Primarii – obligați prin lege să doteze școlile cu pubele pentru colectarea selectivă!

Primarii – obligați prin lege să doteze școlile cu pubele pentru colectarea selectivă!

Infrastructura școlară este încă Cenușăreasa de serviciu pentru mulți primari din Bistrița-Năsăud, a constatat deputatul USR Cristina Iurișniți: „Cele  20 de școli fără apă și canalizare, cu grupurile sanitare în fundul curții, sunt dovada dezinteresului primarilor pentru școli. Acum, prin lege, vor fi obligați să asigure echipamentele necesare colectării selective, pentru respectarea mediului și a igienei în școli!

Deputatul Cristina Iurișniți ar fi dorit ca și sancțiunile pentru cei care nu respectă prevederile legale pe această temă să fie mai dure: „Din păcate, înăsprirea sancțiunilor pentru primarii care nu vor respecta aceste reglementări nu a trecut nici de votul Senatului, nici de votul comisiilor din Camera Deputaților…

*****

În prezent,  România se confruntă cu o problemă de mediu profundă care generează efecte negative pe termen scurt, mediu şi lung: lipsa colectării şi reciclării selective a deşeurilor.

  1. România este pe penultimul loc în Europa, în privința reciclării. Producem anual peste 5.8 milioane tone de deșeuri, 83% dintre acestea ajung la gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3% dintre deșeurile colectate…!
  2. România şi-a asumat odată cu aderarea la Uniunea Europeană, o cotă de reciclare de cel puţin 50% din hârtia, metalele, sticlele şi materialele plastice provenite din deşeuri menajere.

Mai mult, România riscă sancțiuni enorme din partea Comisiei Europene, 200.000 de euro  pe zi, pentru absența colectării selective a deșeurilor. România este în pericol de infrigement ca urmare a rușinosului procent de 3% la nivelul colectării selective, procentul asumat pentru 2020 fiind de 50%.

Și fiindcă totul pornește de la educație, o societate responsabilă, propune politici publice în urma unei analize de nevoi. Este vital să educam populația, să creștem gradul de informare şi de conştientizare – consideră Cristina Iurișniți. Deputatul este convins că esențială este şi educarea  cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor.

Undă verde din Parlament pentru legea colectării selective în școli!

Peste 50 de parlamentari din tot spectrul politic au susținut transpartinic  modificarea și completarea Legii nr. 132/2010 – o inițiativă legislativă privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice.

Aceasta a primit undă verde din partea comisiilor raportoare de administrație și de mediu.

Un vot important pentru reglementarea colectării selective a deșeurilor în școli…”, consideră deputatul Cristina Iurișniți care subliniază că va fi modificat cadrul normativ, iar autoritățile locale sau operatorii economici vor fi obligați să se asigure că la nivelul fiecărei unități școlare din România vor exista pubele speciale pentru colectarea selectivă.

Inițiativa legislativă va avea un dublu impact: pe de o parte tinerele generații vor conștientiza și vor deprinde și dezvolta gesturi reflex și atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar pe de altă parte autoritățile locale și operatorii economici vor fi responsabilizați să respecte angajamentele asumate la nivel european.

Propunerea legislativă prevede selectarea la sursă a deşeurilor

În fiecare sală de clasă, laborator, cabinete, bibliotecă sau sală de sport ar urma să existe coşuri de gunoi colorate şi inscripţionate corespunzător pentru selectarea pe categorii a deşeurilor rezultate în urma activităţilor elevilor şi/sau profesorilor.

Finalitatea unei astfel de măsuri constă tocmai în educarea tinerelor generații pentru a conștientiza riscurile pe care poluarea le poate avea asupra mediului și inerent asupra educației pentru sănătate și mediu. Va crește astfel gradul lor de implicare în procesul de colectare selectivă a deșeurilor din școli.

Efectele imediate ale unei astfel de măsuri? Va crește implicit și rata de colectare selectivă a deșeurilor, iar efectele imediate vor duce la promovarea și conștientizarea, în rândul elevilor, familiilor acestora şi a comunității respective a importanței protejării mediului, prin respectarea unor norme europene la care ne-am angajat şi pe care nu le-am respectat până acum.

Cât ne costă colectarea selectivă în școli?

În ceea ce privește efortul bugetar, acesta este unul mic raportat la beneficiile pe care le-ar aduce implementarea prezentului proiect de lege – subliniază Cristina Iurișniți. „Dacă s-ar investi, în medie, 1000 de euro în fiecare unitate de învățământ în vederea achiziționării de pubele necesare colectării selective, impactul bugetar s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro, echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea Uniunii Europene”, avertizează deputatul USR.  

Mai mult decât atât, impactul benefic pe care acest proiect îl va avea în școlile din România va reprezenta „o investiție fundamentală în educația viitorului cetățean european responsabil, implicat civic și educat pentru o dezvoltarea durabilă a comunității sale”, concluzionează Cristina Iurișniți.

Foto @ B365.ro

FOTO – Două mașini făcute praf pe Calea Moldovei, din cauza neatenției acum 22 de minute- În urmă cu puțin timp, două mașini au fost făcute praf, după ce un șofer s-a speriat de manevrele făcute de conducătorul auto din fața sa, a tras de volan și a lovit o mașină, care a ricoșat în a treia.
Vrei pe masa de Paște delicioasele prăjituri de la Polaris Beclean?! Treci pe la Zimmo și se rezolvă! acum 33 de minute- Tot ce este mai bun pentru clienții noștri este filosofia celor de la Zimmo! Așa s-au născut sandwichurile, salatele, sosurile sau smoothie-urile Zimmo, făcute după rețete proprii, originale și având la bază ingrediente cât mai naturale, fără aditivi. Și pentru că toată lumea vrea și ceva dulce și bun, la ei o să găsiți inclusiv...
Un bărbat din Măgura Ilvei s-a ales cu răni grave, după ce a fost înghițit de un mal de pământ. A fost solicitat elicopterul SMURD acum 50 de minute- În urmă cu puțin timp, un bărbat de 48 de ani din Măgura Ilvei a fost înghițit de un mal de pământ până în zona brâului. Acesta a fost scos de către pompierii voluntari din comună și predat echipajului medical, care a luat decizia de a solicita un elicopter SMURD.
Carolyne Beauty Center angajează recepționistă! SUPER oferte de muncă în Bistrița acum 2 ore- Carolyne Beauty Center caută o tânără drăguță căreia să-i placă să lucreze în fiecare zi cu frumusețea,  într-o echipă tânără și veselă. Se oferă condiții de cinci stele! Alte locuri de muncă - disponibile în Bistrița:
TRAGIC: Și-a găsit copilul adolescent spânzurat de-o grindă acum 3 ore- O descoperire macabră a avut loc în această dimineață, în localitatea Tărpiu. O mamă și-a găsit copilul, adolescent, spânzurat de-o grindă. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic.
VIDEO: Banii n-aduc fericirea! Dar în cazul Adrianei, îi ”cumpără timp” alături de fetele ei! acum 3 ore- A primit un diagnostic crunt, acum șase ani de zile. Situația nu poate deveni mai roz, dar a găsit o soluție să rămână cât mai mult în viață, alături de fetele ei. Doar că pentru ea, timpul chiar costă bani! Și nu puțini! Iar finanțele... nu îi mai ajung!
FOTO/VIDEO: Cum s-a descurcat tenorul Ștefan Pop în primul concert susținut acasă, după câștigarea Oscarului acum 4 ore- Originar din Bistrița, tenorul Ștefan Pop a fost recent laureat cu unul dintre cele mai importante premii acordate soliștilor de operă, similar cu Oscarul care se oferă în cinematografie. Ieri seară a susținut – nu lipsit de emoții – primul concert acasă după distincția primită în Qatar.
Aquabis:  Se sistează apa astăzi, pe o stradă din Năsăud acum 5 ore- Aquabis își informează consumatorii că astăzi, până la orele 15.00, se sistează apa pe una dintre străzile din Năsăud:
FOTO – Un șofer băut din Telciu a băgat în spital o femeie, după ce a lovit o mașină și un copac. Ce s-a întâmplat: acum 18 ore- Un șofer băut din Telciu a reușit să bage în spital o femeie de 50 de ani, după ce a lovit o mașină parcată și un copac. Femeia a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale camionetei.
VIDEO: O experiență neobișnuită, în Austria… Pe podium…! acum 20 de ore- Tânărul chitarist din Bistrița a avut parte de o experiență neobișnuită: tatăl său care îl însoțea până acum la competiții a fost internat de urgență în spital, cu puțin timp înainte de competiția din Austria. A fost pentru prima oară când Alexandru Grecu a participat peste hotare la categoria fără limită de vârstă, „luptând” cu studenți de conservator și chiar profesori de chitară clasică!
FOTO: Emoții, zâmbete și lacrimi, la premiera de la Dacia! acum 21 de ore- Timizi și plini de emoții, tinerii actori ai Școlii de Film și Actorie Bistrița și-au prezentat azi, pe marele ecran. primul scurt-metraj. Publicul a râs, a lăcrimat sau a aplaudat frenetic momentele difuzate. Iar apoi, au scos cu drag bani din buzunar, donându-i pentru Alexandra.
DE CITIT: Darul. Pacienta tăcută – un thriller inteligent acum 23 de ore- „Pacienta tăcută”: profunzimile psihicului uman mixate într-o poveste incitantă și misterioasă. Alicia duce o viață fericită alături de soțul său, împărtășind pasiunea pentru artă, dar și o iubire de invidiat, cel puțin în aparență. Ea pictează, el este fotograf. Nimic nu prevestește scena macabră ai cărei protagoniști devin și nici ipostazele de victimă și criminal în care se regăsesc.
FOTO: Impresionant gest al angajaților și voluntarilor de la Ambulanță…! acum O zi- O parte dintre angajații și voluntarii de la Ambulanță au pus în practică ieri, la Parva, un impresionant gest: au vizitat o familie care a avut mult de suferit în urma unui incendiu care le-a distrus casa... 
Aquabis:  Se sistează apa în Satu Nou, până mâine! acum O zi- Aquabis anunță că localitatea Satu Nou rămâne, parțial, fără apă. Sistarea este necesară pentru remedierea unui defect apărut pe reţeaua de distribuție a apei potabile.
FOTO: Locul în care cerul se întâlnește cu pământul, iar oamenii cu sfinții… acum O zi- 40 de icoane realizate de zeci de copiii de la Centrul de Pictură al Bisericii Ortodoxe „Sf. Trei Ierarhi” din Feldru, îndrumaţi de profesorul Daniel Paneş şi sprijiniţi de preoții parohi Toader Grigore, Ioan Iliș şi Ioan Clapa - pot fi admirate în aceste zile la Muzeul Județean. „Ca să poți picta, ca și în cazul în care vrei să te rogi, ai nevoie să te liniștești, ai nevoie să pătrunzi înăuntrul tău...”