Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Disperare într-o familie din Mărișelu: Copilașul suferă de o tumoră care îi pune viața în pericol
Hocus Pocus la pârtia de schi?! Bistrița Civică susține că primăria a decontat bani pentru un șopron inexistent
REVOLTĂTOR: Banii pentru mâncare și rechizite ai copiilor cu nevoi speciale ajung la părinți - elevii rămân flămânzi și neîngrijiți
Cupa Casa EMA la înot, ediția a șaptea! Weekendul acesta, de neratat!
BISTRIȚA: Atenție, riscați să fiți împușcați! Trasee turistice care se suprapun cu domenii de vânătoare!
POVEȘTI DIN SAT: Onoare, prețuire și respect, tuturor...
AgroArdeal, Leoni, Clinica Sanovil și Selgros fac angajări!

  183 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Produs în Bistrița-Năsăud, în mijlocul elevilor cu multe bunătăți!

10/10/2017 17:36:32 Ana ȘERBAN  
Astăzi este ziua națională a produselor agroalimentare românești, iar producătorii bistrițeni au ales să își petreacă timpul povestindu-le elevilor de la Liceul Agricol despre satisfacțiile, dar și despre greutățile unui an de muncă agricolă.

Asociația Produs în Bistrița-Năsăud și Direcția pentru Agricultură Bistrița-Năsăud, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean, au marcat ziua națională a produselor agroalimentare românești prezentând elevilor de la Liceul Agricol produsele locale obținute din roadele de anul acesta.

 

Elevii au avut ocazia să învețe cum se pornește și cum se întreține o afacere în agricultură chiar de la producătorii locali.

 

Elena Cerceja le-a povestit despre cum a pornit afacerea Levănțică de pe Valea Bârgăului” și despre beneficiile acestei plante.

 

Am înființat în 2013 cultura care abia acum este la maturitate și încerc să comercializez produsele numai la târguri de profil din județ. Din levănțică am reușit să fac buchețele, aranjamente, săculeți cu lavandă, iar de anul acesta am început să fac sirop de lavandă. Eu lucrez în cu totul alt domeniu, dar când văd cultura mă motivează să merg mai departe”, a povestit aceasta.

 

Apicultorul Grigore Cotu a împărtășit din experiența sa cu albinele - având deja o experiență de 17 ani: „Am pornit la drum cu șase roiuri, iar acum am 140 de familii de albine în trei locații diferite.” Tot el a spus că lucrul cu albinele nu este ușor: „Pentru cine crede că mierea se recoltează ușor trebuie să știe că sunt ani buni sau ani mai slabi, dar munca asta trebuie făcută din plăcere pentru că altfel nu sunt rezultate”.

 

Venind dintr-o familie cu tradiție în producerea uleiurilor, Dinu Pleșa le-a împărtășit școlarilor motivul pentru care a decis să se întoarcă acasă din străinătate, unde a lucrat ca barman: „Lucrând în acest domeniu am văzut că era foarte apreciat în Italia uleiul de măsline, iar eu de la începutul acestui an am decis să încep să fac ulei din miez de nucă pentru că are mult mai multe proprietăți benefice.” Pe lângă asta, Dinu Pleșa le-a destăinuit elevilor și câteva secrete despre producerea uleiului de floarea soarelui și cel din semințe de bostan.

 

Surpriza elevilor a fost să afle că cel mai tânăr dintre producătorii prezenți este și fost elev al Liceului Agricol. De la Florentin Bodiu au aflat despre cultivarea legumelor, dar și despre dificultățile pe care le întâmpină încercând să cultive soiuri românești. „Majoritatea soiurilor mi le produc singur pentru că vreau să scot legume cu gust. Anul acesta am făcut pentru prima dată un soi hibrid de roșii pentru că am avut cerere, dar sunt foarte descurajat pentru că au doar aspectul frumos, dar gustul nu mai există”, a recunoscut tânărul.

 

Prezentările producătorilor bistrițeni s-au încheiat cu o degustare de produse, unde elevii au putut încerca roadele acestui an. De departe, mierea a fost preferata elevilor.

 

Mierea de salcâm mi-a plăcut foarte mult, plus că e foarte sănătoasă. M-au inspirat prezentările de azi, mai ales că știu prin ce greutăți trec agricultorii ca să aibă o recoltă cât mai bună, să fie cât mai mulțumiți de ei înșiși până la urmă”, a recunoscut una dintre elevele prezente.

 

Produs în Bistrița-Năsăud și-a câștigat un loc în inima bistrițenilor, care vizitează în fiecare sâmbătă piața locală din jurul Bisericii Evanghelice.

3736 vizualizariprodbn 4.jpg :: Bistriteanul.ro
prodbn 8.jpg :: Bistriteanul.ro
prodbn 3.jpg :: Bistriteanul.ro
prodbn 7.jpg :: Bistriteanul.ro
prodbn 6.jpg :: Bistriteanul.ro
prodbn 1.jpg :: Bistriteanul.ro
prodbn 5.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2017 Bistrițeanul.ro

Close