Orașul nu se va colora în albastru, anul acesta. Se renunță și la Neurolimpics

Orașul nu se va colora în albastru, anul acesta. Se renunță și la Neurolimpics

„Regretăm că rupem tradiția unor evenimente frumoase care uneau comunitatea bistrițeană, însă datorită instabilității financiare generată de modificările Codului Fiscal, datorită lipsei de fonduri și de perspective, am ales să ne concentrăm în acest an asupra copiilor și tinerilor cu TSA și să oferim familiilor acestora un îndelung așteptat moment de respiro în 2 aprilie. La cum stau lucrurile, riscăm să închidem centrul, așa că în acest an avem alte priorități”, transmit reprezentanții Centrului pentru Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț” din Bistrița.

Aceștia vor să se concentreze asupra modului în care se poate supraviețui în asemenea condiții, asupra unor activități de lobby și advocacy pentru drepturi și strângerea de fonduri. Zeci de părinți au făcut în ultima lună adrese la Consiliul Județean, primăriile de domiciliu și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Drepturilor Copilului prin care cer sprijinul autorităților. Până în prezent au primit următorele răspunsuri, parcă trase la xerox:

De la Primăria Bistrița: Aplicați la finanțări nerambursabile (care sunt atât de mici încât nu acoperă nici măcar un salariu pentru un psiholog). Municipiul Bistrița NU are în 2018 un centru de zi pentru copii cu dizabilități, un centru respiro pentru părinți sau un centru pentru adulții cu dizabilități. Nici nu oferă subvenții pentru organizațiile care oferă servicii sociale, așa cum prevede legea. Nici nu externalizează serviciile sociale pentru persoanele cu dizabilități organizațiilor private.

De la DGASPC BN: Trimiteți copiii la centrele noastre de recuperare neuromotorie din Bistrița, Beclean și Năsăud unde avem toate serviciile necesare. Nu le au. Nu au nici specialiști în terapie comportamentală validată științific în autism, nici suficient personal în general. (Centrul de recuperare neuromotorie Bistrița al DGASPC are angajat un psiholog cu jumătate de normă, doi logopezi și doi kinetoterapeuti. Aceste centre ar trebui să deservească 877 de copii cu handicap, din care 477 cu grad de handicap grav și 110 cu autism. În total aceste centre au o capacitate  acreditată de 130 de beneficiari și sunt deservite de 3 psihologi, 3 logopezi, 4 kinetoterapeuti și 2 psihopedagogi. La 877 de copii cu dizabilități. În cursul anului 2017 au beneficiat de servicii în Centrul de recuperare neuromotorie un număr de 112 copii. Centrul de Recuperare neuromotorie Beclean a oferit servicii unui număr de 46 de copii, iar în Centrul de recuperare neuromotorie din Bistrița au beneficiat de servicii 170 de copii. Toți cei 328 de beneficiari ai serviciilor de stat au primit, conform raportărilor oficiale ședințe bisăptămânale de o formă sau alta de terapie. Ce s-a întâmplat cu ceilalți 549 de copii cu dizabiliăți din Bistrița-Năsăud în 2017? Nu au primit niciun serviciu de la instituția care oferă toate serviciile necesare tuturor copiilor cu dizabilități în raport cu diagnosticul și nevoile de recuperare?

De la Consiliul Județean: Trimiteți copiii la școli speciale și adulții în centrul de la Beclean. În condițiile în care Consiliul Județean a fost 2 ani partener în proiectul pe fonduri norvegiene „Învățăm Împreună. Dezvoltare de strategii și politici pentru a acorda șanse egale copiilor aparținând grupurilor vulnerabile”, proiect care are ca scop exact incluziunea copiilor cu cerințe educative speciale în învățământul de masă…

Datele furnizate, precum și  tipurile de servicii oferite de instituțiile de stat sunt publice, pe site-urile proprii. Capacitatea acestora de a furniza servicii adecvate pentru toate tipurile de dizabilități este sever insuficientă și inadecvată terapeutic persoanelor cu autism, atrag atenția specialiștii Centrului de Resurse și Referință în Autism „Micul Prinț” din Bistrița.

Foto Arhivă @ FOTO/VIDEO: Bistriţa albastră. Emoţii, culoare, prietenie…

FOTO/VIDEO: GENIAL la doar cinci anișori! ianuarie 19, 2020 - Te uiți la el și nu pare cu nimic diferit față de un copil de 5 ani și șapte luni. Dar apoi, începe să-ți povestească despre planete și sateliții lor, despre dinozauri, sau să-ți arate niște steaguri și să-ți spună cărei țări îi aparține, care e capitala și unde pe glob se află! Atunci spui: David e GENIAL!
ATENȚIE la ghețuș și polei! Peste 100 de persoane au ajuns la spital cu fracturi și entorse! ianuarie 19, 2020 - Vremea rece a favorizat producerea de ghețuș chiar și pe trotuare. De la începutul lunii ianuarie, peste 100 de persoane au ajuns la Spitalul Județean de Urgență cu entorse și fracturi.
Rostul de dimineață: Ne-au băgat în ceață… Și ne-au uitat acolo ianuarie 19, 2020 - Cine a avut ochi de văzut și suflet de simțit – a văzut și simțit: în ultimele zile (de aproape o săptămână) ceața a învăluit amenințător orașul… Ca să transmită – ce…?!?
FOTO: Impact frontal, la Cluj! De vină, un bistrițean! ianuarie 18, 2020 - Un accident rutier a avut loc în municipiul Cluj Napoca. Un bistrițean a pătruns cu mașina pe contrasens și a lovit o mașină condusă de un bărbat din județul Alba. Ambii șoferi, dar și încă două femei au ajuns la spital.
Handbal feminin- Cupa EHF: Odense Handbold vs Gloria Bistrița. „Mergem în Danemarca să dăm totul pe teren” ianuarie 18, 2020 - O spune Horațiu Pașca, proaspătul tătic al unui băiețel pe numele lui Sebastian, antrenorul principal al Gloriei 2018 Bistrița-Năsăud. După două remize pe care Gloria 2018 Bistrița-Năsăud le-a obținut în partidele cu polonezele de MKS Lublin și unguroaicele de la Erd HC, bistrițencele merg în Danemerca, acolo unde joacă duminică de la ora 16.00 contra Odense Handbold, în etapa a 3-a a Grupei C din Cupa EHF.
Ionuț Simionca îi trage pe liberali de mânecă: „Aștept să arate că sunt oameni de onoare” ianuarie 18, 2020 - PNL a reușit să își impună Guvernul Orban și cu sprijinul voturilor parlamentarilor PMP, inclusiv cu cel al deputatului Ionuț Simionca. Acesta și-a condiționat votul de susținerea financiară pentru proiectul Autostrada Nordului, proiect pentru care a strâns foarte multe voturi. 
„PNDL a contribuit major la dezvoltarea comunei Căianu Mic” – ce spune primarul Paul Știr despre cel mai blamat program: ianuarie 18, 2020 - Primarul comunei Căianu Mic, vicepreședintele PSD Bistrița-Năsăud  Paul Știr, spune că PNDL a contribuit foarte mult la dezvoltarea comunei pe care o păstorește și că programul, unul dintre cele mai blamate, nu a fost dedicat doar edililor social-democrați.
Bistrițenii care aruncă gunoiul aiurea, surprinși cu camere video. Big Brother pentru pubelele din orașe ianuarie 18, 2020 - Începând din acest an, pubelele vor fi supravegheate cu camere video în toate orașele din județ. Este cerința ADI Deșeuri pentru autoritățile locale, pentru a se asigura că bistrițenii se conformează și nu mai aruncă aiurea gunoiul.
VIDEO. Regizorul Radu Afrim, originar din Beclean: O imensă instalație de răni deschise ianuarie 18, 2020 - „Istoria contemporană a devenit o enormă instalație care expune răni deschise. Lumea întreagă și-ar putea identifica aici originile. Însă puțini oameni reușesc să ofere și remediul. Teatrul contemporan încearcă să facă asta...”
O copiluță de la Centrul din Beclean nu s-a mai întors după vacanță! UNDE a fost găsită: ianuarie 18, 2020 - O fată de 13 ani, de la Centrul din Beclean, a fost învoită pe perioada vacanței să-și viziteze familia. Doar că aceasta nu s-a mai întors la Centru, iar responsabilii au anunțat poliția. UNDE a fost găsită minora:
Buletine noi, cu cip și amprentă, pentru români! ianuarie 18, 2020 - Buletinele românilor intră în era digitală! Noile cărți de identitate se vor alinia la standele europene și vor ține loc și de card de sănătate. În premieră, și bebelușii vor avea buletine.
Aquabis: Se sistează apa potabilă în Piața Mihai Eminescu din Bistrița ianuarie 18, 2020 - Astăzi, 18 ianuarie 2020, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistrița, Piața Mihai Eminescu și străzile aferente.
FOTO: Două case și o bucătărie de vară au ars la Măgura Ilvei ianuarie 17, 2020 - Cinci echipaje ale ISU BN, dar și SVSU Măgura Ilvei au intervenit la un incendiu. Două case și o bucătărie de vară au fost cuprinse de flăcări. Din fericire, nu au fost victime.
Renumit profesor universitar bistrițean despre munca în ANAF: „spații improprii, multă nemulțumire de sine, relații conflictuale” ianuarie 17, 2020 - Profesorul universitar Cornel Ban, care predă la Copenhagen Business School a prezentat într-o conferință de presă cum a găsit sediile ANAF din Ardeal pe care le-a vizitat. Acesta a catalogat condițiile de muncă ca fiind foarte grele, presărate cu spații improprii, multă nemulțumire de sine și relații conflictuală.
Singura echipă de fotbal feminin din județ, ACS Heniu Prundu Bârgăului, dorită de campioana României, CFR Cluj. Bârgăuancele au spus ”PAS” ianuarie 17, 2020 - Stafful tehnic al singurei echipe de fotbal feminin din județul Bistrița-Năsăud, ACS Heniu Prundu Bârgăului, echipă care evoluează în prima ligă fotbalistică a țării, ocupând locul al șaselea, a susținut astăzi o conferință de presă.