Pădurea spânzuraților: Proiecții ale neputinței, bestialității și inconștienței omenești… UNDE mergem…?!

Pădurea spânzuraților:  Proiecții ale neputinței, bestialității și inconștienței omenești… UNDE mergem…?!

Filosoful și eseistul Mihai Șora – membru al Academiei Române din 2012 și una dintre cele mai convingătoare și urmărite voci ale societății civile în ultimii ani, participant activ la protestele organizate în București – a transmis câteva impresii referitoare la spectacolul regizat de Radu Afrim, originar din Beclean.

Mihai Șora a urmărit zilele trecute spectacolul lui Radu Afrim de la Teatrul Național și a admis că este printre cei care au citit romanul lui Rebreanu în adolescență, la sfârșitul anilor ’20 –  „când universul meu era populat de cutremurătoarele istorisiri ale țăranilor bănățeni care luptaseră pe frontul italian și, scăpând cu viață din acel măcel, reveniseră – care fără un picior, care fără un braț, care cu privirea stinsă și sufletul împuținat – la vatră. Așadar, atunci când am citit romanul pentru întâia oară, vibrația din el, frământările personajelor îmi erau, în bună parte, familiare. Țăranii din Izvin, satul copilăriei mele, erau oameni simpli, fără studii, dar legătura lor cu pământul, cu străbunii înmormântați în acel pământ, cu familiile care, în timpul războiului, îi așteptaseră acasă, era o legătură consubstanțială, mai puternică și mai vie decât orice discurs oficial, decât orice tratat între popoare și orice carte de istorie. Patriotismul lor avea limpezimea și firescul unei axe care lega pământul de cerul și de Dumnezeul de deasupra lor. Ei bine, tocmai această legătură am redescoperit-o aseară, pe scena de la Teatrul Național…”, a notat Mihai Șora.

S-ar putea scrie pagini multe despre opțiunile regizorale sau despre scenografie, despre tulburătorul joc al actorilor sau despre coregrafie – a mai spus Mihai Șora,  remarcând, în Pădurea Spânzuraților și cântecele de jale și de cătănie interpretate de Lenuța Purja și mama sa – Teodora Purja de la poalele Țibleșului.

M-au impresionat, desigur, Bologa și Conștiința: îmi dau seama că însăși stabilirea textului, a fluxului continuu dintre cele două voci nu a fost lucru simplu, nici lipsit de riscuri. De fapt, cred că riscurile cele mai mari pe care și le-a luat regizorul stau tocmai în alternanța subtilă, dar nu mai puțin tensionată, dintre cele două voci, în neîntrerupta lor cadență care trebuie să sune și în urechea spectatorului, trebuie să trezească – și în el – aceeași tensiune. Este o provocare infinit mai mare decât efectele sonore ori vizuale de pe scenă; forța cuvântului ajunge, în multe împrejurări, să fie mai eficace decât forța imaginii.

Sunt copleșitoare scenele violențelor din 10 august (mai ales dacă ai fost tu însuți, atunci, în Piața Victoriei, și le-ai trăit pe pielea ta); copleșitoare și celelalte proiecții ale neputinței, ale bestialității și inconștienței omenești. Dar – între toate semnele spectacolului – cel mai puternic, înfipt precum un pumnal în stomac, rămâne tot frisonul a două cuvinte, întrebarea de la final: „UNDE MERGEM?“.

Nu știm încotro mergem, nu știm ce se va alege de noi, nici care va fi soarta omenirii, dar putem înțelege – dacă avem discernământ, privirea netulburată de nimicuri și inima atentă la suferința aproapelui – cam pe unde, în ce nod al istoriei ne aflăm astăzi.

Pădurea spânzuraților nu este un spectacol oarecare. Este linia tensionată, funia robustă, aspră și, pe alocuri, hâtră, care stă întinsă peste timp, unind viețile oamenilor de odinioară, din Izvin și de pretutindeni, cu viețile noastre.

Le mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această funie împletită în Pădurea spânzuraților…”, a mai scris filosoful Mihai Șora.

De altfel, Pădurea spanzurațior (unul din spectacolele regizate de Radu Afrim în 2018 la Teatrul Național București) este nominalizat, de altfel,  la 4 categorii importante ale premiilor UNITER din acest an:

  • Cel mai bun spectacol de teatru al anului
  • Cea mai bună scenografie (Cosmin Florea)
  • Cel mai bun actor în rol principal (Alex Potocean – în rolul lui Apostol Bologa – pe care bistrițenii l-au admirat la Bistrița și la Telciu anul trecut)
  • Cea mai bună actriță în rol secundar (Natalia Călin – în rolul mamei)

Mulțumesc echipei artistice și celei tehnice pentru felul în care s-au implicat în această producție. Mulțumesc spectatorilor pentru prezența și reacțiile lor la spectacolul nostru…”, a transmis regizorul Radu Afrim.

Foto @ Teatrul Național București

VIDEO: Faimoasa balerină Corina Dumitrescu, la Bistrița! Câteva recomandări pentru părinți acum 4 ore- Cine și-ar fi închipuit că faimoasa balerină Corina Dumitrescu va ajunge la Bistrița? Fosta solistă a Operei Naționale din București a susținut zilele trecute, la Școala de balet Ovidiu Danci, cursuri de măiestrie și workshopuri, povestind despre suferințele și satisfacțiile unei cariere în dans.
Vrei să ai parte de curcubeu pe cerul gurii și să nu-l superi pe Dumnezeu? Te ajută Gelateria Aniela cu o înghețată specială de post! acum 6 ore- Postul poate reprezenta nu doar o pauză alimentară pentru organism, ci, deși pare greu de crezut, și o ocazie de a încerca noi combinații. Cel puțin așa privesc cei de la Gelateria Aniela cea mai „restrictivă” perioadă din an. Gelateria Aniela vine în ajutorul pofticioșilor cu o variantă de înghețată de post. 
VIDEO: Un proiect fantastic, în mâinile noastre…! O experiență de neuitat acum 8 ore- Sunt o echipă de oameni hotărâți din Bistrița, Cluj, București sau Mureș și au un proiect de suflet, un proiect extraordinar din care putem să facem și noi parte. În schimb, avem onoarea să participăm la o experiență de neuitat… 
A lăsat arma și uniforma pentru echipamentul sportiv. Un militar ne reprezintă țara la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani acum 10 ore- Marcel Bălan va lăsa zilele acestea uniforma și arma pentru echipamentul de alergat. Militarul din cadrul Batalionului 812 Infanterie Bistrița va reprezenta România, alături de cei mai buni sportivi, la Campionatul Mondial de Atletism în Sală pentru Veterani.
FOTO/VIDEO: O zi perfectă! Aproape 1.500 de voluntari au ajutat la nașterea unei păduri de 10 hectare! acum 11 ore- Impresionantă desfășurare de forțe, ieri, la Sânmihaiu de Câmpie! Aproape 1.500 de voluntari înarmați co voie bună și entuziasm au făcut posibile încă 10 hectare de pădure: Pădurea Transilvania 5.0. „De n-ar fi frunzele și pomii pe care i-ați plantat voi, am fi pă nicări…!”
Daniel Suciu promite să ajute Bistrița! Se ”zbate” pentru două proiecte mult discutate acum 12 ore- Prezent la Bistrița pentru a semna cinci contracte de finanțare, vicepremierul Daniel Suciu a promis că va ajuta Bistrița. Mai mult, acesta a vorbit despre două proiecte mult dezbătute: reabilitarea CNLR și varianta ocolitoare a orașului. 
De citit: Povestea unui trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar… acum O zi- În aparență un pensionar inofensiv, retras într-o existență banală... În realitate, el ascunde un trecut întunecat, de milițian și paznic la penitenciar... Prins în mașinăria cinică, necruțătoare a presei, el acceptă să-și dezvăluie adevărata poveste, participând la o discuție televizată...
FOTO/VIDEO: Marș împotriva avorturilor, pe străzile din Bistrița acum O zi- Sute de bistrițeni au ieșit astăzi, la prânz, în stradă, participând la un marș și un protest simbolic împotriva avorturilor și celebrând astfel cel mai de preț dar – viața. „Într-un asemenea moment critic, când trebuie să ia o decizie, orice femeie trebuie să știe că acolo sus există Dumnezeu. Pentru toată lumea...”
FOTO/VIDEO: E oficial! Bistrița primește 13 milioane de euro pentru Linia Verde! acum O zi- Astăzi s-a semnat la Bistrița și finanțarea a două proiecte de investiții în municipiu. Linia Verde, proiectul „de suflet” al viceprimarului, va primi aproape 13 milioane de euro. Iar lucrările ar trebui să înceapă în acest an. Alte două proiecte semnate azi de Daniel Suciu, vicepremier și ministru al Dezvoltarii, vizează investiții în municipiul Bistrița....
FOTO/VIDEO: S-a semnat! Aproape 7 milioane de euro vor fi investiți în sănătate! Se va construi și heliportul! acum O zi- Astăzi, prim vice-premierul României, Daniel Suciu, a semnat două proiecte de investiție în sistemul de sănătate al județului. Acestea ajung la aproape 5 milioane de euro. Heliportul va prinde și el contur, chiar dacă banii vor veni de la Consiliul Județean.
VIDEO: Bistrițenii, terorizați nopțile de drifturile de la mall acum O zi- Parcarea generoasă de la Mol-ul de pe Calea Moldovei pare să fie noul loc favorit al iubitorilor de drifturi. Aceștia își scârțâie roțile bolizilor, nopțile, spre disperarea locuitorilor din zonă.
A mers să plângă un mort și a rămas fără economii. Pățania unui bătrân din Șirioara acum 2 zile- Un bătrân din Șirioara a rămas fără economiile cu care plănuia să-și renoveze casa, chiar în timp ce se afla la înmormântarea unui localnic. Persoane necunoscute au intrat pe geamul lăsat deschis de bătrân și i-au furat din casă 8.500 de lei.
FOTO/VIDEO – S-a crezut la Formula 1 pe Independenței și a făcut praf trei mașini acum 2 zile- Șoferul unui autoturism a reușit să avarieze serios trei autoturisme, după ce a intrat într-un sens giratoriu de pe Bulevardul Independenței cu viteză, fără să acorde prioritate.
25 de ani de închisoare pentru femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după naștere și i-a abandonat într-un pod de bloc acum 2 zile- Lina Crăciun, femeia acuzată că și-a ucis bebelușii imediat după ce le-a dat naștere și i-a abandonat în podul unui bloc din Bistrița-Bârgăului a fost condamnată la 25 de ani de închisoare cu executare. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată.
SONDAJ: Se colectează deșeurile selectiv în Bistrița? Nu prea… acum 2 zile- Având în vedere că, din luna martie, Supercom a anunțat că va colecta selectiv deșeurile din Bistrița, am vrut să aflăm ce spun oamenii despre situația din teren. În proporție covârșitoare, locuitorii orașului au recunoscut că gunoiul nu se colectează selectiv…