Primăriile din județ, primele din țară la atragerea fondurilor europene

Primăriile din județ, primele din țară la atragerea fondurilor europene

Directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu, se află în județul Bistrița-Năsăud într-o vizită de lucru. Primăriile din județ sunt printre primele la nivel național când vine vorba de atragerea fondurilor europene. VEZI câți bani au ajuns în Bistrița-Năsăud.

Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR, se află în județul nostru într-o vizită de evaluare a implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Astăzi, într-o conferință de presă susținută de Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean, alături de directorul AFIR, au fost prezentate date statistice despre banii europeni care au fost aduși în județ.

Radu Moldovan spune că din 2012 de când au început investițiile, în Bistrița-Năsăud au fost aduși aproximativ 283 milioane de euro, mulțumindu-le primarilor din județ, care conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) sunt primii la nivel național când vine vorba de atragerea banilor europeni.

În județul Bistrița-Năsăud avem cei mai buni primari din România și aș vrea să și argumentez. Conform datelor INS, îi regăsim pe primarii județului Bistrița-Năsăud pe primul loc la nivel național în ceea ce privește atracția fondurilor europene pe drumuri agricole și forestiere și pe locul doi la celelalte tipuri de fonduri europene care pot fi accesate de unitățile administrativ-teritoriale.”, a spus președintele CJ.

Adrian Chesnoiu se află pentru prima dată la noi în județ și s-a arătat foarte încântat de ceea ce a găsit aici. Conform acestuia, la data de 31 decembrie 2018 România a ajuns pe locul trei în Europa în absorbția fondurilor europene, deși la începutul anului 2017 a pornit de pe locul 24. România beneficiază din bugetul Uniunii Europene în exercițiul bugetar 2014 – 2020 de un buget general de 8,13 miliarde de euro, la care se adaugă contribuția națională de 1,4 miliarde de euro. În domeniul agriculturii și dezvoltării rurale s-au adus în România peste 4 miliarde de euro.

„Raportându-ne la regiunea Nord-Vest, și în special la județul Bistrița-Năsăud, datele prezentate de INS nu fac altceva decât să confirme că această regiune este una fruntașă. Avem contracte în implementare la nivel regional de peste 960 milioane de euro. La nivelul județului Bistrița-Năsăud peste 220 de milioane de euro în exercițiul 2014 – 2020. Bistrița-Năsăud este printre puținele județe din țară în care nivelul de absorbție a fondurilor europene destinate beneficiarilor publici depășește nivelul investițiilor private. Dacă pentru privați la nivelul județului Bistrița-Năsăud avem 90 milioane euro contractate, pentru beneficiarii publici sunt peste 130 milioane euro care se regăsesc astăzi în contracte aflate în implementare. (…) Beneficiarii publici au depășit cuantumul investițiilor făcute de privați pentru că privații sunt la un nivel mult peste ceea ce găsim în alte județe. Aici potențialul agricol este axat spre zootehnie, ferme de familie, spre anumite investiții care asă aducă plusvaloare într-un lanț integrat, aici produsele pleacă de la câmp și ajung în farfurie, în alte județe sunt culturi de cereale care urmează un alt traseu. Am văzut în Bistrița-Năsăud primari bine pregătiți, care știu exact ce înseamnă implementarea unui proiect, care sunt etapele pentru a obține finanțare. 16 proiecte pe drumuri agricole din totalul de 36 se regăsesc în Bistrița-Năsăud, exemplu de performanță.”, a explicat directorul general AFIR.

Carne de pasăre, dintr-o zonă cu gripa aviară, a ajuns la noi în județ! ianuarie 21, 2020 - Peste 17.000 de kilograme de carne de curcan din Ungaria a ajuns în 26 de județe ale țării. Aceasta provine dintr-o zonă cu restricție, din cauza gripei aviare. Se pare că în Bistrița-Năsăud nu s-a mai găsit niciun kilogram de carne de curcan, aceasta fiind cel mai probabil deja achiziționată.
FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.
Patru minori găsiți de polițiști, în weekend! O fată n-a mai vrut acasă! ianuarie 20, 2020 - Poliția bistrițeană a fost alertată cu privire la dispariția a patru copii minori, din care trei din Centre de plasament. O adolescentă nu a mai vrut înapoi acasă.
Un maramureșean și-un bistrițean, reținuți de polițiști! Unul pentru tâlhărie, altul c-a făcut accident! ianuarie 20, 2020 - În acest weekend, polițiștii au reținut doi tineri. Unul din Ruscova, altul din Bistrița. Unul a intrat cu mașina, rupt de beat, într-o poartă. Altul, pentru tâlhărie calificată. Ambii au ajuns în fața instanței de judecată:
VIDEO Cum au înțeles bistrițenii să selecteze gunoiul? Ce „se ascunde” în pubelele dedicate reciclabilelor ianuarie 20, 2020 - Haine, deșeuri menajere și orice altceva ! Asta au găsit reprezentanții ADI Deșeuri în containerele semi-îngropate dedicate deșeurilor reciclabile. Agenția atrage atenția că așa nu facem altceva decât să „contaminăm” deșeurile reciclabile, care nu mai pot fi refolosite ulterior.
Stewo Plastic Prod Năsăud caută un inspector resurse umane! Amicii Building angajează ingineri! ianuarie 20, 2020 - Amicii Building caută pentru angajare șoferi categoria B și C+E! De asemenea, firmele din Bistrița caută farmacist, economist, ajutor de bucătar, ingineri sau agent de vânzări. Află ce avantaje și beneficii primești în schimb:
FOTO/VIDEO – MODELZO: 1 + 1 GRATIS! Rămâne cum s-a stabilit ianuarie 20, 2020 - Este mijlocul sezonului rece și încă există atâtea piese vestimentare pe care ai dori să le încerci în peisajul de basm. La Modelzo, poți face o achiziție extraordinară. La un produs cumpărat, primești unul gratis! Așa că poți avea un outfit diferit pentru fiecare zi de iarnă! Rămâne cum s-a stabilit!
PERFORMANȚĂ! De ziua sa și-a făcut cadou al 10-lea titlu de campion național la GO ianuarie 20, 2020 - Unul dintre frații Dobraniș, care au pus Bistrița pe harta națională a GO-ului și România pe cea internațională, a reușit performanța de a-și face cadou de ziua sa al 10-lea titlu de campion național la sportul minții.
FOTO: Bistrițenii au luat cu asalt pârtia Cocoș, în weekend! ianuarie 20, 2020 - Municipalitatea a deschis Pârtia Cocoș, doar parțial. Cu toate acestea, sute de bistrițeni s-au înghesuit în acest weekend să testeze cei 300 m de pârtie. CÂȚI au fost în primele zile:
ULTIMA ORĂ! Profesorul din Șanț, încătușat de jandarmi ianuarie 20, 2020 - Vasile Maternik, profesorul de sport din Șanț, a încercat și astăzi să se reîntoarcă la ore, după ce a făcut o „pauză” de mai bine de o lună. Acesta a încercat să intre cu forța în școală, jandarmii prezenți la fața locului fiind nevoiți să îl încătușeze și să-l ducă la poliție.
FOTO: Au sosit pubelele galbene! ianuarie 20, 2020 - Încet, încet, soseșc cele necesare pentru implementarea proiectului ”Plătești cât arunci”. Au sosit primele 15 TIR-uri cu pubelele galbene cu cip, tocmai din Germania. Și o parte din încasetări sunt ajunse. 
Aquabis: Trei străzi din Beclean, fără apă potabilă astăzi ianuarie 20, 2020 - Trei străzi din Beclean rămân astăzi fără apă, din cauza unei defecțiuni, anunță Aquabis. Cum vor fi afectați locuitorii:
Observații privind sistemul de colectare a deșeurilor în Bistrița-Năsăud ianuarie 20, 2020 - În sfârșit, ADI Deșeuri a ieșit public cu câteva explicații privind viitorul colectării deșeurilor menajere și reciclabile și tarifele percepute.Rămân, totuși, multe lucruri neelucidate, „în ceață”, pe care ADI Deșeuri trebuie să le lămurească. 
Cupa EHF: Odense Handbold-Gloria 2018 Bistrița-Năsăud 25-19. ”Ieșirea” din grupă e tot mai departe ianuarie 19, 2020 - Cel mai important meci al echipei de handball feminin Gloria 2018 BN s-a jucat în această după-amiază în orașul Odense. Cert, Odense Handbold s-a dovedit a fi la înălțimea locului 1 ocupat în grupă, fiind deja calificată în etapa superioară a  grupelor acestei competiții de handbal europene.