Ortopedia pediatrică e doar un vis frumos pentru Spitalul Județean din Bistrița

Ortopedia pediatrică e doar un vis frumos pentru Spitalul Județean din Bistrița

Copiii care ajung la Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu probleme ce țin de ortopedia pediatrică nu pot fi tratați acasă. Aceștia sunt trimiși la spitalele de copii din alte județe. Gabriel Lazany nici nu speră să avem în spitalul din Bistrița o secție dedicată ortopediei pediatrice.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a investit în ultimii ani în personalul medical. Medici specialiști în diverse ramuri ale medicinei au fost aduși în Bistrița. Totuși, bistrițenii s-au plâns că orașului nostru îi lipsește un medic specialist în ortopedia pediatrică. Gabriel Lazany, managerul spitalului, spune că tinerii absolvenți de medicină nu prea aleg această specialitate întrucât este recunoscută doar în România.

“Ortopedia pediatrică este o specialitate medicală recunoscută doar în România. În țările europene ortopedia pediatrică nu există ca specialitate, ea fiind inclusă în ortopedia de adulți. Acesta este și motivul pentru care tinerii absolveți de medicină nu prea optează pentru această specialitate pentru că ei nu au altă opțiune decât aceea de a lucra în România. De obicei, absolvenții vor să aibă deschidere și către alte regiuni.”, a spus managerul spitalului într-o conferință de presă.

Din această cauză copiii bistrițenilor care au probleme ortopedice sunt nevoiți să se îndrepte către clinici pediatrice din alte județe. Conducerea spitalului nici măcar nu știe dacă în micul nostru burg va exista în viitor un medic ortoped care să se ocupe doar de copii, iar în cazul lor ortopezii de adulți intervin doar în cazurile în care viața unui copil este pusă în pericol.

“Nu știm dacă vom reuși să aducem la Bistrița un ortoped pediatru. Ortopezii noștri nu se ocupă de copii pentru că în curricula din România există specialitatea de ortopedie pediatrică. În conformitate cu legea din România, orice urgență medicală, deci dacă viața pacientului este pusă în pericol, medicul trebuie să intervină. Deci un ortoped de adulți, pe un copil care are viața în pericol va interveni pentru că îi permite legea. Dar dacă viața copilului nu este în pericol și poate fi temporizat, atunci trebuie să îl trimită către un medic specialist.”, a explicat Gabriel Lazany.

Managerul spitalului mai spune că la amenajarea unei secții pentru copii, conform prevederilor legale din România, trebuie organizate circuite separate, căi de acces, săli de operații și de tratament separate. Din aceste motive, tot ce are legătură cu copiii în România este organizat în spitale construite special pentru cei mici.

Deși la Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu va exista vreodată o secție de chirurgie pediatrică, avem totuși un chirurg pediatru de care pot beneficia copiii.

“Nu cred că la Bistrița va exista o secție de chirurgie pediatrică. Avem acum un specialist pe chirurgie pediatrică, pe doamna doctor Larisa Moldovan, care a avut anul trecut 220 de intervenții chirurgicale, dar cazurile de urgență majoră se transferă către spitalele din România, unde există toate specialitățile.”, a declarat Lazany.

În aceeași conferință de presă, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, i-a cerut lui Gabriel Lazany să facă tot ce îi stă în putință pentru ca reglementările legale să fie modificate, în sensul în care medicii ortopezi de la Spitalul Județean să se poată ocupa și de pacienții minori.

VIDEO: Un invitat de seamă, care să înnobileze sufletele, de Crăciun, la Maieru! noiembrie 21, 2019 - Un invitat de seamă, care să înnobileze sufletele locuitorilor din Maieru, va concerta în localitate, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Apelul primarului Vasile Borş către politicieni:
Medicii bistrițeni n-au cerut vaccinuri pentru difterie! Niciun caz de acest gen, de zeci de ani noiembrie 21, 2019 - La granița de nord a României există riscul de îmbolnăvire cu difterie. În țara noastră nu au mai existat astfel de cazuri de 30 de ani încoace. Totuși, județul nostru nu ar fi amenințat, așa că medicii nu au cerut suplimentarea vaccinurilor. Li s-au dat numai insctrucțiuni, venite de sus: 
Poliția Română NU e Poliția Locală! CUM vrea ministrul de interne să facă diferențierea noiembrie 21, 2019 - Li se spune simplu, polițiști, dar nu sunt toți la fel. Nu au aceleași atribuții. Tocmai de aceea, ministrul de interne vrea să facă o diferențiere între Poliția Română și Poliția Locală. CARE ar fi soluția:
Coordonatorul de joc și fizioterapeutul echipei de handbal Gloria 2018, la Campionatul mondial din Japonia noiembrie 21, 2019 - Doi reprezentanți ai echipei de handbal Gloria 2018 au pornit spre Japonia. Cei doi fac parte din delegația României care va participa la Campionatul mondial de handbal feminin din Japonia.
O mare companie bistrițeană va produce armament, muniție și vehicule militare noiembrie 21, 2019 - Compania Comelf își încearcă norocul în industria militară și se pregătește să producă armament, muniție și vehicule militare. Se pare că bistrițenii se pregătesc să se numere printre cei mai mari furnizori ai Armatei Române.
Astăzi este Happy Day, la Casa EMA! noiembrie 21, 2019 - Doar azi poți lua abonamente la preț redus, așa că nu mai sta pe gânduri și mergi în vizită la Casa EMA!
FOTO: TOP 10 profesori ALTFEL în Bistriţa-Năsăud noiembrie 21, 2019 - Gala Educaţiei 2019: Cinste lor – profesorilor entuziaşti, care nu se tem să fie diferiţi în clasă şi cărora le place să se joace. Şi profesorilor care folosesc noile tehnologii şi stârnesc în elevi motivația de a învăța. Sunt profesorii care caută permanent soluții și nu scuze mai ales în situațiile limită…
V-a fost dor să urcați în Turn? Se redeschide! noiembrie 21, 2019 - Turnul Bisericii Evanghelice a fost închis, la început de septembrie. Deși se anunțau doar două săptămâni, a durat,de fapt, două luni. Municipalitatea a anunțat că turnul va putea fi vizitat din nou. AFLĂ de când:
ALEGERI 2019: Viorica Dăncilă: Democrația înseamnă dezbatere. Klaus Iohannis sfidează românii noiembrie 21, 2019 - Candidatul PSD la funcția de președinte al României, Viorica Dăncilă, a invitat presa marți seară, la Palatul Parlamentului, la o întâlnire deschisă, oferind un model prezidențial de comunicare bazat pe transparență și dialog liber.
Aquabis: Defecţiune pe reţeaua de apă, în Josenii Bârgăului noiembrie 21, 2019 - A apărut o defecţiune pe reţeaua de apă din Josenii Bârgăului, anunţă cei de la Aquabis. Cum vor fi afectaţi locuitorii:
Profesorul de sport bătăuș se întoarce la catedră! Zeci de copii și elevi din Șanț protestează noiembrie 21, 2019 - Vasile Maternik, profesorul de sport bătăuș care a și fost condamnat după ce a agresat mai mulți copii în timpul orelor, se întoarce la catedră. Zeci de copii și elevi de la școala din Șanț au protestat în această dimineață!
Cartea unui tânăr bistrițean a ajuns și în mâna Principelui Nicolae al României noiembrie 21, 2019 - Momente emoționante, solemne și încântătoare, aseară, la Biblioteca Județeană. La conferința despre prinții și regii României a participat inclusiv Principele Nicolae. Acesta a primit cadou cartea lui Vlad Pop, volumul - omagiu adus de licean străbunicului său.
ASTĂZI, la Dacia, începe NOSA Film Festival! Program complet noiembrie 21, 2019 - Peste 20 de filme, patru premiere de excepţie și invitați de marcă din lumea cinematografiei româneşti – de azi, în Bistriţa! Începe NOSA Film Festival. Ce surprize v-au pregătit organizatorii:
Administratorii Hotelului Diana trebuie să pună pe masă 50.000 de lei! Ce obligații mai are firma pe care funcționează hotelul noiembrie 21, 2019 - Firma pe care funcționează Hotel Diana trebuie să vireze într-un cont 50.000 de lei, sub formă de cauțiune. Dacă nu respectă toate măsurile stabilite de instanță, poate rămâne fără sumă. Ce au mai stabilit judecătorii:
Surpriză nesperată de la o bancă pentru viitoarele mămici care nasc în 24 noiembrie noiembrie 21, 2019 - O bancă le oferă viitoarelor mămici care nasc în data de 24 noiembrie un premiu în bani. Practic, în data în care banca împlinește 155 de ani, mămicile care nasc săptămâna aceaasta primesc 155 de euro.