Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Estetiq Med Clinic: Ai grijă de tenul tău, chiar și în sezonul rece!
“Porcul somon”, Mangalița, crește într-o fermă din Dumitra! Îl puteți cumpăra sau puteți primi sfaturi prețioase despre cum să-l creșteți!
Copiii de la Cheers, puși din nou pe fapte mari: Spectacol caritabil pentru Ionuț!
Sărbătoreşte cu super reduceri la Biasicom!
Patru apartamente cochete de vânzare, în mijlocul orașului...!
ESTETDERM: Epilare definitivă în câteva ședințe cu un laser medical de ultimă generație!
Frumusețe de cinci stele la Carolyne Beauty Center! Antonia a venit la inaugurare
Firmele din Bistrița angajează designer, operatori textile nețesute, controlori calitate și sudori / lăcătuși mecanici cu inițiativă!

  652 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015PARADOX: Prunul modificat genetic, născut la Bistrița, are interzis în România și Europa. Când am putea gusta Honey Sweet

05/12/2017 17:29:49 Bianca SARA  
Honey Sweet a luat naștere prin strădania cercetătorilor de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă, sprijiniți de alți specialiști din SUA, Cehia sau Franța. Deși „s-a născut” aici, prunul minune, ce luptă cu cei mai dăunători viruși, acesta are interzis în țara noastră:

Puțini sunt cei care știu că în „laboratoarele” Stațiunii de Cercetare Pomicolă Bistrița a luat naștere o adevărată mană cerească pentru cultivatorii de fructe. Este vorba despre prunul Honey Sweet, soi modificat genetic și „programat” să lupte împotriva unuia dintre cele mai distrugătoare virusuri din lume.

Încă din 1996 se „coace” la Bistrița prunul minune, la cercetări participând și specialiști din SUA, Franța sau Cehia. Mai mult, în parte datorită cercetărilor de la Bistrița, SUA a reușit să certifice soiul și să-l cultive încă din anul 2010.

S-a ales România pentru cercetarea și producerea acestui soi, tocmai pentru că în țara noastră livezile de prun, dar și virusul Plum Pox sunt foarte des întâlnite.

„Noi stăm foarte prost când vine vorba despre prezența virusului. Nu există în România livadă de prun fără acest virus”, dezvăluie cercetătorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Bistrița, Ioan Zagrai, care lucrează la acest soi încă din 1996.

Ironia sorții, deși a fost practic creat la Bistrița, nimeni din țara  noastră nu are voie să cultive, pe scară largă, în livezi, acest soi. Asta pentru că Uniunea Europeană interzice mare parte din organismele modificate genetic, excepție făcând porumbul.

Astfel, deși în SUA acest soi este cultivat încă din anul 2010, România ar putea cultiva Honey Sweet, cum a fost numit prunul transgenic, abia peste câțiva ani. Cehia, sprijinită de România, Franța și SUA pregătește un dosar ce va fi înaintat Comisiei Europene, prin care se cere undă verde pentru acest prun. Acesta va fi depus, însă, abia anul viitor, în primăvară.

„Încă suntem în faza de testare. Lucrăm la dosarul de notificare cu colegii din SUA, Cehia, Franţa. Am parcurs etapele de testare, în mare parte, dar prunul mai are de aşteptat. (...) Contează şi rezultatele din SUA, pentru testele de mediu şi de siguranţa asupra sănătăţii. Sunt toate avizele primite de la instituţiile americane”, mai explică cercetătorul Ioan Zagrai.

Potrivit acestuia și dacă dosarul ce va fi depus în primăvara anului viitor va fi aprobat, am putea gusta Honey Sweet abia peste 4-5 ani. 

Foto: Orig Polak

 

 

 

4031 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
17:34 - FOTO: Excelenții Bistriței, premiați astăzi! Dansatori, pescari, olimpici, artiști, vârfurile orașului, felicitați de autoritățile locale
17:11 - De Crăciunul acesta împodobește-ți casa cu decorațiunile naturale de la Euforia Floral Boutique!
16:51 - Au împlinit 19 ani de activitate și au deschis porțile publicului interesat din Bistrița!
16:04 - Fără permis, dar cu alcool „la bord”!
15:12 - Coincidență macabră în cazul crimei de la Zagra – În urmă cu 5 ani, tatăl victimei ar fi avut același destin tragic
14:23 - Ministerul de Interne, investiții în Bistrița-Năsăud
13:18 - Robert Sighiartău (PNL): Unul dintre bulevardele din Bistrița să se numească „Regele Mihai I”!
12:12 - FOTO/VIDEO - Filmul crimei de la Zagra: Criminalul și-ar fi lovit prietenul în mod repetat cu o rangă în cap
11:41 - FOTO: Strada Iazului – ca după război! Locuitorii din zonă înoată în noroaie, de trei săptămâni
10:24 - FOTO: Amintiri despre „întâiul om de cultură al țării”. O carte extraordinară, semnată de o profesoară din Bistrița
08:33 - Crimă la ZAGRA!
08:00 - Ceafa de porc cu CEL MAI BUN PREȚ DIN ORAȘ, în 15 și 16 Decembrie, în magazinele Agro-Ardeal!

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro