Primăriile din județ, primele din țară la atragerea fondurilor europene

Primăriile din județ, primele din țară la atragerea fondurilor europene

Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, se află în județul Bistrița-Năsăud într-o vizită de lucru. Primăriile din județ sunt printre primele la nivel național când vine vorba de atragerea fondurilor europene. VEZI câți bani au ajuns în Bistrița-Năsăud.

Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR, se află în județul nostru într-o vizită de evaluare a implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Astăzi, într-o conferință de presă susținută de Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean, alături de directorul AFIR, au fost prezentate date statistice despre banii europeni care au fost aduși în județ.

Radu Moldovan spune că din 2012 de când au început investițiile, în Bistrița-Năsăud au fost aduși aproximativ 283 milioane de euro, mulțumindu-le primarilor din județ, care conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) sunt primii la nivel național când vine vorba de atragerea banilor europeni.

În județul Bistrița-Năsăud avem cei mai buni primari din România și aș vrea să și argumentez. Conform datelor INS, îi regăsim pe primarii județului Bistrița-Năsăud pe primul loc la nivel național în ceea ce privește atracția fondurilor europene pe drumuri agricole și forestiere și pe locul doi la celelalte tipuri de fonduri europene care pot fi accesate de unitățile administrativ-teritoriale.”, a spus președintele CJ.

Adrian Chesnoiu se află pentru prima dată la noi în județ și s-a arătat foarte încântat de ceea ce a găsit aici. Conform acestuia, la data de 31 decembrie 2018 România a ajuns pe locul trei în Europa în absorbția fondurilor europene, deși la începutul anului 2017 a pornit de pe locul 24. România beneficiază din bugetul Uniunii Europene în exercițiul bugetar 2014 – 2020 de un buget general de 8,13 miliarde de euro, la care se adaugă contribuția națională de 1,4 miliarde de euro. În domeniul agriculturii și dezvoltării rurale s-au adus în România peste 4 miliarde de euro.

„Raportându-ne la regiunea Nord-Vest, și în special la județul Bistrița-Năsăud, datele prezentate de INS nu fac altceva decât să confirme că această regiune este una fruntașă. Avem contracte în implementare la nivel regional de peste 960 milioane de euro. La nivelul județului Bistrița-Năsăud peste 220 de milioane de euro în exercițiul 2014 – 2020. Bistrița-Năsăud este printre puținele județe din țară în care nivelul de absorbție a fondurilor europene destinate beneficiarilor publici depășește nivelul investițiilor private. Dacă pentru privați la nivelul județului Bistrița-Năsăud avem 90 milioane euro contractate, pentru beneficiarii publici sunt peste 130 milioane euro care se regăsesc astăzi în contracte aflate în implementare. (…) Beneficiarii publici au depășit cuantumul investițiilor făcute de privați pentru că privații sunt la un nivel mult peste ceea ce găsim în alte județe. Aici potențialul agricol este axat spre zootehnie, ferme de familie, spre anumite investiții care asă aducă plusvaloare într-un lanț integrat, aici produsele pleacă de la câmp și ajung în farfurie, în alte județe sunt culturi de cereale care urmează un alt traseu. Am văzut în Bistrița-Năsăud primari bine pregătiți, care știu exact ce înseamnă implementarea unui proiect, care sunt etapele pentru a obține finanțare. 16 proiecte pe drumuri agricole din totalul de 36 se regăsesc în Bistrița-Năsăud, exemplu de performanță.”, a explicat directorul general AFIR.

FOTO/VIDEO – Cât de puțin trebuie să faci un om fericit: acum 6 ore - La cei aproape 63 de ani, pe un cer senin și un soare destul de fierbinte pentru mijloc de septembrie, nenea Attila Szocs urcă strada Tărpiului, împingând un cărucior.
Un minor a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată! Ambii lucrau la o stână! acum 6 ore - Un băiat este în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru tentativă de omor. Deși minor, acesta a băgat cuțitul într-un bărbat ce-i putea fi tată. Totul s-a întâmplat la o stână:
Sucevenii revendică locul unde ar fi fost castelul fiorosului Conte Dracula. Ce planuri au: acum 7 ore - Sucevenii se pregătesc să profite de pe urma romanului scriitorului Bram Stoker, susținând că castelul cunoscutului personaj ar fi undeva în Munții Călimani, pe raza comunei Panaci din județul Suceava. Castelul a fost căutat inclusiv de Dacre Stoker, un stră-strănepot al scriitorului.
Mamba verde, Cobra egipteană și alte zeci de specii de reptile vii, în expoziție, la Muzeu acum 8 ore - O expoziție inedită își va deschide porțile la finele acestei săptămâni. În incinta Muzeului Județean veți avea ocazia să admirați peste 80 de specii de reptile vii. Printre acestea, mamba verde, cobra egiptează, șopârle, țestoase sau tarantule.
Toamna se face performanţă în sportul românesc acum 9 ore - Începutul lunii septembrie a echivalat cu performanţa făcută de echipele naţionale ale României în sporturile în care au evoluat. Fotbal, volei, tenis de masă, iar recent s-au reluat şi campionatele naţionale de handbal.
Povestea celor trei tineri care au pus la cale Biroul de Construcții, unde visele devin realitate, fără dureri de cap acum 9 ore - Un arhitect talentat, un inginer topograf îndrăgostit de meseria sa și o tânără care nu-și pierde calmul și zâmbetul de pe buze când e de rezolvat documente și situații sunt cei trei  tineri ambițioși care au pus la cale Biroul de Construcții Bistrița. Construiesc căsuțe de vis, proiectează vise și le transformă în realitate, rezolvă cu calm și răbdare autorizații și branșamente care ar da dureri de cap oricui. 
INEDIT: Cooperativa din Sîngeorz are 6 noi produse montane ATESTATE! acum 10 ore - Ministerul Agriculturii a dedicat o zi Cooperativei din Sîngeorz. Aceasta a fost dată ca și exemplu de bună practică tuturor celor prezenți la eveniment. Mai mult, în cele două zile de conferință, 6 noi produse montane ale acesteia au fost atestate. AFLĂ despre ce produse e vorba și ce planuri au pe viitor: 
Aquabis angajează instalatori. NOI locuri de muncă, la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! acum 11 ore - Aquabis Bistriţa organizează concurs pentru angajarea a 5 instalatori. NOI locuri de muncă sunt disponibile la MetGlass Bistriţa, Panebo Gaz SRL sau Delice Pan! Oferta completă, mai jos:
Înflorește ”Otrava Zeilor”! Amenzi până la 20.000 de lei dacă n-o distrugeți! acum 12 ore - Ambrozia sau ”otrava zeilor” are perioada de înflorire în august și septembrie. Aceasta este o plantă ce provoacă alergii grave, atacând chiar și copiii sub un an. Deși planta ar trebui distrusă încă din luna mai, pot exista ”scăpări”. Amenzile pentru nerespectarea legii privind ambrozia pot ajunge până la 20.000 de lei.
Aquabis: Trei localităţi rămân astăzi fără apă acum 12 ore - Aquabis anunţă faptul că astăzi, 16 septembrie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în două dintre localităţile judeţului:
OAMENI din BN: Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, a făcut minuni pentru copiii din Uganda acum 13 ore - Mihaela Vancea, absolventă CNLR şi olimpică de aur, voluntar în Uganda: „E frustrant să vrei să oferi totul și să simți că nici atunci nu ar fi suficient. Este emoționat să-i vezi că savurează un pahar cu apă de parcă e cea mai delicioasă băutură din lume. Că se agață de tine, îți zâmbesc, îi vezi că se dau pe o hintă pentru prima dată și devin dependenți de ea..."
START concurs! Azi cât ți-ai propus să pedalezi la Social Biking Challenge 2019? acum 14 ore - Săptămâna Mobilității debutează azi! La nivel european s-a organizat concursul Social Biking Challenge 2019. Municipalitatea acordă premii pentru cei care pedalează cel mai mult, la nivel local. Dar și Europa îi premiază pe primii 7 cu cel mai mare punctaj.
Plouă cu accidente în tot județul! Un motociclist inconștient în Cireșoaia, elicopterul SMURD chemat în ajutor acum O zi - A fost o zi plină astăzi pentru salvatorii bistrițeni. Deși afară este extrem de cald, a „plouat” cu accidente pe șoselele din tot județul. Cinci accidente au avut loc până la această oră, dintre care unul grav. Un tânăr a căzut de pe motocicletă și este inconștient. A fost solicitat ajutorul elicopterului SMURD.
DE CITIT. Amintiri despre Petru Creţia: „Un profesor uluitor. De-a dreptul periculos… Te confisca, te corupea, te lichida” acum O zi - Amintiri despre Petru Creţia: „...Te confisca, te corupea, te lichida. Adică îţi lichefia toate habitudinile şi toate prejudecăţile. Într-un anumit sens, Petru era, de aceea, de-a dreptul periculos. Putea induce scurte (sau mai lungi) pierderi de identitate: sfârşea prin a te locui…”
VIDEO: Zeci de mii de euro, pentru tinerii din Lunca Ilvei! acum O zi - O veste excelentă, pentru tinerii întreprinzători din Lunca Ilvei! Vor avea, în curând ocazia să pună în practică tot ce au văzut sau au admirat în Occident. Ce au de făcut pentru a primi câteva zeci de mii de euro: