Rostul de dimineaţă: Cum ne credem şi cum suntem de fapt…

Rostul de dimineaţă:  Cum ne credem şi cum suntem de fapt…

Cum ne credem şi cum suntem de fapt… Cum e distribuită puterea la noi? Cât de religioşi ne credem şi cât suntem în realitate…?! Cât de masculini, servili, liberi sau ospitalieri ne credem?

Decanul Facultăţii de Psihologie al UBB, Daniel David, a susţinut nu demult la Bistriţa o savuroasă conferinţă. A vorbit atunci despre „Psihologia Poporului Român”. Este lucrarea sa de anvergură lansată în urmă cu trei ani, care are în spate o muncă de cercetare de un deceniu.

A vorbit şi despre cele câteva atribute socio-culturale care ne definesc. Dar care nu sunt bătute în cuie. Sunt definite statistic, dar nu se transmit genetic. Cele mai multe atribute de acest tip au o componentă educaţională şi socială foarte puternică. Astfel încât ele se pot schimba odată cu generaţiile şi intervenţiile educaţionale pe care le facem – a spus Daniel David.

Se ia în calcul şi gradul de religiozitate: suntem sau nu suntem religioşi…?

„Am avut multe dezbateri şi discuţii cu oameni ai bisericii. Sunt foarte bucuroşi pentru că românii au printre cele mai ridicate scoruri atunci când vine vorba de gradul de religiozitate în Europa… Dar ştim, în acelaşi timp, că un creştin de-al nostru nu are nicio problemă când iese de la biserică să dea o raită şi pe la astrologi, vrăjitori şi alţii care se ocupă de magia albă… Ori un bun creştin nu ar trebui să aibă treabă cu ghicitorii în stele sau prezicătorii…”, a afirmat profesorul Daniel David.

De aceea am impresia că religiozitatea noastră este adesea superstiţie, nu religiozitate în sensul oferit de teologie. De aceea, dincolo de etapa de evanghelizare, oamenii ar trebui să intre puţin şi în catehism. Să înţeleagă unele lucruri pentru a fi cu adevărat religioşi. Avem un scor ridicat la religiozitate, dar conţinutul nu este tocmai satisfăcător… Iar biserica are de lucru dacă doreşte ca acest procent ridicat de religiozitate să aibă cu adevărat consistenţă în mintea oamenilor…

Cum suntem în realitate şi cum am vrea să fim?

Este o diferenţă fundamentală – a mai subliniat Daniel David: „De fapt noi ne definim aşa cum am vrea să fim uneori sau cum ne credem… Poţi să te crezi creativ, dar asta nu înseamnă că şi eşti. Este o mare confuzie între cum credem sau cum am vrea să fim şi cum suntem în realitate… Dacă ajungi să te crezi aşa cum nu eşti – ai o problemă. Pentru că nu mai reuşeşti să te dezvolţi…”, a avertizat prof. Daniel David.

Dacă noi ne credem ospitalieri, dar în realitate nu suntem chiar aşa, nici nu mai încercăm să ne dezvoltăm ospitalitatea. Dar dacă am înţelege că ne credem ospitalieri şi suntem totodată conştienţi că mai avem de lucru – atunci am introduce ospitalitatea ca valoare în modelul nostru cultural ideal. Am putea s-o predăm în şcoală. Am stabili că ea trebuie să existe între valorile pe care copiii trebuie să şi le asume în clasele I-IV. „Şi atunci anumite teme, discuţii, exerciţii ar fi legate de cum să fim mai ospitalieri…”, a mai spus Daniel David.

Cu alte cuvinte, diferenţa este nu importantă, ci fundamentală. Pentru că apar confuzii… „Dacă pentru mine creativitatea este o valoare, îmi pun problema cum pot s-o dezvolt. Altfel, dacă eu mă cred creativ, dar nu sunt, rămân doar cu ideea”, a mai spus Daniel David.

Cum ar veni, am avea nevoie de teste şi evaluări serioase care să ne demonstreze cum suntem. Ne-ar prinde bine măsurători cu teste psihologice obiective care transcend părerea individuală. „Altfel ne batem în păreri. Şi câştigă cine strigă mai tare sau cine se află în poziţie de putere…”, a conchis Daniel David.

Rostul de dimineaţă: Motive serioase de îngrijorare… Sau suspiciune…? decembrie 15, 2019 - Avem motive serioase de îngrijorare. Şi de suspiciune. Cu atât mai mult cu cât lucrurile evoluează într-un ritm galopant. Aproape de nestăpânit… Scapă de sub control. Iar efectele se anunţă cel puţin îngrijorătoare. Dacă nu cumva chiar alarmante.
Aquabis: Fără apă potabilă astăzi, în Bistriţa Bârgăului, Năsăud, Rebrişoara şi Salva decembrie 15, 2019 - Locuitorii din Bistriţa Bârgăului rămân astăzi fără apă potabilă, pentru câteva ore.
A început sancționarea celor care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată de Poliția Locală: 500 de lei decembrie 14, 2019 - Încă de luna trecută, Poliția Locală a început să îi sancționeze pe cei care aruncă aiurea gunoiul. Cea mai mare amendă dată în această perioadă a fost de 500 de lei.
VIDEO – Peteleu despre modificarea organigramei la DSP: Nu văd logica! E pasa-n 3 cu schimb de locuri, ca la handbal! decembrie 14, 2019 - În cadrul ședinței de consiliu local a existat un proiect ce prevedea modificarea organigramei Direcției de Servicii Publice. În fond, se ”transferau” posturi de la un serviciu la altul. ”Nu înțeleg logica acestor permutări. Nu mai aveți nevoie de ei la un serviciu și îi mutați la altul? E ca la Handbal: pasa-n 3 cu schimb de locuri!” a ripostat liberalul Peteleu.
PROVOCARE: Mulţumeşte şi tu pentru binecuvântările din viaţa ta, alături de echipa Cheers! decembrie 14, 2019 - Dacă ai vrut vreodată să mulţumeşti pentru bucuriile şi bunăstarea cu care ai fost binecuvântat, dar n-ai ştiut cum – ţi se oferă prilejul perfect chiar acum! Fetele şi băieţii de la Cheers vor organiza luni, 16 decembrie, la Dacia, un spectacol caritabil extraordinar. Este momentul să răspunzi acestei provocări…!
Ovidiu Frenț nu se dă plecat! Rămâne TOT în Prefectură, dar pe un alt post: decembrie 14, 2019 - Miercuri, Ovidiu Frenț a fost demis din funcția de prefect al județului. Totuși, acesta nu va părăsi palatul administrativ. Conform organigramei actualizate, Frenț va rămâne pe un alt post. Și va răspunde direct celui ce va fi subprefect. 
Nu renunță la locuințele improvizate nici pe ger! 8 adulți și 8 minori își vor petrece iarna în barăci în fosta groapă de gunoi a Bistriței decembrie 14, 2019 - Gerul care se anunță nu pare să îi sperie pe cei care nu au o locuință corespunzătoare. 8 adulți și 8 copii își vor petrece iarna în niște barăci improvizate în zona fostei gropi de gunoi a Bistriței. De asemenea, alte patru persoane își vor petrece iarna în două foste centrale termice.
Rostul de dimineaţă: Două, trei întâmplări bizare, pe o stradă din Bistriţa decembrie 14, 2019 - Au fost suficiente câteva clipe de răgaz, în plină stradă, ziua în amiaza mare – pentru a surprinde în flagrant, în toată splendoarea, două – trei întâmplări care aveau să schimbe definitiv pulsul zilei...!
VIDEO: S-au dat mari cocoși la Cluj! Au condus haotic și apoi au dat cu pumnii într-o mașină decembrie 13, 2019 - Un incident ce a arătat lipsa de bun simț și educație a avut loc în această dupămasă în Cluj. Câțiva tineri aflați într-o mașină cu numere de BN ar fi condus haotic. Apoi au oprit în plin trafic, s-au dat jos și au dat cu pumnii într-o altă mașină. 
FOTO/VIDEO: Cei mai buni dintre bistriţeni au fost sărbătoriţi şi premiaţi azi de Primăria Bistriţa decembrie 13, 2019 - „Premiile municipiului Bistrița”, astă-seară, la Palatul Culturii. Ceremonia a debutat cu un film documentar regizat de Ciprian Moldovan şi dedicat jurnalistului bistriţean  interbelic – Gustav Zikeli. Lia Band ne-a introdus în atmosferă, interpretând un celebru hit al Tinei Turner - You’re simply the Best...
Pa, Complex Polivalent sportiv din Wonderland decembrie 13, 2019 - Într-o conferință de presă, liderul PNL Ioan Turc a precizat că complexul polivalent sportiv din Wonderland nu este o prioritate, existând șanse mari ca un astfel de proiect să nu fie finanțat.
Amendat de polițiști, pentru că… a uitat unde și-a parcat mașina! decembrie 13, 2019 - S-a întâmplat ieri, în Beclean. Un bărbat din Nușeni a cerut ajutor polițiștilor în găsire mașinii sale furate. Doar că mașina nu a fost furată ci mutată în alt loc...tot de el.
DOCUMENTE: Cum a ajuns un student să execute 5 ani de închisoare, după ce a băgat în mormânt un tânăr decembrie 13, 2019 - Un tânăr de 25 de ani, student la Universitatea Tehnică își va petrece următorii 5 ani după gratii, după un aparent banal accident de circulație. În 2017, acesta a urcat băut la volan, a cauzat un accident de circulație, în urma căruia un taximetrist a murit. Curtea de Apel Cluj a considerat că cei 2,7 ani de închisoare stabiliți de judecătorie sunt insuficienți pentru ca tânărul „să se învețe minte”.
FOTO: O ieșire din vacarmul cotidian. O dezintegrare a ființei umane, aşa cum doar Ştefania Borodi o poate concepe decembrie 13, 2019 - Aveţi acum ocazia să admiraţi, la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, o inedită colecţie de tablouri semnate de creatoarea de modă Ştefania Borodi. „Ele redau viziunea și trăirile mele, dezintegrarea ființei umane și reasamblarea ei prin firele de lână..."
Consilierii locali au votat: Fără burse mărite pentru elevi! decembrie 13, 2019 - Un proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local prevedea aprobarea valorii burselor oferite elevilor. Liberalii au propus majorarea sumelor alocate, însă proiectul nu a avut susținere. Doar cei din PER și un ”rătăcit” din ALDE au susținut propunerea acestora.