.

4. Opriți debandada de la punctele de colectare

Poate că va fi mai multă ordine la punctele de colectare, dar fără măsuri punitive aspre asupra celor ce nu respectă regulile ne vom învârti, în continuare în cercul vicios.

Dl.Plaian a afirmat că ADI Deșeuri a solicitat amplasarea de camere de filmat la punctele de colectare pentru a-i depista pe cei nu respectă regulile de colectare selectivă și de depozitare a deșeurilor. Trebuie implementat cât de repede acest sistem de supraveghere, așa-numitul Big Brother, altfel vom fi îngropați, în continuare, în gunoaie.

Instituțiile publice să-și facă treaba, să-și îndeplinească atribuțiile. Poliția locală ar putea să devină o instituție credibilă în comunitate dacă se va face ordine la punctele de colectare. Măriți amenzile pentru cei ce nu se conformează și faceți public informații privind sancționarea celor ce nu respectă regulamentele de conviețuire într-o colectivitate civilizată.

5. Ce colectăm selectiv

O ultimă problemă pe care o adresez celor de la ADI Deșeuri. Lămuriți, foarte detailat, ce se poate colecta la fiecare tip de deșeu reciclabil. La care pubelă punem:

  • Ambalajele mixte de plastic- hârtie (sunt produse livrate în cutie de plastic pe care e lipită eticheta și/sau instrucțiunile de utilizare);
  • Tuburile spray;
  • Cabluri electrice, au conductor metalic și izolația de plastic;
  • Ambalaje mixte carton-folie metal. Sunt multe produse care pe interiorul recipientului au folie de aluminiu, unde le punem, că nu putem separa folia de carton?
  • Flacoanele în care se livrează ulei comestibil se pun la reciclabil (plastic sau sticlă) sau la fracția umedă?
  • Hârtia de la pachetele de unt nu poate fi curățată complet, o punem la fracția umedă sau la reciclabil hârtie/carton?
  • Deșeurile textile unde se depozitează?

Cu siguranță sunt foarte multe deșeuri care pot fi reciclate. Pentru viitorul nostru, pentru viitorul omenirii, hai să ne mobilizăm. Sunt convins că marea majoritate a bistrițenilor vor respecta regulile! Bistrițenii vor să trăiască într-un mediu curat, dar sunt exigenți, dacă plătesc un tarif vor să vadă servicii de calitate!

Adrian Florin Chereji

Președinte

Asociația BISTRIȚA CIVICĂ

A virat fără să se asigure și a provocat un accident februarie 28, 2020 - Un accident rutier s-a petrecut în această după-masă în localitatea Sângeorz-Băi. Un tânăr nu s-a asigurat corespunzător la efectuarea unui viraj și a intrat în coliziune cu o mașină care circula regulamentar. O tânără a ajuns la spital.
Traian Ogâgău ar urma să fie suspendat din PNL. O spune Diana Morar februarie 28, 2020 - Prezentă la Bistrița pentru a lua parte de ședința de duminică, 1 martie, a Consiliului Județean de Coordonare în care vor fi desemnați candidații la primăria Bistrița și la Consiliul Județean - secretarul de stat Diana Morar, preşedintele Organizaţiei Judeţene a Femeilor Liberale, a confirmat faptul că se vor aplica măsurile statutare în cazul primarului Traian Ogâgău de la Sângeorz Băi.
Cu cine va defila PNL la Primăria Bistrița și Consiliul Județean? februarie 28, 2020 - PNL Bistrița-Năsăud se află la 48 de ore distanță de desemnarea candidaților la primăria Bistrița și Consiliul Județean. Cei doi ar putea fi Ioan Turc și Ovidiu Florean. USR a anunțat că își dorește alianță pe dreapta:
FOTO/VIDEO: A-nceput! Târgul de nunți Wedding Land îi așteaptă, cu numeroase oferte și premii, pe toți viitori miri, nuntași, și nu numai! februarie 28, 2020 - A IX-a ediție a Târgului de nunți Wedding Land a adunat zeci de ofertanți din domeniul nunților. Cei care au decis să-și unească destinele, dar și cei care și-au programat alte evenimente speciale, pot găsi aici TOT ce au nevoie. De la rochii de mireasă și costume de mire, la colțuri foto, invitații, un vin excelent, torturi delicioase și pantofi făcuți după piciorul clientului!
Ioan Szabo rămâne primar al comunei Șanț! Deocamdată… februarie 28, 2020 - Astăzi, Tribunalul Bistrița-Năsăud a decis ca Ioan Szabo să rămână, cel puțin deocamdată, primar al comunei Șanț. Oficial, acesta și-a pierdut funcția pe data de 20 ianuarie anul în curs, însă judecătorii au anulat decizia Instituției Prefectului.
FOTO/VIDEO – REVOLTĂ în Viișoara: Nu vor containere pentru carantină amplasate acolo! februarie 28, 2020 - Bistrițenii care locuiesc în Viișoara se revoltă! În zonă se amplasează containerele pentru carantinarea celor care vin din zonele de carantină din Italia. „Nu vrem să le pună aici!”, spun localnicii.
Becleanul va avea sală de teatru omologată și cinematograf. O personalitate din domeniu o va inaugura februarie 28, 2020 - Anul viitor, orașul Beclean va avea o sală de teatru omologată și un cinematograf, a dezvăluit primarul orașului Beclean, Nicolae Moldovan. La inaugurarea noii case de cultură va fi invitat un cetățean de onoare al orașului:
FII REPORTER: „Te simți ca un gunoi! Nu mai sunați la E-ON GAZ când aveți probleme, că nu vi le rezolvă! februarie 28, 2020 - Locatarii unei scări de bloc din municipiu sunt revoltați de-a dreptul, după ce azi-noapte au căutat soluții să nu înghețe de frig. Deși mirosul de gaz se simțea de muuultă vreme, doar ieri au venit cei de la E-ON Gaz. Au închis totul și au plecat. ”Te simți ca un gunoi! Nu mai sunați la E-on gaz când aveți probleme. Că nu vi le rezolvă, doar vă închide gazul!” au spus aceștia.
Lazany: Ne-ntoarcem la măștile de tifon, în spital, dacă mai continuă isteria cu coronavirusul! februarie 28, 2020 - Panica legată de coronavirus a determinat oamenii să acționeze....isteric. Prețurile urcă exponențial la materialele sanitare, iar oamenii își fac provizii de hrană. ”Ne-ntoarcem la măștile de tifon, în spital, dacă mai continuă isteria cu coronavirusul!” a explicat managerul Lazany. AFLĂ care e situația cu materialele ATÂT de necesare la spital:
O victorie uriașă, pentru copiii cu cerințe educaționale speciale! februarie 28, 2020 - O victorie uriașă - pentru elevii cu cerințe educaționale speciale! Ei vor avea parte de locuri speciale în învățământul de masă. Și asta pentru că Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa din Bistrița, a sesizat Consiliul pentru Combaterea Discriminării:
FOTO/VIDEO: SCANDAL la Policlinică din cauza programărilor la analize! februarie 28, 2020 - Puțin înainte de ora 08.00: zeci de persoane așteaptă la ușa Policlinicii. ”Ne-au spus ieri să venim azi la 10.00, dar uite că e 08.00 și deja nu mai au bonuri! DE CE își bat joc de noi?? Ne-am săturat să nu ne putem face analizele. Să le plătim. Să se dea bonuri pe telefoane și pe cunoștințe!” au strigat revoltați oamenii.
CORONAVIRUS: Peste 50 de bistrițeni monitorizați la domiciliu! februarie 28, 2020 - De la o zi la alta, numărul persoanelor monitorizate la domiciliu, venite din Italia, crește exponențial. La această oră avem peste 50 de bistrițeni care sunt verificați de simptomatologia coronavirusului.
Aquabis: Fără apă potabilă, astăzi, în Lunca Ilvei februarie 28, 2020 - Locuitorii din Lunca ilvei rămân astăzi, 28 februarie 2020, fără apă potabilă, pentru câteva ore, anunță Aquabis.
Garda Forestieră Cluj: NU sunt tăieri ilegale la Arcalia februarie 27, 2020 - Ca urmare a materialului apărut în Bistrițeanul.ro – Garda Forestieră Cluj s-a sesizat din oficiu și a dispus un control în zona menționată. Ce s-a constat la fața locului și cum explică Gaarda Forestieră Cluj dispariția arborilor:
Bistrițenii, întrebați începând de astăzi ce părerea au despre funcționari. Unde găsim chestionarele „de satisfacție” februarie 27, 2020 - Începând de astăzi, bistrițenii care au avut treabă pe la diverse instituții au fost întâmpinați de chestionare „de satisfacție”, prin care să evalueze modul în care și-au făcut treaba funcționarii publici sau cum s-au comportat cu care au intrat în contact. Unde găsim chestionarele: Bistrițenii care s-au bătut astăzi de funcționarii din diverse instituții au...
FOTO: Emoţionantă ceremonie azi, la Brigada 81 Mecanizată „General Grigore Bălan” februarie 27, 2020 - Infanteriștii bistrițeni au îmbrăcat astăzi straie de sărbătoare, aniversând 25 de ani de activitate a Batalionului 812 Infanterie „BISTRIȚA”. Ceremonia militară organizată cu această ocazie a avut loc la sediul unității, în prezența reprezentanților eșaloanelor superioare, a veteranilor de război, a cadrelor militare active, în rezervă sau retragere.
ANAF verifică tot mai multe persoane fizice. Pot fi solicitate documente pentru fiecare bun cumpărat februarie 27, 2020 - Inspecţiile fiscale derulate de ANAF vor viza din ce în ce mai mult persoanele fizice, anunță cei de la Adevărul.ro. Fie că aveți venituri mari, fie că aveți venituri mici, vă puteți aștepta ca Fiscul să solicite documente pentru fiecare bun cumpărat:
Povestea unui bistrițean dispărut în Italia, acum 18 ani, și găsit pe Facebook! februarie 27, 2020 - După 18 ani de când nu au mai știut nimic despre el, familia unui bistrițean i-au văzut poza celui drag...pe Facebook. Imaginea a fost făcută într-un tramvai din Milano. Acum, cei de acasă speră să-l poată strânge din nou la piept pe Leon.
ANALIZĂ: CUM a vrut un tânăr recidivist, prins drogat la volan și fără permis, să scape de închisoare: februarie 27, 2020 - Un tânăr din Bistrița a condus o mașină pe străzile din municipiu, deși nu avea permis și era și drogat. Când polițiștii i-au făcut semn să oprească, și-a abandonat mașina. A fost prins și oamenii legii au vrut să-l aresteze preventiv. CUM a încercat tânărul să scape de statul după gratii:
Până sâmbătă TREBUIE să dispară rablele din centrul Dumitriței! februarie 27, 2020 - Centrul satului s-a transformat în ”cimitir” de rable, la Dumitrița. Localnicii nu au mai suportat și s-au plâns presei. Omul are timp până sâmbătă să golească domeniul public de mașini.
NU UITAȚI! Mâine începe Târgul de Nunți Wedding Land! TOT ce aveți nevoie pentru marea voastră zi, într-un singur loc! februarie 27, 2020 - Finalul de februarie și prima zi a lunii martie aduc la Bistrița un eveniment dedicat iubirii. Târgul de nunți Wedding Land începe mâine! Cei de la Geea Sposa s-au asigurat că au adunat, în același loc, TOT ce aveți nevoie pentru marea voastră zi!
Micii „afaceriști”: Au luat, la propriu, televizoare dintr-un depozit și le-au vândut mai departe! Acum sunt reținuți! februarie 27, 2020 - Polițiștii au reținut, pentru 24 de ore, trei tineri, printre care și minori, pentru o ”afacere” nelegală. Aceștia au luat, la propriu, televizoare dintr-un depozit și le-au vândut mai departe. 
Centru de recuperare de 4,4 milioane de euro la Figa. Trei categorii de persoane vor avea parte de tratament gratuit februarie 27, 2020 - În 2021 vom putea inclusiv să ne tratăm diferite afecțiuni la Băile Figa, ne promite edilul Becleanului, Nicolae Moldovan. Acesta a obținut o finanțare europeană pentru un centru de recuperare, pregătit pentru mai multe tipuri de tratament. Trei categorii de persoane vor avea parte de tratament gratuit.
Râul Ilva, în creștere din cauza precipitațiilor! Un pod, inundat! februarie 27, 2020 - Autoritățile județene și reprezentanții Comitetului pentru Situații de Urgență monitorizează râul Ilva. Din cauza precipitațiilor, nivelul acestuia este în creștere. Un pod a fost deja inundat.
Primul caz de coronavirus, în România! Pacientul este un tânăr de 25 de ani februarie 27, 2020 - Ministrul Sănătății a anunțat ieri seară primul caz de coronavirus în România. „Suntem din păcate în situația să vă anunțăm că, în urma testării persoanelor din Gorj care au intrat în legătură cu cetățeanul italian, avem primul caz infectat cu COVID-19 de pe teritoriul României” 
Liga Florilor MOL: Războiul celor două Glorii – 28-29. Duminică, 1 martie, vin danezele februarie 27, 2020 - Ar trebui să încep așa: șeful fluierașilor din FRH este din Buzău, așa că, la partida dintre cele două Glorii, arbitrajul a fost tot la un punctuleț distanță.
WONDERLAND: Nu-i mai ajunge Facebook-ul să se admire! S-a întins pe panouri! februarie 26, 2020 - A ratat cineva știrea că vicele Niculae se vrea primar? Dacă cumva n-aveți cont de Facebook să fiți la curent cu știrea anului 2016 - Niculae se vrea primar!, nu mai aveți nicio șansă să scăpați de vice și de zâmbetul lui... galeș. Pe oriunde ai încerca să fugi din oraș, îți va sări în față Niculae. Nu te speria, fii calm, nu înjura și înțelege că nu i-a mai ajuns Facebook-ul. Când vrei să fii primar și tot viitorul tău și al familiei tale stă în asta, chiar nu contează că nu e nici măcar în pre-campanie ca să te afișezi pe stâlpi. Să furi startul e un deranj chiar mic la un ambiț așa de mare!
FOTO/VIDEO: Clipe de grație, ieri, în Biserica Romano-Catolică de pe Șincai februarie 26, 2020 - Momente de grație, ieri seară, la Biserica Romano-Catolică de pe Gheorghe Șincai. Bistrițenii au umplut lăcașul de cult, dornici să asiste la un eveniment de excepție, cum nu s-a mai pomenit de ani de zile în Bistrița…
FOTO: N-a adaptat viteza în curbă și a lovit mașina care venea din sensul opus februarie 26, 2020 - S-a întâmplat azi, în Sigmir, în apropiere de intersecția spre Șieu Măgheruș. Șoferul unui microbuz nu a adaptat viteza în curbă, întrând pe contrasens și lovind o autoutilitară care circula regulamentar.
SURSE: Un militar al Brigăzii 81 Mecanizată ar fi fost prins la braconaj februarie 26, 2020 - Weekendul trecut, un militar din cadrul Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, Garnizoana Prundu Bârgăului, ar fi fost prins la braconaj. Surse Bistrițeanul.ro spun că militarul ar fi fost prins cu arma la el și cu vânat.