Rostul de dimineaţă: De la Telciu, la Bucureşti…! Tot pe drum, pe drum, pe drum…

Rostul de dimineaţă:  De la Telciu, la Bucureşti…! Tot pe drum, pe drum, pe drum…

Cine şi-ar fi închipuit o asemenea minune? Câţiva elevi din Telciu vor ajunge săptămâna viitoare la Bucureşti, unde vor juca într-un spectacol de teatru şi vor povesti capitaliştilor despre călători și drumuri: „…se pleacă mult, se merge la muncă, se mai și vine acasă. Se pleacă la liceu, la facultate, se pleacă în Europa. Se pleacă peste ocean, în State. Fără telefoane și net viața ar fi foarte grea… Cei rămași visează că în curând pleacă și ei. Sau că rudele revin acasă. Cei plecați își găsesc greu locul. Acasă e unde?”

Spectacolul „Tot pe drum, pe drum, pe drum…” a fost realizat în timpul atelierului de teatru educațional din cadrul programului „Buletin de Telciu 2019” (la Școala de vară de la Telciu). Este bazat pe poveștile de viață ale fetelor și băieţilor care au participat la atelier, dar și ale familiilor lor. Atelierul a fost coordonat de actrița Katia Pascariu și dramaturga Mihaela Michailov, care au lucrat câteva săptămâni cu elevii din Telciu.

Din echipa spectacolului fac parte copii cu vârste între 10 și 15 ani: Alexandra, Ana, Andra, Damiana, Florin, Gusti, Katia, Maria Mihaela, Marius, Mihaela, Robert şi Vasile.

După ce anul trecut am vorbit despre școală, educație și copilărie în cadrul atelierului «Școală, școală, nu muri!», acum am povestit despre călători și drumuri… Se pleacă mult, se merge la muncă. Se mai și vine acasă. Se pleacă la liceu, la facultate. Se pleacă în Europa. Se pleacă peste ocean, în State. Fără telefoane și net viața ar fi foarte grea… Cei rămași visează că în curând pleacă și ei. Sau că rudele revin acasă. Cei plecați își găsesc greu locul. Acasă e unde?” – se întreabă organizatorii.

Cert şi îmbucurător este faptul că pentru o oră – spectatorii din Bucureşti vor avea şansa să-şi imagineze, alături de copiii din Telciu, că timpul nu este decât un drum cu sens dublu…

Spectacolul va avea loc miercuri, 4 septembrie 2019, de la ora 19:00, la Centrul de Teatru Educaţional Replika – situate pe Str. Lânăriei, 93-95, Sector 4, Bucureşti.

Intrarea este liberă, dar trebuie rezervată la centrulreplika@gmail.com sau la numerele de telefon 0732.101.860 / 0787.714.551

Spectacolul este creat în cadrul proiectului „Buletin de Telciu”, derulat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale și co-finanțat de AFCN, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud prin Centrul Județean pentru Cultură Bistrița Năsăud, Primaria Telciu și Transilvania Print. Partener Centrul de Teatru Educațional Replika din București.

Finanțatorii nu sunt responsabili de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

FOTO/VIDEO: Incendiar. Tonic. Energizant: Bistriţa Robotics Demo decembrie 7, 2019 - Atmosferă incendiară, în sala de sport a Colegiului „Liviu Rebreanu”: Îmbrăţişări, ţipete de victorie, încleştări, priviri dezamăgite, suspine sau chiote de bucurie. Deasupra tuturor, învăluitoare şi molipsitoare – pasiunea pentru robotică.
FOTO: Sense lansează colecţia de tricotaje premium din lână pură virgină şi fire de caşmir decembrie 7, 2019 - Garderoba de iarnă este sinonimă cu tricotajele, piese eminamente indispensabile, însă totodată extrem de versatile şi de adaptabile oricărui context, indiferent că este vorba despre o masă în familie, o escapadă de weekend la munte sau un eveniment semi-formal.
Crăciunul de altădată, într-un spectacol de excepţie, în 10 decembrie! decembrie 7, 2019 - Cuverturi tradiţionale, coşuri cu mere, nuci sau colaci – felinare şi spectaculoase costume populare – ne vor ajuta să retrăim Crăciunul de altădată: într-un spectacol extraordinar, marţi, 10 decembrie, la Centrul cultural Dacia. Cine sunt protagoniştii:
FOTO/VIDEO: Diamantul nostru. Încă neşlefuit cum se cuvine… Unde vă puteţi trata natural depresiile decembrie 7, 2019 - De ani de zile se discută despre această problemă, fără să se facă prea multe lucruri concrete, în această direcţie. „Este diamantul nostru.” Este locul în care s-ar putea trata natural depresiile sau bolile psihice. Celebrăm azi şi mâine la Bistriţa primii 20 de ani de învăţământ geografic universitar în oraş.
Ciobanul înjunghiat de colegul de stână a fost operat. Acesta a fost tăiat cu briceagul inclusiv pe față decembrie 7, 2019 - Doi ciobani de la o stână din Matei au ajuns aseară la spital, după ce au început să își care pumni. Unul s-a folosit la un moment dat de o bâtă, iar altul de un briceag. Cel mai „șifonat” a ajuns la spital ciobanul înjunghiat, care a fost tăiat inclusiv pe față.
FOTO: Patinoar pe Valea Șieului decembrie 7, 2019 - A nins, a înghețat și în unele zone s-a făcut patinoar. Chiar și pe carosabil! E situația de pe Valea Șieului, unde un drum județean e locul perfect pentru sporturi de iarnă.
Trecerea CF de pe Slavici rămâne închisă! CE spune șeful de șantier: decembrie 7, 2019 - Luni au început lucrările de montare a dalelor de cauciuc la calea ferată de pe Slavici. Deși azi circulația ar fi trebuit reluată, nu s-a întâmplat deloc așa. Șeful de șantier a explicat care sunt motivele și cât ar mai putea dura lucrările:
Copilașul care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit decembrie 7, 2019 - Băiețelul de 3 ani care s-a prăbușit aseară de la etaj cu bunicul său a murit în această dimineață. Acesta a fost supus unei intervenții chirurgicale la nivelul capului, însă organismul său nu a reușit să îi facă față.
VIDEO – GRAV: Un bunic și nepoțelul lui au căzut de la etaj pe casa scării decembrie 6, 2019 - Un GRAV incident a avut loc în urmă cu puțin timp pe o stradă din Bistrița. Un bunic împreună cu nepotul său au căzut de la etajul doi pe casa scării.
GRAV incident la o stână! S-a lăsat cu lovituri de briceag și de bâtă decembrie 6, 2019 - Un grav incident a avut loc în această după-masă la o stână din comuna Matei. Doi ciobani s-au luat la bătaie, unul dintre ei încercând să își facă dreptate cu o bâtă, iar celălalt cu un briceag. Ambii au ajuns la spital.
Băut bine, un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce trecea strada neregulamentar decembrie 6, 2019 - Un bărbat a fost accidentat în Beclean în timp ce traversa strada neregulamentar. Polițiștii au testat pietonul cu aparatul etilotest și au descoperit că era băut bine.
FOTO: Accident în Dumitra. O tânără a rămas încarcerată decembrie 6, 2019 - Un accident rutier a avut loc în localitatea Dumitra. O tânără a rămas încarcerată. Pentru extragerea victimei, pompierii au fost nevoiți să taie mașina.
FOTO: SCANDAL din cauza podețelor din Dumitra decembrie 6, 2019 - Un proiect al Primăriei Dumitra, prin fonduri europene, prevede realizarea de zeci de podețe, din beton, în localitățile din comună. Redacția Bistrițeanul.ro a fost contactată de o femeie din Dumitra supărată că podețul ei a fost lăsat de izbeliște. Mai mult, susține că primarul ar fi înjurat-o. CE spune edilul comunei:
FOTO/VIDEO. Premiile Antidiscrimare. Radu Moldovan, către agenţii economici din judeţ. „Nu avem încă maturitatea necesară” decembrie 6, 2019 - Cum să înveţi un copil să-şi accepte colegul cu cerinţe speciale, într-o lume în care până şi adulţii se înţeleg anevoios? Cum faci un copil să-şi îmbrăţişeze colegul şi să-l accepte – aşa diferit cum este el? Cum se poate instaura armonia într-o societate dezechilibrată, sfâşiată de vizibile dificultăţi de comunicare?
Astăzi are loc Cupa Moș Nicolae la înot, ediția a 6-a: La Casa EMA! decembrie 6, 2019 - În această zi de sărbătoare, aproximativ 150 de copii vor concura la Cupa Moș Nicolae pentru a-l impresiona pe Moșul!