Rostul de dimineață: Magică, imperială sărbătoare…

Rostul de dimineață: Magică, imperială sărbătoare…

Magică, imperială sărbătoare – pentru care te pregătești, liturgic, cu mult timp înainte, pe care o visezi mai întâi, o presimți, o rumegi pe toate părțile, închipuind-o, așteptând-o… Doar pentru ca ea să ți se desfășoare de fiecare dată altfel, neașteptat. Niciodată dezamăgitor…

Magică sărbătoare de care avem parte, din fericire, cel puțin o dată pe an, uneori și mai des: atunci când Eduard Kunz poposește și la Bistrița, în ciuda faptului că are de susținut zeci de concerte pe an, în toate colțurile lumii, într-un ritm pe care puțini ni-l închipuim… Și reușește, de fiecare dată, să lase în urmă emoții și tulburări la care te gândești mult după ce piesa a luat sfârșit…

Unul dintre spectatorii prezenți zilele trecute la „Dacia”, la concertul susținut de Eduard Kunz – custodele peșterii Tăușoare, preotul Crin Triandafil Theodorescu – a descris admirabil întreaga atmosferă a serii: „Kunz e rus. Și nimeni nu poate cânta un Rachmaninoff mai adânc, mai fin și mai apăsat ca un rus… 

strecurându-se printre instumentiști, palid, subțire ca un crochiu în cărbune pe un perete afumat de mănăstire veche. Puțin absent. Parcă din altă lume.

…ca un prinț într-un exil, cântându-și lingoarea după stepă și după măreția imperială a bicefalului Romanovilor. Alb la față, cu mâinile lui de înviat care se rostogolesc peste clape ca niște valuri spărgându-se de țărm, rupt de fondul orchestrei, pare o statuie marmoreică articulată de zei ghiduși.

…ireal de rectiliniu, impecabil de exact, metronomic și depresiv cu stil… părea că nici nu e aici. Abia în partea a doua, măreț, s-a coborât, teofanic, și la capătul unui segment zguduitor, cu minim 20 de note pe secundă, i-am văzut căzându-i marmura de pe față, într-un freamăt de nebunie și extaz, și corpul i s-a frânt pe fildeș, în timp ce stânga lui s-a ridicat brusc, a cer de stepă străpuns de soare.

…Kunz s-a tranformat într-un dresor de arenă, pocnind din biciul lui fermecat sunete vrăjitoare, și făcându-ne pe toți docili ca niște pisici bine hrănite. Din pianul lui țâșnesc capiteluri și arhivolte, chiparoși înalți, coloane de mătase porfirie, fulgere galbene și așchii de marmură de Rușchița cu muchii îmbrăcate în foiță de aur, mici izvoare de apă rece și peste toate, o emoție înaltă ca un țunami de voluptate.

De data asta, Kunz a fost pe creastă și, cumva, magic, ne-a tras și pe noi în văzduhuri, confirmându-mi încă o dată o mai veche suspiciune a mea:  că atunci când Dumnezeu bate din palme sus, jos se aude Rachmaninoff.

Când noaptea coboară peste Bistrița, suntem pe străzile pustii, tropăind prin pasajele medievale, cu urechile pline de ruși melancolici și de liturghii încă nescrise.

Mulțumesc, Doamne, ești atât de generos!”

Obediența jandarmilor atinge noi cote: Gata să calce trei oameni, pe trecere, ca să nu-și supere șefii acum 4 ore - Amintirile din 10 august sunt încă vii! Și mulți când văd uniforma de jandarm, fac legătura, involuntar, cu acea zi! Dacă la Bistrița, jandarmii păreau să fie mai ”friendly”, azi s-a demonstrat că atunci când boss-ul de la capitală e prin preajmă, se uită de omenie și bun simț. Jandarmii bistrițeni au ridicat ștacheta! Au fost gata să calce trei oameni pe o trecere de pietoni! Numa să nu-i supere pe ăi mai mari!
FOTO: Bărbat mușcat de viperă la o stână în Ciosa acum 6 ore - Un bărbat a fost mușcat de o viperă la o stână din localitatea Ciosa, în timp ce muta niște lemne. Din fericire viața nu i-a fost pusă în pericol.
VIDEO -Răzvan Cuc: Centură pentru Năsăud și urgentarea documentației pentru Autostrada Nordului și centura Bistriței acum 9 ore - În urma protestului #șîeu, Autostrada Nordului care va trece și prin Bistrița a fost aprobată rapid. Prezent în micul burg bistrițean, ministrul transporturilor Răzvan Cuc a spus că s-a urgentat documentația pentru drumul de mare viteză, dar și pentru centura orașului. Și la Năsăud vom avea o centură, promite Cuc.
Concurenţă acerbă: Aproape 36 de candidaţi luptă pentru un post! acum 10 ore - 48 de posturi sunt titularizabile, în acest an, în Bistriţa-Năsăud iar la Inspectoratul Şcolar Bistriţa-Năsăud s-au înscris iniţial 566 de candidaţi. Cei mai mulţi visează la un post de învăţător.
FOTO/VIDEO: A-nceput conferința de alegeri în cadrul PSD BN! Radu Moldovan, reales președinte acum 11 ore - Filiala județeană a PSD își alege azi conducerea, secretarul, etc. Conferința a început la ora 15.00 și la eveniment sunt prezenți inclusiv premierul României și o suită de miniștri. 
Colț foto cu prințese celte sau nimfe dace – surprize inedite la Festivalul Celtic din acest weekend acum 12 ore - Weekendul acesta, complexul Băile Figa de lângă Beclean găzduiește cea de-a 6-a ediție a Festivalului Celtic. Pe lângă artiștii internaționali invitați să cânte, organizatorii au pregătit și alte surprize, printre care un colț foto celtic, cu prințese celte sau nimfe dace, unde participanții vor putea face fotografii printate pe loc.
VIDEO- EXCLUSIV: Belgianul a fost scăpat de polițiști din mâinile ciobanilor acum 12 ore - Apar noi detalii în cazul belgianului bătut de ciobani. După ce a fost snopit în bătaie, ciobanii i-ar fi cerut și bani, pentru a-l lăsa să plece. Aproximativ două ore și jumătate ar fi stat ”sechestrat” până au ajuns polițiștii. Deși initial acesta a spus că nu depune plângere, astăzi, trei persoane s-au prezentat la sediul Poliției pentru a raporta agresiunea.
Mii de credincioşi sunt aşteptaţi la hramul Mănăstirii „Sfântul Ilie” din Nuşeni acum 13 ore - Sărbătoare mare - mâine, la Mănăstirea „Sfântul Ilie” din Nușeni, care îşi sărbătorește hramul şi îşi va deschide din nou porţile pentru mii de credincioşi. Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înalt Prea Sfinţia Sa, Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ.
VIDEO: Andra, invitată specială la Zilele comunei Prundu Bârgăului! Ce alte surprize pregăteşte primarul Doru Crişan acum 15 ore - În premieră, Zilele comunei Prundu Bârgăului vor fi organizate în parteneriat cu Consiliul Judeţean, într-o formulă inedită. Printre invitaţii speciali se numără şi îndrăgita solistă Andra.
GRAV! Elevii slabi lăsați corigenți să nu „păteze” rata de promovabilitate a școlii? Ministerul Educației promite verificări la sânge acum 16 ore - Ministerul Educației va lua la puricat Inspectoratele Școlare Județene din 17 județe, după ce procentul corijenților în ciclul gimnazial a crescut îngrijorător. Printre aceste județe se numără și Bistrița-Năsăud. Reprezentanții ministerului se tem ca elevii mai slabi să nu fie ținuți departe de Evaluarea Națională pentru a nu strica rata de promovabilitate a școlii.
Aquabis: Se sistează apa în Bistriţa Bârgăului, pentru câteva ore acum 16 ore - Astăzi, 19 iulie 2019, se va sista TOTAL furnizarea apei potabile în localitatea Bistriţa Bârgăului. Care este motivul:
VIDEO ȘOCANT: Motociclist belgian zdrobit în bataie de ciobani la Colibița acum 17 ore - Suntem departe de civilizație, iar ciobanii din Colibița și mai departe! Un belgian a fost bătut cu bestialitate ieri de câțiva ciobani după ce s-a dus să le ceară scuze că s-au speriat caii de sunetul motoarelor.
Dăncilă și Teodorovici, azi, la Bistrița! acum 17 ore - Premierul Viorica Dăncilă va fi prezent azi la Bistrița. Vizita acesteia e prilejuită de alegerile PSD BN. Alături de ea vor mai sosi la Bistrița o suită de miniștrii, printre care și Eugen Teodorovici.
FURIE. Examenele naţionale, privite din interior. Erori umane, subevaluări, supraevaluări. Malpraxis… acum O zi - „An de an - aceeași poveste. Erori umane, se spune. Subevaluări (elevi notați cu 4,70, deci picați, care după contestație obțin 5,80 sau 9), supraevaluări. E de fapt malpraxis. E ca atunci când mergi la medic și-ți greșește diagnosticul. Și te dai de ceasul morții și apoi te duci la alt medic care îți spune să te liniștești că nu e nimic grav..."
VIOLENȚA în familie: Două ordine de protecție emise în 24 de ore acum O zi - Din nefericire, cazurile de violență în familie sunt tot mai dese. Din fericire, există o măsură la îndemână, introdusă prin lege, de curând. În 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție. Doi bărbați și-au bătut soțiile.