Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: [email protected] |

RECOMANDĂRI
Există miracole: Încă o premieră medicală la Spitalul Județean!
Regalia Home și IMP România Ind Bistrița fac angajări! Alte oferte de muncă atractive
SANOVIL Bistrița: Azi a început derularea celei mai mari investiții private din regiune în domeniul sănătății!
OAMENI din Bistrița-Năsăud: Tulburătoarea poveste a unui bistrițean nemulțumit... „Pentru a-i ajuta pe tinerii din acest oraș înapoiat...”
FOTO: Aventurile „reginei” tenisului de masă în Europa: A venit la Bistrița la 10 ani, fără să știe o boabă de română
POVEȘTI DIN SAT: Moartea lui Corbu
Vrei să stai la SPA în timp ce ești la muncă? Hai la Casa EMA!
Aparatul minune Exilis Elite a ajuns la Bistrița! La Salon Claudia!

  142 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: [email protected]
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
[email protected]
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015Rondul de dimineaţă. FANTASTIC. Singurul cadran solar în plan înclinat din România se află la Bistrița!

07/10/2015 08:51:38 Ioana BRADEA  
Ce poate fi mai fabulos decât să faci un rond de dimineaţă pe străzile oraşului şi să nimereşti, printr-o minune, pe strada Ecaterina Teodoroiu?! Un bistriţean pe nume Damaschin Berende a construit aici, se pare, singurul cadran solar în plan înclinat din ţară! Mai puţin de 2 minute separă timpul său de timpul ceasurilor moderne!

Strada Ecaterina Teodoroiu ni se înfăţişează în aceste zile de toamnă la fel de liniştită şi misterioasă ca multe alte străduţe ale oraşului – mai ales că restaurantul Parc (celebru pe vremuri) acum zace în paragină şi nu mai agită demult spiritele în zonă.

În schimb – ceea ce atrage privirile ca un magnet – este “drăcia” cocoţată pe acoperişul unui locuitor din zonă: un cadran solar care indică – cu o precizie de câteva minute în plus sau în minus – timpul probabil şi orele care se scurg fără încetare.

Pe gardul locuinţei a fost amplasat un panou explicativ pe care sunt trecute corecțiile necesare în funcție de anotimp pentru a transforma timpul solar în timp legal, atât sub formă grafică (o sinusoidă), cât și tabelară iar în partea de jos, cadranul este prevăzut cu trei tulburătoare cuvinte – Sine sole sileo – şi tot încercând să aflii ce înseamnă şi de unde se trag ele – ajungi la povestea domnului Damaschin Berende:

"Din ceea ce știu eu, singurul cadran solar în plan înclinat din țara noastră se află la Bistrița. Inițial motto-ul Sine sole sileo ("Fără soare eu rămân tăcut") m-a dus cu gândul la cel mai exact ceas solar din lume, discul metalic de la Engadin-St. Moritz (Elveţia), însă nici cel de la noi nu are de ce să se ascundă, căci precizia lui este remarcabilă: mai puțin de 2 minute separă timpul său de timpul ceasurilor moderne! – scrie Dan George Uza pe blogul său, explicând că pe la mijlocul lunii august a primit un e-mail de la domnul Damaschin Berende din Bistriţa, un colecționar de ceasuri mecanice interesat de amenajarea unui ceas solar pe acoperișul înclinat al unei anexe.

Am fost mai mult decât bucuros sa îl sprijin cu câteva sfaturi în ceea ce privește orientarea tijei (gnomonului) și egalitatea (ecuația) timpului, concepția artistică și realizarea piesei aparținându-i dlui Berende în totalitate. Rezultatul? Cu atât mai spectaculos cu cât a fost prima sa încercare în domeniu” mai povesteşte tânărul blogger clujean care se arată totodată foarte impresionat de stâlpul din lemn sculptat chiar de autorul construcţiei cu motive populare românești de sorginte solară și cocoșul din vârf (în esență o pasăre solară) cu privirea ațintită spre răsărit, care fixează astfel în spațiul bistrițean direcțiile cardinal...

Dovadă că străzile Bistriţei încă ascund mistere şi minuni...:) Numai să-ţi faci timp berechet să le savurezi şi să le descoperi în tihnă…

vizualizaricadranSOLARet_02.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_03.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_13.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_05.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_07.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_08.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_11.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_12.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_01.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_10.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_04.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_06.jpg :: Bistriteanul.ro
cadranSOLARet_09.jpg :: Bistriteanul.ro
Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate

Certificat Web Certificat Web Director web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2018 Bistrițeanul.ro