Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
FOTO/VIDEO: Cristi din Livezile, din nou prin spitale - la un an de la operație
VIDEO - Din satul lui Coșbuc, în ring. Cum a ajuns o bistrițeancă speranța României la box
OAMENI din Bistriţa-Năsăud. Andrada Moldovan: Nu trebuie să ai bani ca să te îmbraci ok. Trendurile etno sunt depășite...
FOTO: Cel mai frumos mod de a sărbători o zi de naștere. La „Andrei Mureșanu”
FOTO: Azi începe sezonul reducerilor la Relegance și Rinascimeto...!
Se caută tinichigiu auto, operatori și controlori de calitate! Alte oferte de muncă avantajoase:

  591 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015POVEȘTI DIN SAT: „Valea Cucului”

14/01/2018 12:27:35 Nadia URIAN  
Din firul subțire de lână, bunica împletea ciorapi pentru toți ai casei. Ștricălea. Fete sau băieți, la începutul iernii, fiecare avea câte o pereche. În cameră, o nepoțică o însoțea cu privirea sau cu… lucrul. Depăna și ea sculul de lână luat de pe rășchitor și pus pe vârtelniță. În timp ce lucra, o ruga pe bunica:

Când întunericul începea să se lase peste sat, bunica aprindea lampa. Își lua fusul, furca și caierul cu lână, și o înfingea în scăunelul mic, cu gaură în mijloc. Își ținea piciorul pe el, sprijinindu-l. Poalele crețe îi ajungeau până jos, iar șorțul pus dinainte era plin de scame ce cădeau din lâna toarsă.

Din firul subțire de lână, bunica împletea apoi ciorapi pentru toți ai casei. Începea cu nepoții. Ștricălea. Fete sau băieți, la începutul iernii, fiecare avea câte o pereche. Bunica se îngrijea de ei. Totdeauna începea cu nepoții mari, cei care erau soldați, și cărora le vopsea ciorapii cu frunză de nuc. Ieșea o culoare verde - muștarie.

În cameră, nepoțica o însoțea cu privirea sau cu… lucrul. Depăna și ea sculul de lână luat de pe rășchitor și pus pe vârtelniță. Făcea niște gheme mici, cât să le poată ține în mână. În timp ce lucra, o ruga pe bunica:

- Bunăăă, îmi mai spui, te rog, Povestea Cucului?

- Da, Măriuță, ascultă numa: „Se spune că cucul cântă numa până în ziua de Sân-Petru și ia de ce: Povestea o știu și eu de la mămuca mea și se zice că demult de tot, când Dumnezeu umbla cu Sân' Petru pe pământ, într-o zi de vară, când soarele ardea să frigă pământul, s-au oprit ei să se odihnească într-o vale plină de verdeață și de pomi roditori.

Și, fiind amiază, au ospătat cum trebuie și după aceea s-au întins pe iarbă, la umbra unui copac. Stând ei așa, aud o pasăre cântând deasupra lor în pomul cel stufos. Era un cuc, care stătea sus pe o rămurică și cânta de mama focului.

În cântecele lui, adoarme și Dumnezeu și Sfântul Petru. Cucul însă viclean, după ce îi vede adormiți, se coborî jos și se apropie de Sfântul Petru și-i fură de la brâu cheile raiului. Apoi se ascunde într-un cireș plin de cireșe coapte, de-ți lăsa gura apă. Și stă el ascuns acolo până ce se sculară sfinții.

Când luă seama Sân-Petru că-i lipsesc cheile raiului, se mânie și începu a le căuta prin iarbă. Dumnezeu însă, care le știe pe toate, află pe hoț și, făcând un semn în văzduh, cheile raiului pică la rădăcina cireșului, iar cucul zbură cu o cireașă în cioc.

- Iată, hoțul! zise Dumnezeu, arătând cucul care zbura spre pădure.

Ce s-a întâmplat? Cucul vede cireșele coapte și îl apucă pofta să mănânce. Când Dumnezeu făcu semnul în văzduh, cucul desface ciocul să fure o cireașă. Atunci cheile îi scapă din cioc și luând cireașa, zboară de teamă să nu-l prindă. Sfântul Petru se duse și-și luă cheile și în mânia lui blestemă pasărea ca să-i pice limba și să nu mai cânte.

Tatăl Ceresc însă zice «Să nu-i cadă limba, dar în fiecare an, când va mânca cireașa, să răgușească și să cânte răgușit până în ziua de Sân' Petru, dar din ziua aceea să nu mai cânte...»

Și, de atunci, draga bunicii, cucul răgușește când se coc cireșele și din ziua de Sân' Petru nu mai cântă. Iar văii i-a rămas și azi numele de Valea Cucului. Dumnezeu este mai milostiv decât toți! Să nu uiți, Mariuță! Am să-ți mai spun și alte povești, pe care și mie mi le-o spus mămuca mea și pe care le-a auzit și ea de la mămuca ei... ”

Foto @ cluj.com

1208 vizualizari


Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI
09:35 - Fratele Ancuței Cârcu va fi condus pe ultimul drum în Rebrișoara, de un sobor compus din 16 preoți

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro