Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
TOP 10 motive să mănânci de la Fast Food Numa' Bun! Numa' Bun pentru bistrițeni!
Află cum să devii cel mai bun părinte - Cercul Siguranței, la Casa EMA!
Vrei o masă de Paște bogată și gustoasă? Comandă Coșul cu Produse tradiționale pregătit de Restaurant Casa Doamnelor!
Când pokerul este transformat în job. Un năsăudean își măsoară forțele cu cei mai buni jucători profesioniști din Europa
Cea mai frumoasă declarație de iubire pentru oamenii din Bistrița
FOTO/VIDEO - Drama unui îngeraș: La doar 10 ani, Edi nu vorbește și abia se mișcă
Se caută inginer mecanic, responsabil mentenanță sau marketing și ingineri în construcții! Oferte avantajoase de muncă

  482 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015PARADOX: Prunul modificat genetic, născut la Bistrița, are interzis în România și Europa. Când am putea gusta Honey Sweet

05/12/2017 17:29:49 Bianca SARA  
Honey Sweet a luat naștere prin strădania cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă, sprijiniți de alți specialiști din SUA, Cehia sau Franța. Deși „s-a născut” aici, prunul minune, ce luptă cu cei mai dăunători viruși, acesta are interzis în țara noastră:

Puțini sunt cei care știu că în „laboratoarele” Stațiunii de Cercetare Pomicolă Bistrița a luat naștere o adevărată mană cerească pentru cultivatorii de fructe. Este vorba despre prunul Honey Sweet, soi modificat genetic și „programat” să lupte împotriva unuia dintre cele mai distrugătoare virusuri din lume.

Încă din 1996 se „coace” la Bistrița prunul minune, la cercetări participând și specialiști din SUA, Franța sau Cehia. Mai mult, în parte datorită cercetărilor de la Bistrița, SUA a reușit să certifice soiul și să-l cultive încă din anul 2010.

S-a ales România pentru cercetarea și producerea acestui soi, tocmai pentru că în țara noastră livezile de prun, dar și virusul Plum Pox sunt foarte des întâlnite.

„Noi stăm foarte prost când vine vorba despre prezența virusului. Nu există în România livadă de prun fără acest virus”, dezvăluie cercetătorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Bistrița, Ioan Zagrai, care lucrează la acest soi încă din 1996.

Ironia sorții, deși a fost practic creat la Bistrița, nimeni din țara  noastră nu are voie să cultive, pe scară largă, în livezi, acest soi. Asta pentru că Uniunea Europeană interzice mare parte din organismele modificate genetic, excepție făcând porumbul.

Astfel, deși în SUA acest soi este cultivat încă din anul 2010, România ar putea cultiva Honey Sweet, cum a fost numit prunul transgenic, abia peste câțiva ani. Cehia, sprijinită de România, Franța și SUA pregătește un dosar ce va fi înaintat Comisiei Europene, prin care se cere undă verde pentru acest prun. Acesta va fi depus, însă, abia anul viitor, în primăvară.

„Încă suntem în faza de testare. Lucrăm la dosarul de notificare cu colegii din SUA, Cehia, Franţa. Am parcurs etapele de testare, în mare parte, dar prunul mai are de aşteptat. (...) Contează şi rezultatele din SUA, pentru testele de mediu şi de siguranţa asupra sănătăţii. Sunt toate avizele primite de la instituţiile americane”, mai explică cercetătorul Ioan Zagrai.

Potrivit acestuia și dacă dosarul ce va fi depus în primăvara anului viitor va fi aprobat, am putea gusta Honey Sweet abia peste 4-5 ani. 

Foto: Orig Polak

 

 

 

5678 vizualizari


loading...

Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
15:21 - VIDEO – 5 elevi au fost luați ostatici la Liceul Sportiv, pentru o datorie de 5.000 de euro. Lunetiștii au supravegheat operațiunea
14:18 - Ioan Turc, despre Parcul Industrial: Demisia lui Iulius Dumitru e o recunoaștere a falimentului acestui proiect
13:18 - Berzele au revenit în Bistrița-Năsăud...! Cum le putem salva de foame și ger:
12:15 - Ioan Turc (PNL): Câțiva km de drum asfaltat într-un mandat și jumătate de Radu Moldovan, bani aruncați degeaba!
11:05 - FOTO/VIDEO: De ziua Francofoniei, un interviu special cu profesorul și poetul FLORIN AVRAM
10:19 - Sâmbătă, mărșăluim pentru viață!
09:47 - Vrei o porție de comedie adevărată? Vino astă-seară la Casa cu Bere
09:02 - Ziua Fericirii e chiar azi - la Casa EMA!
08:36 - AZI, în Bistrița: Cum celebrăm Ziua Mondială a Apei și a Francofoniei
08:06 - Municipiul Bistrița și revigorarea comerțului în centrul istoric!
01:36 - VIDEO – Sute de persoane au blocat aeroportul din Cluj pentru a-l întâmpina pe Tibi Ușeriu: „Psihicul este atuul meu”

Publicitate
Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro