POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea

POVEŞTI DIN SAT: Vergelul și angajarea

„Bine ai făcut că ai mai vinit pe la noi, doamnă! Mi-am mai amintit o poveste, din vremea cân’ eram holtei și nu avem atâta minte, câtă am amu’. Ascultă, ori scrie, ori fă ce-i ști ‘mneata!

​La vrâsta de 19 ani am mărs la Cluj, să-mi ieu cizme de pcele, pălărie răsucită ca ciuperca și pantaloni-priceoși – de la Cluj. Era o piață de oameni-hostezeni, așe le spuneu, care erau și băștinași din Cluj și angajau oameni la lucru. Ș-o vinit și ne-o dus pe mai mulți tineri de la noi din sat.

Pe mine m-o cemat un hostezan care ave doi cai, om gospodar, căra nisip de la Someșul Mic, la oameni care făceau fundație și aveau de tencuit, balast și nisip – și am lucrat și cu el vreo trei zile. Am lopătat la nisip, apoi două zile am cărat fân, că avea loc lângă Fabrica de cărămidă din Cluj. Făceam numa’ două drumuri pe zi. Am mai lucrat încă o săptămână la el, unde o avut omu’ comandă.

Domnu’ aesta avea un fecior, avea posibilități, învăța la liceu. De-odată cu mine. S-o împretinit cu mine, dacă am lucrat atâta vreme la el. Acolo era un obicei. Se fac baluri. Căsătoriții, separat, tinerii, separat. Balu’ acela se numea vergel. Feciorii aduc vin și fetele prăjituri și mâncăruri. La ora unu se punea masa – noaptea. Dar vergelu-i până dimineața.

​Băiatul o venit cu încă un băiat-cizeș – adică o băgat muzicant. El era cu invitațiile speciale, că erau pregătiți.

​Invitațiile erau tăt un băiet ș-o fată.

Câți băieți, atâtea fete-o cemat. Și eu am fost invitat. Fără invitație nu puteai intra acolo. Mi-o adus şî mie o fată să am cu cine dansa. Și băiatul mi-o adus și mie vin, să pot să pun la masă. Era o masă lungă, pe mijlocul căminului, două bănci, de-a lungul, de-o parte și de alta. De-o parte fetele, de alta băieții. În dreptul fiecărei fete stătea băietul. O – nceput jocul mai devreme, până o-nceput masa. Valsul l-am dansat și eu. Dar Samba, cu zig-zaguri- nu am știut. Toți o dansat. Numa o fată o rămas de-o parte că n-o știut dansa. Tangău – încă am știut. Dar la zig-zag, nu am știut. M-am apropciet de ea și m-o întrebat:

– Sunteți de aici, din Cluj?

N-am zâs că-s din sat, am zâs că-s din Gherla, să gândească că-s fecior de oraș și că am un unceș care mă bagă să lucru aici. Jocurile s-o mai scimbat. Era obiceiu’ că dacă vine fecioru’ și se-apleacă, obligator, fata mere să danseze cu el. Altfel, iese scandal.

Dac-am văzut obiceiul, am făcut și eu la fel. Așa că nu am jucat numa’ cu fata asta. Tata m-o întrebat cum o ceamă și eu am întrebat-o pe ea.

Mi-o răspuns că… Elvira.

– Naționalitatea?

– Eu îs evreioaică.

– Mulțumesc de cunoștință! Sărut-mâna!

O fost foarte bine până la ora 12. Atunci se pregăteau, ca la unu să cie masa.

Era o cămară într-un colț, unde o dus mâncarea. Ultimii cinci nu o mai încăput să pună mâncarea. O adus de acasă, că acolo o lăsat-o.

O zis Elvira:

– Auzi, domnișoru’, să vii să vezi unde stăm! Noi stăm la etaju 1, scara 1, la bloc. strada Cucita, nr.90.

Și-am mers, pe la Teatrul Național. M-am dus cu fata. O deschis poarta, o băgat mâna după șoș să descidă poarta. Cum să nu descidă? Avea poartă mare, de cer, cu țepe, ca săgeata. Ș-am intrat, ne-am suit pe scări, la etaj.

– Noi avem aici trei camere ș-o baie. Tata și mama îs pe stânga, eu îs pe dreapta. Trecem pe la mine, să nu-i deranjăm.

– Da, îi bine.

Am intrat acolo. În miljoc ave o masă de doisprezece persoane, lungă, cu spate de pcele. Când m-am pus am gândit că merge jos, că aveau arcuri. Eu nu am mai stat niciodată pe scaune de acelea.

Mi-o adus vișinată, că era la modă.

Numa’ vișinată, nu și vin, că nu am vrut.

Mi-o pus prăjitură. Mi-o spus că tata ei îi inginer și mama tăt ingineră.

– Stai liniștit aici, eu mă duc până la o pretină, că nu-i departe. Mă duc să îi spun să vină şi ea, să mergem laolaltă. Știu o scurtătură, printre blocuri.

O plecat. Buuun. Dac-o plecat, zice:

– Ca să nu vină cineva, încid ușa de la cămară.

Stau eu liniștit vreo zece minute… douazeci, treizeci  minute. Mă uit la ceasul… cum bătea pe părete.

– Ce doamne? Ce mă fac?

Prăbălesc ușa. Ușa încisăăă. Cum să ies? Cum am auzât în film, m-am uitat să găsesc cearceafuri, să înod. Caut în dulap. Numa’ costume. Într-un dulap, găsesc ceva. Mi s-o parut că-s oase. Aşe mi s-o părut. Cât oi ci fost de beat, nu știu…

Ce experimente o făcut oamenii aeștia? Nu mai aveam răbdare. Mă duc la fereastră să văd cum să cobor. O văd pe fată, cu una ș-un fecior, barosan. M-am speriet că vin să mă omoare. Atâta puteam să mă gândesc atunci. Aud cum vin prin poartă, trec pe lângă baie. Vin.

Mă duc, stau lângă ușă și așa am făcut. Să pot ieși pe lângă țățâna ușii, când or descide, până să aprindă lumina.

S-o descis ușa ș-o zîs:

– Poftiți înăuntru!

Eu i-am lovit peste mână. De acolo. Fix în baie.

Acolo era o oglindă cât mine de mare. De frică, am gândit că acolo-i ușa. M-am lovit de ea, ea s-a spart și toate cioburile, de ciment, în baie. Ș-o sunat atâta de tare de s-o aprins toate becurile din apartament.

Eu om cipăit ș-am dat de ușă. Câte două trepte odată am sărit.

– Unde ești? M-o strigat. Doară nu eram prost să mă opresc.

Când am ajuns la parter, la ultimul colț de treaptă, era o  bucată de cer, cu pantă, să-mi curăț papucii de noroi. Cum m-am dus cu viteză, am dat cu fluierul piciorului, am căzut, dar m-am rădicat repide.

Am ajuns la poartă, da poarta era încisă. Am sărit peste țepii din vârful porții, da m-am agățat, să-mi rup toate hainele de pe mine.

Apoi să vezi câtă fugă la mine… Pe străzi, prin oraș.

Mai dam de câte de-un paznic sau milițean. Atunci nu am mai fugit, să nu creadă că-s hoț. M-am dus direct la omul la care am lucrat, m-am suit în pod la omu’ cu fân, am dormit greu și m-am sculat dimineața. Verific. Hainele-mi erau rupte de cum am sărit.

Vine fecioru’ dimineața la mine și mă întreabă ce am pățit. Da, zic eu, alt bai am. Am rupt hainele, costumul. Mă tem că tata dumitale mi-o trage din bani, cum am muncit.

– Stai liniștit, ca-ți dau eu alt costum, că am mai multe.

Am mai lucrat trei zile și am terminat.

– Uite, deocamdată îi bine. Îți dau banii și poți pleca. Când te-oi mai găsi la piață, te-oi chema.

Da, ce bucuros am fost că am scăpat, doamnă! M-am dus direct la piață. De dimineață, cam pe la şapte, cum era vremea. Ș-o venit un domn de la noi, de prin satele noastre. O-ntrebat domnu’, care îi dulgher:

– Ia, fecioru acela!

Vine la mine și mă întreabă dacă cunosc dulgherie.

– Noi nu facem case, da’ ridicăm paviloane. Eu îs de la Circul Karoti. Înţelegi? Dacă nu ți-i frică și gândești, hai cu noi! La intrarea în Cluj, acolo la Vama, acolo avem linghișpirturi.

Și zice: Eu îți plătesc o sută lei la zi. În rest, douăzeci-treizeci.

Hostezenii rar dădeau patruzeci de lei.

– Hai cu mine!

Mă duc cu ei, acolo. Linghişpirul era rădicat, dar corturile, nu. Mai aveu patru oameni angajați. Eu eram cel mai tânăr și mai ușor. Două zile o durat până am făcut pavilioanele.

Separat, pavilionul pentru animale, separat pentru oameni. Am gătat pavilioanele. No, zice, uite avem aici o doamnă în vârstă, care trebe să margă în pensie.

Acolo, era o căsuță, un pavilion cu jucării. Dacă trăgeai cu pușca cu praef și nimereai, luai o sticlă de vin. Doamna o zis:

– Îți dau misiune, îți dau bomboane de țigarete, un leu bucata, și umbli printre lume și vinzi. Erau vreo treizeci-patruzeci de bomboane, în cutie. Trebuie să strig – „Bomboane de țigarete, cu un leu/ bucata, pentru bucuria copiilor și liniștea părinților!”

Pe urmă mergeam la Tir.

– Ie arma cu număru’ 7, că-s patru arme și ocește, dacă știi să tragi. Și te uiți la cătăramă și tragi unde-i rotund ca un ban, că merge acolo unde vrei. Și, zice, atragi lumea ca să tragă. Numa’ una câștigă și trei pcerd.

Mai trăgeam, se făcea că nu mă cunoaște, mai atrăgeam și pe alții, apoi mai vindeam bomboane. Trăgeam și câștigam. Ziceau oamenii:

– Dă-mi arma să trag și eu.

Da’ ei nu nimereau, că nu știau cum să tragă.

Asta a fost misiunea me. Doară nu-ți dă nimeni banii degeaba. Era o doamnă, pe un coridor, la intrare, pe coridor o masă și un scaun, de-acolo, doamna anunța că ce program urmează, ce se-ntâmplă și cât costă.

Doamna avea o mamă bolnavă, de loc din Cluj. Dacă era aici cu servici, mă ruga să transmit eu că ea pleacă la mama, să-i cumpere medicamente. Eu rămâneam în locu’ ei și transmiteam. Totdeauna îmi aducea câte o ciocolată că stăteam. No-nvățam ce să spun.

– Dragi spectatori și spectatoare, în ia-seară deschidem menajeria circului, circul Karolina. Cu diferite animale, tigrii, lei, maimuțe, elefanți din Africa Centrală. Deschidem partea întâia cu artiștii emeriți, laureați ai Premiului de Stat de la Varșovia. Cu cei doi comicărași ai Circului de Stat, Cavin, Lilae și Novac, oameni comici care făceau să râdă lumea de ei, comici – care tot voroveau – bancuri, lucruri de râs.

Ei, de la o vreme, după ce ducea apă, altul o vărsa, tot felul. Noroc, cel mai bătrân o zîs!

– Ia, ce-am pățit cu Mama-Mare, când am mers de prima dată la Mare. Mama-mare-i moartea ei / Cum îs toate din femei / Hop să ieie cățelul la mare. Ca să-i facă băi pe spate. Eu am zis lasă-l dracului de cățel acasă / că nu li-i duce la mare / să le pui la fete-n brațe ca să le pună păru’ pe moațe.

Mama-Mare s-o enervat ș-o zis:

– Mai bine te las pe tine, decât să nu duc cățelul cu mine / Ș-am plecat cu baba Cloanța / Către Mare, la Constanța.

Ș-am ajuns în Gara de Nord / Fuga la Baba, între vagoane. Că era să intre cu capu-ntre tampoane.

Și, acum vă spun la fiecare:  Cine are soacră mare / Să o aducă la mine să-i facem băi pe spate…

*****

Trei luni de zile am lucrat la Circul de Stat din Cluj, doamnă…

Amu mi-am amintit depre pățaniile mele din tinerețe.

Atâta am tăt repetat povestea, să nu uit ceva, că toate le-am trăit demult, de multă vreme. Eram holtei pe-atunci.

Să mai vii pe la noi, doamnă, că mai știu povești. Ț-oi spune într- o zi, cum s-o făcut un Spiriduuuuș! Oi repeta, să nu uit ceva, că amu-s bătrân, doamnă! Hai, hai la noi în povești, când îi vre dumneata! Ni-i urât și greu, doamnă, că bătrânețea nu vine cu ceterași!

Foto – Ziarul tecucean

Gloria Bistrița părăsește Cupa României Fan Courier, învinsă de Râmnicu Vâlcea februarie 18, 2020 - Sala Polivalentă a găzduit în această seară partida dintre Gloria 2018 Bistrița-Năsăud și SCM Râmnicu Vâlcea, partidă contând pentru optimile de finală ale Cupei României Fan Courier.
CARE sunt zonele mizerabile pentru care a fost amendat SUPERCOM-ul! S-a schimbat ceva? februarie 18, 2020 - Firma de salubritate Supercom a fost sancționată, săptămâna trecută, pentru PRIMA dată. Aceasta a primit 13 amenzi într-o zi, în valoare de 29.500 lei. Află CARE sunt zonele pentru care a fost amendată și spune-ne dacă s-a schimbat ceva:
Senatorul Ioan Deneș: Tăierile ilegale de pădure în județul Bistrița-Năsăud au scăzut în 2019 cu peste 20%. Ministul Costel Alexe dezinformează! februarie 18, 2020 - Senatorul PSD Ioan Deneș, fost ministru al Apelor și Pădurilor în contrazice pe ministrul demis al Apelor și Pădurilor, Costel Alexe în pivința declarațiilor făcute de acesta în timpul audierillor din comisiile reunite de Mediu.
Deputatul PMP Ionuț Simionca cere partidelor de centru-dreapta din județ să se unească împotriva cartelului politic constituit în jurul PSD februarie 18, 2020 - Liderul PMP Bistrița-Năsăud, Ionuț Simionca, cere partidelor de centru-dreapta să facă front comun în fața amenințării reprezentată de alianța județeană PSD-Pro România-ALDE. „Constituirea primei alianțe locale de stânga ar trebui să reprezinte un extrem de puternic semnal de alarmă...”
VIDEO – Radu Moldovan: Bugetul județului, mult mai mic în 2020! ZERO lei pentru investiții în sănătate! februarie 18, 2020 - Consilierii județeni au aprobat azi bugetul de venituri și cheltuieli al județului, în 2020. Radu Moldovan a explicat că sunt mult mai puțini bani. „De 7 ani de când sunt eu aici, niciodată nu s-au alocat ZERO lei pentru investiții în sănătate!”  VEZI ce propuneri au făcut unii consilieri și cum a comentat președintele CJ BN împărțirea făcută de Guvern:
Banca Transilvania vrea poprire pe contul Parcului Industrial. Despre ce datorii e vorba februarie 18, 2020 - Administratorul Parcului Industrial Bistrița Sud este în proces cu Banca Transilvania, după ce unitatea bancară a cerut în instanță poprire pe conturile SRL-ului care administrează parcul industrial. Ce datorii are parcul industrial la bancă:
Vremea, bat-o vina! Administratorii patinoarului au cerut încetarea contractului! februarie 18, 2020 - A fost o iarnă blândă...chiar...primăvăratecă! Lucrul acesta a fost cel mai ”dureros” resimțit de administratorii patinoarului. Bistrițenii s-au bucurat doar câteva zile de patinaj. Acum, cei de la ICE Arena au cerut încetarea contractului și patinoarul urmează să fie adunat.
VIDEO: “Uitați încă o aprobare de construcție marca Primăria Bistrița! Fapte nu vorbe…” februarie 18, 2020 - "Uitați încă o aprobare de construcție marca Primăria Bistrița. Fapte nu vorbe...Se surpă drumul ca la Pensiunea Morariu... aceeași treabă. Casă la 1 metru de drum...Este în spate la cofetăria Doris, de pe centură. Mergeți să vedeți cum și-au betonat oamenii ăia acolo drumul și le cade pământul de sub beton", ne scria azi dimineață în mesageria redacției un bistrițean indignat. Omul ne-a trimis și un video să ne convingem că așa stau lucrurile...
Bistrițean prins în flagrant în timp ce încerca să spargă un magazin din Gherla februarie 18, 2020 - Polițiștii gherleni au prins azi-noapte un bistrițean. Acesta încerca să intr într-un magazin pentru a fura. Planul i-a fost dat peste cap de patrula oamenilor legii.
VIDEO: Dacă vrei primar la țară, trebuie să fii mai sfânt decât popa…! februarie 18, 2020 - Cine crede că oamenii de la sate nu sunt informați sau pregătiți se înșeală amarnic. Dimpotrivă. „În fața cetățeanului, în mediul rural, dacă l-ai mințit o dată, ești terminat! Niciodată nu vei mai reuși să recâștigi încrederea lui. De aceea, dacă alegi să faci administrație la țară, trebuie să fii mai sfânt ca popa…!”
De Valentine’s i-au fost furate 4 oi! S-a găsit „îndrăgostitul”! februarie 18, 2020 - Un tânăr din Monor a rămas fără patru oi. Culmea, tocmai de Valentine`s Day! Ieri, polițiștii au reușit să identifice ”îndrăgostitul” care a furat ovinele. 
CADOU de Dragobete: Se închide drumul Bistrița – Budacu de Jos! februarie 18, 2020 - DJ 173 C, drumul ce leagă Bistrița de Budacu de Jos, intră în reabilitare. Astfel, începând cu 24 februarie, această rută va fi închisă circulației timp de 5 luni de zile. 
S-a găsit autorul apelului 112 în urma căruia jandarmii au luat la „puricat” un cartier întreg februarie 18, 2020 - Sâmbătă noaptea, locatarii de pe Locotenent Călin, și nu numai, s-au trezit cu jandarmii la uși. Aceștia verificau numărul persoanelor din casă, în urma unui apel de ”AJUTOR” la 112. Ieri a fost identificat apelantul:
EXTRA: Tentativă de sinucidere – eșuată într-o comedie cu mult umor negru și situații neprevăzute… februarie 18, 2020 - Crezi că eşti profund nefericit, sau doar eşuat pe culmea sterilă a succesului, şi vrei să pui punct la tot circul vieţii. Dar să nu poţi, pentru că apare Ea. Chiar în momentul în care ești gata să apeși pe trăgaci... Ghinion? Sau nesperată şansă...?
Defrișările ilegale ar fi crescut cu un sfert în mandatul lui Deneș. „Nepăsarea” l-a dus inclusiv la DIICOT februarie 18, 2020 - Potrivit noului ministru al Apelor și Pădurilor, Costel Alexe în ultimul mandat al fostului ministru, bistrițeanul Ioan Deneș, ar fi crescut cu aproape un sfert tăierile ilegale în Bistrița-Năsăud. Mai mult, nepăsarea și lipsa de acțiune a fostului ministru surprinsă inclusiv de interceptări l-a dus inclusiv la DIICOT.
AJUTAȚI! O mamă și patru copii mici au rămas FĂRĂ NIMIC, după incendiul de azi-noapte! februarie 18, 2020 - ”Trei brațe de haine am salvat, dar apoi am văzut că sunt mai mult lenjerii de pat” ne-a spus Ionela, o vecină. Loredana și cei patru copii ai ei au rămas fără NIMIC, după ce casa lor a fost cuprinsă de flăcări, azi noapte. Comunitatea din Domnești deja se mobilizează, dar e nevoie de noi, DE TOȚI!
VIDEO: Aproape 200 de olimpici își vor testa cunoștințele la matematică într-o comună din Bistrița-Năsăud februarie 18, 2020 - Aproape 200 de olimpici vor petrece un weekend într-o comună din Bistrița-Năsăud, încercând să se califice la faza națională a Olimpiadei la matematică. „Sperăm să fie o acțiune frumoasă și să aducă un plus de valoare localității noastre...”
FOTO – DOMNEȘTI: O casă și acoperișul celei de-a doua, distruse într-un incendiu! februarie 18, 2020 - Intervenție dificilă pentru pompierii bistrițeni, azi noapte. O casă a fost cuprinsă de flăcări. Incendiul a cuprins și un al doilea imobil, al cărui acoperiș a fost distrus integral.
ADRENALINĂ pe 4 roți de Ziua Îndrăgostiților: beți la volan, fără permis februarie 17, 2020 - Sărbătoarea „dragostei” pare să fi scos pe șosele șoferi fără permis, care au și tras la măsea înainte de a se urca la volan...
PSD, ALDE și Pro România au format un cartel electoral pentru alegerile locale din iunie februarie 17, 2020 - Radu Moldovan, Ioan Monița și Grigore Timoce au confirmat astăzi public faptul că, la alegerile locale din iunie 2020, PSD, ALDE și Pro România vor merge pe liste comune.
VIDEO: Râs, ciute și cerbi, în toată splendoarea lor, în Munții Rodnei! februarie 17, 2020 - Frumuseți de nedescris în Munții Rodnei. Și datorită camerelor de monitorizare, splendoarea poate fi admirată și de la distanță. Romsilva a făcut publice imagini cu un râs, cu ciute și cu cerbi, surprinși în peisajul de iarnă din Parcul Național.
Bistrițenii, în topul românilor care nu-și prea plătesc ratele la timp februarie 17, 2020 - Anul trecut, volumul creditelor restante a crescut cu 5% comparativ cu anul 2018. În topul românilor care nu își plătesc la timp creditele se află și bistrițenii, care sunt pe locul al III-lea.
Primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău, condamnat cu suspendare! februarie 17, 2020 - Lovitură puternică primită astăzi de PNL și de primarul orașului Sângeorz Băi, Traian Ogâgău. Acesta a fost condamnat cu suspendare și va pierde dreptul de a fi ales. Sentința a fost dată de Judecătoria Năsăud și nu e definitivă:
FOTO/VIDEO: Un tunel de lemn, în curtea Spitalului Județean…?! februarie 17, 2020 - În curtea Spitalului Județean va fi montat, în curând, un tunel de lemn – a anunțat astăzi managerul instituției, Gabriel Lazany. La ce va folosi neobișnuita construcție:
Spărgătorii a 16 case de vacanță, prinși de polițiștii! CE prime pedepse au primit: februarie 17, 2020 - Polițiștii au reușit să dea de urma unor spărgători de case de vacanță. În aproape 5 luni, au ”atacat” 16 cabane din zona de munte a județului. Cinci persoane au fost duse la audieri, dar numai doi tineri au ajuns în fața instanței.
PERCHEZIȚII la Negrilești: Bărbat reținut, după ce s-au găsit arme, cartușe și trofee de mistreț! februarie 17, 2020 - Un bărbat din Negrilești a fost reținut de polițiști. Asta după ce oamenii legii au descins la locuința acestuia. S-au ridicat arme, cartușe, dar și trofee de mistreț. Bărbatul a ajuns în fața judecătorilor.
NOI locuri de muncă la Modelzo, Betak, Sanovil, Cafe Noir și Stewo Plastic Năsăud! februarie 17, 2020 - Noi locuri de muncă sunt disponibile în această săptămână, la Bistrița: Se caută inginer horticol, farmacist, asistent de farmacie, inspector Resurse Umane, ingineri, șoferi profesioniști, mecanici, electricieni sau arhitecți! Oferta completă, mai jos:
VIDEO: Iubirea, în varianta pură, găsită într-un cămin din Suplai! februarie 17, 2020 - E luna iubirii! Cuplurile sărbătoresc Sfântul Valentin și Dragobetele, încercând să-și dovedească dragostea pe care și-o poartă, prin cadouri sau gesturi extravagante. Iubirea pură, sinceră, care a străbătut greutățile vieții și lipsa ”zilelor speciale”, a fost găsită însă într-un cămin din Suplai! Lelea Sîiucă și badea Gheorghe Fetti au peste 55 de ani de căsătorie!
Aquabis: Fără apă rece astăzi, în Negrilești. Probleme și în Bistrița februarie 17, 2020 - Se sistează furnizarea de apă rece astăzi, 17 februarie 2020, în localitatea Negrilești – anunță Aquabis.
VIDEO – Record: Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani februarie 17, 2020 - Nu doar că se poate lăuda cu zeci de milioane de lei investiți în localitate, dar se mândrește și cu faptul că a reușit să evite împovărarea locuitorilor săi. Într-o localitate din Bistrița-Năsăud impozitele nu s-au majorat de 22 de ani: