Patrimoniu BN: Informaţii esenţiale pentru toţi locuitorii judeţului!

Patrimoniu BN: Informaţii esenţiale pentru toţi locuitorii judeţului!

Monumentele din Bistriţa-Năsăud vor fi la un click distanţă, graţie unui proiect dedicat patrimoniului din Bistriţa-Năsăud: toţi cei interesaţi de restaurarea, amenajarea sau amplasarea unui monument vor găsi aici informaţii utile şi detalii complete referitoare la legislaţia care trebuie respectată!

La Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bistriţa-Năsăud a avut loc astăzi prezentarea și lansarea platformei online Digitizarea Monumentelor Eroilor din Primul Război Mondial din Bistrița-Năsăud, pe domeniul patrimoniubn.ro.

Platforma online este realizată din fonduri ale Ministerului Culturii și Identității Naționale și conține imagini ale Monumentelor Eroilor și numele eroilor din fiecare localitate. Totodată, platforma este un prilej de expunere online a patrimoniului județului pe următoarele direcții:

  • Monumente de for public din Bistrița-Năsăud
  • Monumente de arhitectură din Bistrița-Năsăud
  • Sit-uri și șantiere arheologice
  • Patrimoniu mobil

Platforma va conține și o Revistă intitulată Zestrea Monumentelor care va grupa articole de actualitate din domeniul patrimoniului.

Este un vis al nostru mai vechi şi este, totodată, un omagiu adus eroilor care au contribuit semnificativ la realizarea Marii Uniri”, a precizat pentru Bistriţeanul.ro Alexandru Uiuiu, directorul instituţiei. Acesta a mai precizat că un capitol important al platformei îl reprezintă legislația care trebuie respectată în domeniu: „Pe platforma patrimoniubn.ro se vor găsi toate modelele de cereri care trebuie completate în cazul unui monument de for public sau, de pildă, în cazul în care se doreşte modernizarea şi restaurarea unei case monument… Vizăm astfel oferirea unor servicii on linebeneficiarilor din judeţ, dar urmărim şi ne interesează şi soluţionarea acestora cât mai rapidă”, a mai precizat Alexandru Uiuiu.

Beneficiarii vor avea acces online la toate modelele de cereri pe care le solicită, astfel încât completarea lor să fie făcută ușor și de la domiciliu.

Proiectul dedicat Centenarului va fi finalizat până la data de 15 ianuarie și deschis public cu prilejul Zilei Culturii Naționale, a mai precizat şeful Direcţiei pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Foto deschidere @ Arhiva

Iarna viitoare ne-ncălzim mai ieftin! Ce măsuri se iau pentru lemnele de foc: acum 36 de minute- Ministrul Ioan Deneș a declarat astăzi că se dorește luarea mai multor măsuri de ieftinire a lemnului de foc pentru cetățeni. Astfel, iarna viitoare ne vom încălzi..cu bani mai puțini.
Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? acum 2 ore- Probleme cu transportul elevilor în Bistrița-Năsăud? Ca și infrastructura școlară, dotările sau finanțarea per elev în cazul bunurilor și serviciilor - problema cade în sarcina primăriilor. Ele trebuie să optimizeze condițiile și să obțină toate avizele și pentru șofer și pentru mașină.
Un bistrițean, pus după gratii pentru 30 de zile, de autoritățile dejene acum 3 ore- Un bistrițean își va petrece următoarea lună în arestul poliției dejene. Acesta a fost pus acolo de către instanță, după ce a încălcat legea în municipiul Dej.
Tânărul cu cuțitul, elev de nota 10 la purtare! UNDE a avut loc incidentul: acum 4 ore- Un incident nemaiîntâlnit a avut loc, ieri, la un liceu din Bistrița. Pentru a clarifica lucrurile în urma unui conflict, un elev și-a amenințat colegul cu un cuțit. Culmea, acesta are nota 10 la purtare și nu a mai făcut probleme până acum. Unde s-a întâmplat și ce riscă liceanul:
Tot mai bine e acasă: Se întorc cu zecile la școală, în Bistrița-Năsăud acum 5 ore- Zeci de copii ai bistrițenilor care muncesc în străinătate se întorc anual să facă școală acasă. În general, nu au întâmpinat probleme majore cu adaptarea la sistemul românesc de educație. Au fost și situații în care copiii au solicitat să se înscrie într-o clasă inferioară.
ȘOCANT: Doi elevi de liceu despărțiți de jandarmi, după ce unul dintre ei a scos un cuțit lung de 18 cm acum 6 ore- Certurile între elevi par să ajungă la un alt nivel. O dispută mai veche se putea termina tragic. Un elev și-a amenințat un coleg de liceu cu acte de violență, în timp ce ținea în mână un cuțit lung de 18 cm.
Un scandal cu nepotul său s-a terminat tragic pentru un bătrân din Bistrița acum 7 ore- Un bătrân de 78 de ani și-a pierdut viața ieri, după o ceartă cu nepotul său. Tragicul eveniment a avut loc într-un apartament din Bistrița. Nenorocirea a fost anunțată chiar de către soția bărbatulu, care a luat parte la întreaga scenă.
Un bărbat din Căian i-a ”rugat” pe judecători să-l trimită la închisoare! acum 23 de ore- Polițiștii au încarcerat ieri un bărbat din localitatea Căianu Mic. Acesta își va petrece următoarele luni după gratii. Motivul? A făcut scandal și apoi a ”forțat” mâna instanței ca să-l trimită la închisoare.
RECORD: Încasări peste așteptări! Cel mai mare număr de spectatori, la „Dacia”! acum 24 de ore- Un adevărat record au înregistrat cei de la Centrul Cultural Dacia, în acest weekend: „De trei ani de zile, de când s-a redeschis cinematograful Dacia, nu au mai fost asemenea vânzări… Iar în weekend, vor rula filme pentru copii, dar și o comedie neagră, în sala de concerte”, ne-a mărturisit cu mândrie managerul cinematografului, Ramona Creța-Bugnar.
Pedeapsă record pentru tânărul din Tîrlișua care a provocat un accident lângă Beclean, în care și-a pierdut viața un taximetrist acum O zi- Curtea de Apel Cluj s-a pronunțat în cazul tânărului din Tîrlișua care a provocat un accident rutier în 2017, în care a murit un taximetrist și au fost rănite alte trei persoane. Judecătorii clujeni nu au fost deloc blânzi cu tânărul, dublând practic pedeapsa stabilită de Judecătoria Beclean.
NOUTĂȚI în anul școlar 2019-2020: Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale acum O zi- Mai puține zile de vacanță, mai multe clase profesionale în noul an școlar care va începe luni, 9 septembrie: câteva grădinițe s-au desființat, în lipsa umărului necesar de copii, alte școli primare au devenit grădinițe. Numărul de clase  continuă să scadă... 
Cum e să fii „profesor de serviciu” într-o școală din Bistrița, în ziua în care elevii te consideră invizibil… acum O zi- Un experiment amuzant, pus la cale de un profesor de serviciu: „…am fost „profesor de serviciu”. A fost acea zi în care ar fi trebuit să fiu o acritură și să cert elevii. Ziua în care, de regulă, am senzația că sunt invizibilă. Elevii intră în școală, de cele mai multe ori trădând un soi de apatie, trec pe lângă mine și îmi dau IGNORE…” 
Iubești copiii? Vrei să-i scoți din sistemul de protecție al statului? AFLĂ cum poți deveni asistent maternal: acum O zi- Sute de copii sunt prinși în sistemul de protecție al statului. Cea mai ușoră metodă ca aceștia să cunoască ”viața de familie” este cu ajutorul asistenților maternali. Dacă dorești să schimbi viața unui copilaș, DGASPC face un curs de instruire pentru cei interesați:
Pneumonia a mai curmat două vieți! acum O zi- Amenințarea afecțiunilor sezonului rece nu a trecut încă. Deși în județul nostru nu au fost înregistrate decese din cauza gripei, pneumonia continuă să curme vieți. Săpămâna trecută, alți doi pacienți au murit. 
Răzvan și Dani, cuplul „de șoc” din Guvern și părinții Săgeții Albastre cu performanțe de mocăniță, de la Rodna acum O zi- Vă mai amintiți de Săgeata Albastră de la Rodna? Care a fost inaugurată cu fast și-a ținut mai puțin decât o sarcină?! Culmea, în spatele acestui proiect „revoluționar” și pe măsură de costisitor se află cei mai noi miniștri din Guvern: Daniel Suciu și Răzvan Cuc.