Ortopedia pediatrică e doar un vis frumos pentru Spitalul Județean din Bistrița

Ortopedia pediatrică e doar un vis frumos pentru Spitalul Județean din Bistrița

Copiii care ajung la Spitalul Județean de Urgență Bistrița cu probleme ce țin de ortopedia pediatrică nu pot fi tratați acasă. Aceștia sunt trimiși la spitalele de copii din alte județe. Gabriel Lazany nici nu speră să avem în spitalul din Bistrița o secție dedicată ortopediei pediatrice.

Spitalul Județean de Urgență Bistrița a investit în ultimii ani în personalul medical. Medici specialiști în diverse ramuri ale medicinei au fost aduși în Bistrița. Totuși, bistrițenii s-au plâns că orașului nostru îi lipsește un medic specialist în ortopedia pediatrică. Gabriel Lazany, managerul spitalului, spune că tinerii absolvenți de medicină nu prea aleg această specialitate întrucât este recunoscută doar în România.

“Ortopedia pediatrică este o specialitate medicală recunoscută doar în România. În țările europene ortopedia pediatrică nu există ca specialitate, ea fiind inclusă în ortopedia de adulți. Acesta este și motivul pentru care tinerii absolveți de medicină nu prea optează pentru această specialitate pentru că ei nu au altă opțiune decât aceea de a lucra în România. De obicei, absolvenții vor să aibă deschidere și către alte regiuni.”, a spus managerul spitalului într-o conferință de presă.

Din această cauză copiii bistrițenilor care au probleme ortopedice sunt nevoiți să se îndrepte către clinici pediatrice din alte județe. Conducerea spitalului nici măcar nu știe dacă în micul nostru burg va exista în viitor un medic ortoped care să se ocupe doar de copii, iar în cazul lor ortopezii de adulți intervin doar în cazurile în care viața unui copil este pusă în pericol.

“Nu știm dacă vom reuși să aducem la Bistrița un ortoped pediatru. Ortopezii noștri nu se ocupă de copii pentru că în curricula din România există specialitatea de ortopedie pediatrică. În conformitate cu legea din România, orice urgență medicală, deci dacă viața pacientului este pusă în pericol, medicul trebuie să intervină. Deci un ortoped de adulți, pe un copil care are viața în pericol va interveni pentru că îi permite legea. Dar dacă viața copilului nu este în pericol și poate fi temporizat, atunci trebuie să îl trimită către un medic specialist.”, a explicat Gabriel Lazany.

Managerul spitalului mai spune că la amenajarea unei secții pentru copii, conform prevederilor legale din România, trebuie organizate circuite separate, căi de acces, săli de operații și de tratament separate. Din aceste motive, tot ce are legătură cu copiii în România este organizat în spitale construite special pentru cei mici.

Deși la Spitalul Județean de Urgență Bistrița nu va exista vreodată o secție de chirurgie pediatrică, avem totuși un chirurg pediatru de care pot beneficia copiii.

“Nu cred că la Bistrița va exista o secție de chirurgie pediatrică. Avem acum un specialist pe chirurgie pediatrică, pe doamna doctor Larisa Moldovan, care a avut anul trecut 220 de intervenții chirurgicale, dar cazurile de urgență majoră se transferă către spitalele din România, unde există toate specialitățile.”, a declarat Lazany.

În aceeași conferință de presă, Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, i-a cerut lui Gabriel Lazany să facă tot ce îi stă în putință pentru ca reglementările legale să fie modificate, în sensul în care medicii ortopezi de la Spitalul Județean să se poată ocupa și de pacienții minori.

FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 6 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 6 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 7 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 8 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 9 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 9 ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 10 ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 11 ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 12 ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 13 ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 13 ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum 14 ore - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum O zi - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.
DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida” acum O zi - Amintiri despre Petru Creţia: „...Te confisca, te corupea, te lichida. Adică îţi lichefia toate habitudinile şi toate prejudecăţile. Într-un anumit sens, Petru era, de aceea, de-a dreptul periculos. Putea induce scurte (sau mai lungi) pierderi de identitate: sfârşea prin a te locui…”
VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum O zi - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro: