Primarii – obligați prin lege să doteze școlile cu pubele pentru colectarea selectivă!

Primarii – obligați prin lege să doteze școlile cu pubele pentru colectarea selectivă!

Infrastructura școlară este încă Cenușăreasa de serviciu pentru mulți primari din Bistrița-Năsăud, a constatat deputatul USR Cristina Iurișniți: „Cele  20 de școli fără apă și canalizare, cu grupurile sanitare în fundul curții, sunt dovada dezinteresului primarilor pentru școli. Acum, prin lege, vor fi obligați să asigure echipamentele necesare colectării selective, pentru respectarea mediului și a igienei în școli!

Deputatul Cristina Iurișniți ar fi dorit ca și sancțiunile pentru cei care nu respectă prevederile legale pe această temă să fie mai dure: „Din păcate, înăsprirea sancțiunilor pentru primarii care nu vor respecta aceste reglementări nu a trecut nici de votul Senatului, nici de votul comisiilor din Camera Deputaților…

*****

În prezent,  România se confruntă cu o problemă de mediu profundă care generează efecte negative pe termen scurt, mediu şi lung: lipsa colectării şi reciclării selective a deşeurilor.

  1. România este pe penultimul loc în Europa, în privința reciclării. Producem anual peste 5.8 milioane tone de deșeuri, 83% dintre acestea ajung la gunoi, iar procentul de reciclare este de doar 3% dintre deșeurile colectate…!
  2. România şi-a asumat odată cu aderarea la Uniunea Europeană, o cotă de reciclare de cel puţin 50% din hârtia, metalele, sticlele şi materialele plastice provenite din deşeuri menajere.

Mai mult, România riscă sancțiuni enorme din partea Comisiei Europene, 200.000 de euro  pe zi, pentru absența colectării selective a deșeurilor. România este în pericol de infrigement ca urmare a rușinosului procent de 3% la nivelul colectării selective, procentul asumat pentru 2020 fiind de 50%.

Și fiindcă totul pornește de la educație, o societate responsabilă, propune politici publice în urma unei analize de nevoi. Este vital să educam populația, să creștem gradul de informare şi de conştientizare – consideră Cristina Iurișniți. Deputatul este convins că esențială este şi educarea  cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor.

Undă verde din Parlament pentru legea colectării selective în școli!

Peste 50 de parlamentari din tot spectrul politic au susținut transpartinic  modificarea și completarea Legii nr. 132/2010 – o inițiativă legislativă privind colectarea selectivă a deşeurilor în instituţiile publice.

Aceasta a primit undă verde din partea comisiilor raportoare de administrație și de mediu.

Un vot important pentru reglementarea colectării selective a deșeurilor în școli…”, consideră deputatul Cristina Iurișniți care subliniază că va fi modificat cadrul normativ, iar autoritățile locale sau operatorii economici vor fi obligați să se asigure că la nivelul fiecărei unități școlare din România vor exista pubele speciale pentru colectarea selectivă.

Inițiativa legislativă va avea un dublu impact: pe de o parte tinerele generații vor conștientiza și vor deprinde și dezvolta gesturi reflex și atitudini corecte în raport cu protejarea mediului înconjurător, iar pe de altă parte autoritățile locale și operatorii economici vor fi responsabilizați să respecte angajamentele asumate la nivel european.

Propunerea legislativă prevede selectarea la sursă a deşeurilor

În fiecare sală de clasă, laborator, cabinete, bibliotecă sau sală de sport ar urma să existe coşuri de gunoi colorate şi inscripţionate corespunzător pentru selectarea pe categorii a deşeurilor rezultate în urma activităţilor elevilor şi/sau profesorilor.

Finalitatea unei astfel de măsuri constă tocmai în educarea tinerelor generații pentru a conștientiza riscurile pe care poluarea le poate avea asupra mediului și inerent asupra educației pentru sănătate și mediu. Va crește astfel gradul lor de implicare în procesul de colectare selectivă a deșeurilor din școli.

Efectele imediate ale unei astfel de măsuri? Va crește implicit și rata de colectare selectivă a deșeurilor, iar efectele imediate vor duce la promovarea și conștientizarea, în rândul elevilor, familiilor acestora şi a comunității respective a importanței protejării mediului, prin respectarea unor norme europene la care ne-am angajat şi pe care nu le-am respectat până acum.

Cât ne costă colectarea selectivă în școli?

În ceea ce privește efortul bugetar, acesta este unul mic raportat la beneficiile pe care le-ar aduce implementarea prezentului proiect de lege – subliniază Cristina Iurișniți. „Dacă s-ar investi, în medie, 1000 de euro în fiecare unitate de învățământ în vederea achiziționării de pubele necesare colectării selective, impactul bugetar s-ar ridica la aproximativ 6 milioane de euro, echivalentul a 20 de zile de penalizări din partea Uniunii Europene”, avertizează deputatul USR.  

Mai mult decât atât, impactul benefic pe care acest proiect îl va avea în școlile din România va reprezenta „o investiție fundamentală în educația viitorului cetățean european responsabil, implicat civic și educat pentru o dezvoltarea durabilă a comunității sale”, concluzionează Cristina Iurișniți.

Foto @ B365.ro

Dani Suciu: Ipoteza că dacă un baron local pune un funcționar public să facă o ilegalitate, doar funcționarul răspunde, e falsă acum 31 de minute- Ieri a fost adoptat, prin Ordonanță de Urgență, noul Cod Administrativ. Acesta integrează 16 acte normative. Dani Suciu, ministrul Dezvoltării a comentat pe marginea acestuia, imediat după ședință. ”Ipoteza că dacă un baron local pune un funcționar public să facă o ilegalitate, doar funcționarul răspunde, e falsă” a declarat acesta.
RECORD la alcoolemie: Cât a indicat etilotestul în cazul unui șofer din Odorhei acum 16 ore- Polițiștii au avut parte de un șoc, ieri. Aceștia au oprit în trafic un autoturism. La volanul acestuia, un bărbat, rupt de beat. Rezultatul indicat de etilotest a surprins pe oamenii legii.
PERCHEZIŢII în Bistriţa-Năsăud! Prejudiciu de peste 2.000.000 lei, creat prin angajări false acum 17 ore- PERCHEZIŢII în Bistriţa-Năsăud! Începând cu 2009 și până în prezent, trei persoane, având controlul mai multor societăți comerciale cu sediul în județul Bistrița-Năsăud, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunilor de înșelăciune și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
EXTRA: Zestrea Nordului! Spectacol folcloric extraordinar, în weekend, pe pietonal! acum 17 ore- A doua ediţie a unui festival naţional iniţiat anul trecut - Zestrea Nordului - se va desfăşura în acest weekend, la Bistriţa: se anunţă un spectacol folcloric extraordinar la care vor participa ume importante ale folclorului naţional!
Cât durează căsniciile în județul nostru și la ce vârstă divorțează bistrițenii? acum 18 ore- Căsniciile din județul nostru nu sunt încheiate de moartea unui partener, cum spun jurămintele de la nuntă. În realitate în Bistrița-Năsăud multe căsnicii abia trec de „vârsta” de buletin. După cât timp de conviețuire se despart bistrițenii:
Revoltă-n PSD: Viorica Dăncilă, certată de Radu Moldovan acum 19 ore- Reprezentanții PSD au avut o întâlnire la mare, la Neptun. Tensiunile au fost la ele acasă. Iar printre cei mai vocali lideri PSD din țară, s-a aflat și Radu Moldovan. Acesta a avut reproșuri și replici dure la adresa premierului Viorica Dăncilă.
FOTO – Între bucurie și tristețe: Un primar, hotărât să sancționeze tinerii ce vin acasă din străinătate, „dacă mai continuă așa” acum 20 de ore- Pe perioada verii comunitățile de la sat, în mod special, se bucură de revenirea acasă a copiilor. Fie că e pe o perioadă scurtă sau mai lungă, bucuria e o stare de fapt. Doar că primarul unei comune e cuprins și de tristețe! ”Sperăm să nu ne puneți în situația de a lua măsuri și de a sancționa” le transmite acesta.
Primele rezultate la Evaluarea Națională! Cum s-au descurcat elevii din Bistriţa-Năsăud acum 22 de ore- Ministerul Educaţiei Naţionale a făcut publice, cu puţin timp în urmă, primele rezultate ale examenului de Evaluare Naţională. În Bistriţa-Năsăud s-au obţinut trei medii de 10. Iată cum s-au descurcat elevii din Bistriţa-Năsăud:
ATENȚIE! Pericol de West Nile! AFLĂ cum te protejezi: acum 22 de ore- Cald și ploi, ploi și cald! Pericolul contaminării cu West Nile e crescut, dată fiind înmulțirea numărului de țânțari. AFLĂ cum te poți proteja:
Aquabis: Se sistează apa în câteva localităţi de pe Valea Bârgăului acum 23 de ore- Astăzi, 25 iunie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în câteva localităţi de pe Vale Bârgăului.
ANUNȚ PUBLIC: Primăria comunei Șanț achiziționează utilaj multifuncțional! acum 23 de ore- Primăria comunei Șanț anunță intenția de a achiziționa un utilaj multifuncțional. Procedura va fi scoasă la licitație prin Sistemul Electronic de Achiziții Publice în cel mai scurt timp.
FOTO: O imensă bucurie, surprinsă într-un impresionant album foto, la Bistrița acum O zi- O imensă bucurie, dar și mândria de a purta o cămașă tradițională românească a strălucit ieri pe chipurile a zeci de bistrițeni care și-au dat întâlnire la Muzeul Județean. Aici s-a „construit” un inedit album foto: „Chiar cred asta și s-a dovedit că este adevărat: ia  aduce comunitatea împreună și împrăștie în jur multă bucurie…”, a povestit Doris Rai pentru Bistrițeanul.ro.
FOTO/VIDEO: Inedită paradă de modă, de Ziua Universală a Iei, la Muzeul Judeţean acum 2 zile- Curtea Muzeului Judeţean s-a animat în această după-amiază: zeci de doamne şi domnişoare îmbrăcate în minunatele culori ale unor cămăşi tradiţionale româneşti au celebrat aici Ziua Universală a Iei. Inedită paradă de modă, expoziţie, dar şi un micro concert, la Muzeu.
Trei femei agresate fizic de doi bărbați! Unul a fost reținut! acum 2 zile- Un tânăr de 27 de ani și-a bătut soția. Un bărbat de 62 de ani a agresat fizic două femei. Ambii se aflau sub influența băuturilor alcoolice. Bărbatul de 62 de ani a fost reținut. AFLĂ ce s-a întâmplat:
Noutăți de iunie, la AWAKE Festival…! acum 2 zile- Echipa Awake Festival a transmis câteva noutăţi importante care vor conta pentru toţi cei care au de gând să participe la acest eveniment!  Iată despre ce este vorba: