Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Vasile Bar: Este alarmantă creșterea salariilor din sectorul public! Mediul privat nu poate susține aceste creșteri!
FOTO/VIDEO: Primii grăniceri năsăudeni care au promovat Bistriţa în munţii Tatra!
Primăria Bistrița dă 47 lei pe kilogramul de câine mort!
Verifică-ți gratuit suspensia și frânele! AFLĂ unde și când:
LA PIADINERIA: Gustul italienesc, chiar în Bistrița!
Cocoșul Negru îți răsfață gusturile cu cei mai delicioși pui la rotisor, cartofi cu rozmarin și nu numai!
Ce avantaje ai dacă pornești un business în Parcul Industrial Bistrița?
POVEŞTI DIN SAT: Mușcătura
Se caută manager marketing, laborant, muncitori sau operatori calculator. Cele mai tari oferte de muncă în BN

  564 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015POVEȘTI DIN SAT: Străina

16/07/2017 16:28:55 Nadia URIAN  
Sunetul unei sirene de Salvare sau Poliție sparge tăcerea, făcându-se auzită până departe. Un fior rece îți străbate parcă tot corpul și te face să te gândești cu îngrijorare la cei apropiați.

- Doamne ferește! Cine? Ce s-o întâmplat? Unde? Iară îi accident? Ori…

- Nu, lele Sâneftă, nu îi accident! N-ai auzât? Nu ț-o spus nime'? 

- D-apăi, nu, dară, că n-am avut vreme să ies în povești, în uliță. În ocol, ce să auzi?

- Păi, zâce că mai zâlile trecute o oprit în stație un autobuz mare și din el o coborât o femeie. O doamnă… faaaină. Faină femeie! Tinerică, cu părul lung, îmbrăcată faaain. O lăsat-o și s-o dus în drumu-i.

 

Ie s-o apropciet de magazân, că o văzut acolo mulți oameni. N-o salutat, n-o zâs nimica. S-o așăzat pe un scaun, la o masă de-afară. Nu știu de-o mâncat ori de-o băut ceva, bugăt îi că acolo o prins-o noaptea. Șî, acolo și… dimineața. Că, sângură, că nu, asta nu ț-aș putea spune…

 

Atâta știu că cine trecea pe drum, a doua zî, o vedea când la masă, când în balta de pe marginea drumului, sărind, desculță. Cânta, se ceptăna, vorovea, ca și cum nime' n-o auze' sau o vede'. Lumea se uita la ie, mirată. O întrebă fel de fel, dar ie nu răspunde'. Oare, nu pricepe limba? Poate-i ceva… străină, ori îi de alt neam?

 De unde o picat… aicea? În drum. Gândești că era duuusă, cu gându', într-o altă lume. Nu te puteai înțelege cu dânsa, defel. S-o așăzat pe marginea șanțului, pe râtul verde. Cânta șî să legăna, cân' într-o parte, căn' în alta. Surdă…? Oarbă? La tăt ce era-n jurul ei? Cineva i-o dat oarece să mânce, din ce o cumpărat din magazân. Nu, n-o refuzat, da', nici n-o mulțămit. Ave' la ie numa' o plăsuță mică, cu cie–ce șî… atât.

Daaa, faină femeie! Faină! Foc, de faină! Șî… taaare tânăăărucă, îmbrăcată fain! Nu ca noi, aestea… Cum să nu să uite bărbații după dânsa? Li se scurgeau ocii, nu alta! Treceau, anume s-o vadă. Se uitau, ca la minune! O prețuieu, o judecau… ca bărbații! Unu', de sub Dâmb, de pe ulița din sus, Zorilă…, trebe că-l știi, ce-i vine lui în minte? S-o aducă pe străină acasă, la el. O auzât de ie, o văzut-o… No!

-Cum, nu-i însurat, Zorilă?

-Ba, bine că nu! Îi însurat și cu copcii, vreo trei, de nu patru… O trimete Zorilă pe Sâia, vecina lui, să i-o aducă pe străină la ie acasă, că-i aproape, să o ajute el. Să nu afle lumea din sat că el o trimăs-o… Să i-o aducă, colo, pe-nsărate. Da', nu cumva să i-o fure altu'… Cu motiv că vre' s-o ajute, s-o îngrijască. Că-i tare milos…

-Auzi! Poți crede?

-Da', cu ce, că nici el n-ave' mare ceie. Leneș, foooc! Numa' sfătoșagu', de el! Îl cunoști. Șî, nu mere el după ie, ca să-l vadă oamenii! Șî, să-l judece că are acasă nevastă și copii, mărunțăi, tăți și sărăcie… cu caru'.

Sâiuța, și ea, nu știu ce gândește, ce face și cum face, că o aduce pe femeie la ea acasă, în vecini de Zorilă. Un copil din uliță, unul mai șafăr, aude, pricepe și fuge acasă, la nevasta lui Zorilă, la Lenuța și-i spune. Altfel, Lenuța-i femeie judecată… ai ci zâs. Când aude una ca asta, i se întunecă mintea și unde nu începe a-i lua la bătaie pe copcii, de Doamne ferește! Jup în unu', jup în altu'! Dă, în stânga, dă în dreapta! Ca în saci! Plânsăte, țâpete s-auzau din drum, nu alta! În loc să-și verse supărarea pe bărbat, proasta, sare la copcii.

Cine aude tăte aestea? Lelela Sâie, bun înțăles! Sună la Poliție. Numa' așa o putut să aducă Poliția, pe ulicioara aceea. Că, niciodată n-o fost… Nu-mi aduc aminte. Pe Lenuța o amendat-o că ș-o bătut copciii. Da', de unde bani, de amendă? Tăt de la lelea Sâie. Poliție, declarații, verificări. Străina… Cine-i? De unde o apărut? Telefoane, căutări… Cine să să poată înțelege cu ea? Nu știa nici cum o ceamă, nici de unde vine. O întrebai și nu răspundea. Râdea și era bucuroasă, fără ca cineva să știe de ce. Șî, nici măcar ie… Era în lumea ei…

Până la urmă, Poliția i-o dat de capăt. Nu știu cum s-o înțăles cu ea și nici ce acte ave' în plasă. Era de… departe. Din alt colț de țară. O fost dată dispărută. Familia nu mai ave' nădejde să o mai găsască vreodată. Era plecată în străinătate, cu bărbatu' și copilul ei. Totul era bine. Ce s-a întâmplat acolo? Nimeni nu putea să știe. Decât că, cineva, cu suflet bun, o adus-o înapoi, în țară. Cum? Nu știe nime'… O lăsat-o în drum. În drumul mare, în țara ei. O pcerdut-o, cu voia… Câtă bucurie pe familie! Nu, nu o fost omorâtă decât… într-un anume fel! O știau dusă la lucru… Să facă bani… Restul poveștii, nu-l mai cunoșteau, decât… bucuria neamurilor ei și… supărarea celor din casa lui Zorilă. Da', Zorilă, binevoitorul, cel care a rămas șî el sângur. De a doua zî. Sîngur cuc.

Părinții o venit cu o mașina, de departe și o dus- o pe Lenuța și copiii. Acolo, cu ei, în satul lor. Departe de locul unde opresc autobuzăle, la marginea drumului.

-Da, Poliția, de ce o vinit?

-Păi, să stângă sfada dintre Zorilă, lelea Sâia și… restul. Nevasta și copiii s-o dus și l-o lăsat să facă pomană… multă. Cu cine i-o pica, din cei care or mai coborî din mașini de ocazie.

-Doamne, ce poveste!

-Vezi, ț-am spus-o! Nu știu cât îi de dreaptă ori îi numa' poveste, că n-am văzut. Am auzât o azi, în sat. Ori, poate îi din aceea, ce o vedem prin filme! Ce am auzât, asta ț-am spus și eu! Amu', hai și-ți cumpără ce-ți trebe, că ia, ț-o vinit rându… în cooperativă.

Foto: Maierul de altădată

5066 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
16:31 - FOTO - Minunea s-a produs! Grădinița care așteaptă de 7 ani să fie demolată a fost transformată în sfârșit în moloz
15:11 - Tăticii în concediu paternal și impozitarea orelor suplimentare – cele mai mari probleme ale mediului de afaceri din județ
14:15 - Dacă n-avem una lungă și rapidă, să ne bucurăm și de una scurtă, de mică viteză. Măcar să reziste…
13:50 - Cristian Pomohaci a primit verdictul din partea Bisericii Ortodoxe!
13:24 - TOP 5 localități din județ unde au loc cele mai multe accidente cu bicicliști
12:23 - Radu Moldovan, dezamăgit de declarațiile lui Vasile Bar: Mediul de afaceri nu are motive să fie îngrijorat!
11:55 - FOTO: Concert extraordinar, susţinut de fanfara militarilor bistriţeni în Biserica Evanghelică
11:23 - Bistrițeanul care „s-a jucat de-a teroristul” într-un avion care mergea la Londra s-a ales cu dosar penal
10:55 - Noi investiții la spitalul din Bistrița! Vine aparatură ultramodernă
10:10 - Anunț de presă: Îmbunătăţirea eficienței energetice a blocurilor de locuinţe – Bistriţa 16
10:06 - Fiul cântăreței de muzică populară Valeria Peter Predescu renunţă de bună voie la prima sa producţie de lavandă
04:30 - FOTO/VIDEO – Incendiu de proporții, în Dumitra. O casă și mai multe anexe au fost făcute scrum

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro