Rostul de dimineaţă: Maria şi pruncul ei, de nerecunoscut, pe străzile din Bistriţa…

Rostul de dimineaţă: Maria şi pruncul ei, de nerecunoscut, pe străzile din Bistriţa…

Ni se poate întâmpla oricând, oriunde… La doar câţiva paşi de noi, pe orice stradă din Bistriţa, ni se poate întâmpla să vedem o femeie cu un prunc în braţe. Rebegiţi de frig, în căutarea unui adăpost… Visând la ceva cald de mâncare.

Ni se poate întâmpla oricând, oriunde… Ne împiedicăm de o asemenea imagine – copie fidelă a alteia, de acum două mii de ani. Pe care o venerăm. Dar pe care nu ştim s-o recunoaştem în prezentul pe care îl respirăm zi de zi… Pentru că e incomod…

Să medităm pentru câteva clipe, la ceea ce ne scrie mai jos Valer Simion Cosma… Şi, eventual, să ni se facă ruşine…

„Apar, din loc în loc, prin marile și micile orașe, scene butaforice cu nașterea pruncului Isus. Un grăjduleț, o iesle, niște paie, ceva animale în jur, Iosif și mama Maria, cu pruncul proaspăt născut. Căruia cei 3 magi îi aduc un omagiu. Știți povestea.

Se apropiase sorocul nașterii, iar în Nazaret nu găsise pe nimeni să o primească să nască într-o casă. Așa că a născut într-un grajd, la marginea satului. După care au fugit în altă țară de furia lui Irod și au trăit pe unde au putut.

Părinții își duc copiii să vadă scena și să-și facă poze acolo, într-un gest ce îmbină catehizarea cu divertismentul. Și-apoi se duc acasă, la căldură și la viețile lor, cu bucurii și greutăți. Așteaptă Crăciunul. Mai fac o donație, o pomană, un cadou, că ăsta e spiritul Crăciunului.

Doar că, dacă deschidem un pic ochii și vedem dincolo de pojghița de ură și dispreț față de săracii fără locuințe, riscăm să găsim Marii și prunci la tot pasul… Marii nespălate, de cele mai multe ori rome, cu prunci, care cerșesc și dorm în colibe și locuințe improvizate sau dărăpănate.

Care-ți împut locuința dacă-i primești înăuntru, care nu se ridică la exigențele morale ale oamenilor de bine. Şi despre care e mai simplu să zici că se complac în situația lor. Şi că toarnă copii pe bandă rulantă pentru alocații sau pentru că nu vor să folosească contraceptive… Şi așteaptă să le crească alții copiii.

Nevinovați, desigur, până cresc mai mari și devin la fel de demni de ură și dispreț. Pentru aceleași păcate și stigme morale. Marii și prunci care caută adăpost și nu găsesc. Deși e plină țara de locuințe goale, de case care stau încuiate și se ruinează.

Marii și prunci pentru care statul nu mai pune la dispoziție locuințe sociale. Cărora le ia copiii în plasament, spre a-i da în îngrijire unor asistente maternale plătite pentru munca implicată în creșterea unui copil.

Marii și prunci pentru care – dacă ceri locuințe sociale și ajutoare financiare mai consistente din partea statului – îți sare lumea în cap și-ți spune că încurajezi parazitismul, nemunca și comunismul.

Marii și prunci pentru care nu găsești să închiriezi o locuință nici dacă oferi chiria în avans pe mai multe lumi. Pentru că ele nu sunt văzute ca niște ființe umane, ci ca niște animale impure, aducătoare de haos și disconfort.

Marii și prunci cărora poți cel mult să le dai ceva de pomană și să încerci să nu-ți mai pui problema unde dorm și ce mănâncă.

Marii și prunci ce merită bătute dacă vor să circule cu mijloacele de transport în comun. Marii și prunci despre care unii primari și funcționari spun că ar trebui să li se lege copii de grumaz și să fie dați pe gârlă. Că sunt o povară pentru comunități și un factor de disconfort.

Marii despre care se spune că ar trebui sterilizate iar copiii luați de stat, pentru ca la 18 ani să fie aruncați în stradă, să se descurce…

Crăciun fericit și jos statul social!”

FOTO: Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiști ianuarie 20, 2020 - Pârtia Cocoș a devenit sursă de inspirație pentru artiștii din Bistrița. „Este o lucrare specială care are toate șansele să devină piesă de muzeu! Este chiar pârtia de schi în miniatură… De fapt Dumnezeu a făcut-o, eu doar am văzut-o și i-am dat viață”, ne-a explicat Sorin Tisa, artistul care a conceput-o.
Crește ajutorul de deces! Aproape 5500 lei pentru pensionari și asigurați ianuarie 20, 2020 - E publicat în Monitorul Oficial, că de luna aceasta, ajutorul de deces crește. Pensionarii și asigurații vor primi aproape 5.500 lei. Rudele acestora vor primi o indemnizație de peste 2.700 lei.
Patru minori găsiți de polițiști, în weekend! O fată n-a mai vrut acasă! ianuarie 20, 2020 - Poliția bistrițeană a fost alertată cu privire la dispariția a patru copii minori, din care trei din Centre de plasament. O adolescentă nu a mai vrut înapoi acasă.
Un maramureșean și-un bistrițean, reținuți de polițiști! Unul pentru tâlhărie, altul c-a făcut accident! ianuarie 20, 2020 - În acest weekend, polițiștii au reținut doi tineri. Unul din Ruscova, altul din Bistrița. Unul a intrat cu mașina, rupt de beat, într-o poartă. Altul, pentru tâlhărie calificată. Ambii au ajuns în fața instanței de judecată:
VIDEO Cum au înțeles bistrițenii să selecteze gunoiul? Ce „se ascunde” în pubelele dedicate reciclabilelor ianuarie 20, 2020 - Haine, deșeuri menajere și orice altceva ! Asta au găsit reprezentanții ADI Deșeuri în containerele semi-îngropate dedicate deșeurilor reciclabile. Agenția atrage atenția că așa nu facem altceva decât să „contaminăm” deșeurile reciclabile, care nu mai pot fi refolosite ulterior.
Stewo Plastic Prod Năsăud caută un inspector resurse umane! Amicii Building angajează ingineri! ianuarie 20, 2020 - Amicii Building caută pentru angajare șoferi categoria B și C+E! De asemenea, firmele din Bistrița caută farmacist, economist, ajutor de bucătar, ingineri sau agent de vânzări. Află ce avantaje și beneficii primești în schimb:
FOTO/VIDEO – MODELZO: 1 + 1 GRATIS! Rămâne cum s-a stabilit ianuarie 20, 2020 - Este mijlocul sezonului rece și încă există atâtea piese vestimentare pe care ai dori să le încerci în peisajul de basm. La Modelzo, poți face o achiziție extraordinară. La un produs cumpărat, primești unul gratis! Așa că poți avea un outfit diferit pentru fiecare zi de iarnă! Rămâne cum s-a stabilit!
PERFORMANȚĂ! De ziua sa și-a făcut cadou al 10-lea titlu de campion național la GO ianuarie 20, 2020 - Unul dintre frații Dobraniș, care au pus Bistrița pe harta națională a GO-ului și România pe cea internațională, a reușit performanța de a-și face cadou de ziua sa al 10-lea titlu de campion național la sportul minții.
FOTO: Bistrițenii au luat cu asalt pârtia Cocoș, în weekend! ianuarie 20, 2020 - Municipalitatea a deschis Pârtia Cocoș, doar parțial. Cu toate acestea, sute de bistrițeni s-au înghesuit în acest weekend să testeze cei 300 m de pârtie. CÂȚI au fost în primele zile:
ULTIMA ORĂ! Profesorul din Șanț, încătușat de jandarmi ianuarie 20, 2020 - Vasile Maternik, profesorul de sport din Șanț, a încercat și astăzi să se reîntoarcă la ore, după ce a făcut o „pauză” de mai bine de o lună. Acesta a încercat să intre cu forța în școală, jandarmii prezenți la fața locului fiind nevoiți să îl încătușeze și să-l ducă la poliție.
FOTO: Au sosit pubelele galbene! ianuarie 20, 2020 - Încet, încet, soseșc cele necesare pentru implementarea proiectului ”Plătești cât arunci”. Au sosit primele 15 TIR-uri cu pubelele galbene cu cip, tocmai din Germania. Și o parte din încasetări sunt ajunse. 
Aquabis: Trei străzi din Beclean, fără apă potabilă astăzi ianuarie 20, 2020 - Trei străzi din Beclean rămân astăzi fără apă, din cauza unei defecțiuni, anunță Aquabis. Cum vor fi afectați locuitorii:
Observații privind sistemul de colectare a deșeurilor în Bistrița-Năsăud ianuarie 20, 2020 - În sfârșit, ADI Deșeuri a ieșit public cu câteva explicații privind viitorul colectării deșeurilor menajere și reciclabile și tarifele percepute.Rămân, totuși, multe lucruri neelucidate, „în ceață”, pe care ADI Deșeuri trebuie să le lămurească. 
Cupa EHF: Odense Handbold-Gloria 2018 Bistrița-Năsăud 25-19. ”Ieșirea” din grupă e tot mai departe ianuarie 19, 2020 - Cel mai important meci al echipei de handball feminin Gloria 2018 BN s-a jucat în această după-amiază în orașul Odense. Cert, Odense Handbold s-a dovedit a fi la înălțimea locului 1 ocupat în grupă, fiind deja calificată în etapa superioară a  grupelor acestei competiții de handbal europene.
VIDEO: Managerul unei instituții din Bistrița, într-un top american al celor mai bune albume din ultimii 10 ani ianuarie 19, 2020 - Muncește la Bistrița, dar asta nu îl împiedică să apară și în topurile americane: Un album de muzică „născut” la Bistrița, pe care apar și doine interpretate de managerul unei instituții din oraș, a reușit performanța de a se clasa într-un top al celor mai bune 10 albume muzicale în ultima decadă, conform unei prestigioase reviste americane!